❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Kagu3 wrote:nie jestem zwolennikiem CC jeśli nie ma wskazań, i jeśli okulista po badaniu powie mi, że nie ma ryzyka, to to przyjmę na klatę ale i skonsultuję z innym. Chcę tylko mieć pewność, że w wieku 26 lat nie oślepnę
chociaż słowa tej lekarki trochę utwierdziły mnie przy moim stanowisku, wciąż się wahałam czy poruszać temat rodzaju porodu z ginem przez tę wadę, nie chce, żeby wyszło, że chcę sobie załatwić CC albo coś. Tu chodzi w sumie o moją przyszła jakość życia, po ciąży i porodzie.
Więc urodzę i wtedy będę inwestować w siebie.
Kagu3, Loczek:) lubią tę wiadomość
08.05.2020 - 24+1 - 620g
04.06.2020 - 28+0 - 1110g
02.07.2020 - 32+0 - 1800g
30.07.2020 - 36+0 - 2780g
20.08.2020 - 39+0 - 3300g
-
Zozo wrote:No pewnie
witaj u nas
widze ze mialas troche strachu w ciazy z krwawieniem . Teraz wszystko ok ? Plec juz znasz ?
Hej, dalej mam krwiaka i co któryś dzień daje o sobie znać. Dodatkowo łożysko bardzo nisko, ale niby nic nie zagraża. Płci nie znamy gdyż maleństwo ma mało miejsca i się nie ma jak kręcić. Ciągle dupką odwrócony do nas i nie widaćWiek 29 - 2 lata starań
07/2019 - badania nasienia- niska jakość /hormony/kariotypy u obu okej
10/2019- pierwsza przygoda z in vitro
Długi protokół - invicta Gdańsk
25.11 - pick up - pobrano 19 oocytów
30.11 - transfer 1 zarodka BL.4.1.1
Mamy 3 ☃️
BETA
3dpt 12,6, 6dpt 23,8, 10dpt 161
13dpt 294
16dpt 786
17dpt 1282
20dpt 3658
02.01.2020 Mamy
12/19 Hiperstymulacja jajników - stopień ciężki - szpital od 10dtp do 17 dpt 😪
Wodobrzusze, płyn w otrzewnej/opłucnej + 10kg
10.01 krwotok - szpital (krwiak)bije
Połówkowe - Agatka 🥰
24.04 krwotok - karetka - szpital- krwiak? Skurcze przepowiadające?
27.05-3.06 - sterydy Celeston
27.07 - odpłynięcie wód płodowych CC - 👶 Agata, 2670gram, 56cm i 4pkt
-
Mirabelka02 wrote:Witaj
Jejku, Twoja historia brzmi tak ciężko, tyle przeżyć. Ale teraz już lepiej? Jak się czujesz?
Zapraszamy, ja osobiście polecam czytać na bieżąco, bo po dwóch dniach jest bardzo dużo zaległości
Myślę, że mogło zawsze być gorzej. Samopoczucie te fizyczne w ciąży to rewelacyjne, gdyż ciążowe dolegliwości mnie nie dotknęły. Najgorsze to krwawienie/plamieni bo doprowadza do stresu. Ale już myślę, że będzie tylko lepiejWiek 29 - 2 lata starań
07/2019 - badania nasienia- niska jakość /hormony/kariotypy u obu okej
10/2019- pierwsza przygoda z in vitro
Długi protokół - invicta Gdańsk
25.11 - pick up - pobrano 19 oocytów
30.11 - transfer 1 zarodka BL.4.1.1
Mamy 3 ☃️
BETA
3dpt 12,6, 6dpt 23,8, 10dpt 161
13dpt 294
16dpt 786
17dpt 1282
20dpt 3658
02.01.2020 Mamy
12/19 Hiperstymulacja jajników - stopień ciężki - szpital od 10dtp do 17 dpt 😪
Wodobrzusze, płyn w otrzewnej/opłucnej + 10kg
10.01 krwotok - szpital (krwiak)bije
Połówkowe - Agatka 🥰
24.04 krwotok - karetka - szpital- krwiak? Skurcze przepowiadające?
27.05-3.06 - sterydy Celeston
27.07 - odpłynięcie wód płodowych CC - 👶 Agata, 2670gram, 56cm i 4pkt
-
to_tylko_ja wrote:Z tego co ja wiem przy niedoczynności (w raczej to masz przy takim TSH) bada się tylko TSH. Tak mi powiedziało dwóch różnych endokrynologów - obie mają bardzo dobre opinie.
