❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też nie wiem co na Święta, A na Mikołaja to będzie zestaw książek, który już przyszedł. Ja Małej czytam czasami słucha 😉. Zabawek chyba nie będziemy kupować, bo mamy pełno od dzieci mojej siostry I znajomych. Gryzaki też dostała. No i mój mąż co chwilę jej coś kupuje. Ciekawe gdzie to wszystko pomieścić 🤦♀️. Do świąt jeszcze trochę jest 😉25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
Hej dziewczyny
Od razu mowie ze kazdy zrobi jak uwaza, ja tylko przedstawiam swoje stanowisko i no moze troche namawiam ok, ale tylko troche
Nie ma co sie spieszyc z rozszerzaniem diety, uwierzcie dziewczyny. Karmienie piersia to jest super wygoda. Jak juz wejdziecie do kuchni, zaczniecie szykowac to jedzenia dla bobasa to obiecuje ze kazda zateskni bardzo szybko za czasami kiedy nie trzeba bylo sobie glowy zawracac a wystarczylo wyciagnac cyca i dziecko szczesliwe. To argument dla wygodnych
Druga sprawa - czasem dzieci przybieraja w dolnej normie i rodzice licza ze rozszerzajac diete troche podtucza malucha... Nic bardziej mylnego, bo zadne marcheweczki i jabluszka nie maja takiej wartosci odzywczej jak mleko matki (albo mm, zalezy jak kto karmi). Wiec rozszerzajac diete raczej nalezy sie spodziewac ze maluch troche przystopuje z przybieraniem na wadze, bo miejsce w brzuszku bedzie zapelnione jedzeniem ktore nie ma tak wysokiej wartosci odzywczej jaka mialoby mleko.
A trzecie sprawa to chec wyrwania sie z domu i liczenie na to ze dziecko zje marchewke zamiast mleka. No to niestety tak nie wyglada, przynajmniej nie w pierwszych miesiacach. A to z tej prostej przyczyny, ze do konca pierwszego roku zycia dziecka rozszerzanie diety polega nie na tym, ze zastepuje sie mleko innym jedzeniem, tylko na tym, ze najpierw dajemy mleko tak jak zawsze, a chwile po tym jak dziecko sie naje proponujemy inny posilek, jakis owoc/warzywo/co tam chcemy. No i do konca pierwszego roku warto pamietac o tym, ze karmimy na zadanie. Dopiero po tym czasie mozna od tego odchodzic (jesli ktos karmi kp i nie chce podawac w ogole mm, to odstawiajac dziecko od piersi po roku nie trzeba juz podawac mm. Jesli odstawia sie przed skonczeniem roku to trzeba uzupelniac diete mm).
A co do BLW, to nie jest tylko dieta "w kawalkach" BLW zna tez lyzeczke i konsystencje jedzenia ktore tylko do lyzeczki sie nadaja Starsze dziecko moze jesc samodzielnie (dzieci naprawde szybko sie tego ucza jak maja mozliwosc pocwiczyc), a mlodsze - uwaga - moze byc karmione przez rodzica. Caly sekret polega na tym, zeby to dziecko samodzielnie z tej lyzki zgarnialo jedzenie, a nie bylo napychane przez doroslego na sile. Trzeba czekac az otworzy paszcze i samo zgarnie jedzenie, a kiedy sygnalizuje ze nie chce wiecej skonczyc posilek i nie wciskac na sile za mamusie, tatusia i kotka. Tylko tyle
No i jesli chodzi o wczesne rozszerzanie diety czyli u takiego 4-5 miesiecznego dziecka to jest jeszcze kwestia w jakiej pozycji karmic dziecko... Do wyboru jest w sumie tylko polsiedzaca w jakims bujaczku np a to nie jest jednak zbyt bezpieczne. Najlepiej jesli dziecko samodzielnie juz siedzi. W wieku 6 miesiecy to zwykle sie nie udaje, ale mozna trzymac na kolanach z podwinieta miednica i w ten sposob pozwalac dziecku zjadac. Zawsze to zdrowsza i bezpieczniejsza pozycja niz pollezaca.
