X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agania wrote:
    Justyna, ja nie jestem wysoka a tez mam przerwę miedzy cyckami a brzuchem ;) na tym etapie to jeszcze normalne :) dajemy rade oddychać :)
    Oj na tym etapie już niektóre nie mają i właśnie dziecko zaczyna być tak wysoko że ciężko oddech złapać. Widać też masz predyspozycje takie. Sąsiadka w ciąży tydzień przed nami już od jakiegoś czasua cycki na brzuchu. Wszystko zależy od budowy. U mnie np też nigdy pępek na wierzch nie wychodzi.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    Najnowsze normy na czczo dla kobiet w ciąży to do 92.
    ALE
    To jest wiedza lekarzy położników. Panie w laboratorium raczej jeszcze nie wiedzą.
    Mi wyszła w I trymestrze glukoza jakoś 94 chyba na czczo i lekarka od razu mnie wysłała na krzywą.
    Panie w labie się baaaaardzo zdziwiły co u nich robię. W sumie w mojej opinii to badanie było zbędne, bo ta glukoza od żarcia mi jakoś tak wyszła. No i niedawno musiałam zrobić drugi raz to badanie niestety, zgodnie z zaleceniami.
    Pytałam koleżanki, we Francji absolutnie nie robią tego badania. Moja też spała po nim.

Ale za to od wczoraj fikołki w brzuchu. Aż się cały trzęsie :D śmieszne
    Ale jak chcę nakręcić filmik to oczywiście cisza....

W nocy mi nogi drętwieją :/ muszę często zmieniać strony bo inaczej ból tej na której leżę akurat
    A skąd takie drętwienie nóg? Przy leżeniu na lewym boku w teorii dziecko nie uciska nic takiego co by mogło takie drętwienie powodować. Współczuję, męcząca sprawa a do tego ból.

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2018, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie siedzę na tej glukozie. Chcialam infuzja ale musiałabym jechać z tym do szpitala a nie mam czasu tam czekać. Spróbowałam to wypić i zaskoczenie że zupełnie nie smakowało obrzydliwie abi nawet slodko. Jak herbata owocowa z miodem :D To teraz odsiaduje ten bardzo pożyteczny czas.

No widzicie we Francji nie robią bo mają jakieś lepsze nowoczesne schematy. A normy to się co chwile zmieniaja na niższe tylko po to żeby więcej ludzi móc zaliczyc do "chorych".

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Ja właśnie siedzę na tej glukozie. Chcialam infuzja ale musiałabym jechać z tym do szpitala a nie mam czasu tam czekać. Spróbowałam to wypić i zaskoczenie że zupełnie nie smakowało obrzydliwie abi nawet slodko. Jak herbata owocowa z miodem :D To teraz odsiaduje ten bardzo pożyteczny czas.

No widzicie we Francji nie robią bo mają jakieś lepsze nowoczesne schematy. A normy to się co chwile zmieniaja na niższe tylko po to żeby więcej ludzi móc zaliczyc do "chorych".
    Fakt, czas zmarnowany. A normy to wszystkiego się zmieniają. Jak porównać kiedy normy tarczycy a teraz to też co innego. Myślę że trochę jednak postęp medycyny też się przyczynia, że wiemy coraz więcej, statystyki są dokładniejsze. Kiedyś ludzie się tak nie badali, teraz jest większa dostępność do wszystkiego to i wiedza w danej dziedzinie dokladniejsza. A z cukrem to wiem że jest tak, że na t badaniu może nie wyjść poniesiony a cukrzycą ciąża mimo wszystko będzie. Koleżanka tak miała i niestety dziecko nie jest w pełni sprawne.

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To już teraz zupełnie nie rozumiem sensu tego badania skoro nawet nie wylapuje wszystkich przypadków a przecież z tego powodu męczy sie nim wszystkie ciężarne (w niektórych krajach jak widać).

Z tymi normami to tak samo z ciśnieniem i nadciśnieniem. Jeszcze 40 lat temu byly zupelnie inne dla ludzi starszych a teraz są chyba takie jak dla zdrowego 20 latka plci męskiej. Tylko lekarze specjalisci sie nimi w ogóle nie przejmują bo gdyby moja babcia miała takie ciśnienie jakie sobie życzy norma to by dawno nie żyła już. Za mało kompleksowego myślenia i podejścia w tej medycynie.

