❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas tez każdy dzień jest inny, mała zawsze śpi na spacerze jakieś 2-3h, potem jakieś 2 krótkie drzemki na rękach ma. Czasami mamy super dzień, ja jestem zorganizowana, mała dużo sama się bawi, a czasami nic nam nie idzie. Wczoraj wieczorem tak się darła przez 2h, ze byłam załamana, myślałam, ze ręce mi odpadną, nic nie pomagało. Zaczęłam się zastanawiać po co mi to było. U męża jeszcze bardziej krzyczała, wiec ja musiałam ja nosic. Dzis wstała przed 5 💀 Ale nawet nie jest zle, bo ma dobry nastrój 🤪 Dobrze, ze jest to forum to przynajmniej człowiek wie, ze u innych tez nie zawsze jest kolorowo.
20.01.2022 mamy ❤️
27.12.2021 FET❄️
Beta7dpt83,1;9dpt212,2;11dpt464,8;14dpt1851,3
—————————-————
12.12.2019 mamy ❤️
Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
18.11.2019 FET ❄️
10.2019 II IVF
—————————————-
Zostały ❄️❄️❄️
—————————————-
7.2019 FETx2 - beta <0,1
6.2019 I IVF ❄️❄️
—————————————-
9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
Endometrioza I st., AMH 1,91
MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
on: morf. 1% Kariotypy: ok -
Cześć dziewczyny! Już się przeraziłam, że u wszystkich taki piękny schemat dnia u nas też bywa różnie i dzień do dnia niepodobny. Młody w porównaniu do córki jest mniej wymagający, ale i tak łatwo nie ma. W dzień ma drzemki po ok 40 minut. Często jada bo czasami 3 godz. nie wytrzymuje, więc waga już słuszna, nie wiem ile teraz dokładnie ale 4 tygodnie temu było 6800! Za to ja z wagi zleciałam, już 3 kg poniżej wagi startowej.
Na macie chwilę poleży ale zaraz marudzi i trzeba być przy nim i go zabawiać. Na spacery też rzadko chodzimy, dwa razy w tygodniu to max. Ucieszyłam się jak niektóre z Was napisały, że też nie chodzicie na spacery, bo już myślałam, że tylko ja jestem taka ch...wa pani domu i nie potrafię tego wszystkiego zorganizować
Nocy jeszcze nigdy nie przespał, mamy teraz ze 3 pobudki na karmienie. Zasypia ok. 20:30 i tu pośpi 4 godziny - najdłuższa przerwa 😅
ostatni skok przechodził ciężko, wieczorny płacz, w nocy pobudki co godzinę lub dwie na cyca, w dzień marudzenie, rzucanie się przy karmieniu.
Obecnie starsza siostra sprzedała młodemu katar, więc się bujam z dwoma zasmarkańcami
Pozdrawiam Was serdecznie.
