X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 25 marca 2020, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darkestfear wrote:
    Pamietacie jak pisalam o mojej przyjaciolce ktora zaszla w ciaze, ale beta jej skakala? No i wczoraj po kolejnej wizycie i badaniu bety lekarz zobaczyl ciaze pozamaciczna, dal skierowanie do szpitala i dzisiaj jest juz po zabiegu usuneli jej prawy jajowod, jakie zycie jest niesprawiedliwe..24 lata i takie juz przezycia :( a w szpitalu byla tydzien temu bo kolejna beta byla nieprawidlowa i nawet usg jej nie zrobili tylko wyslali do prywatnego lekarza, jakas paranoja..moze jakby przez tydzien zarodek tak nie urosl to daloby sie uratowac jajowod.
    A ile ta beta wczoraj wynosiła? Tydzień czasu to bardzo dużo i może w szpitalu podjęli decyzję o nie wykonywaniu USG bo i tak nie byłoby jeszcze nic widać, a w dobie koronawirusa takie sprawy w szpitalach schodzą na dalszy plan 😣
    Jak ja miałam ciążę pozamaciczną to usłyszałam, że mam szczęście bo trafiłam na super specjalistę w laparoskopowym usuwaniu. Wystarczyłoby trafić na innego lekarza, a tym bardziej szpital, gdzie nikt by się nie certolił tylko od razu usuwaliby cały jajowód. Polska rzeczywistość 😣

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 25 marca 2020, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darkestfear wrote:
    Ona tez liczyla w tamtym tygodniu na jakis lek poronny, a oni nawet jej nie zbadali, o co kaman, i ze koronawirus i niech se idzie do domu, obejrzeli tylko podpaske, ze eee wcale tak mocno nie krwawi, zagrozenia zycia tez nie ma to nara. Mozna pozwac o takie zachowanie szpital? Potem w ogole zobaczyla na wypisie, ze napisali jej „brak widocznego zarodka” kurde chyba maja jakis dar w oczach w takim razie, nadprzyrodzone zdolnosci usg w galkach ocznych, mozna sie zalamac takim traktowaniem
    Słabe to 😣 Strach trafić do takiego szpitala gdzie wpisują w kartę co im się podoba.

darkestfear lubi tę wiadomość

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • Flara Autorytet

Wysłany: 25 marca 2020, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to_tylko_ja wrote:
    Nadzieja, gratuluję!

ewa.katarzyna - duży ten Twój bąbelek! To moja dużo mniejsza, bo w 17+0 ważyła 150g. Może po prostu będzie mniejsza, albo później nadgoni.

Mam pytanie co do fotelików, bo chcę mieć z bazą Isofix i chce zaplanować tak, żeby nie kupować za każdym razem nowej bazy.
    Najpierw jest fotelik nosidełko (0-13kg), później fotelik (do18kg), a następnie już taki fotelik dla większych dzieci (15-36kg)? Dobrze to rozumiem? Czyli łącznie jedno dziecko potrzebuje 3 fotelików + ewentualnie bazy?

Nie wiem, czy ten fotelik do 18kg jest niezbędny też, bo to niby na 5 kg więcej niż ten pierwszy? Chyba, że wcześniej się dziecko przerzuca na niego?
    Bo podobno te foteliki 9-36kg (czyli łączące drugi z trzecim) nie są zbyt dobre?

Pytanie skierowane głównie do mamuś, ale może któraś pierworódka też się interesowała tematem. Chętnie przeczytam wasze typy - dla mnie najważniejsze, żeby nosidełko rozkładało się na płasko, żeby miał w miarę dobre oceny na testach i dodatkowy plus to żeby był obrotowy.

Waga to tylko jedno z kryteriów kiedy przesadza się dziecko do innego fotelika. Moja 2,5 latka waży całe 10,5 kg ale nie była by w stanie jeździć w tym pierwszym foteliku który może mieć zakres nawet do 13kg.
    Ogólnie ten fotelik 9-18 kg jest niezbędny, dziecko długo będzie w nim jeździło. Przeważnie koło roku przesadza się dziecko z fotelika nosidełka do kolejnego. W tym foteliku inaczej też dziecko jest ułożone, bo tam już jest pozycja bardziej siedząca w przeciwieństwie do nosidełka gdzie jest leżąca.
    Pamiętaj że są też dobre foteliki 0-18 z testami ADAC np klippan kiss 2 (wyglada kosmicznie ale ma bardzo dobre oceny, sama go przez chwile miałam, z minusów nie da się wpiąć nosidełka w wózek)
    Także wybór jest olbrzymi. I dużo zależy od samego auta. Nie zawsze fotelik będzie w nim poprawnie leżeć. My mamy stare volvo i dosłownie tylko kilka fotelików ma w nim prawidłowa pozycje.
    Idealnie by było dopasować fotelik do dziecka i do auta. Bo tak jak z noworodkami jest relatywnie ok to np chuda i szczupła 2latka nie w każdym foteliku będzie dobrze zabezpieczona.