Na pierwszą wizytę tylko miałam przynieść komplet badań, a teraz samo TSH co 3 tygodnie, bo że FT3 i FT4 bada się przy nadczynności, a badanie przeciwciał dopiero po ciąży, bo teraz nie będzie ono wiarygodne, bo w ciąży wyciszają się choroby autoimmunologiczne.
I pytałam też jej co z tabletką przed badaniem TSH - kazała wziąć normalnie.
Nie zgadzam się, idąc do endokrynologa na wizytę trzeba robić pakiet tarczycowy czyli tsh, Ft3, Ft4 samo TSH jest nie miarodajne ponieważ ono potrafi się zmieniać i nie daje prawdziwego obrazu. Główny hormon Ft4 który jest najważniejszy w ciąży powinien być w górnej granicy normy. A drugi hormon Ft3 po środku normy. Samo badanie Tsh jest totalnym błędem. A tacy lekarze którzy dają dawki albo je zmieniają na podstawie samego tsh są do szybkiej zmiany. Niestety sama do takiego chodziłam przez 1,5 roku prywatnie. Szkoda pieniędzy i zdrowia.
Poczytajcie więcej na ten temat.
A nie bierze się tyroksyny przed badaniem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2020, 20:34
Kagu3, MartitaS, Starająca, tym_janek, OranżadA lubią tę wiadomość
Nasze szczęście Oliwia💝🧸
14.04.-21tc 382g❤️
12.05.- 25tc 840g💘
3.06.- 28 tc 1300g💝
16.06.-30tc 1703g💞
30.06- 32tc 2250g💖 -
nick nieaktualnyBela wrote:Nie zgadzam się, idąc do endokrynologa na wizytę trzeba robić pakiet tarczycowy czyli tsh, Ft3, Ft4 samo TSH jest słabo miarodajne ponieważ ono potrafi się zmieniać i nie daje prawdziwego obrazu. Główny hormon Ft4 który jest najważniejszy w ciąży powinien być w górnej granicy normy. A drugi hormon Ft3 po środku normy. Samo badanie Tsh jest totalnym błędem. A tacy lekarze którzy dają dawki albo je zmieniają na podstawie samego tsh są do szybkiej zmiany. Niestety sama do takiego chodziłam przez 1,5 roku prywatnie. Szkoda pieniędzy i zdrowia.
Dokładnie. Podpisuje się rękoma i nogami.
Absolutnie nie bierz leku przed badaniem. Choruje od pierwszej ciąży i zawsze miałam takie zalecenia.Bela, Kropka4, OranżadA lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
darkestfear wrote:Oczyszczacz wypatrzylismy z mezem taki, naczytalismy sie duzo pozytywnych opini na jego temat, jest tez model mniejszy tanszy
https://m.euro.com.pl/oczyszczacze-powietrza/electrolux-oczyszczacz-powietrza-pa91-604gy.bhtml?
Stefan ❤️😃 ja kupilam nowy odkurzacz w tamtym roku, taki normalny tylko, ze prawie go nie slychac w trakcie pracy, zaluje ze jednak nie wzielam swojego Stefana, bo dwa husky i fretka to niezle wyzwanie w trakcie lnienia, a malo za tego nowego też nie dalam 😩 a jaki konkretnie xiaomi masz?
Dziękuję za namiary na oczyszczacz. Najładniejszy jaki do tej pory widziałami co dla nas ważne ma dobre parametry i na dużą otwartą przestrzeń się nadaje. Wrzucam do obserwowanych
Odkurzacz mamy XIAOMI Styj02ym I z czystym sumieniem mogę polecić, bo to rzetelny pomocnik
darkestfear lubi tę wiadomość
2012 - syn
2015 - córka -
Zozo wrote:No bardzo szkoda. Za miesiac połówkowe i pozniej znowu wizyta bez usg 🤷🏼♀️ Identycznie jak z corka widocznie taki ma schemat. Jak sie bobo pokarze to 1 kwietnia poznamy plec
moja corka bardzo sie nie moze doczekac narodzin i liczy na siostre heh bo marzy jej sie wspólny pokoj, ale pozniej pewnie by ją wyganiała bo za duza roznica . Z tego co widze to zapowiada sie na pomoc przy opiece- zobaczymy w praktyce hihi. A twoj synek jak tam ?