A jeszcze w temacie sloiczkow, te warzywa i owoce ktore laduja w sloiczku niekoniecznie sa takie super, mozna na ten temat znalezc w internetach rozne ciekawostki.
Takze podsumowujac ja ze swojej strony goraco namawiam, aby czekac. A czekajac poczytac np "Moje dziecko nie chce jesc" Gonzaleza, albo "Bobas lubi wybor". I to nawet jesli jednak zdecydujecie sie poczatkowo na sloiczki, bo przeciez wiecznie dzieci nie beda jadly papek.
Ja na pewno czekam do konca 6 miesiaca, a mysle ze nawet 2 tygodnie dluzej bo mloda urodzila sie w 38 tygodniu, wiec dam jej te 2 tygodnie zapasu.
Bardzo sie nawymadrzalam za co przepraszam
Trzymajcie sie.Kagu3, Asasa, Molokay, pati_zuzia83, YoYo85, Kropka4 lubią tę wiadomość
❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
👩🏻 32 👦🏼 31 👩❤️👨 2010 👰🏻♀️🤵🏼♂️ 2014 -
A ja sie solidaryzuje ze wszystkimi ktore siedza calymi dniami same z dziecmi.
Moj Maz wiecznie jest w pracy, a nie mamy tu nikogo do pomocy. Takze jestem z dziecmi 24/dobe i mam chwilami dosyc. Bardzo je kocham, ale kazdy potrzebuje sie zresetowac po calym dniu gugania, odpowiadania na milion pytan, noszenia, spiewania itd... Ciezka sprawa.
Na spacery nie chodzimy zbyt czesto. Jak bylo cieplej to bylismy codziennie, teraz to glownie na szybkie zakupy idziemy raz na 2-3 dni i tyle... Pogoda beznadziejna, ludzie choruja, wole juz chyba w domu siedziec.❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
Dziewczyny a czy Wasze dzieci maja śluz w kupce? Pediatra powiedział, ze może się pojawiać, ale u nas zdarza się często i to mnie niepokoi.
20.01.2022 mamy ❤️
27.12.2021 FET❄️
Beta7dpt83,1;9dpt212,2;11dpt464,8;14dpt1851,3
—————————-————
12.12.2019 mamy ❤️
Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
18.11.2019 FET ❄️
10.2019 II IVF
—————————————-
Zostały ❄️❄️❄️
—————————————-
7.2019 FETx2 - beta <0,1
6.2019 I IVF ❄️❄️
—————————————-
9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
Endometrioza I st., AMH 1,91
MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
on: morf. 1% Kariotypy: ok -
Zazu uwielbiam Twoje wpisy 😜
Ja w tym blw nie rozumiem tych kawałków? Przecież dziecko zębów nie ma 🙄🤷♀️
Ja wychodzę codziennie, mimo że wiąże się to z dźwiganiem i jej i wózka po schodach ale tak mam chwile relaksu, włączam muzykę w słuchawkach i krążę wokół domu ☺️
I_ka mi się tez wydaje czasem że jest takie śluzowate ale szczerze nie przyglądam się czesto🙆♀️ 😅
Za to moja ma problem z oczkiem, cały czas jej ropa wychodzi, już kropie mlekiem i nic to nie zmienia, masuje ten kanalik i cały czas zaklejone 🙁Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2020, 22:40
zazu lubi tę wiadomość
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Zazu, świetnie to opisałaś. Dodam tylko, ze rozszerzanie na początku polega na przyjmowaniu przez dziecko bardzo małych ilości jedzenia, np. kilka małych kęsów czy jedna łyżeczka. Do BLW nie są potrzebne zęby, rola rodzica jest odpowiednio przygotować posiłek, np. warzywa pokrojone w słupki (do łatwego chwytania) i obrobione na parze, jablko ze względu na twardość podawane w całości (obrane), ale z powycinanymi rowkami, żeby łatwiej było dziecku chwytać, kulki/kostki z kaszy. Polecam w tym temacie alaantkoweblw.pl
Iskierka87, Evli, zazu lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNo u mnie nie było raczej tak cudownie i wygodnie bo moja córka od początku jest na mm i to wcale nie z mojej winy. Miała problemy z brzuszkiem i cudem było dobranie jej odpowiedniej mieszanki po której nie miałaby problemów także dla mnie to sukces. Jest cały czas na mm HA i rozszerzenie diety będzie dla mnie wybawieniem w tym wypadku bo liczę że wraz z nowym pokarmem (bardziej normalnym) jej problemy znikną całkiem a przynajmniej może częściowo. I tak jak Molokay napisała na początek to maleńkie porcyjki typu łyżeczka dziennie. No i początkowo na pewno będą słoiczki bo raczej sama żadnym sposobem nie uzyskam tak gładkiej konsystencji jak w nich by się mała nie zadławiła. Oczywiście z czasem gdy już będzie większa i gotowa sama bd przygotowywać dania 🙂
-
Iskierka, zdaje sobie sprawe, ze czesc mam karmi mm, kpi badz tez maja rozne problemy z kp ktore sprawiaja ze nie jest to wszystko proste i przyjemne.