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2020, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra co piszesz... Moja znajoma to całkiem inaczej była traktowana fakt leżała 2 tyg bo co dzień robili jej usg by sprawdzić jaka jest sytuacja. I z 2 razy mówili jej ze nic nie widać a potem zaraz bylo coś w jajowodzie..
    Ale to było końcem tamtego roku więc jeszcze bez tego wirusa i na spokojnie.
    Ale wiem że w innych szpitalach w naszym mieście od razu wycinają albo sam zarodek albo od razu z jajowodem..
    To jest takie straszne :( ja będąc w szpitalu slz nią sama się bardzo stresowałam. Nawet nie myślę co ona Musila czuć :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2020, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MomOfBoys wrote:
    A ile ta beta wczoraj wynosiła? Tydzień czasu to bardzo dużo i może w szpitalu podjęli decyzję o nie wykonywaniu USG bo i tak nie byłoby jeszcze nic widać, a w dobie koronawirusa takie sprawy w szpitalach schodzą na dalszy plan 😣
    Jak ja miałam ciążę pozamaciczną to usłyszałam, że mam szczęście bo trafiłam na super specjalistę w laparoskopowym usuwaniu. Wystarczyłoby trafić na innego lekarza, a tym bardziej szpital, gdzie nikt by się nie certolił tylko od razu usuwaliby cały jajowód. Polska rzeczywistość 😣

1beta 98
    2beta 54
    3beta 121
    4beta 123(robiona w tamten piatek i tu juz sie zdenerwowala i pojechala do szpitala)
    5beta 122(w poniedzialek)
    Wczoraj beta dalej 122

Ale zarodek byl juz tak duzy, ze nie bylo innej opcji jak usuniecie jajowodu, a mialo sie skonczyc na usunieciu samego zarodka wlasnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2020, 21:02

• Namyria Autorytet

Wysłany: 25 marca 2020, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też stawiam na ten fotelik/nosidelko:

Avionaut PIXEL - Bardzo dużo znajomych poleca.

Ultra lekki i z testami bezpieczeństwa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2020, 21:11

megson91 lubi tę wiadomość

IGGRp2.png

31 lat - Bocian Katowice

⏱13.06.18 - Pierwsza wizyta w Klinice
    1️⃣
    03.08.18 - Transfer dwóch zarodków - cb ❌
    02.11.18 -❄️Crio - cb ❌
    2️⃣
    2019.12.05 - Crio - 3dniowego 💮

13dpt - beta 909!

🍼14.08.2020 - Poród przez cc

02.07.2022 - powrót po rodzeństwo - transfer ❄️(4d) cb ❌

Na zimowisku: ❄️(3d)

Przygotowania do ostatniego criotransferu
  • MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 25 marca 2020, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darkestfear wrote:
    1beta 98
    2beta 54
    3beta 121
    4beta 123(robiona w tamten piatek i tu juz sie zdenerwowala i pojechala do szpitala)
    5beta 122(w poniedzialek)
    Wczoraj beta dalej 122

Ale zarodek byl juz tak duzy, ze nie bylo innej opcji jak usuniecie jajowodu, a mialo sie skonczyc na usunieciu samego zarodka wlasnie.
    To dziwne że przy becie 122 w ogóle było coś widać. Widocznie rósł, ale jednocześnie był nieprawidłowy w swojej budowie (pomijając fakt umiejscowienia). Nie wiem, może bzdury piszę. Ale naprawdę dziwne że beta tak mała a zarodek duży.
    Pocieszające jest to, że bez tego jednego jajowodu ta koleżanka spokojnie może zajść jeszcze w ciążę, czego mocno jej życzę 💛

darkestfear lubi tę wiadomość

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2020, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    122 i jej mówili że duży zarodek? Znajoma najwyższa betę miała 1800 i potem zaczęła spadać..
    Po prostu chciałi się jej pozbyć szybko. Raz dwa i do domu. Teraz to mają w nosie innych. Wirus jest na 1 miejscu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2020, 21:19

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2020, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MomOfBoys wrote:
    Słabe to 😣 Strach trafić do takiego szpitala gdzie wpisują w kartę co im się podoba.