Ma już swój dorosły świat - kolegów, swoje zainteresowania. Jest bardzo opiekuńczy i odpowiedzialny, także na pewno będzie pomogał. On chciał brata, no ale nie wyszło
Za to młodsza córa (aktualnie jeszcze przez chwilę 4 latka) jest bardzo pozytywnie nastawiona. Ekscytuje się, oddaje swoje zabawki, wybiera ubranka
Przy takich dużych dzieciach, które i tak większość dnia spędzają w placówkach szkolnych, będę miała sporo czasu tylko dla Malutkiej. Zobaczymy jak to się ułoży
2012 - syn
2015 - córka -
OranżadA wrote:Dziewczyny, czy na najbliższą wizytę u gina mam robić pełne badania czyli TSH FT3 FT4 oraz przeciwciała, skoro miesiąc temu je robiłam, czy wystarczy tylko TSH?
2 mce temu TSH 12 (o zgrozo!) dosyalam Letrox 100
1 Mc temu TSH 5 i te przeciwciała meeega wysokie no 500 i 1100, Letrox zwiększony do 125
Ja co miesiąc mam robić tsh i ft4.aniołkowa_mama, OranżadA lubią tę wiadomość
-
Bela wrote:Nie zgadzam się, idąc do endokrynologa na wizytę trzeba robić pakiet tarczycowy czyli tsh, Ft3, Ft4 samo TSH jest nie miarodajne ponieważ ono potrafi się zmieniać i nie daje prawdziwego obrazu. Główny hormon Ft4 który jest najważniejszy w ciąży powinien być w górnej granicy normy. A drugi hormon Ft3 po środku normy. Samo badanie Tsh jest totalnym błędem. A tacy lekarze którzy dają dawki albo je zmieniają na podstawie samego tsh są do szybkiej zmiany. Niestety sama do takiego chodziłam przez 1,5 roku prywatnie. Szkoda pieniędzy i zdrowia.
I tak samo, że tabletkę przy badaniu samego TSH można normalnie wziąć, jedynie przy FT3 i FT4 nie bierze się. W internecie też są takie informacje - na praktycznie każdej stronie którą znalazłam - że przy badaniu TSH można wziąć tabletkę normalnie.08.05.2020 - 24+1 - 620g
-
Puella1 wrote:Mój syn już duży chłopak - 8 latek, także szczerze mówiąc nie liczę na jakieś super zabawy z niemowlakiem
Ma już swój dorosły świat - kolegów, swoje zainteresowania. Jest bardzo opiekuńczy i odpowiedzialny, także na pewno będzie pomogał. On chciał brata, no ale nie wyszło
Za to młodsza córa (aktualnie jeszcze przez chwilę 4 latka) jest bardzo pozytywnie nastawiona. Ekscytuje się, oddaje swoje zabawki, wybiera ubranka
Przy takich dużych dzieciach, które i tak większość dnia spędzają w placówkach szkolnych, będę miała sporo czasu tylko dla Malutkiej. Zobaczymy jak to się ułoży
A widzisz nie zerknęłam ze masz jeszcze corke, myslalam ze tylko synek👧 Córka 26. 08.2011
Starania od 09.2017
1 cykl na clo grudzień 2018
01.19 cb
12.05.19 [*] 8tc
2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
👶🏻 Synek 02. 08.2020 -
nick nieaktualnyto_tylko_ja wrote:No nie wiem, nie będę się kłócić, bo nie jestem lekarzem, ale już dwóch lekarzy (w sumie najlepszych w moim mieście - niestety raczej mniejszym ok.100tys mieszkańców, więc może gdzieś indziej są lepsi specjaliści) już mi powiedziało, że FT4 i FT3 tylko przy nadczynności.
I tak samo, że tabletkę przy badaniu samego TSH można normalnie wziąć, jedynie przy FT3 i FT4 nie bierze się. W internecie też są takie informacje - na praktycznie każdej stronie którą znalazłam - że przy badaniu TSH można wziąć tabletkę normalnie. -
Kagu3 wrote:Dokładnie. Podpisuje się rękoma i nogami.
Absolutnie nie bierz leku przed badaniem. Choruje od pierwszej ciąży i zawsze miałam takie zalecenia.
Mi też endokrynolog każe badać TSH przed wzięciem tabletki. Dodatkowo co jakiś czas mam zbadać FT4, a mam niedoczynność.
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)
-
Marta35 wrote:Mi każdy endokrynolog mówi że przed badaniem nie brać żadnego leku.A co do ft3 i ft4 to słyszałam że jak TSH masz w normie i wszystko jest ok to nie trzeba sprawdzać ft3 i ft4.
Jak będę później na zwolnieniu i będę miała więcej czasu na czytanie to zamierzam zainteresować się zdrowiem jelit, bo podobno to od nich większość chorób tego typu się bierze. Bo z tego co rozumiem, to te tabletki na tarczycę to tylko syntetyczny hormon i wcale nie leczy źródła problemu. Chyba, że ktoś jest w temacie i wyprowadzi mnie z błędu?
