X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja21 wrote:
    Oo witaj 😘
    Czytałam, że to dużo zależy od umiejscowienia łożyska. Jak jest na przedniej ścianie, to mogą pojawić się problemy ze słuchaniem malucha. Jaki masz detektor? Ja kupiłam Angel Sounds i sprawdza się świetnie.

Dziewczyny znacie już płeć? Ja mam wizytę jutro, ostanią miałam na prenatalnych w 12+3 więc trochę czasu minęło. Wtedy lekarka nie była pewna co do płci i zastanawiam się czy jest szansa , że jutro dowiem się kto tam mieszka?

I czy czujecie już ruchy?❤️ Bardziej chodzi mi o dziewczyny w pierwszej ciąży, bo słyszałam że w następnych ciążach czuje się dużo szybciej 😃
    Łożysko mam tym razem na tylnej ścianie więc to nie to ;-) Też mam Angel Sounds, ale to jeszcze jakiś starszy model... te nowsze podobno już dużo bardziej czułe są, ale i tak gdybym miała teraz kupować, to szukałabym jakiegoś, żeby ta głowica oddzielnie była.
    Co do płci, gin dawał nam 5% przewagi na dziewczynkę :-P więc nie powinnam się nastawiać, ale mam przeczucie, że będzie dziewczynka ;-)
    A ruchy... w pierwszej ciąży poczułam dopiero w 24tym tygodniu, ale wtedy właśnie łożysko miałam na przedniej ścianie no i mam kilka nadprogramowych kg, a to też ma znaczenie. Teraz też jeszcze nie czuję niestety :-(

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja piję przynajmniej 2 czarne herbaty dziennie bo nie jestem w stanie zjeść kanapek bez popicia 🤪 wczoraj i dziś też skusiłam się na kawę bo mnie bardzo boli głowa od kilku dni, ciśnienie mam cały czas ok 100/60. Liczyłam na efekt leczniczy, ale się przeliczyłam 😉

3i499vvjv3ex36x6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2020, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli juz mowimy o tym ktore herbaty mozna a ktore nie to zielona jest zdrowsza dla kobiet w ciazy niz czarna, a co do ilosci jej picia to i czarna i zielona najlepiej max. jeden kubek dziennie, najlepsza dla nas jest czerwona herbata ja pije taka z „czas na herbate” jest przepyszna, i taka czerwona mozna pic ile wlezie, ale zielona tez pije :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2020, 16:26

• Irola Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darkestfear wrote:
    Jesli juz mowimy o tym ktore herbaty mozna a ktore nie to zielona jest zdrowsza dla kobiet w ciazy niz czarna, a co do ilosci jej picia to i czarna i zielona najlepiej max. jeden kubek dziennie, najlepsza dla nas jest czerwona herbata ja pije taka z „czas na herbate” jest przepyszna, i taka czerwona mozna pic ile wlezie, ale zielona tez pije :)
    Ja też od dzisiaj zaczynam pić czerwoną herbatkę! 🤗
    Dziewczyny macie dalej mdłości? Bo u mnie są... Może nie tak intensywne jak wcześniej, ale pojawiają się dość wyraźnie rano, po południu, wieczorem.

darkestfear lubi tę wiadomość

oar8skjo5n2yr83t.png

PCOS
    Starania - 01.2019
    Czerwiec 2019 - usunięty polip trzonu macicy
    1 cs z letrozolem ovu 12 dc
    11.2019 - ciąża biochemiczna
    2 cs z letrozolem ovu 15 dc
    5.12 II 🙏❤️

"I wzywaj mnie w dniu niedoli, ja cię wybawie a ty Mnie uwielbisz" Ps. 50:15
  • MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loczek:) wrote:
    Dziewczyny jakie koszule do porodu i karmienia polecacie? Przestaje się mieścić w zwykle piżamy i przymierzam się do zakupów ale jest tego tyle... Nie wiem czy lepsza będzie rozpinana po bokach czy po środku? Chciałbym kupić koszule które wykorzystam później w szpitalu i w domu do karmienia. Co sądzicie?
    Ja mam po poprzednich ciążach koszule rozpinane i z boku, i po środku. Te rozpinane z boku mnie denerwowały, bo guziki nie trzymały i często musiałam poprawiać. Teraz chyba dokupię sobie jeszcze taką rozpinaną po środku, bo najlepiej się sprawdzała.

Loczek:), agniecha2101 lubią tę wiadomość

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • Mała_Gwiazdka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsIuLa2020 wrote:
    Co lekarz Ci na to zaleca? Masz jakieś wskazania na te bakterie, pytałaś czy to bezpieczne dla płodu?
    Na skracajaca szyjke od początku ciąży przyjmuje luteine.