To prawda ja raz byłam u ginekologa. Po 3 minutach rozmowy mnie zbyla bez badań. A na pacjent.gov mam wpisane ze miałam usg cytologie badanie na krześle i inne cuda 😅

• Flara Autorytet

Wysłany: 25 marca 2020, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namyria wrote:
    Ja też stawiam na ten fotelik/nosidelko:

Avionaut PIXEL - Bardzo dużo znajomych poleca.

Ultra lekki i z testami bezpieczeństwa.
    Serio on ma testy bezpieczeństwa? Wydaje mi się ze nie miał jak patrzyłam na niego ostatnio, a dodatkowo ma tylko 3 punktowe pasy bezpieczeństwa co nie jest zbyt dobre niestety :(

• to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 25 marca 2020, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kagu3 wrote:
    To tylko ja , idź na stronę na FB ,społeczność osiem gwiazdek,. Jak dla mnie kopalnia wiedzy. Ja pierwsza córkę jak byłam jeszcze w.ciazy, myślałam, że po 1 rz będę wozić przodem. Teraz ma rwf(fotelik tyłem )do 25kg.
    Bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i pokierowanie dalej :*
    Ja też właśnie chcę jak najdłużej tyłem wozić, bo słyszałam, że to najbezpieczniejsze.

Flara, dziękuję :* A na jakie fotelik Ty się zdecydowałaś?

Namyria, ja też myślałam o tym foteliku. Nawet to był już mój pewniak, ale dużo osób z rodziny zwróciło mi uwagę na rozkładanie na płasko - wtedy nie trzeba ze sobą wozić gondoli zawsze, bo dzidziuś ma wygodnie i może dłużej np na zakupach poleżeć. A ten tego nie ma.
    ewa.katarzyna wrote:
    To prawda ja raz byłam u ginekologa. Po 3 minutach rozmowy mnie zbyla bez badań. A na pacjent.gov mam wpisane ze miałam usg cytologie badanie na krześle i inne cuda 😅
    Zgłosiłaś to? Bo tam można zgłosić, jeśli wpisują bzdury.

08.05.2020 - 24+1 - 620g <3
    04.06.2020 - 28+0 - 1110g <3
    02.07.2020 - 32+0 - 1800g <3
    30.07.2020 - 36+0 - 2780g <3
    20.08.2020 - 39+0 - 3300g <3
    w57v3e3krsc08o95.png
  • MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 25 marca 2020, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa.katarzyna wrote:
    Nieźle.
    Co to za strona? Tam jest wszystko co lekarz wpisuje do karty na wizycie? Każdy lekarz? Nawet prywatny?

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 25 marca 2020, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flara wrote:
    Serio on ma testy bezpieczeństwa? Wydaje mi się ze nie miał jak patrzyłam na niego ostatnio, a dodatkowo ma tylko 3 punktowe pasy bezpieczeństwa co nie jest zbyt dobre niestety :(
    W sklepie mi mówili, że ma 4 gwiazdki, ale nie wiem w jakiej skali.

edit: sprawdziłam i w skali ADAC ma 4 gwiazdki, więc chyba całkiem w porządku.

edit2: a to są więcej punktowe pasy? W każdym foteliku, na który patrzyłam są 3pktowe. Pytam tak tylko z ciekawości, bo i tak zdecyduję się na bazę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2020, 21:49

w57v3e3krsc08o95.png
  • to_tylko_ja Autorytet

Wysłany: 25 marca 2020, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MomOfBoys wrote:
    Nieźle.
    Co to za strona? Tam jest wszystko co lekarz wpisuje do karty na wizycie? Każdy lekarz? Nawet prywatny?
    Wizyty mam wpisane tylko lekarzy na NFZ. I tam masz wpisaną datę i jakie świadczenia otrzymałaś i ile to kosztuje (tak mi się wydaje przynajmniej, bo są tam te ceny).
    Recepty są wszystkich lekarzy, prywatnych również. I tak samo zwolnienia.

w57v3e3krsc08o95.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2020, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa.katarzyna wrote:
    122 i jej mówili że duży zarodek? Znajoma najwyższa betę miała 1800 i potem zaczęła spadać..
    Po prostu chciałi się jej pozbyć szybko. Raz dwa i do domu. Teraz to mają w nosie innych. Wirus jest na 1 miejscu.

