SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Kropka4 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka☺️ wrote:
    Wlansie muszę to skonsultować z dietetykiem bo przed ciąża i tak sporo przytyłam zanim się dowiedziałam o tarczycy więc pomimo 11 kg ciążowych mam jeszcze kilkanaście tych sprzed ciąży 😩 i za długo też nie chce czekać bo czuję się jak hipopotam 🦛. Dobrze że mam letrox bo jak go zaczęłam zażywać to od razu mi 5kg poleciało w miesiąc zanim zaszłam w ciążę. I mam nadzieję że będzie długo ładna pogoda na jesień żeby wlsnie się rozruszać po tych 9 mies.

Wcześniej tylas przez niedoczynnosc więc tym się nie martw skoro bierzesz leki to na spokojnie powinnaś wrócić do swojej wagi. Ja też mam niedoczynnosc i był moment, że zaczęłam tyć nie jakoś dużo bo z 4 kg a wtedy też akurat się staraliśmy o dziecko i nie wychodziło nam a wszyscy w koło zarzucali mi ciążę no bo przytyłam więc załamka totalna do tego spadek emocji itp. a się okazało że TSH skoczyło w górę i po zwiększeniu dawki jak ręką odjął, lepsze samopoczucie i waga wróciła do normy.

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

• AgaAgnieszka1989 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsIuLa2020 wrote:
    Dziewczyny, byłam 2 tyg temu (32tc) na wizycie prywatnie, z USG wyszła waga 1905g i 32t1d, dziś poszłam dodatkowo na USG na NFZ gdzie sprzęt jest jaki jest 34tc, i wyszła waga 1606g i 32t2d.

Rozumiecie coś z tego ?
    Mała zamiast urosnąć przez 2tyg to schudła i nic nie urosła O.o ?

U mnie tez jakis szalony pimiar wyszedl ale jak dziewczyny pisaly z tymi pomiarami różnie jest :/

m3sxqqmz9ufod68y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2020, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsIuLa2020 wrote:
    Dziewczyny, byłam 2 tyg temu (32tc) na wizycie prywatnie, z USG wyszła waga 1905g i 32t1d, dziś poszłam dodatkowo na USG na NFZ gdzie sprzęt jest jaki jest 34tc, i wyszła waga 1606g i 32t2d.

Rozumiecie coś z tego ?
    U mnie też wyszły 2 różne wagi i wymiary jak byłam 2x na usg 3 trymestru. Byłam u 2 różnych lekarzy. Zależy jak lekarz zmierzy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2020, 19:47

• Flara Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiula - to niemożliwe żeby spadła tak z wagi. Sama wiesz że sprzęt z NFZ pozostawia wiele do życzenia. I w sumie najlepiej wagę kontrolować u jednego i tego samego lekarza na jednym i tym samym sprzęcie. Bo takie pomiaru są obarczone dużym ryzykiem błędu.

A ja jutro mam szczepienie na krztusiec, jestem dumna z siebie strasznie że udało mi się to ogarnąć, bo ostatnio jakoś mi nie idzie. Więc jeden problem z głowy mniej :)

tym_janek lubi tę wiadomość

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2020, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka4 wrote:
    Wcześniej tylas przez niedoczynnosc więc tym się nie martw skoro bierzesz leki to na spokojnie powinnaś wrócić do swojej wagi. Ja też mam niedoczynnosc i był moment, że zaczęłam tyć nie jakoś dużo bo z 4 kg a wtedy też akurat się staraliśmy o dziecko i nie wychodziło nam a wszyscy w koło zarzucali mi ciążę no bo przytyłam więc załamka totalna do tego spadek emocji itp. a się okazało że TSH skoczyło w górę i po zwiększeniu dawki jak ręką odjął, lepsze samopoczucie i waga wróciła do normy.
    To dobrze, że ci się unormowało.☺️Też mam taką nadzieję. Ja nie chciałam wcześniej brać leków bo myślałam że to nie potrzebne ale dobrze ze się na nie zgodziłam bo od razu widzialam różnice w wadze no i po nie całym miesiącu zaszłam w ciążę. 😉 A i mi tez raz teściowa powiedziała że chyba coś jest na rzeczy bo przytyłam 🤦‍♀️ myślała że jestem w ciazy..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2020, 19:51

• AsIuLa2020 Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2020, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stwierdziłam, że się umówię jeszcze raz prywatnie żeby się upewnić że mała rośnie książkowo, i chyba zostanę tylko przy prywatnej opiece niż się stresować przez zły sprzęt NFZ...

f2w39n73bboy892q.png
  • Kropka4 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka☺️ wrote:
    To dobrze, że ci się unormowało.☺️Też mam taką nadzieję. Ja nie chciałam wcześniej brać leków bo myślałam że to nie potrzebne ale dobrze ze się na nie zgodziłam bo od razu widzialam różnice w wadze no i po nie całym miesiącu zaszłam w ciążę. 😉 A i mi tez raz teściowa powiedziała że chyba coś jest na rzeczy bo przytyłam 🤦‍♀️ myślała że jestem w ciazy..

