Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
agania wrote:Justyna, ja nie jestem wysoka a tez mam przerwę miedzy cyckami a brzuchem
na tym etapie to jeszcze normalne
dajemy rade oddychać
7w3d 💔 -
nesssssa wrote:Najnowsze normy na czczo dla kobiet w ciąży to do 92.
ALE
To jest wiedza lekarzy położników. Panie w laboratorium raczej jeszcze nie wiedzą.
Mi wyszła w I trymestrze glukoza jakoś 94 chyba na czczo i lekarka od razu mnie wysłała na krzywą.
Panie w labie się baaaaardzo zdziwiły co u nich robię. W sumie w mojej opinii to badanie było zbędne, bo ta glukoza od żarcia mi jakoś tak wyszła. No i niedawno musiałam zrobić drugi raz to badanie niestety, zgodnie z zaleceniami.
Pytałam koleżanki, we Francji absolutnie nie robią tego badania. Moja też spała po nim.
Ale za to od wczoraj fikołki w brzuchu. Aż się cały trzęsieśmieszne
Ale jak chcę nakręcić filmik to oczywiście cisza....
W nocy mi nogi drętwiejąmuszę często zmieniać strony bo inaczej ból tej na której leżę akurat
7w3d 💔 -
nick nieaktualnyJa właśnie siedzę na tej glukozie. Chcialam infuzja ale musiałabym jechać z tym do szpitala a nie mam czasu tam czekać. Spróbowałam to wypić i zaskoczenie że zupełnie nie smakowało obrzydliwie abi nawet slodko. Jak herbata owocowa z miodem
To teraz odsiaduje ten bardzo pożyteczny czas.
No widzicie we Francji nie robią bo mają jakieś lepsze nowoczesne schematy. A normy to się co chwile zmieniaja na niższe tylko po to żeby więcej ludzi móc zaliczyc do "chorych". -
Lavendova wrote:Ja właśnie siedzę na tej glukozie. Chcialam infuzja ale musiałabym jechać z tym do szpitala a nie mam czasu tam czekać. Spróbowałam to wypić i zaskoczenie że zupełnie nie smakowało obrzydliwie abi nawet slodko. Jak herbata owocowa z miodem
To teraz odsiaduje ten bardzo pożyteczny czas.
No widzicie we Francji nie robią bo mają jakieś lepsze nowoczesne schematy. A normy to się co chwile zmieniaja na niższe tylko po to żeby więcej ludzi móc zaliczyc do "chorych".7w3d 💔 -
nick nieaktualnyTo już teraz zupełnie nie rozumiem sensu tego badania skoro nawet nie wylapuje wszystkich przypadków a przecież z tego powodu męczy sie nim wszystkie ciężarne (w niektórych krajach jak widać).
Z tymi normami to tak samo z ciśnieniem i nadciśnieniem. Jeszcze 40 lat temu byly zupelnie inne dla ludzi starszych a teraz są chyba takie jak dla zdrowego 20 latka plci męskiej. Tylko lekarze specjalisci sie nimi w ogóle nie przejmują bo gdyby moja babcia miała takie ciśnienie jakie sobie życzy norma to by dawno nie żyła już. Za mało kompleksowego myślenia i podejścia w tej medycynie. -
justyna14 wrote:A skąd takie drętwienie nóg? Przy leżeniu na lewym boku w teorii dziecko nie uciska nic takiego co by mogło takie drętwienie powodować. Współczuję, męcząca sprawa a do tego ból.
nie wiem właśnie, dopytam lekarki na wizycie. Na obu bokach tak mam. Pomyślałabym że łóżko niewygodne, ale go nie zmieniałam haha
-
O widzicie ja zatrzymałam się na normie do 90
Z ta glukozą to chyba jednak coś jest w tym badaniu, że lekarze tego nie kwestionują, trochę chyba trzeba im zaufać jednak, a nie tak sceptycznie do tego podchodzić. Może za parę lat nie będzie tego testu tylko trzeba będzie zrobić coś innego i tyle.. Uważam, że jak jest możliwość sprawdzenia/wykluczenia czegoś i zalecają to wszystkim to trzeba to zrobić..
Ja nie mam przerwy między brzuchem a cyckami prawie, a pępek jest na płaskoOddycham przeponowo tylko i wyłącznie, więc jest mi ciężko. Jakby mi ktoś kazał oddychać tak, że brzuch zostaje nieruchomo, a tylko klatka się u nosi to bym miała problem to zrobić. Ale to przez to, że od małego żyłam sportem i tak trzeba było
A co do drętwienia to poducha między nogami nie pomaga?6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Kochane ja dziś wizytuje
Co do poruszanego tematu porodu to przyznam że odkąd wiem że będzie to CC boję się bardziej niż porodu naturalnego. Może to śmieszne, ale ja nienawidzę szpitali i panicznie się ich boję. Wolałabym rodzić naturalnie w domu, mam schize ze mnie lub dziecko czymś zaraża, nienawidzę igiel, krwi itp..