Pół dnia pisałam tego posta 😉
YoYo85, Iskierka87 lubią tę wiadomość
-
My w tyg chodzimy na spacery codziennie o 8.30 i o 15, zaprowazdzamy i i przyprowadzamy starszakow ze szkoly. Na weekendzie to zalezne od pogody. Szczerze jakby nie ta szkola to pewnie tez by nie bylo codziennych spacerow😂
YoYo85 lubi tę wiadomość
-
Evli kupiłam ta camilie i wieczór był spokojny, a noc przespana... 🤔
Przyjechałam na 2 dni do mamy, właśnie poszła z mała na spacer. Ile bym dała, żeby mieć taka pomoc na miejscu, wystarczyłby mi spacer ze 3 razy w tygodniu i byłabym przeszczęśliwa, ale niestety na miejscu nie mamy nikogo 🤷♀️Evli lubi tę wiadomość
20.01.2022 mamy ❤️
27.12.2021 FET❄️
—————————-————
12.12.2019 mamy ❤️
18.11.2019 FET ❄️
10.2019 II IVF
—————————————-
Zostały ❄️❄️❄️
—————————————-
7.2019 FETx2 - beta <0,1
6.2019 I IVF ❄️❄️
—————————————-
Cześć dziewczyny. U nas też ostatnio średnio. Mały waży ok 7 kg, nosi ciuszki 68. W piątek podcinalismy wedzidelka i oboje to źle znieśliśmy. Teraz robię masaże, płacze przy tym, a czasami krzyczy na mnie i najchętniej bym ich nie robiła ale nie chce żeby jeszcze raz nam podcinali. Mam wrażenie, że im jest starszy tym gorzej 😔 zasypianie jest okupione płaczem. Widzę, że marudzi to od razu biorę na ręce i muszę lulac albo skakać na piłce, inaczej nie zaśnie a mi już ręce opadają i plecy bolą bo czasami to usypianie trwa z pół godziny taki ma problem, a jak się wybudzi po odłożeniu to mam ochotę się zastrzelić. No i przy tym lulaniu płacze. Ech już nie wiek jak mam go usypiac. Czasami muszę jeszcze do tego szum włączyć bo się nie może wyciszyć. Ogólnie bardzo ładnie już chwyta zabawki, wkłada do buźki, na brzuszku też polubił leżenie ale nie wytrzymuje jakoś długo. W nocy sie budzi 2-3 razy, czasem częściej i zdarza się, że też muszę go lulac 🙄 szukam sposobu na to jego zasypianie. Najgorsze jest to, że wózka nie toleruje. Spacery są rzadko. Próbuje tylko jak jest ładna pogoda i jeżdżę przed domem. Czasem od razu płacze, a czasami trochę po obserwuje i dopiero jak się znudzi to płacze i wracamy do domu jak jakims cudem zaśnie to się z nim przejdę. Też mam ochotę się wyrwać z domu, mąż wraca 18/19 i tylko dwie niedzielę ma wolne. Nie mam kiedy gruntownie posprzątać i ostatnio nawet obiad jest wyczynem. Jak był noworodkiem to nawet miałam czas upiec. Mam nadzieję, że będzie lepiej bo czasem to płacze razem z nim. Pozdrawiam
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)
-
Kropka moja córeczka podcięcie wedzidelka zniosła dobrze, gorzej ja jak zobaczyłam te nożyczki, ale przy masażach tez bardzo mnie nie lubiła i mocno płakała. Nawet musiałam szybko włożyć palce do buźki, bo tak zaciskała dziąsła, ze czasami nie mogłam włożyć.
U nas był osteopata i stwierdził, ze mała nie lubiła kiedyś wózka, bo miała refluks i jak leżała to ja piekło. Nie wiem jak to stwierdził, ale rzeczywiście jak była mniejsza coś było na rzeczy z tym refluksem. Może spytaj pediatry, ja nawet nie wiem czy coś można z tym zrobić, bo u nas widocznie samo przeszło.
Ja nie mogę się doczekać rozszerzenia diety, wtedy będę mogła zostawić mała na chwile dłużej niż teraz, bo karmie co 2h mniej więcej i może uda mi się trochę odpocząć. Mała tylko przez 3 pierwsze tygodnie spała dłużej, a teraz w ciągu dnia ja nie jestem w stanie zrobić obiadu, bo ma super hiper szybkie drzemki albo śpi na spacerze. Także szacun, ze się za to bierzesz. Jest różnie czasem mega trudno, w czasami lżej i wtedy można trochę odsapnąć.