Kurde, tak myslisz? Ja pomyslalam, ze moze beta nie rosla bo w jajowodzie ciaza, ale ze zarodek rosl 😳 straszne jesli tak faktycznie bylo..

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2020, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flara wrote:

https://osiemgwiazdek.pl/avionaut-pixel-0-13kg-grupa-0,3,723,1292

Tak, ma wszystkie testy i aktualnie jest jednym z najlepszych foteli. W nosidełkach rzadko spotyka się pasy 5- punktowe. W kolejnych fotelikach jak najbardziej są.

To jest jeden z dobrych wyborów. Są też maxi Cosi, również bardzo polecane, ale moje dziecko w nim źle leżało, głowa leciała, nigdy więcej. Pewnie było w tym i trochę naszej winy, może źle wspinaliśmy, może za dużo warstw ubrań do auta, nie pamiętam
    O reszcie się nie wypowiem bo nie miałam styczności :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 marca 2020, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darkestfear wrote:
    Kurde, tak myslisz? Ja pomyslalam, ze moze beta nie rosla bo w jajowodzie ciaza, ale ze zarodek rosl 😳 straszne jesli tak faktycznie bylo..

Nie wiem:/. Ze znajoma byłam razem na badaniu wynik widziałam najpierw miała 1600 potem 1800 i wtedy od razu poszlysmy do ginekologa bo mały przyrost. I od razu potem szpital bo zaczęła krwawić. Po 2 dniach beta zaczęła spadać.. I po 10 dniach w szpitalu dali jej ten lek. Cały czas kontrolowali betę. I spadła. Po wyjściu że szpitala też jeszcze z 2x kontrolowała aż spadła poniżej 5.

Nie zgłaszalan tego i w sumie żałuję. Pacjent.gov pl tam są wdzytskie inf gdzie byłyśmy u lekarza, jakie mamy recepty, jakie zwolnienia. Itp ja się loguje tam przez profil zaufany..
    Do tej gin wicej nie poszłam. Bo raz ze na prywatnej wizycie była do rany przyłóż a na NFZ chamska. Jeszcze mi powiedziała że nawet jak zajdę w ciążę jakimś cudem, to od razu poronię z moją tarczyca i hormonami.. A po kilku dniach się okazało że jestem w ciąży... 1

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2020, 22:01

• Flara Autorytet

Wysłany: 25 marca 2020, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to_tylko_ja wrote:

edit2: a to są więcej punktowe pasy? W każdym foteliku, na który patrzyłam są 3pktowe. Pytam tak tylko z ciekawości, bo i tak zdecyduję się na bazę.

To fajnie, bo 2 lata temu jak na niego patrzyłam to jeszcze nie miał, ale wtedy dopiero z nim zaczynali.

Tak są foteliki z 5 punktowymi pasami. Ale większość ma 3. I tutaj akurat nie ma znaczenia czy fotelik jest z baza czy nie. Bo to chodzi o ten pas jakim zapijasz już dziecko w foteliku a nie fotelik do auta.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2020, 22:06

to_tylko_ja lubi tę wiadomość

• MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 25 marca 2020, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to_tylko_ja wrote:

Są jeszcze 5cio punktowe. Dwa pasy idą wtedy znad ramion, dwa z bioder i jedno między nóżkami. Te z ramion i bioder są jednym paskiem materiału (z lewej i prawej strony oczywiście osobno), który za pomocą klamry mocuje się do tego paska wychodzącego pomiędzy nogami dziecka.
    W trzypunktowych pasy wychodzą tylko znad ramion i łączą się klamrą z pasem pomiędzy nóżkami.
    Jak wpiszesz w wyszukiwarkę hasło "pasy pięciopunktowe" to wyskoczy dużo zdjęć poglądowych.

Ja dla chłopców mam foteliki z pasami 5cio punktowymi. Wolę żeby ich bioderka też były stabilnie utrzymane w razie, tfu tfu, wypadku. Obaj też na razie jeżdżą tyłem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2020, 22:20

to_tylko_ja, agniecha2101 lubią tę wiadomość

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • Evli Autorytet

Wysłany: 25 marca 2020, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam fotelik 0-18 nuna rebl plus. Wybór fotelika był chyba najgorszy... Ogólnie to sprzedawcy mi odradzali skorupki 0-13 ze względu na to że będziemy jeździć w długie podróże, typu do Polski. Niby że są niewygodne, że dziecko mi w nich nie wytrzyma 🤔
    A jak się sprawdzi fotelik to się okaże, nie zdążyłam przetestować na pierwszej córce.

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
‹‹ 540 541 542 543 544 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