X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 01:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tym_janek bardzo współczuję :(

Też nie rozumiem tego ograniczenia już teraz dostępu do pomocy medycznej dla innych chorych. Co to będzie później, kiedy sytuacja będzie coraz gorsza?

Z jednej strony takie powołania są potrzebne w sytuacjach wyjątkowych, z drugiej jednak wszystko inne dezorganizują. Dają poczucie bezpieczeństwa w walce z koronawirusem, ale zabierają się we wszystkich pozostałych. Skoro nawet ciężarnym odwoływano wizyty i to jeszcze bez stanu epodemii...

A można wiedzieć, jakiej specjalności (po jakien specjalizacji? Nie wiem jak to prawidłowo określić) są Twój brat i jego żona?

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 02:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj brat jest kardiologiem i internista, jego zona jest dermatologiem.

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 02:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I tak z dnia na dzień muszą zostawić swoich pacjentów? Już teraz?

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • Madlene28 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tym_janek wrote:
    Ale powiem wam dziewczyny, ze jak śledzę polskie zalecenia konsultantow od ginekologii, poloznictwa i neonatow to pomimo calej mojej tolerancji i akceptacji dla tego co sie dzieje... no przelalo mi sie dzisiaj. Nie bede przeklinac, ale same przeklenstwa mi sie cisna na jezyk jaka wode z mozgu madrym ludziom robi ta panika. Ja rozumiem, ze wirus jest nowy, noeznany, noe wiadomo jak moze mutowac, realnie moze wykonczyc nasz system ochrony zdrowia, ale irytuje mnie niezmiernie, ze w tej panice stawia sie go ponad wszystko inne. A na prawde w tym wariactwie sa rzeczy wazniejsze. I co z tego, ze ograniczymy zachorowania na 👑 skoro na wszystkie inne schorzenia umieralnosc wzrosnie? Czy na prawde to bedziemy uznawac za sukces?
    Przepraszam was, musialam sie wygadav, a w rodzinie jest wystarczajaco napieta sytuacja. Brat i jego zona dostali wezwanie do pracy na oddziale zakaznym, w sytuacji epidemii lekarz nie moze odmowic takiego wezwania i nie bardzo wiadomo co zrobic z ich dziecmi. Chyba zladuja u mnie bo nasi rodzice tez pewnie zaraz dostana wezwanie, nie pracuja w szpitalu od lat, ale nie sadze aby to mialo znaczenie.

Moja siostra jest fizjoterapeutką i również zostanie od wtorku przydzielona do służby medycznej. Sanatorium w którym pracuje ma być zamknięte i wykorzystane jako miejsce dla osób niemieszczących się na oddziale zakaźnym. Wszyscy pracownicy tego ośrodka będą musieli objąć opiekę nad pacjentami... już się modlę, żeby zachowali wszelkie względy bezpieczeństwa i żeby czasem się nie zaraziła pracując w ten sposób. 😔

Córeczka - 25.12.2017r.
    Synek- 25.08.2020r.
    25.10.2021r- mamy ❤️

w57v3e3kc4ld4kpi.png
  • ag194 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tym_janek wrote:
    Ale powiem wam dziewczyny, ze jak śledzę polskie zalecenia konsultantow od ginekologii, poloznictwa i neonatow to pomimo calej mojej tolerancji i akceptacji dla tego co sie dzieje... no przelalo mi sie dzisiaj. Nie bede przeklinac, ale same przeklenstwa mi sie cisna na jezyk jaka wode z mozgu madrym ludziom robi ta panika. Ja rozumiem, ze wirus jest nowy, noeznany, noe wiadomo jak moze mutowac, realnie moze wykonczyc nasz system ochrony zdrowia, ale irytuje mnie niezmiernie, ze w tej panice stawia sie go ponad wszystko inne. A na prawde w tym wariactwie sa rzeczy wazniejsze. I co z tego, ze ograniczymy zachorowania na 👑 skoro na wszystkie inne schorzenia umieralnosc wzrosnie? Czy na prawde to bedziemy uznawac za sukces?
    Przepraszam was, musialam sie wygadav, a w rodzinie jest wystarczajaco napieta sytuacja. Brat i jego zona dostali wezwanie do pracy na oddziale zakaznym, w sytuacji epidemii lekarz nie moze odmowic takiego wezwania i nie bardzo wiadomo co zrobic z ich dziecmi. Chyba zladuja u mnie bo nasi rodzice tez pewnie zaraz dostana wezwanie, nie pracuja w szpitalu od lat, ale nie sadze aby to mialo znaczenie.