Ja oprócz wzrostu wagi a nie był to jakiś szalony no ale był to byłam mega śpiąca, zasypiałam przed komputerem w pracy no męczarnia niesamowita, a do tego miałam takie spadki nastroju, placzliwa byłam i nic mnie nie cieszyło. Myślałam, że to depresja a to nie leczona tarczyca takie szkody wyrządzała. Po miesiącu brania leków czułam się jak nowo narodzona 😁

mhsvj44jaatf8jcr.png

• Zozo Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas po wizycie ok, mielismy szybkie usg zeby sprawdzic tetno, przepływy i ilość wód ale nie mierzył i nie ważył . Szyjka mi sie juz skróciła on jakos jak pisze w książeczce to zawsze bylo 3/0/0 a teraz mam 2/0/0 ale on mierzy to na fotelu bez usg wiec nie wiem po palcach to widzi hihi mowil ze jeszcze 2 tyg mam sie pilnowac i oszczędzać zeby bylo bezpiecznie .

Kindoll, Kagu3, Kropka4, aniołkowa_mama, Evli, Madzko, MartitaS, agniecha2101, Bela, m@rzenie, Asasa, Mirabelka02, tym_janek, Malutka_94 lubią tę wiadomość

👧 Córka 26. 08.2011
    Starania od 09.2017
    1 cykl na clo grudzień 2018
    01.19 cb
    12.05.19 [*] 8tc
    2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
    👶🏻 Synek 02. 08.2020
  • to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsIuLa2020 wrote:

Rozumiecie coś z tego ?
    Mi na sprzęcie NFZ też wyszło mniej niż na sprzęcie lekarza, do którego chodzę prywatnie. Jutro mam wizytę prywatną i dowiem się, czy przyrost jest ok, bo myślę, że nie powinno się porównywać wagi mierzonej na innych sprzętach.

Mamuśka, ja bym sobie dała miesiąc po porodzie luzu - żeby nie narzucać sobie jeszcze dodatkowego celu jakim jest schudnięcie, bo stresu będzie na pewno sporo (nieprzespane noce, problemy z laktacją, płacz niemowlaka, zmęczenie). Będziesz miała mnóstwo czasu żeby schudnąć i nikt od Ciebie nie będzie wymagał, żebyś 2 miesiące po porodzie wyglądała tak jak przed, a taka presja może pogorszyć sprawę i jeszcze nabawisz się jakiejś depresji.

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • ticia9 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołkowa ja też poproszę o link 😉

mhsvpx9i7vzd02b9.png
    klz98rib7t5zryeb.png
  • MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka4 wrote:
    Ja oprócz wzrostu wagi a nie był to jakiś szalony no ale był to byłam mega śpiąca, zasypiałam przed komputerem w pracy no męczarnia niesamowita, a do tego miałam takie spadki nastroju, placzliwa byłam i nic mnie nie cieszyło. Myślałam, że to depresja a to nie leczona tarczyca takie szkody wyrządzała. Po miesiącu brania leków czułam się jak nowo narodzona 😁
    A jakie miałaś wartości przed leczeniem?

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zozo wrote:
    U nas po wizycie ok, mielismy szybkie usg zeby sprawdzic tetno, przepływy i ilość wód ale nie mierzył i nie ważył . Szyjka mi sie juz skróciła on jakos jak pisze w książeczce to zawsze bylo 3/0/0 a teraz mam 2/0/0 ale on mierzy to na fotelu bez usg wiec nie wiem po palcach to widzi hihi mowil ze jeszcze 2 tyg mam sie pilnowac i oszczędzać zeby bylo bezpiecznie .
    Mój lekarz na wizycie w maju też sprawdzał palcami i stwierdził, że obejrzy jeszcze na usg dopochwowym, bo chyba się skróciła. A na usg wyszło, że jest ok, że 3,5 cm i zamknięta na całej długości. Więc z tym badaniem ręcznie to różnie bywa 😉

Zozo, tym_janek lubią tę wiadomość

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • Kropka4 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MomOfBoys wrote:
    A jakie miałaś wartości przed leczeniem?

