X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • cela1518 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny dziś normalnie się przeraziłam złożyłam zamówienie w Gemini i wyszło prawie 600zl ehhh a jeszcze do mówiłam mly przybornik do łóżeczka bo komody nie będę miała przy łóżeczku. I zostanie mi tylko do kupienia staniki do karmienia. Może polecacie mi jakieś niedrogie i duży wybór rozmiarów bo mam problem z tym

f2wlupjypf2pzqjw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2020, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cela1518 wrote:
    Hej dziewczyny dziś normalnie się przeraziłam złożyłam zamówienie w Gemini i wyszło prawie 600zl ehhh a jeszcze do mówiłam mly przybornik do łóżeczka bo komody nie będę miała przy łóżeczku. I zostanie mi tylko do kupienia staniki do karmienia. Może polecacie mi jakieś niedrogie i duży wybór rozmiarów bo mam problem z tym
    Ja też się chętnie dowiem gdzie można kupić jakieś fajne i na mały biust bo mi nic nie rośnie 😅 byle bym tylko dała radę karmić piersią 😳
    Ja też już mam prawie wszystko kupione. Jeszcze kilka rzeczy i biorę się za pranie i prasowanie

• Loczek:) Ekspertka

Wysłany: 28 maja 2020, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zozo z tej tabelki co podesłałas wynika że malutka mieści się między 50 a 90 centylem, dwa tygodnie temu była pomiędzy 10 a 50.
    No nic, następna wizyta za 2,5 tygodnia, zobaczymy jak będzie. Wtedy mamy mieć też pierwsze ktg ☺️☺️
    Nadzieja wiem że lepiej się nie stresować i nie nakręcać... Staram się tego nie robić ale od kiedy krzywa wyszła mi nie tak jakoś bardziej się martwię. Oczywiście swojej lekarce ufam ale trochę mnie postraszyła ewentualnym wcześniejszym wywołaniem porodu i jakoś tak jak wróciłam do domu chciałam wiedzieć więcej 😉

Już nie będę analizować😉

0d1yhqvke2vztk4w.png
  • Bela Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja777 wrote:
    Tez mi się wydaje krótka ale najwyżej wymienię na m :) bo na mnie większość rzeczy ze standardowa rozmiarówka jest ogromna 🤔 zamówiłam koszulkę z missquied s to mam ja prawie przed kolano 😁

No tak jesteś drobniutka to M powinno być Ok. :)

w57vpc0zoagnyrk6.png
    Nasze szczęście Oliwia💝🧸
    14.04.-21tc 382g❤️
    12.05.- 25tc 840g💘
    3.06.- 28 tc 1300g💝
    16.06.-30tc 1703g💞
    30.06- 32tc 2250g💖
  • Nadzieja777 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loczek:) wrote:
    Zozo z tej tabelki co podesłałas wynika że malutka mieści się między 50 a 90 centylem, dwa tygodnie temu była pomiędzy 10 a 50.
    No nic, następna wizyta za 2,5 tygodnia, zobaczymy jak będzie. Wtedy mamy mieć też pierwsze ktg ☺️☺️
    Nadzieja wiem że lepiej się nie stresować i nie nakręcać... Staram się tego nie robić ale od kiedy krzywa wyszła mi nie tak jakoś bardziej się martwię. Oczywiście swojej lekarce ufam ale trochę mnie postraszyła ewentualnym wcześniejszym wywołaniem porodu i jakoś tak jak wróciłam do domu chciałam wiedzieć więcej 😉

Już nie będę analizować😉

Wiem, rozumiem Cię w pełni ❤️ Ale myśle, ze większość z nas tutaj nakręca się niepotrzebnie szukając informacji na tematy trochę nam nieznane ( uważam, ze jednak moj lekarz ma większe doświadczenie w położnictwie niż np ja 😁) wiec tylko spokoj może nas uchronić przed ześwirowaniem ❤️

Loczek:), madziab, Niki345, tym_janek, aniołkowa_mama lubią tę wiadomość

7.12 II kreski - beta hcg 1,375 ❤️🙏
    Mój mały cud 🤰🏻Mia ❤️👧
    15.04 ! 668g ! 🥰
    04.05 ! 830g ! 🥰
    25.05 ! 1321g ! 🥰
    04.06 ! Mamy 1,5 kg ❤️ !
    15.06 ! 2084 g 😍🥰 !
    29.06 ! 2400 g ❤️🤱🥰
    13.07 ! 2849 g 🍭🍼🍬
    27.07 ! 3490 g 🍬💜🍭

❤️ 04.08.2020r - witaj Córeczko na świecie ❤️
  • Kropka4 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała_Gwiazdka wrote:
    Miałam, ale to wtedy były początki koronawirusa i nie było tej "dobrej" lekarki, tylko w zastępstwie był młody lekarz. Pamiętam że to serce wtedy oglądał dość długo, aż mnie zestresowal, ale w końcu nie widział nic złego i mam wpisane że wszystko było ok. Tak jak pisałam od tamtego czasu nie miałam usg i to pierwsze po 2 miesiącach. Teraz się zastanawiam że może tak długo myślał bo może jednak coś dojrzał ... Ale z drugiej strony nawet jeżeli to pewnie nie wiele by to zmieniło,bo to póki co jest tylko do obserwacji. Nic z tym teraz nie zrobią. To było USG III trymestru dzisiaj i wszystkie inne parametry małego są idealne :) ale badanie dla pewności i sprawdzenia powtórzymy za 3 tygodnie.