20.01.2022 mamy ❤️
27.12.2021 FET❄️
—————————-————
12.12.2019 mamy ❤️
18.11.2019 FET ❄️
10.2019 II IVF
—————————————-
Zostały ❄️❄️❄️
—————————————-
7.2019 FETx2 - beta <0,1
6.2019 I IVF ❄️❄️
—————————————-
A jeśli chodzi o zasypianie to tez jest bardzo różnie i już po południu stresuje się jak to będzie wieczorem, bo zdarza się tak, ze mi się oczy zamykają, a mała nie chce spać, czasami jest spokojna i po prostu nie śpi, a czasami ryczy i tez już mi ręce odpadają od bujania. Ale wcześniej przez miesiąc darła się codziennie przed zaśnięciem, oboje z mężem nie mieliśmy siły w rękach, teraz jest lepiej. Ale znowu był tez czas, ze zawsze ok. 21 zasypiała i budziła się raz w nocy. Także cały czas się to zmienia.
20.01.2022 mamy ❤️
27.12.2021 FET❄️
—————————-————
12.12.2019 mamy ❤️
18.11.2019 FET ❄️
10.2019 II IVF
—————————————-
Zostały ❄️❄️❄️
—————————————-
7.2019 FETx2 - beta <0,1
6.2019 I IVF ❄️❄️
—————————————-
Ja to się ostatnio czuje jak chu**wa matka.. Pochwalilam się że dziecko mi ładnie przesypia noc no i się popsuła 🙆♀️ No ale to nic, najgorsze jest to że cały tydzień marudna jest i już jej płacz działa na mnie jak płachta na byka 😤 Już czasami kładę ją do łóżeczka i wychodzę z pokoju bo mi nerwy puszczają jak nic nie działa by ją uspokoić..później mam wyrzuty sumienia że przecież tyle na nią czekałam i się denerwuje bez w sumie przyczyny..coś musi jej dolegać skoro płacze 😢 heh mam nadzieje że mi przejdzie i jej też 😔2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Evli, chyba takie emocje są normalne jak dziecko marudne. Tym bardziej, że większość czasu jesteś sama na placu boju 😉. A dzieci pewnie też mają różne dni: pogoda, skoki, zęby itd.
Ja też czasem marudzę jak Mała marudzi. A najbardziej mnie wkurza to zimowe ubieranie bo zawsze wojna. I też sobie myślę, że może ona jakąś spieta jest po jednej stronie, bo zawsze jak docieramy do lewej strony to płacz i czapka też ryk. A zima jeszcze długa 🤦♀️ . Także nie jesteś sama. Nie da się być zawsze dobrym I w super nastroju. Dużo cierpliwości Ci zycze.
A tak wogole to kiedy rozszerzanie diety u Was? Moja mama już się dopytuje kiedy I kiedy. A ja chce ciągnąć do 6 miesiacy tylko kp I nie widzę powodu, żeby zaczynać wcześniej.25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Widzę, ze dopadł nas kryzys trzeciego miesiaca, my opadały z sił, a dzieciaczki zrobiły się marudne. Mysle, ze mamy prawo sobie ponarzekać.
Ja na chwile obecna tez planuje do 6 miesiąca tylko KP, ale zobaczymy co z tego wyjdzie, bo na początku roku czeka mnie urządzanie domu i będę musiała albo z mała jeździć po sklepach albo zostawić ja z mama i wtedy przydałoby się już wprowadzić jakiś posiłek, żebym mogła ja zostawić na chwile dłużej. No chyba, ze stanie się cud i przekona się do butelki, wtedy mogłabym odciągać.
