❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Ja ostatnio nie robiłam badań, bo mój lekarz stwierdził, że poprzednie to była "poezja", więc nie wymagał na ostatnią wizytę. W poprzedniej ciąży robiłam zawsze co miesiąc, nawet jak nie mialam zaleceń, morfologię i mocz, ale teraz stwierdziłam, że za dużo z tym zachodu, poza tym ja ciągle odlatuje na tym pobieraniu i jak mogę tego uniknąć to unikam. Obym na tym źle nie wyszła.
Także niestety nie pomogę, ale jeśli wyszły jakieś bakterie to daj to na posiew dla świętego spokoju, będziesz już miała dla lekarza wszystkie wyniki:) w poprzedniej ciąży tak robiłam raz. -
Mała_Gwiazdka wrote:cały czas nad tym myślę
wczoraj się cieszyłam, że dzisiaj wracam do pracy. A rano jak budzik zadzwonił przed 6tą to juz taka szczęśliwa nie byłam
Ale tak naprawdę zależy trochę od córki, kiedy znowu złapie coś w przedszkolu i od stanu mojej szyjki. W pierwszej ciąży pracowałam do 27 tygodnia, po czym po 3 dniach w domu trafiłam do szpitala. Więc tym razem chciałabym tego uniknąć, a znowu mam bakterie i grzybice które musze wyleczyćNo i w pracy jestem wielką niewiadomą z chorobami córki. Tydzień pracuje, 2 tygodnie jestem z nią w domu bo chora
To faktycznie jesteś uzależniona od córki, niestety małe dzieci często chorują... W tej ciąży też jest ryzyko, że szyjka Ci się będzie skracać ?
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)
-
Mirabelka02 wrote:W ogóle czy któraś z Was też tak miała, że nie robiła badań na każdą wizytę? Zastanawiam się czy kontynuować ten proceder czy wrócić do mojej zapobiegliwości.
agniecha2101, tym_janek lubią tę wiadomość
❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
👩🏻 32 👦🏼 31 👩❤️👨 2010 👰🏻♀️🤵🏼♂️ 2014 -
AsIuLa2020 wrote:Czy infekcja dróg moczowych jest bezpieczna dla płodu? Miałyście jakieś ?
Uspokójcie mnie proszętym_janek lubi tę wiadomość
❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
Mirabelka ja mam zlecane na każdej wizycie, przynajmniej mocz i morfo. W poprzedniej ciąży też tak było. I to prawda że morfologia może polecieć bardzo szybko, Mąż mi kiedyś kupił inne witaminy niż zwykle i nawet mi nie przyszło do głowy sprawdzić skład, po 3 tygodniach miałam już anemię
Lepiej sprawdzaćMalutka_94
-
nick nieaktualnyAsIuLa2020 wrote:Czy infekcja dróg moczowych jest bezpieczna dla płodu? Miałyście jakieś ?
Uspokójcie mnie proszę -
zazu wrote:Nieleczona może być niebezpieczna. Dlatego trzeba pilnować tych badań moczu jednak. A coś się dzieje?
Właśnie nie mam żadnych objawów typu swędzenie pieczenie czy ból. Nic a nic.
Tak naprawdę teraz miałam badania kontrolne u swojego lekarza i wyszło, że mam b.liczne bakterię. A wizyta w czwartek u lekarza -
zazu wrote:Zależy jak często masz wizytę. Raz w miesiącu powinno się morfologię i mocz zrobić w ciąży. Jak mam wizytę co 4 tygodnie to na każdej mam zlecane, jak co 2-3 to na co drugiej. Lepiej tego pilnować bo to że wyniki są super nie znaczy że takie będą za miesiąc. Hemoglobina może polecieć w krótkim czasie w dół, można się dorobić bezobjawowej infekcji moczu która trzeba leczyć...
Sęk w tym, że moja morfologia nawet po porodzie była ok, przez całą poprzednią ciążę też ani razu nie było nic niepokojącego, wręcz przeciwnie. Wiem, że to żadne wytłumaczenie i mało rozsądne, bo z racji obciążeń rodzinnych jestem przewrażliwiona na punkcie badań krwi, ale tym razem dziwnie odpuściłam. Chyba jednak wrócę do badań co wizytę, dla świętego spokoju. Wizyty mam co 4 tygodnie. Bardziej mnie martwią te infekcje układu moczowego, bo mam do tego tendencje.
-
AsIuLa2020 wrote:Czy infekcja dróg moczowych jest bezpieczna dla płodu? Miałyście jakieś ?