Na szczęście moja gin pracuje na Kamieńskiego we Wrocławiu i mam nadzieję że przy dzisiejszej wizycie poruszając ten temat trochę mnie uspokoi.. bo wczoraj przed snem czułam jak mnie krojąstresuje siebie a przy okazji dziecko
25.07.2018 🦊
-
Lavendova wrote:Z tymi normami to tak samo z ciśnieniem i nadciśnieniem. Jeszcze 40 lat temu byly zupelnie inne dla ludzi starszych a teraz są chyba takie jak dla zdrowego 20 latka plci męskiej. Tylko lekarze specjalisci sie nimi w ogóle nie przejmują bo gdyby moja babcia miała takie ciśnienie jakie sobie życzy norma to by dawno nie żyła już. Za mało kompleksowego myślenia i podejścia w tej medycynie.
Z ciśnieniem to akurat lekarz zwrócił mi uwagę, że jak przed ciążą miałam zawrotne 80/60 to przy 120/80 (to książkowe niby) mogą się pomału źle czuć, a takie 130 już będzie u mnie już nadciśnieniem. przez to tlyko kupiłam ciśnieniomierz. Na szczęście na wizytach nie dobijam ani do 120, ani do 80 raz wyszło mi 119/79 tylko6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Ja też dzisiaj walczę z glukoza. Jestem już po pobraniu po godzinie. Pierwsze pół godziny było ciężkie, było i mega duszno a okien na korytarzu brak i strasznie piekło mnie w żołądku, ale przetrwałam. Teraz marze o czymś kwaśnym
maly ruszal się na początku po wypiciu i teraz cisza
Aniołek 17.10.2017- 8t5d
-
Heh. Normy.. ja to się zdziwilam jakiś czas temu, jak staralismy się o pierwsze dziecko. Robiliśmy między innymi badania nasienia. I sobie czytaliśmy o normach. To ponoć kiedyś norma zaczynała się od 100 mln plemnikow, a dzisiaj to jest chyba 15 mln. Także tego.. tu widać jak masakrycznie to się zmienilo. Zarówno stan plodnosci facetów jak i możliwości poprawy tego. No ale najwazniejsze, że mimo baaaardzo słabych wyników u nas, teraz czekamy na drugiego dzidziusia. I o dziwo bez wspomagania.
-
Zolza_ wrote:Myszka ja mam 3 po wczorajszym USG... Cały czas coś w tej ciąży
-
Jakbym nie miała USG i nie potwierdził tego lekarz to bym nie uwierzyła. Boli ok, ciężko się poruszać ale bez przesady. Jeśli się oszczędzam to nie ma tragedii. Dlatego sama jestem w szoku i nawet zaczęłam się zastanawiać czy ten lekarz może się nie pomylił
-
Zolza_ wrote:Jakbym nie miała USG i nie potwierdził tego lekarz to bym nie uwierzyła. Boli ok, ciężko się poruszać ale bez przesady. Jeśli się oszczędzam to nie ma tragedii. Dlatego sama jestem w szoku i nawet zaczęłam się zastanawiać czy ten lekarz może się nie pomylił
-
Od 16 tv spada mi morfologia. Dziś hb 10.7 a 3 tyg temu 11.4 I wszystko inne też niższe.. Co na to dają?
Doczytałam że to hemoglobina jest poniżej normy żelazo też na granicy więc początku Anemii?Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2018, 10:20
10.08. Irenka. 3700 i 56
9m -9kg. 2 zabki.
13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r -
Odnośnie porodu to mnie trochę przerazilyscie tymi bólami krzyżowymi bo mam tylozgiecie, kiedyś miałam bardzo bolesne miesiączki teraz trochę sie uspokoiło ale zawsze przy miesiączce bolał mnie kręgosłup w odcinku lędźwiowym. Dodatkowo mam jeszcze tego polipa co sie ujawnił w ciąży, ale jest duża szansa ze odpadnie przy porodzie.
Ja jestem raczej z tych niskich i nie mam za dużej przerwy między cyckami a brzuchem ale jeszcze oddycham swobodnie. Dziś z powodu zmiany pogody założyłam spodnie których nie nosiłam od miesiąca i doceniłam wygodę legginsów
-
Existenz wrote:Od 16 tv spada mi morfologia. Dziś hb 10.7 a 3 tyg temu 11.4 I wszystko inne też niższe.. Co na to dają?
Doczytałam że to hemoglobina jest poniżej normy żelazo też na granicy więc początku Anemii?
Mam prawie identyczne wyniki, dostałam Chela-Ferr Forte. Biorę już z tydzień i nie mam objawów ubocznych więc polecam. Plus popijam napar z pokrzywy, podobno też wspomaga. Ale skontroluję dopiero na początku czerwca więc się okaże.
-
nesssssa wrote:Mam prawie identyczne wyniki, dostałam Chela-Ferr Forte. Biorę już z tydzień i nie mam objawów ubocznych więc polecam. Plus popijam napar z pokrzywy, podobno też wspomaga. Ale skontroluję dopiero na początku czerwca więc się okaże.10.08. Irenka. 3700 i 56
9m -9kg. 2 zabki.
13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r