Tymjanku, Mogą oni odmówić pracy, gdy mają dzieci poniżej 18 rż.
    Mnie też denerwuje to, że wirus jest stawiany ponad wszystko, bo zmniejszył się dostęp do podstawowej i specjalistycznej opieki. Mam nadzieję, że nie potrwa to długo.

Moja córka 2 dni temu naderwała sobie wędzidełko, to obdzeonilam pół Olsztyna i nikt nie chce przyjąć dziecka. Dla mnie jako dla matki to ogromny stres.

3i49df9hp36s3hdx.png
    20170812050113.png
  • ag194 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o zalecenia na ten okres z zakresu położnictwa i ginekologii, to jak dla mnie są zbyt ogólne i niezbyt skoncentrowane na kobiecie w okresie ciąży i połogu. Napisali to, co każdy już wie- ciężarne zostały bez opieki specjalistów: endokrynologa, diabetologa itd itp, wszystko na telefon, ale jak w praktyce działa dodzwonienie się na taką gorąca linie, jeśli np u mnie w przychodni dają 2 godziny na konsultacje diabetologiczna?
    Ginekolog ponoć musi Cię przyjąć i wykonać badania, ale jak same widzicie dużo z nich zamyka się na 4 spusty i tyle.
    Mój nie ma takiego zamiaru, ale co jeśli zostanie np objęty kwarantanną? Nie ma kto go zastąpić w obecnej sytuacji.
    Co z formą porodu? Wskazane jest CC, ale czy nie będzie nacisku na sn..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2020, 08:48

3i49df9hp36s3hdx.png
    20170812050113.png
  • ag194 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poczytaj to i.pokaż rodzinie,.ja.jestem na bieżąco, bo u nas o.tym też głośno, w naszej grupie zawodowej. Jeśli nie mają opieki dla dzieci, to.zrozumiale, że mają prawo odmówić

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/zapobieganie-oraz-zwalczanie-zakazen-i-chorob-zakaznych-u-ludzi-17507739/art-47

3i49df9hp36s3hdx.png
    20170812050113.png
  • Kropka4 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tym_janek nieciekawa sytuacja... Nie wyobrażam sobie być na ich i Waszym miejscu. Poza tym jak ktoś ma w domu rodzine i zostaje powołany na pomoc na takim oddziale to jak ma wrócić do domu i narażać innych ? Już nie wspominając o tym, że sam też może zachorować. Ale tak jak Kagu pisze może jest jakieś wyjście ze względu na to że mają małe dzieci. Przecież to jeszcze trochę potrwa i dzieciaki miałyby tyle czasu nie widzieć się z rodzicami ?

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

• Nadzieja777 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://zapodaj.net/453c9ac8207bd.jpg.html

Gdy próbujesz młodzież przyzwyczaić do towarzystwa 😁

Kindoll, MartitaS, darkestfear, Kropka4 lubią tę wiadomość

7.12 II kreski - beta hcg 1,375 ❤️🙏
    Mój mały cud 🤰🏻Mia ❤️👧
    15.04 ! 668g ! 🥰
    04.05 ! 830g ! 🥰
    25.05 ! 1321g ! 🥰
    04.06 ! Mamy 1,5 kg ❤️ !
    15.06 ! 2084 g 😍🥰 !
    29.06 ! 2400 g ❤️🤱🥰
    13.07 ! 2849 g 🍭🍼🍬
    27.07 ! 3490 g 🍬💜🍭

