❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
darkestfear wrote:Pamietacie jak pisalam o mojej przyjaciolce ktora zaszla w ciaze, ale beta jej skakala? No i wczoraj po kolejnej wizycie i badaniu bety lekarz zobaczyl ciaze pozamaciczna, dal skierowanie do szpitala i dzisiaj jest juz po zabiegu usuneli jej prawy jajowod, jakie zycie jest niesprawiedliwe..24 lata i takie juz przezycia
a w szpitalu byla tydzien temu bo kolejna beta byla nieprawidlowa i nawet usg jej nie zrobili tylko wyslali do prywatnego lekarza, jakas paranoja..moze jakby przez tydzien zarodek tak nie urosl to daloby sie uratowac jajowod.
Jak ja miałam ciążę pozamaciczną to usłyszałam, że mam szczęście bo trafiłam na super specjalistę w laparoskopowym usuwaniu. Wystarczyłoby trafić na innego lekarza, a tym bardziej szpital, gdzie nikt by się nie certolił tylko od razu usuwaliby cały jajowód. Polska rzeczywistość 😣
04.2017 - synek ❤️
04.2018 - synek ❤️ -
darkestfear wrote:Ona tez liczyla w tamtym tygodniu na jakis lek poronny, a oni nawet jej nie zbadali, o co kaman, i ze koronawirus i niech se idzie do domu, obejrzeli tylko podpaske, ze eee wcale tak mocno nie krwawi, zagrozenia zycia tez nie ma to nara. Mozna pozwac o takie zachowanie szpital? Potem w ogole zobaczyla na wypisie, ze napisali jej „brak widocznego zarodka” kurde chyba maja jakis dar w oczach w takim razie, nadprzyrodzone zdolnosci usg w galkach ocznych, mozna sie zalamac takim traktowaniem
darkestfear lubi tę wiadomość
04.2017 - synek ❤️
04.2018 - synek ❤️ -
to_tylko_ja wrote:Nadzieja, gratuluję!
ewa.katarzyna - duży ten Twój bąbelek! To moja dużo mniejsza, bo w 17+0 ważyła 150g. Może po prostu będzie mniejsza, albo później nadgoni.
Mam pytanie co do fotelików, bo chcę mieć z bazą Isofix i chce zaplanować tak, żeby nie kupować za każdym razem nowej bazy.
Najpierw jest fotelik nosidełko (0-13kg), później fotelik (do18kg), a następnie już taki fotelik dla większych dzieci (15-36kg)? Dobrze to rozumiem? Czyli łącznie jedno dziecko potrzebuje 3 fotelików + ewentualnie bazy?
Nie wiem, czy ten fotelik do 18kg jest niezbędny też, bo to niby na 5 kg więcej niż ten pierwszy? Chyba, że wcześniej się dziecko przerzuca na niego?
Bo podobno te foteliki 9-36kg (czyli łączące drugi z trzecim) nie są zbyt dobre?
Pytanie skierowane głównie do mamuś, ale może któraś pierworódka też się interesowała tematem. Chętnie przeczytam wasze typy - dla mnie najważniejsze, żeby nosidełko rozkładało się na płasko, żeby miał w miarę dobre oceny na testach i dodatkowy plus to żeby był obrotowy.
Waga to tylko jedno z kryteriów kiedy przesadza się dziecko do innego fotelika. Moja 2,5 latka waży całe 10,5 kg ale nie była by w stanie jeździć w tym pierwszym foteliku który może mieć zakres nawet do 13kg.
Ogólnie ten fotelik 9-18 kg jest niezbędny, dziecko długo będzie w nim jeździło. Przeważnie koło roku przesadza się dziecko z fotelika nosidełka do kolejnego. W tym foteliku inaczej też dziecko jest ułożone, bo tam już jest pozycja bardziej siedząca w przeciwieństwie do nosidełka gdzie jest leżąca.
Pamiętaj że są też dobre foteliki 0-18 z testami ADAC np klippan kiss 2 (wyglada kosmicznie ale ma bardzo dobre oceny, sama go przez chwile miałam, z minusów nie da się wpiąć nosidełka w wózek)
Także wybór jest olbrzymi. I dużo zależy od samego auta. Nie zawsze fotelik będzie w nim poprawnie leżeć. My mamy stare volvo i dosłownie tylko kilka fotelików ma w nim prawidłowa pozycje.