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    A skąd takie drętwienie nóg? Przy leżeniu na lewym boku w teorii dziecko nie uciska nic takiego co by mogło takie drętwienie powodować. Współczuję, męcząca sprawa a do tego ból.

nie wiem właśnie, dopytam lekarki na wizycie. Na obu bokach tak mam. Pomyślałabym że łóżko niewygodne, ale go nie zmieniałam haha :D

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O widzicie ja zatrzymałam się na normie do 90 :)
    Z ta glukozą to chyba jednak coś jest w tym badaniu, że lekarze tego nie kwestionują, trochę chyba trzeba im zaufać jednak, a nie tak sceptycznie do tego podchodzić. Może za parę lat nie będzie tego testu tylko trzeba będzie zrobić coś innego i tyle.. Uważam, że jak jest możliwość sprawdzenia/wykluczenia czegoś i zalecają to wszystkim to trzeba to zrobić..

Ja nie mam przerwy między brzuchem a cyckami prawie, a pępek jest na płasko :) Oddycham przeponowo tylko i wyłącznie, więc jest mi ciężko. Jakby mi ktoś kazał oddychać tak, że brzuch zostaje nieruchomo, a tylko klatka się u nosi to bym miała problem to zrobić. Ale to przez to, że od małego żyłam sportem i tak trzeba było :)

A co do drętwienia to poducha między nogami nie pomaga?

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Zuuziia Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane ja dziś wizytuje :)
    Co do poruszanego tematu porodu to przyznam że odkąd wiem że będzie to CC boję się bardziej niż porodu naturalnego. Może to śmieszne, ale ja nienawidzę szpitali i panicznie się ich boję. Wolałabym rodzić naturalnie w domu, mam schize ze mnie lub dziecko czymś zaraża, nienawidzę igiel, krwi itp..
    Na szczęście moja gin pracuje na Kamieńskiego we Wrocławiu i mam nadzieję że przy dzisiejszej wizycie poruszając ten temat trochę mnie uspokoi.. bo wczoraj przed snem czułam jak mnie kroją :( stresuje siebie a przy okazji dziecko :/

oar89jcgknh04rvx.png
    25.07.2018 🦊

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Z tymi normami to tak samo z ciśnieniem i nadciśnieniem. Jeszcze 40 lat temu byly zupelnie inne dla ludzi starszych a teraz są chyba takie jak dla zdrowego 20 latka plci męskiej. Tylko lekarze specjalisci sie nimi w ogóle nie przejmują bo gdyby moja babcia miała takie ciśnienie jakie sobie życzy norma to by dawno nie żyła już. Za mało kompleksowego myślenia i podejścia w tej medycynie.

Z ciśnieniem to akurat lekarz zwrócił mi uwagę, że jak przed ciążą miałam zawrotne 80/60 to przy 120/80 (to książkowe niby) mogą się pomału źle czuć, a takie 130 już będzie u mnie już nadciśnieniem. przez to tlyko kupiłam ciśnieniomierz. Na szczęście na wizytach nie dobijam ani do 120, ani do 80 raz wyszło mi 119/79 tylko :)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • marcela123 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dzisiaj walczę z glukoza. Jestem już po pobraniu po godzinie. Pierwsze pół godziny było ciężkie, było i mega duszno a okien na korytarzu brak i strasznie piekło mnie w żołądku, ale przetrwałam. Teraz marze o czymś kwaśnym ;) maly ruszal się na początku po wypiciu i teraz cisza

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh. Normy.. ja to się zdziwilam jakiś czas temu, jak staralismy się o pierwsze dziecko. Robiliśmy między innymi badania nasienia. I sobie czytaliśmy o normach. To ponoć kiedyś norma zaczynała się od 100 mln plemnikow, a dzisiaj to jest chyba 15 mln. Także tego.. tu widać jak masakrycznie to się zmienilo. Zarówno stan plodnosci facetów jak i możliwości poprawy tego. No ale najwazniejsze, że mimo baaaardzo słabych wyników u nas, teraz czekamy na drugiego dzidziusia. I o dziwo bez wspomagania.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • myszka 30 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zolza_ wrote:
    Myszka ja mam 3 po wczorajszym USG... Cały czas coś w tej ciąży :-(
    To mozezsz sie wogole poruszac, chodzic? ja mam ponad 1 i tak wszystko mnie boli. Nie pamietam jakie mialam rozejscie po porodzie a nie mam tego w wypisie napisanego ale to byla masakra, ani sie poruszyc, ani chodzic, nawet nogi nie moglam podniesc .