W temacie dlawienia/krztuszenia i rozrozniania tych dwoch pojec (bo niektorzy uzywaja zamiennie) wrzucam fragment ksiazki ktora polecalam, naprawde warto przeczytac
Nie wiem czy uda mi sie dodac zdjecia bo dawno tego nie robilam ale probuje...
A, sluz w kupce przy kp to raczej norma, chyba ze jest go bardzo duzo. Ze starszakiem mialam przez to wiele stresow a ostatecznie nic mu nie bylo, po prostu wyrosl z tego przy okazji rozszerzania diety. Nie jest alergikiem, zupelnie zdrowe dziecko.Evli, Molokay, pati_zuzia83 lubią tę wiadomość
❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
Evli dziecko do jedzenia nie potrzebuje zebow, serio. Rozgryza wszystko dziaslami, na pewno mala nie raz zlapala Cie dziaslami to wiesz jaka maja sile Do rozdrabniania pokarmu sluza trzonowce ktore wychodza pozno, pierwsze pojawiaja sie jedynki i dwojki ktore w zaden sposob nie pomoga dziecku w zuciu wiec nawet dziecko ktore ma rozszerzana diete od papek dostanie w koncu normalne jedzenie i stanie sie to zanim wyjda mu zeby trzonowe
Evli lubi tę wiadomość
❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
Zazu dzięki za dawkę rzetelnej wiedzy zarówno dot. blw i rozszerzania diety, jak i śluzu w kupce ❤️ Kolejny raz przekonuje się jak wiele nie wiem 🙈
zazu lubi tę wiadomość
20.01.2022 mamy ❤️
27.12.2021 FET❄️
—————————-————
12.12.2019 mamy ❤️
18.11.2019 FET ❄️
10.2019 II IVF
—————————————-
Zostały ❄️❄️❄️
—————————————-
7.2019 FETx2 - beta <0,1
6.2019 I IVF ❄️❄️
—————————————-
9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
Endometrioza I st., AMH 1,91
MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
on: morf. 1% Kariotypy: ok -
nick nieaktualnyU nas dodatkowo był problem refluksu bo mała wymiotowała mlekiem, nie ulewała a dosłownie chlustało z niej więc przez cały czas mieszamy mm z zagęszczaczem. Osobno bo mm AR się też nie sprawdziło choć sama nie wiem jak jest różnica ale widocznie jak małej pomogło osobne mieszanie mleka z zagęszczaczem to jakaś musi być. Ostatnio sprawdzałam czy nadal ma ten problem ale widocznie jej układ pokarmowy już dorósł że tak powiem do mm bez zagęszczacza bo już nie wymiotuję, nie ulewa ale za to się nie najada bo jednam zagęszczone jest bardziej syte. Dlatego postanowiłam że nadal bd zagęszczać a po 4 miesiącu zacząć rozszerzać dietę stopniowo wtedy też mm bez zagęszczacza podawać 🙂
-
Zazu, dzieki za te kopie. Bardzo ciekawe. Ja jeszcze na temat blw czytalam na blogu szpinak robi blee. Mozecie zajrzec. Przy czym tam jest wogole poruszany temat żywienia dzieci, nie tylko samego sposobu blw.