❤️ 04.08.2020r - witaj Córeczko na świecie ❤️
  • cela1518 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie czytałam zalecenia co do kobiet w ciąży i po porodzie i dla mnie to jest lekki dramat bo ok teraz mam odwołana wizytę ale do końca kwietnia wątpię by coś się zmieniło w tej kwestii epidemii i co dwa miesiące będę bez USG? Czy oni zdają sobie sprawę że w ten sposób narażają dziecko i matkę. A jeszcze myśl o porodzie bez partnera mnie paraliżuje to moja pierwsza ciąża i on ma twardy charakter i wiem że by zadbał o to bym byla doglądana co chwila przez położne i pod dobra opieka inaczej rabanu by narobił a nie dość że kobieta zostaje pozostawiona sama sobie to jeszcze te brak odwiedzin to już wogole jest czyste szaleństwo. Taka kobieta po porodzie potrzebuje wsparcia najblizszych

f2wlupjypf2pzqjw.png
  • cela1518 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję że nas to nie będzie dotyczyć co do porodu ale teraz brak możliwości zobaczenia co z dzieckiem mnie przeraża. Czy oni zdają sobie sprawę że lekarze są odpowiedzialni za te przyszłe dziecko

f2wlupjypf2pzqjw.png
  • Mała_Gwiazdka Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zmarła kolejna 37latka. Masakra

Ale tak mnie wkurza to Państwo że nie wiem. Bo oczywiście nie wliczają jej do statystyk. Znowu szukają innnego powodu jaki mogliby podać. Jak tak można ludzi oszukiwać.

Info z FB ministerstwa: Jednocześnie z przykrością informujemy, że w szpitalu w Poznaniu zmarła 37-letnia kobieta, która trafiła do szpitala w stanie ciężkim ze współistniejacymi chorobami. Czekamy na diagnozę lekarzy co do przyczyn śmierci.

Może i miała inne choroby, ale pewnie gdyby nie ten pie****y koronawirus to by z nimi żyła kolejne 50 lat. Strasznie mnie ten komunikat zdenerwował od rana

mhsv3e5eyqrqhx0e.png
    3i49df9hz44horru.png
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A słyszałyście o 45 latku, który zmarł w domu w trakcie kwarantanny? Też pewnie będzie info że nie przez koronawirusa. Ale gdyby nie był zamknięty w domu bez opieki i dostępu do lekarza to pewnie by żył 😩

3i499vvjv3ex36x6.png
  • Starająca Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała_Gwiazdka już jest zaliczana jako kolejna osoba zmarła przez 👑. Przykre to jest ale przynajmniej u nas "coś" się robi aby zachorowań było jak najmniej.

Ostatnie informacje z Włoch - prawie 800 zgonów z jednej doby.... Zobacz jaka jest sytuacja w Anglii - dopiero teraz zamykają z niechęcią szkoły, a osoby z podejrzeniem choroby odsylali do domu i kazali czekać.

Mi się zupełnie wytyczne co do porodu nie podobają. No ale cóż... Na stronie fundacji Rodzic po Ludzku wysyłali pismo odnośnie uzasadnienia tych ograniczeń, zobaczymy co to da.

Myślę Że podczas porodu jest będzie możliwość Videorozmowy/połączenia z mężem.

• Zozo Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Starająca chyba jest taka opcja jak masz instagram wejdz na mamaginekolog albo fundscjaernesta tam podawała nowe wytyczne dla kobiet w ciazy . Juz nawet zakazują teraz prokreację na czas tego wirusa.

👧 Córka 26. 08.2011
    Starania od 09.2017
    1 cykl na clo grudzień 2018
    01.19 cb
    12.05.19 [*] 8tc
    2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
    👶🏻 Synek 02. 08.2020
  • ag194 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zalecają by odłożyć starania, bo niestety ale nikt pewności jeszcze nie ma co do wpływu na dziecko, ciężarna. Poza tym, San poród i ciąża w takim okresie, nie jest wymarzonym stanem. Znaczy jest, ale sama zmiana zaleceń , brak możliwości osoby bliskiej przyszłości porodzie, brak opieki w każdym momencie, potęguje stres ..a

Co do tego mężczyzny, który umarł w domu, to jeśli był sam ,mógł przeoczyć wiele objawów różnych stanów nagłych, a gdy już objawy nasiliły się, nie był w stanie zadzownic po pomoc. Nie miał nawet przeprowadzonych testów na koronawirusa,a ludzie dalej chorują na inne choroby, to też fakt.

3i49df9hp36s3hdx.png
    20170812050113.png
  • Paulina90 Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2020, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luteinę aplikujecie aplikatorem? Czy bezpieczniej palcem? Nie wiem jaki sposób jest bezpieczniejszy i czy to trzeba jakoś głęboko wsadzić ?