relgi09kd6xm2d0n.png
    f2wl3e5e5qc78nw6.pngklz99vvjfs70t8uz.png
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakbym nie miała USG i nie potwierdził tego lekarz to bym nie uwierzyła. Boli ok, ciężko się poruszać ale bez przesady. Jeśli się oszczędzam to nie ma tragedii. Dlatego sama jestem w szoku i nawet zaczęłam się zastanawiać czy ten lekarz może się nie pomylił

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • myszka 30 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zolza_ wrote:
    Jakbym nie miała USG i nie potwierdził tego lekarz to bym nie uwierzyła. Boli ok, ciężko się poruszać ale bez przesady. Jeśli się oszczędzam to nie ma tragedii. Dlatego sama jestem w szoku i nawet zaczęłam się zastanawiać czy ten lekarz może się nie pomylił
    Troche dziwne, bo przy takim rozejsciu to bol raczej powinien byc duzy.

relgi09kd6xm2d0n.png
    f2wl3e5e5qc78nw6.pngklz99vvjfs70t8uz.png
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego w przyszły czwartek umówiłam się na konsultacje u innego ortopedy. Bo cos mi się tu nie podoba.

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • Existenz Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od 16 tv spada mi morfologia. Dziś hb 10.7 a 3 tyg temu 11.4 I wszystko inne też niższe.. Co na to dają?
    Doczytałam że to hemoglobina jest poniżej normy żelazo też na granicy więc początku Anemii?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2018, 10:20

10.08. Irenka. 3700 i 56
    9m -9kg. 2 zabki.
    13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie porodu to mnie trochę przerazilyscie tymi bólami krzyżowymi bo mam tylozgiecie, kiedyś miałam bardzo bolesne miesiączki teraz trochę sie uspokoiło ale zawsze przy miesiączce bolał mnie kręgosłup w odcinku lędźwiowym. Dodatkowo mam jeszcze tego polipa co sie ujawnił w ciąży, ale jest duża szansa ze odpadnie przy porodzie.

Ja jestem raczej z tych niskich i nie mam za dużej przerwy między cyckami a brzuchem ale jeszcze oddycham swobodnie. Dziś z powodu zmiany pogody założyłam spodnie których nie nosiłam od miesiąca i doceniłam wygodę legginsów ;)

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Existenz wrote:
    Od 16 tv spada mi morfologia. Dziś hb 10.7 a 3 tyg temu 11.4 I wszystko inne też niższe.. Co na to dają?
    Doczytałam że to hemoglobina jest poniżej normy żelazo też na granicy więc początku Anemii?

Mam prawie identyczne wyniki, dostałam Chela-Ferr Forte. Biorę już z tydzień i nie mam objawów ubocznych więc polecam. Plus popijam napar z pokrzywy, podobno też wspomaga. Ale skontroluję dopiero na początku czerwca więc się okaże.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwszy raz chyba poczułam wyraźnie te skurcze Alvareza czy Braxtona.
    Nie boli, ale wyraźnie czułam że się macica napięła i rozluźniła.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • Existenz Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    Mam prawie identyczne wyniki, dostałam Chela-Ferr Forte. Biorę już z tydzień i nie mam objawów ubocznych więc polecam. Plus popijam napar z pokrzywy, podobno też wspomaga. Ale skontroluję dopiero na początku czerwca więc się okaże.
    Właśnie doczytałam że w 3 trymestrze potrzebujemy 6 mg żelaza na czczo z wir C by lepiej się wchlanialo. Ja mam kropelki w domu actiferol

10.08. Irenka. 3700 i 56
    9m -9kg. 2 zabki.
    13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r
‹‹ 747 748 749 750 751 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