zazu lubi tę wiadomość
25.02.2023 synek
20.08.2020 córka -
i_ka wrote:Zazu dzięki za dawkę rzetelnej wiedzy zarówno dot. blw i rozszerzania diety, jak i śluzu w kupce ❤️ Kolejny raz przekonuje się jak wiele nie wiem 🙈
Nie przejmuj sie, ja jestem zawodowo zwiazana z tematyka okoloporodowa i dotyczaca malych dzieci wiec po prostu jest mi latwiej, a do tego przechodzilam to juz ze starszakiem. A i tak co chwile dowiaduje sie nowych rzeczy i popelniam mnostwo bledow i gaf
Iskierka trzymam kciuki zeby sie udalo jak najlepiej z rozszerzaniem diety i zeby maluszek nie mial juz problemow!Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2020, 21:24
Iskierka87, i_ka lubią tę wiadomość
❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
nick nieaktualnyDziękuję Zazu oby tak się stało bo powiem Ci że świra dostaje jak ona się ciągle wierci i płacze. Porównywalnie do wijącego się robaka 😅 serio tak to wygląda jak się ją położy na brzuszku bo na plecach to płacze i tyłek do góry unosi. Czasem mi już ręce opadają bo nie wiem co jej jest. Dlatego cała nadzieja w diecie później bo myślę że to musi być problem brzuszkowy. Chyba że znasz podobny przypadek z tego co opisałam wyżej i może masz jakieś wskazówki i rady co to może być? Lekarze tylko kazali mm zmieniać ale z żadnym nie trafili bo było tylko gorzej 😔 ech... Czy kiedykolwiek to minie i będzie lepiej
-
Iskierka87 wrote:Dziękuję Zazu oby tak się stało bo powiem Ci że świra dostaje jak ona się ciągle wierci i płacze. Porównywalnie do wijącego się robaka 😅 serio tak to wygląda jak się ją położy na brzuszku bo na plecach to płacze i tyłek do góry unosi. Czasem mi już ręce opadają bo nie wiem co jej jest. Dlatego cała nadzieja w diecie później bo myślę że to musi być problem brzuszkowy. Chyba że znasz podobny przypadek z tego co opisałam wyżej i może masz jakieś wskazówki i rady co to może być? Lekarze tylko kazali mm zmieniać ale z żadnym nie trafili bo było tylko gorzej 😔 ech... Czy kiedykolwiek to minie i będzie lepiej
A czy z napieciem miesniowym u malej wszystko ok? Tak mi przyszlo na mysl po przeczytaniu opisu zachowania. U Was teraz skonczyl sie trzeci miesiac, czesto po tym magicznym trzecim miesiacu mijaja problemy brzuszkowe, ulewania i inne dziwne akcje, trzymam kciuki zeby u Was tez tak bylo!Iskierka87 lubi tę wiadomość
❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
nick nieaktualnyWiesz ze tez o tym myślałam ale to trzeba do fizjoterapeuty się chyba wybrać żeby to stwierdził tak? Bo nie wiem. Nikt nic nie mówił (żaden lekarz) podpowiesz coś o tym więcej? Bo ja na ten temat to wiem tylko tyle że słyszałam o tym a poza tym nic. Jak to stwierdzić i co i tym świadczy i jak to leczyć w razie co 🤔
-
Iskierka do fizjoterapuety albo dobrego osteopaty. Warto, żeby ktoś taki zobaczył dziecko, jeśli coś Cię niepokoi. U nas był sąsiad osteopata, ogólnie z mała ok, tylko podpowiedział co robić, żeby ładniej podnosiła główkę. Ale pytał o ciąże, porod, karmienie, ulewanie i takie rzeczy, bardzo holistyczne podejscie.
20.01.2022 mamy ❤️
27.12.2021 FET❄️
—————————-————
12.12.2019 mamy ❤️
18.11.2019 FET ❄️
10.2019 II IVF
—————————————-
Zostały ❄️❄️❄️
—————————————-
7.2019 FETx2 - beta <0,1