Nie były jakieś wysokie bo TSH niecałe 4 i w życiu bym nie sądziła, że to wina tarczycy. Ale mama mi kazała jeszcze iść na USG bo może coś jest jednak na rzeczy i lekarka stwierdziła ze TSH za wysokie jak na młody wiek bo miałam wtedy 21 lat, a tym bardziej ze jeszcze nigdy nie byłam w ciąży i najlepiej jakbym miała TSH koło 1 i wprowadziła mi najniższą dawkę euthyrox 25 i po miesiącu widziałam mega poprawę no ale po jakimś czasie TSH poszybowało w górę łącznie z wagą 😅 a nastrój fatalny i zwiększyła mi dawkę do 50. No a teraz w ciąży to różnie biorę zależy jak wynik.

mhsvj44jaatf8jcr.png

• Mildred Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jednak w szpitalu. Pojechałam na IP do Poznania na Polna sprawdzić bo młody się mało odzywał dzis, tak dla pewności. Zostaje na obserwacje i wiecie co dobrze mi z tym bo czuję się bezpieczniej niż w domu. Przepływy w jednej z żył słabe, ale wielkość młodego odpowiednią do wieku, szyjka trzyma, teraz leżę pod ktg. Zobaczymy co na ktg lekarz powie.

agniecha2101, tym_janek lubią tę wiadomość

9ewns65gkf9ocqq6.png
  • Madzko Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka4 wrote:
    Dziewczyny ośmiornica przyszła 😍🐙 jestem zadowolona 🙂
    Madzko i AgaAgnieszka , a wasze już też dotarły? ☺

d7c3f95a93cd.jpg

Boska! Moja jeszcze nie dotarła.

To ta najmniejsza?

oar89n739mpxwn5r.png
  • madu Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez proszę link do grupy:)

21.10.2015 Leon <3
  • AgaG88 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołkowa ja też poproszę o link do grupy :)

w4sqqqmzkt8w1t59.png
    f2wlanlikcvz92zp.png
  • Kindoll Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2020, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mildred wrote:
    Ja jednak w szpitalu. Pojechałam na IP do Poznania na Polna sprawdzić bo młody się mało odzywał dzis, tak dla pewności. Zostaje na obserwacje i wiecie co dobrze mi z tym bo czuję się bezpieczniej niż w domu. Przepływy w jednej z żył słabe, ale wielkość młodego odpowiednią do wieku, szyjka trzyma, teraz leżę pod ktg. Zobaczymy co na ktg lekarz powie.
    Trzymamy kciuki✊✊ jesteśmy z tobą. Daj znać jak tam ktg.

ckai3e3kbk0ms415.png
  • megson91 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2020, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, można poprosić link skąd zamawiałyście ośmiorniczki? 💜

06.2021 👼🏻 5 tc
    08.2021 👼🏻 4 tc

8 cykl stymulowany
    18.11 3-7 dc lametta 2x1 - 2x Gonadopeptyl Daily + 1x Ovitrelle 🍀
    10 dpo betaHCG 8,8 mlU/ml 🍀progesteron 21,90 ng/ml 🍀
    12 dpo betaHCG 37,0 mlU/ml 🍀 progesteron 30,30 ng/ml 🍀
    16 dpo betaHCG 434,3 mlU/ml 🍀 progesteron 33,30 ng/ml 🍀
    30.12 💜

29.11 Histeroskopia diagnostyczna w znieczuleniu ogólnym + biopsja endometrium + HSG
    Macica i endometrium ok, jajowody drożne, niewielkie przekrwienie w okolicy ujścia lewego jajowodu, z którego został pobrany wycinek na badanie histopatologiczne.

Kierunek immunologia❔
    PCOS i IO 🍬🍭
    MTHFR hetero A1298C

85999jcgiykcutbf.png

3jvztv73cc90cbvy.png
  • Kindoll Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2020, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka☺️ wrote:
    Ja też po ok. 1,5 miesiąca brania letroxu zaszłam w ciąże, po wcześniejszych wielu miesiącach niepowodzeń. I tez zdecydowanie na nastój wpłynęło mi leczenie tarczycy.

ckai3e3kbk0ms415.png
‹‹ 1067 1068 1069 1070 1071 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