Na bakterie mam globulki z gentamycyna

Na candidie nystatyne

Pewnie nie wyleczona infekcja jest groźna, mam nadzieję że moja uda mi się pokonać w końcu

mhsv3e5eyqrqhx0e.png
    3i49df9hz44horru.png
  • Kropka4 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała_Gwiazdka wrote:
    nie wiem. Na razie jest ok jeżeli chodzi o długość. W pierwszej ciąży miałam mięśniaka, który miał duży wpływ na jej skrócenie.

Tym razem mam bakterię i grzybicę, których nie mogę wyleczyć więc zawsze coś :(

ale trzymam się nadziei że ta ciąża będzie inna i przejdę ją pod tym względem na spokojnie :)

Ech zawsze się coś przypałęta ... Miejmy nadzieję, że w tej ciąży nie będziesz miała takich problemów.
    Ja przed ciążą często miałam infekcje ale dostałam dobry antybiotyk i mi przeszło. Ale przestalam używać też płynów do okolic intymnych i śpię bez bielizny ☺

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2020, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja już mam takie ruchy ( a łożysko na przedniej ścianie!), Że jak siedziałam dziś pod gabinetem, to czułam przekręcanie i lekkie kopniaki.

U diabeto ok.

Ja śpię w koszulce. W szpitalu po porodzie też najlepiej sprawdziły mi się zwykle koszulki i spodnie od piżamy. Rodziłam w koszuli i tak też zamierzam do kangurowania łatwiej się rozpiąć

Od 2 dni często boli mnie głowa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2020, 17:07

agniecha2101 lubi tę wiadomość

• polin Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja o dziwo też już czuję wyraźnie ruchy i mnie to dziwi, ze już bo łożysko na przedniej ścianie. Najpierw kilka dni tak delikatnie czułam nie do końca byłam pewna czy to to. Później doszły bąbelki - a takich cudów jelita moje nie wyprawiają więc byłam już pewna ale wczoraj po dość intensywnym dniu czułam mocniej- aż się zdziwiłam bo czułam mocno jak się wierciło nawet dłonią.

Jeśli chodzi o herbaty to piję rooibos czerwoną, pokrzywę i miętę, czasami rumianek. Czarnej nie piję na ogół. Kawę odpuściłam mocno ale i tak czasami zdarza mi się wypić w pracy taką świeżutko mieloną. I wczoraj jak ugrzęzłam z młodą na sali zabaw - rano 3,5h mnie przetrzymała a później od 17 do 19 jeszcze raz, to wypiłam sobie 2 x latte.

02.01.2015 puste jajo płodowe
    marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
  • Kropka4 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ginekolog co 3/4 tyg zaleca robić badania moczu, morfologie i glukoze. Ostatnio mi też wyszły bakterie, a tak poza tym wszystko okej i też brak objawów. No i przez 10 dni kazala mi brać urosept 3x1 i Wit C. Także zobaczymy co teraz wyjdzie w tym moczu.

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2020, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzievzynu a jak macie wizyty u ginekologa to on wam bada te szyjkę na fortelu czy przez usg? Mi robi tylko usg a gdzieś czytałam że to na fotelu powinna badać? Nic mi nie wspominała na temat szyjki.

• zazu Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa.katarzyna wrote:
    Dzievzynu a jak macie wizyty u ginekologa to on wam bada te szyjkę na fortelu czy przez usg? Mi robi tylko usg a gdzieś czytałam że to na fotelu powinna badać? Nic mi nie wspominała na temat szyjki.
    Najpierw ogląda na fotelu we wzierniku, potem bada palpacyjnie, potem USG przezpochwowe szyjki i na koniec USG przez brzuch żeby zbadać malucha.
    USG przezpochwowe masz.robione tylko na wizycie? Nic więcej lekarz nie bada?

tym_janek lubi tę wiadomość

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • Irola Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam aphtin, meridol i nową super miękką szczoteczkę - oby to pomogło 🙏

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2020, 17:32

oar8skjo5n2yr83t.png

PCOS
    Starania - 01.2019
    Czerwiec 2019 - usunięty polip trzonu macicy
    1 cs z letrozolem ovu 12 dc
    11.2019 - ciąża biochemiczna
    2 cs z letrozolem ovu 15 dc
    5.12 II 🙏❤️

"I wzywaj mnie w dniu niedoli, ja cię wybawie a ty Mnie uwielbisz" Ps. 50:15
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie szyjkę bada na fotelu, zawsze coś powie w stylu "twarda" itp., ale przez usg przezpochwowe już nie bada.

Starająca lubi tę wiadomość

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • Starająca Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny współczuję chorób. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.

Witam nowe Sierpnioweczki.

Ja też nie mogę znaleźć tętna na detektorze. To moja kolejna ciąża i poi, co ruchów jeszcze nie czuje.