20.01.2022 mamy ❤️
27.12.2021 FET❄️
—————————-————
12.12.2019 mamy ❤️
18.11.2019 FET ❄️
10.2019 II IVF
—————————————-
Zostały ❄️❄️❄️
—————————————-
7.2019 FETx2 - beta <0,1
6.2019 I IVF ❄️❄️
—————————————-
Hej. U nas też ostatnio ogień, mała nauczyła się drzeć i wydziera się na cały blok 😶 Na początku było mi ciężko bo musiałam ogarnąć nową rzeczywistość. Jak już to jako tako ogarnęłam to po skonczonym 3 miesiącu mała się popsuła no i teraz jest hardcore. Szczególnie od kilku dni. Boże ja mam nadzieję że to zęby bo jak nie to ja nie wiem jak ja dalej z dwójką wariatek wytrzymam
-
nick nieaktualnyEvli wrote:Ja to się ostatnio czuje jak chu**wa matka.. Pochwalilam się że dziecko mi ładnie przesypia noc no i się popsuła 🙆♀️ No ale to nic, najgorsze jest to że cały tydzień marudna jest i już jej płacz działa na mnie jak płachta na byka 😤 Już czasami kładę ją do łóżeczka i wychodzę z pokoju bo mi nerwy puszczają jak nic nie działa by ją uspokoić..później mam wyrzuty sumienia że przecież tyle na nią czekałam i się denerwuje bez w sumie przyczyny..coś musi jej dolegać skoro płacze 😢 heh mam nadzieje że mi przejdzie i jej też 😔
Lili zaczęła ładnie przesypiać noce, z maks jedną pobudką, a do niedawna było naprawdę słabo, długo kolki itd.
Także trzymam kciuki, by było tylko lepiej, i u każdej z Was
U nas wszystko ok, Lili dziś zrobiła pierwsze obroty na brzuch, wcześniej robiła już z brzucha na plecy, obraca się wokół własnej osi na macie, silna dziewczynka 🙂 wkrótce skończy już 4 miesiące więc naprawdę już mam takie ogarnięte to dziecko, łatwiej z nią gdzieś wyjechać i wyjść. Starsza siostra dalej zakochana, gdzieś przebija się momentami zazdrość, ale staram się jak mogę, by obie czuły się dobrze i były ze sobą związane
Lili waży aktualnie koło 7 kg, ładnie je, czasami włączy jej się marudzenie, to wtedy klękajcie narody 😳 nie mogę uwierzyć, że za 2 miesiące już będziemy rozszerzać dietę 🙂
Co kupujecie maluchom pod choinkę ? Na FB wymieniamy się pomysłami,ja myślę jeszcze nad jakimś zestawem do karmienia, zaczynamy raczej z blw , zobaczymy jak będzie sobie radziła, jak nie to papki
Evli lubi tę wiadomość
-
Cześć Dziewczyny!
Evli, takie emocje są naturalne, nie wrzucaj sobie. Rodzicielstwo to nie tylko tęcza i nosorożce. Może Teoja mała zalicza właśnie skok. ja sobie tłumaczyłam zawsze, ze to minie wkrótce a dziecko będzie jeszcze fajniejsze. Prwnie i u nas lada moment nastąpi popsucie nastroju małej. Ostatnio, gdy kładę ja na brzuch, to za długo jie podnosi głowy, a raczej leży i majstruje nogami oraz pupa, chyba to już treningi do pełzania kiedyś tam. W ogóle nie pamietam co i kiedy się dzieje w rozwoju dziecka. Przy starszaku byłam oczytana, a teraz nie mam czasu nic sprawdzic. Wczoraj zasnęłam o 20.
Kinga, ja tak samo planuje czekac do 6 mscy. Kp jest wygodne i skoro nie ma potrzeby się wyrywać z innymi pokormamai, to po co to robić. I dziecko szdazy sie najeść różności, a i my nastoimy sie w kuchni. Jedynie co nie mogę się doczekać, aż mała załapie picie z bidonu, bo wtedy przejdzie akcja ewakuacja i wyjście z domu z zostawieniem odciągniętego mleka.
Kagu, jakie pomysły prezentu się pojawiają u Was na grupie? Ja myslalam o jeżdżącym lusterku. -
Matko, moje dziecko też coś przeżywa... wczoraj od 20 do 22 darla sie wnieboglosy. I do dziś nie wiem o co jej chodzilo: zeby, skok, nuda. Już zaczęłam myśleć, że nie mam mleka, bo tak się drze przy piersi. Dziś to samo: darcie przy karmieniu, A dziś wiem, że mleko jest napewno. Może to ten regres rzeczywiście. Znalazłam wczoraj fajny artykul: https://www.wymagajace.pl/czwarty-miesiac-regres-snu/.