Uspokójcie mnie proszęAsIuLa2020 lubi tę wiadomość
-
Kropka4 wrote:To faktycznie jesteś uzależniona od córki, niestety małe dzieci często chorują... W tej ciąży też jest ryzyko, że szyjka Ci się będzie skracać ?
Tym razem mam bakterię i grzybicę, których nie mogę wyleczyć więc zawsze coś
ale trzymam się nadziei że ta ciąża będzie inna i przejdę ją pod tym względem na spokojnie -
AsIuLa2020 wrote:Właśnie nie mam żadnych objawów typu swędzenie pieczenie czy ból. Nic a nic.
Tak naprawdę teraz miałam badania kontrolne u swojego lekarza i wyszło, że mam b.liczne bakterię. A wizyta w czwartek u lekarza
U mnie też nic nie piekło, nie bolało byłam zdziwiona jak na badaniu wyszły bardzo liczne bakterie.
Robiłam szybko posiew i wyszedł GBS w moczu - dostałam antybiotyk. Niestety bakterie w moczu mogą być bardzo niebezpieczne. Nie czekaj na wizytę tylko od razu rób posiew - na wyniki czeka się min. 3 dni więc lepiej to załatwić szybko, może na czwartek będą wyniki i jak pójdziesz do lekarza a coś będzie nie tak, to od razu wypisze Ci receptę.
A tak czekając do czwartku tylko wydłużysz tylko proces, bo lekarz na bank będzie kazał zrobić powiew i znowu 3-4 dni czekania. Czyli minie ponad tydzień kiedy nie będziesz przyjmowała antybiotyku.
Oczywiście życzę Ci aby te bakterie wyszły tylko bo np. źle pobrana próbka była a nie, że coś wyrośnie:)zazu, tym_janek lubią tę wiadomość
-
Mirabelka02 wrote:W ogóle czy któraś z Was też tak miała, że nie robiła badań na każdą wizytę? Zastanawiam się czy kontynuować ten proceder czy wrócić do mojej zapobiegliwości.
-
Malutka_94 wrote:Mirabelka ja mam zlecane na każdej wizycie, przynajmniej mocz i morfo. W poprzedniej ciąży też tak było. I to prawda że morfologia może polecieć bardzo szybko, Mąż mi kiedyś kupił inne witaminy niż zwykle i nawet mi nie przyszło do głowy sprawdzić skład, po 3 tygodniach miałam już anemię
Lepiej sprawdzać
A masz w swoich witaminach żelazo? -
AsIuLa2020 wrote:Właśnie nie mam żadnych objawów typu swędzenie pieczenie czy ból. Nic a nic.
Tak naprawdę teraz miałam badania kontrolne u swojego lekarza i wyszło, że mam b.liczne bakterię. A wizyta w czwartek u lekarza
To zrób jutro posiew albo powtórz badanie moczu. Tylko zadbaj o właściwe pobranie próbki moczu, tu jest to dobrze opisane:
https://www.alablaboratoria.pl/9400-jak-przygotowac-sie-do-pobrania-moczu%3FWiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2020, 14:09
2017 - listopad - córka
2020 - sierpień - córka -
Mirabelka02 wrote:Sęk w tym, że moja morfologia nawet po porodzie była ok, przez całą poprzednią ciążę też ani razu nie było nic niepokojącego, wręcz przeciwnie. Wiem, że to żadne wytłumaczenie i mało rozsądne, bo z racji obciążeń rodzinnych jestem przewrażliwiona na punkcie badań krwi, ale tym razem dziwnie odpuściłam. Chyba jednak wrócę do badań co wizytę, dla świętego spokoju. Wizyty mam co 4 tygodnie. Bardziej mnie martwią te infekcje układu moczowego, bo mam do tego tendencje.
No tak ale każda ciąża jest inna. To że w poprzedniej miałaś dobre wyniki to nic nie znaczy. Dla mnie ta morfologia i mocz to podstawa. Zwłaszcza jak masz tendencję do infekcji to już w ogóle bym tego pilnowała bo takie nieleczone stany zapalne mogą potem się przenieść do dróg rodnych i już bezpośrednio zagrażać dziecku. I to głównie chodzi o wyłapanie tych bezobjawowych infekcji bo jak piecze to jakoś sprawniej chodzimy na badania i do lekarza.
Także no ja bym radziła jednak co wizytę się badać. Wiele to nie kosztuje a może uratować zdrowie 🙂❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
Tak naprawdę teraz miałam badania kontrolne u swojego lekarza i wyszło, że mam b.liczne bakterię. A wizyta w czwartek u lekarza❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
👩🏻 32 👦🏼 31 👩❤️👨 2010 👰🏻♀️🤵🏼♂️ 2014