Ja miałam koszule rozpinana z boku, ale nie były zbyt praktyczne bo zdarzało się że się rozpinaly. Na wątku ciążowy z poprzedniej ciąży dużo dziewczyn polecało koszule z Dolce Sonno. Dużo pozytywów też słyszałam o koszulkach i innych rzeczach od mamyginekolog

agniecha2101 lubi tę wiadomość

• i_ka Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Irola wrote:
    Ja też od dzisiaj zaczynam pić czerwoną herbatkę! 🤗
    Dziewczyny macie dalej mdłości? Bo u mnie są... Może nie tak intensywne jak wcześniej, ale pojawiają się dość wyraźnie rano, po południu, wieczorem.
    Ja mam nadal mdłości, zwłaszcza jak jestem głodna, ale tez jak widze mięso, kawę albo coś co mi nie podchodzi w ciąży :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2020, 17:46

f2w39n73dgdg4l6w.png

klz99vvj720njnd5.png

20.01.2022 mamy ❤️
    27.12.2021 FET❄️
    Beta7dpt83,1;9dpt212,2;11dpt464,8;14dpt1851,3
    —————————-————
    12.12.2019 mamy ❤️
    Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
    18.11.2019 FET ❄️
    10.2019 II IVF
    —————————————-
    Zostały ❄️❄️❄️
    —————————————-
    7.2019 FETx2 - beta <0,1
    6.2019 I IVF ❄️❄️
    —————————————-
    9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
    Endometrioza I st., AMH 1,91
    MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
    on: morf. 1% Kariotypy: ok
  • to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Irola wrote:
    Flara - trzymaj się Kochana! :( wiem co czujesz. Ja narazie grypy nie mam ale tez od kilku dni przez te afty czuje się fatalnie.

Dziewczyny, pijecie może czerwona herbatę rooibos? Czytałam że jest dobra dla kobiet w ciąży a już człowiek sam nie wie co na gorąco pić... Bo nie wiele można (zielona niet, czarna niet, kawa niet.. :p)

Ja piję normalnie i czerwoną taką najzwyklejszą i zieloną :) no bez przesady. Kawę można pić, czarną herbatę też. Byleby nie przesadzać z ilością.

Ja po prostu piję jedną zieloną i jedną czerwoną dziennie. Z zieloną herbatą chodzi o to, że pogarsza wchłanianie kwasu foliowego - ale jeśli jest pita w dużych ilościach.

A co do czerwonej herbaty to polecana dla kobiet w ciąży jest jakaś taka specjalna - nie Pu-erh (a chyba ta jest najczęściej w sklepach, przynajmniej ja taką piję).

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2020, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zazu wrote:
    Najpierw ogląda na fotelu we wzierniku, potem bada palpacyjnie, potem USG przezpochwowe szyjki i na koniec USG przez brzuch żeby zbadać malucha.
    USG przezpochwowe masz.robione tylko na wizycie? Nic więcej lekarz nie bada?
    Tak tylko usg dopochwowe i tyle... To na najbliższej wizycie jej powiem o tym.

• zazu Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2020, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa.katarzyna wrote:
    Tak tylko usg dopochwowe i tyle... To na najbliższej wizycie jej powiem o tym.
    Wiesz co jeśli faktycznie mierzy Ci szyjkę w USG to nie tak źle. Wolałabym samo mierzenie bez badania niż odwrotnie 😉 ale trochę to dziwne bo jednak w Polsce to taki standard że się bada na fotelu.

tym_janek lubi tę wiadomość

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2020, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja po wizycie. Dzidziuś ma 8,1cm, waży 110g. 🥰Spytałam mojej lekarki czy jest w stanie zobaczyć płeć, bo na prenatalnych lekarz nie chciał mi powiedzieć. Wiem, że nie ma najlepszego sprzętu, dlatego nie liczyłam, że nawet będzie próbowała patrzeć. Powiedziała, że jeszcze jest wczesnie i na połówkowych się dowiem. Ale podczas badania zapytała nas jaka byśmy chcieli płeć. Powiedzieliśmy, że chłopczyka, a ona powiedziała, że prawdopodobnie będzie chłopczyk. Patrzyła skupiona i próbowała zobaczyć płeć. Później zaznaczyła długopisem na wydruku usg według czego jej się tak wydaje, że chłopak. Dorzucam linki ze zdjęciami dzidzi. Przepisała mi dopochwowo Nystatyne VP patrząc na wyniki z cytologi, która była w połowie grudnia. Trochę to dziwne, wlasnie zobaczyłam, ze to tabletki na infekcje grzybicze, a ja nie czuje żadnych objawów, żebym miała infekcje jakakolwiek.

https://zapodaj.net/ec95f94f19f7a.jpg.html

https://zapodaj.net/17f151b628462.jpg.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2020, 18:01

Evli, Iskierka87, Maja21, zazu, Kagu3, Kindoll, Malutka_94, MomOfBoys, Zozo, MartitaS, aniołkowa_mama, Kropka4, agniecha2101, tym_janek, mommy, megson91, Asasa lubią tę wiadomość

‹‹ 405 406 407 408 409 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