*Jajowody drożne
    * Nasienie męża ok
    * Moje wyniki też ok

19.11.2019 pierwsza IUI :-)w4squgpj6eja2r1h.png
  • mika_do Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina90 wrote:
    Luteinę aplikujecie aplikatorem? Czy bezpieczniej palcem? Nie wiem jaki sposób jest bezpieczniejszy i czy to trzeba jakoś głęboko wsadzić ?

Palcem.
    nie wiem jak Ci wytłumaczyć na jaką długość ;p tak mniej więcej w okolice szyjki, jak każde inne tabletki/globulki dopochwowe.

Data produkcji: 1984r.

Start: maj 2016
    09.2016 - 6tc |'|
    02.2018 - 10tc |'|
    10.2018 - 9tc |'|
    05.2019 - IUI :/
    09.2019 - ICSI - 2 mrozaki
    13.12.2019 - FET 5.1.2
    14dpt - beta 1556
    29dpt - jest serduszko ❤️

05.09.2020r. 40+6 - 3560g 56cm
    ❤️T. 👣

//AMH 5.6, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia, hiperinsulinemia, NK 16,6%, Pai-1 hetero, V (r2) hetero //

02.01.2024 FET 6.3.1
    7dpt - beta 78
    9dpt - beta 172
    13dpt - beta 930
    16dpt - beta 3349
    30dpt - jest serduszko ❤️
    04.04.24 - amniopunkcja - wynik prawidłowy

//niedoczynność tarczycy, prolaktyna ok, immunologia-nie powtarzałam badań, Pai-1 hetero, V(r2) hetero//
  • zazu Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina90 wrote:
    W ciąży zalecane jest palcem, nawet w ulotce jest taka informacja. Jak najgłębiej żeby tabletka nie wypłynęła tak łatwo. Ja popycham tak jakby od strony kości krzyżowej a nie spojenia, wtedy głęboko wchodzi i nie zahaczam o szyjkę 😉

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh dziewczyny ja jestem coraz bardziej przerażona tym, co się tu dzieje, a jeszcze bardziej tym, że nic sobie z tego nadal nie robią :-( Włochy mają w tej chwili 886 zarażonych w przeliczeniu na milion mieszkańców, a Szwajcaria niewiele mniej, bo 835... :-/ a nadal wolność i swoboda 😩 Wprowadzili zakaz zbierania się w grupy powyżej 5 osób, ale nawet tego nie pilnują i nie egzekwują... Stwierdzili, że nie będą wprowadzać godziny policyjnej, bo ufają, że ludzie bez tego zachowają się rozsądnie i się podporządkują... Gówno prawda!! Może z jedna trzecia społeczeństwa i owszem, a reszta ma nadal wszystko w dupie 😠 Mąż wczoraj był na chwilę w firmie, żeby podrzucić zwolnienie i to co jego szef wyprawia, jakie ma podejście, to jest jakaś masakra :-/ Kazali mu dezynfekować codziennie toalety itp, to powiedział, że ma to w dupie, że to przecież jak zwykła grypa, przechoruje się i tyle. Kłócił się ostatnio na całą firmę ze swoim bratem, bo tamten powiedział, że nie będzie narazie przychodził do pracy, bo jego żona ma objawy, a ten mu kazał przychodzić i robił jakieś wyrzuty jeszcze. Jego ojciec, mimo że ma ponad 70 lat i jest na emeryturze, też przychodzi do pracy pomagać. Dwoje pracowników jest na kwarantannie 14 dniowej, bo mają objawy, to wielki bulwers, że to przesada i powinni normalnie do roboty przychodzić. To są tak nieodpowiedzialni ludzie, że mi się to w głowie mie mieści 😬 Tak samo babka co mieszka pod nami... nie ma dnia, żeby kogoś u niej nie było... a to koleżaneczka, a to sąsiad, to córki wszystkie po kolei... :-/ gdzie z gminy wrzucają kartki do skrzynek, proszą, żeby starsi ludzie zostali w domach, ograniczyli kontakty, że jak potrzebują jakiś zakupów czy czegoś z apteki, to wystarczy zadzwonić i ktoś dostarczy im pod drzwi co trzeba... ehh szok normalnie :-(
    Nie chciałam Wam tu smęcić i znów poruszać tematu tego wirusa, ale już mi się ulało w końcu... 😩

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
‹‹ 518 519 520 521 522 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