Idealnie by było dopasować fotelik do dziecka i do auta. Bo tak jak z noworodkami jest relatywnie ok to np chuda i szczupła 2latka nie w każdym foteliku będzie dobrze zabezpieczona.
2017 - listopad - córka
2020 - sierpień - córka -
nick nieaktualnyMasakra co piszesz... Moja znajoma to całkiem inaczej była traktowana fakt leżała 2 tyg bo co dzień robili jej usg by sprawdzić jaka jest sytuacja. I z 2 razy mówili jej ze nic nie widać a potem zaraz bylo coś w jajowodzie..
Ale to było końcem tamtego roku więc jeszcze bez tego wirusa i na spokojnie.
Ale wiem że w innych szpitalach w naszym mieście od razu wycinają albo sam zarodek albo od razu z jajowodem..
To jest takie straszneja będąc w szpitalu slz nią sama się bardzo stresowałam. Nawet nie myślę co ona Musila czuć
-
nick nieaktualnyMomOfBoys wrote:A ile ta beta wczoraj wynosiła? Tydzień czasu to bardzo dużo i może w szpitalu podjęli decyzję o nie wykonywaniu USG bo i tak nie byłoby jeszcze nic widać, a w dobie koronawirusa takie sprawy w szpitalach schodzą na dalszy plan 😣
Jak ja miałam ciążę pozamaciczną to usłyszałam, że mam szczęście bo trafiłam na super specjalistę w laparoskopowym usuwaniu. Wystarczyłoby trafić na innego lekarza, a tym bardziej szpital, gdzie nikt by się nie certolił tylko od razu usuwaliby cały jajowód. Polska rzeczywistość 😣
1beta 98
2beta 54
3beta 121
4beta 123(robiona w tamten piatek i tu juz sie zdenerwowala i pojechala do szpitala)
5beta 122(w poniedzialek)
Wczoraj beta dalej 122
Ale zarodek byl juz tak duzy, ze nie bylo innej opcji jak usuniecie jajowodu, a mialo sie skonczyc na usunieciu samego zarodka wlasnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2020, 21:02
-
Ja też stawiam na ten fotelik/nosidelko:
Avionaut PIXEL - Bardzo dużo znajomych poleca.
Ultra lekki i z testami bezpieczeństwa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2020, 21:11
megson91 lubi tę wiadomość
31 lat - Bocian Katowice
⏱13.06.18 - Pierwsza wizyta w Klinice
1️⃣
03.08.18 - Transfer dwóch zarodków - cb ❌
02.11.18 -❄️Crio - cb ❌
2️⃣
2019.12.05 - Crio - 3dniowego 💮
13dpt - beta 909!
🍼14.08.2020 - Poród przez cc
02.07.2022 - powrót po rodzeństwo - transfer ❄️(4d) cb ❌
Na zimowisku: ❄️(3d)
Przygotowania do ostatniego criotransferu -
darkestfear wrote:1beta 98
2beta 54
3beta 121
4beta 123(robiona w tamten piatek i tu juz sie zdenerwowala i pojechala do szpitala)
5beta 122(w poniedzialek)
Wczoraj beta dalej 122
Ale zarodek byl juz tak duzy, ze nie bylo innej opcji jak usuniecie jajowodu, a mialo sie skonczyc na usunieciu samego zarodka wlasnie.
Pocieszające jest to, że bez tego jednego jajowodu ta koleżanka spokojnie może zajść jeszcze w ciążę, czego mocno jej życzę 💛darkestfear lubi tę wiadomość
04.2017 - synek ❤️
04.2018 - synek ❤️ -
nick nieaktualny122 i jej mówili że duży zarodek? Znajoma najwyższa betę miała 1800 i potem zaczęła spadać..
Po prostu chciałi się jej pozbyć szybko. Raz dwa i do domu. Teraz to mają w nosie innych. Wirus jest na 1 miejscu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2020, 21:19
-
nick nieaktualnyMomOfBoys wrote:Słabe to 😣 Strach trafić do takiego szpitala gdzie wpisują w kartę co im się podoba.