Widać, że trzeba mieć dużo zaufania do lekarza, bo każdy mówi co innego i ma swoje metody.08.05.2020 - 24+1 - 620g
-
MomOfBoys wrote:Umówili mnie na 25 marca. Chcieli na 15 kwietnia, ale spytałam wtedy czy dla kobiet w ciąży nie ma wcześniejszego terminu. Babka z rejestracji oczywiście powiedziała, że to zależy czy jest jakieś wolne miejsce, gdzieś tam zadzwoniła i podała nową datę 25 marca, więc już się zgodziłam. Nie chce mi się wykłócać o przyjęcie w ciągu tygodnia, bo kolposkopia aż tak pilna nie jest.
Na te typowanie wirusa jutro pojadę. Koszt w Invicta to 281 zł z pobraniem materiału. W zasadzie chyba nie ma wyboru pakietów, bo albo robi się test na to czy wirus w ogóle jest albo full typowanie.
A potem 9 dni czekania na wyniki 😬
Myślałam, że jakiś szybszy termin Ci ogarną. Ale mam nadzieję, że wyniki wyjdą dobre. Najgorsze to czekanie bo jednak gdzieś tam z tyłu głowy to siedzi i męczy człowieka. Mimo wszystko staraj się zająć czymś myśli.
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)
-
Matko jedyna... Takie rzyganie mnie obudziło ledwo dobiegłam do łazienki... 😭😭😭😭
Przeczołgało mnie rowno...
Leglam na kanapie i nie mam siły do łóżka teraz wrócić aż mnie trzęsie 😰
Niech to się skończy błagam, chce normalnie funkcjonować...❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
👩🏻 32 👦🏼 31 👩❤️👨 2010 👰🏻♀️🤵🏼♂️ 2014 -
Co do wady wzroku:
Sama wada, nawet bardzo duża nie jest wskazaniem do cc. Wskazaniem do cc jest odklejanie się siatkówki. Tyle w temacie.
Rodzaj porodu nie ma wpływu na pogorszenie się wady. Wpływ ma ciąża i hormon, który nazywa się relaksyna, który jest wytwarzany przez całą ciążę (te wszystkie kłucia i bóle w pachwinach itd. teraz to efekt tego hormonu). Ma on na celu rozluźnienie tkanek w ogóle, aby pomieściła się macica z dzieckiem, a potem aby możliwy był poród dziecka. Niestety działa on nie tylko na brzuch ale cały organizm, dlatego w ciąży może nam się pogorszyć wzrok, możemy się nabawić płaskostopia i jeszcze kilku innych "przyjemności". Ja przed pierwszą ciążą miałam -4,5 i astygmatyzm, po ciąży mam -6 i astygmatyzm, po tej ciąży spodziewam się kolejnego pogorszenia wzroku. Jak zamknę temat ciąż to zamierzam zrobić laserową korekcję wzroku.
Co do tarczycy:
Samo TSH nic nam nie mówi, a badanie wyłącznie TSH i na tej podstawie dobieranie dawek jest błędem w sztyce lekarskiej. Do diagnozy potrzebujemy minimum TSH, FT3 i FT4, jak mamy nadczynność to przy kontrolach badamy wszytskie trzy, przy niedoczynności badamy TSH i FT4. Hormony tarczycy trzeba robić na czczo. Jak weźmiemy leki, nie ważne czy tarczycowe czy inne, to nie jesteśmy już na czczo. proste. I wzięcie tabletki w dniu na TSH będzie miało nieduży wpływ (ale jednak), ale już na FT4 kolosalny.
Co do odkurzacza:
U nas "Stefan" się nie sprawdził, blokował się pod grzejnikami i pod łóżkiem, a jak jeszcze nasz kot raczył zostawić gdzieś tzw. "kłaczka" to więcej było potem sprzątania niż to było warte. Ale polecam gorąco ręczny odkurzacz taki na akumulator, bez kabla. Raz dwa i poodkurzane, a jak odczepi się długą rurę i zostaje taki malutki to nawet moja córka (1,5 roku) poodkurze np. rozsypany ryż po zabawieaniołkowa_mama, Evli, agniecha2101 lubią tę wiadomość
👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
Zazu jak mi Cie biedaku szkoda
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2020, 07:49
zazu lubi tę wiadomość
7.12 II kreski - beta hcg 1,375 ❤️🙏
Mój mały cud 🤰🏻Mia ❤️👧
15.04 ! 668g ! 🥰
04.05 ! 830g ! 🥰
25.05 ! 1321g ! 🥰
04.06 ! Mamy 1,5 kg ❤️ !
15.06 ! 2084 g 😍🥰 !