Mam nadzieję, że jej minie wkrótce... pozdrawiam I lecę kupić jakiś żel na dziąsła 😉25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
nick nieaktualnyMolokay wrote:Cześć Dziewczyny!
Evli, takie emocje są naturalne, nie wrzucaj sobie. Rodzicielstwo to nie tylko tęcza i nosorożce. Może Teoja mała zalicza właśnie skok. ja sobie tłumaczyłam zawsze, ze to minie wkrótce a dziecko będzie jeszcze fajniejsze. Prwnie i u nas lada moment nastąpi popsucie nastroju małej. Ostatnio, gdy kładę ja na brzuch, to za długo jie podnosi głowy, a raczej leży i majstruje nogami oraz pupa, chyba to już treningi do pełzania kiedyś tam. W ogóle nie pamietam co i kiedy się dzieje w rozwoju dziecka. Przy starszaku byłam oczytana, a teraz nie mam czasu nic sprawdzic. Wczoraj zasnęłam o 20.
Kinga, ja tak samo planuje czekac do 6 mscy. Kp jest wygodne i skoro nie ma potrzeby się wyrywać z innymi pokormamai, to po co to robić. I dziecko szdazy sie najeść różności, a i my nastoimy sie w kuchni. Jedynie co nie mogę się doczekać, aż mała załapie picie z bidonu, bo wtedy przejdzie akcja ewakuacja i wyjście z domu z zostawieniem odciągniętego mleka.
Kagu, jakie pomysły prezentu się pojawiają u Was na grupie? Ja myslalam o jeżdżącym lusterku.
Ja nawet o tym lusterku nie słyszałam 🤔 cały wątek mamy o tym, właśnie zestawy do karmienia, zabawki fp, little dutch, lamaze, książeczki, chmurka i wydra usypiacz, tak z głowy, musiałabym zobaczyć ale dużo tego ja kupiłam małej stolik edukacyjny z odpinanym panelem, chmurkę do łóżeczka, tablet, siostrzyczkę szczeniaczka, ubranka i chce dokupić zestaw do karmienia i porządny kocyk
A na Mikołajki dostanie lalkę mettoo z imieniem i gryzak -
Ja jeszcze nie mam pojęcia co kupie na święta 🙈
U nas narazie sprawdza się żyrafa do gryzienia ta mała, książeczka i kapitan ośmiornica z lamaze.
Moja jeszcze się nie obraca, choć wczoraj dałam ją na brzuch, obracam głowę a ona na plecach ale to chyba przypadek 😅 za wysoko się uniosła na rękach i ją zwiało w bok 😅
Kinga moja tez wczoraj się darła przy jedzeniu wieczorem 😖 darła się jakbym jej próbowała dać soku z ogórków 🙄 a głodna była bo podarła się trochę a pozniej wyssała butelke do ostatniej kropelki. Wiec czemu płakała 🤷♀️🙆♀️
Co do rozszerzania diety to sama nie wiem, na początku chciałam od 4mc, ale to w sumie za 2 tyg i wydaje mi się tak szybko 🤪
Zobacze co pediatra powie🤔
Nie wiem co to blw musze się dokształcić...bo to chyba kawałki tak? Dziecko wybiera co chce jeść?Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2020, 11:52
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
nick nieaktualnyHej hej
Moja to się prawie non stop wydziera niby 3ci miesiąc i lepiej aha akurat nie w naszym przypadku. Też chcę kupić coś z tej serii lamaze Evli 🙂 tak myślę co wu rac żeby małą zainteresowało bo np. Szczeniaczek uczniaczek ją wgl nie obchodzi.
Ciężki przypadek nam się trafił bo na rączkach to królewna zadowolona a mi krępel siada już 😩
My po 4 mscu też zaczniemy rozszerzać dietę może wtedy będzie spokojniejsza 😁 blw Bobas Lubi Wybór (niektórzy też mówią bobas wie lepiej) 😉