To prawda ja raz byłam u ginekologa. Po 3 minutach rozmowy mnie zbyla bez badań. A na pacjent.gov mam wpisane ze miałam usg cytologie badanie na krześle i inne cuda 😅 -
Namyria wrote:Ja też stawiam na ten fotelik/nosidelko:
Avionaut PIXEL - Bardzo dużo znajomych poleca.
Ultra lekki i z testami bezpieczeństwa.2017 - listopad - córka
Kagu3 wrote:To tylko ja , idź na stronę na FB ,społeczność osiem gwiazdek,. Jak dla mnie kopalnia wiedzy. Ja pierwsza córkę jak byłam jeszcze w.ciazy, myślałam, że po 1 rz będę wozić przodem. Teraz ma rwf(fotelik tyłem )do 25kg.
Ja też właśnie chcę jak najdłużej tyłem wozić, bo słyszałam, że to najbezpieczniejsze.
Flara, dziękuję :* A na jakie fotelik Ty się zdecydowałaś?
Namyria, ja też myślałam o tym foteliku. Nawet to był już mój pewniak, ale dużo osób z rodziny zwróciło mi uwagę na rozkładanie na płasko - wtedy nie trzeba ze sobą wozić gondoli zawsze, bo dzidziuś ma wygodnie i może dłużej np na zakupach poleżeć. A ten tego nie ma.
ewa.katarzyna wrote:To prawda ja raz byłam u ginekologa. Po 3 minutach rozmowy mnie zbyla bez badań. A na pacjent.gov mam wpisane ze miałam usg cytologie badanie na krześle i inne cuda 😅08.05.2020 - 24+1 - 620g
04.06.2020 - 28+0 - 1110g
02.07.2020 - 32+0 - 1800g
30.07.2020 - 36+0 - 2780g
20.08.2020 - 39+0 - 3300g
-
ewa.katarzyna wrote:To prawda ja raz byłam u ginekologa. Po 3 minutach rozmowy mnie zbyla bez badań. A na pacjent.gov mam wpisane ze miałam usg cytologie badanie na krześle i inne cuda 😅
Co to za strona? Tam jest wszystko co lekarz wpisuje do karty na wizycie? Każdy lekarz? Nawet prywatny?
04.2017 - synek ❤️
04.2018 - synek ❤️ -
Flara wrote:Serio on ma testy bezpieczeństwa? Wydaje mi się ze nie miał jak patrzyłam na niego ostatnio, a dodatkowo ma tylko 3 punktowe pasy bezpieczeństwa co nie jest zbyt dobre niestety
edit: sprawdziłam i w skali ADAC ma 4 gwiazdki, więc chyba całkiem w porządku.
edit2: a to są więcej punktowe pasy? W każdym foteliku, na który patrzyłam są 3pktowe. Pytam tak tylko z ciekawości, bo i tak zdecyduję się na bazę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2020, 21:49
08.05.2020 - 24+1 - 620g
-
MomOfBoys wrote:Nieźle.
Co to za strona? Tam jest wszystko co lekarz wpisuje do karty na wizycie? Każdy lekarz? Nawet prywatny?
Recepty są wszystkich lekarzy, prywatnych również. I tak samo zwolnienia.08.05.2020 - 24+1 - 620g
-
nick nieaktualnyewa.katarzyna wrote:122 i jej mówili że duży zarodek? Znajoma najwyższa betę miała 1800 i potem zaczęła spadać..
Po prostu chciałi się jej pozbyć szybko. Raz dwa i do domu. Teraz to mają w nosie innych. Wirus jest na 1 miejscu.
Kurde, tak myslisz? Ja pomyslalam, ze moze beta nie rosla bo w jajowodzie ciaza, ale ze zarodek rosl 😳 straszne jesli tak faktycznie bylo.. -
nick nieaktualnyFlara wrote:Serio on ma testy bezpieczeństwa? Wydaje mi się ze nie miał jak patrzyłam na niego ostatnio, a dodatkowo ma tylko 3 punktowe pasy bezpieczeństwa co nie jest zbyt dobre niestety
https://osiemgwiazdek.pl/avionaut-pixel-0-13kg-grupa-0,3,723,1292
Tak, ma wszystkie testy i aktualnie jest jednym z najlepszych foteli. W nosidełkach rzadko spotyka się pasy 5- punktowe. W kolejnych fotelikach jak najbardziej są.
To jest jeden z dobrych wyborów. Są też maxi Cosi, również bardzo polecane, ale moje dziecko w nim źle leżało, głowa leciała, nigdy więcej. Pewnie było w tym i trochę naszej winy, może źle wspinaliśmy, może za dużo warstw ubrań do auta, nie pamiętam
O reszcie się nie wypowiem bo nie miałam styczności -
nick nieaktualnydarkestfear wrote:Kurde, tak myslisz? Ja pomyslalam, ze moze beta nie rosla bo w jajowodzie ciaza, ale ze zarodek rosl 😳 straszne jesli tak faktycznie bylo..
Nie wiem:/. Ze znajoma byłam razem na badaniu wynik widziałam najpierw miała 1600 potem 1800 i wtedy od razu poszlysmy do ginekologa bo mały przyrost. I od razu potem szpital bo zaczęła krwawić. Po 2 dniach beta zaczęła spadać.. I po 10 dniach w szpitalu dali jej ten lek. Cały czas kontrolowali betę. I spadła. Po wyjściu że szpitala też jeszcze z 2x kontrolowała aż spadła poniżej 5.
Nie zgłaszalan tego i w sumie żałuję. Pacjent.gov pl tam są wdzytskie inf gdzie byłyśmy u lekarza, jakie mamy recepty, jakie zwolnienia. Itp ja się loguje tam przez profil zaufany..
Do tej gin wicej nie poszłam. Bo raz ze na prywatnej wizycie była do rany przyłóż a na NFZ chamska. Jeszcze mi powiedziała że nawet jak zajdę w ciążę jakimś cudem, to od razu poronię z moją tarczyca i hormonami.. A po kilku dniach się okazało że jestem w ciąży... 1Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2020, 22:01
-
to_tylko_ja wrote:W sklepie mi mówili, że ma 4 gwiazdki, ale nie wiem w jakiej skali.
edit2: a to są więcej punktowe pasy? W każdym foteliku, na który patrzyłam są 3pktowe. Pytam tak tylko z ciekawości, bo i tak zdecyduję się na bazę.
To fajnie, bo 2 lata temu jak na niego patrzyłam to jeszcze nie miał, ale wtedy dopiero z nim zaczynali.
Tak są foteliki z 5 punktowymi pasami. Ale większość ma 3. I tutaj akurat nie ma znaczenia czy fotelik jest z baza czy nie. Bo to chodzi o ten pas jakim zapijasz już dziecko w foteliku a nie fotelik do auta.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2020, 22:06
to_tylko_ja lubi tę wiadomość
2017 - listopad - córka
to_tylko_ja wrote:W sklepie mi mówili, że ma 4 gwiazdki, ale nie wiem w jakiej skali.
W trzypunktowych pasy wychodzą tylko znad ramion i łączą się klamrą z pasem pomiędzy nóżkami.
Jak wpiszesz w wyszukiwarkę hasło "pasy pięciopunktowe" to wyskoczy dużo zdjęć poglądowych.
Ja dla chłopców mam foteliki z pasami 5cio punktowymi. Wolę żeby ich bioderka też były stabilnie utrzymane w razie, tfu tfu, wypadku. Obaj też na razie jeżdżą tyłem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2020, 22:20
to_tylko_ja, agniecha2101 lubią tę wiadomość
04.2017 - synek ❤️
04.2018 - synek ❤️ -
Ja mam fotelik 0-18 nuna rebl plus. Wybór fotelika był chyba najgorszy... Ogólnie to sprzedawcy mi odradzali skorupki 0-13 ze względu na to że będziemy jeździć w długie podróże, typu do Polski. Niby że są niewygodne, że dziecko mi w nich nie wytrzyma 🤔
A jak się sprawdzi fotelik to się okaże, nie zdążyłam przetestować na pierwszej córce.2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