Możliwe, że coś go zaniepokoiło ale nie był pewny i nie chciał Cię martwić lub faktycznie nic się nie działo. Ciężko teraz stwierdzić. Ale jak widać dobry lekarz ma znaczenie. Ale najważniejsze, że wróciły Ci normalne wizyty i teraz będziesz pod obserwacją ale ja wierzę, że wszystko wróci do normy. U mojej znajomej córeczka urodziła się z dziurką na serduszku ale teraz też już jest wszystko dobrze 🙂 także głowa do góry i postaraj się nie zamartwiać 😘
    Ja się teraz zastanawiam czy to dobrze, że nie będę miała tego USG III trymestru. U tej co byłam na I i II badaniu to stwierdziła zdrową ciążę i moja uznała że nie ma takiej potrzeby żebym szła na tę III chyba, że chcemy ładne zdjęcie czy filmik.

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

• Kropka4 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bela wrote:
    Czyli mówiła Ci że od 31tc liczyć ruchy bądź je bardziej kontrolować? Chyba jestem przewrażliwiona bo po posiłkach sprawdzałam ruchy był Ok teraz też się porusza jak siedzę tylko wydaje mi się że, ułożyła się jakoś inaczej bo uczucie jakby w poduszkę kopała takie stłumione ruchu są. Masz racie pewnie się jeszcze odkręca jak chce i to zależy od ułożenia. No nic trzeba się obserwować ;)

Mówiła, że na tym etapie dziecko ma różną aktywność itp. I że mam od 31 tc sprawdzać regularność ruchów. Najwyżej dopytam czy faktycznie mam liczyć ilość w ciągu godziny i jak często czy wystarczy tylko rano i wieczorem. Na razie mam się nie martwić. Chociaż właśnie mam wrażenie, że jakoś delikatniej kopie niż w zeszłym tygodniu. No ale pogoda nie sprzyja i może to też ma wpływ?

Bela lubi tę wiadomość

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

• Mousie89 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie 😊 Malutka waży 1181 gramów i wszystko u niej w porządku 😍😍 Jak na słodką mamę jest bardzo dobrze i oby tak dalej do samego rozwiązania 😊

Cukry mam w porządku i nawet dostałam przyzwolenie na lody po obiedzie w weekend 😅 Ale w planach jest pełnoziarnista szarlotka 😋😋 Lody będą innym razem 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2020, 21:30

madziab, Kindoll, Nadzieja777, MartitaS, Bela, Asasa, Mirabelka02, Kagu3, aniołkowa_mama, Kropka4, m@rzenie, megson91, tym_janek, ticia9, agniecha2101 lubią tę wiadomość

Czekamy na Ciebie, synku :*
    5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • Mildred Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka4 wrote:
    Mówiła, że na tym etapie dziecko ma różną aktywność itp. I że mam od 31 tc sprawdzać regularność ruchów. Najwyżej dopytam czy faktycznie mam liczyć ilość w ciągu godziny i jak często czy wystarczy tylko rano i wieczorem. Na razie mam się nie martwić. Chociaż właśnie mam wrażenie, że jakoś delikatniej kopie niż w zeszłym tygodniu. No ale pogoda nie sprzyja i może to też ma wpływ?

Mój dziec na dni leniwe, od tygodnia jestem posiadaczką na własność bo wcześniej wypożyczalam detektor tętna jak mnie młody stresuje i się nie rusza to ja chyc i sprawdzam jak mu serduszko bije. Mój gin wychodzi z założenia ze pacjentki za dużo panikują, mówi mi że jak czuje ruchu to mam ich nie liczyć, dopiero około 34 tygodnia mam zacząć sprawdzać dokładnie ile ich jest. Jak cię stresuje ja polecam detektor kupiłam na olx za 130 zł.

9ewns65gkf9ocqq6.png
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziab wrote:
    A mnie dzisiaj w stres wpędziła polozna srodowiskowa. Dzwoni co tydzień zapytać czy wszystko ok i zadzwoniła dzisiaj co tam wczoraj dr na wizycie stwierdzil, ile maluch waży itd. No i jak powiedzialam że synus waży 1153 g to była bardzo zdziwiona że nie dostałam skierowania do szpitala bo to za mała waga na ten tydzień ciąży... Masakra jakaś 🙈 Teraz ja siedze w necie cały dzień i sprawdzam te cholerne siatki percentylowe bo lekarz nic mi nie powiedział, w którym percentylu wagowo jest mój Maluszek 🤔

To moja w 29+5 tc ważyła 1300 g i jest bliżej dolnej granicy, ale idzie tak ciągle i równomiernie i dlatego staram się nie denerwować, lekarz zapewniał, że wszystko jest dobrze. Stwierdził, że nie rodzę dużych dzieci. I chyba coś w tym jest, bo jak porównałam wyniki starszej córki z III usg, które było robione w 29+4 tc, to ważyła tylko 30 g więcej :)

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • Anieszka Koleżanka

Wysłany: 28 maja 2020, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka☺️ wrote:
    Ja też się chętnie dowiem gdzie można kupić jakieś fajne i na mały biust bo mi nic nie rośnie 😅 byle bym tylko dała radę karmić piersią 😳
    Ja też już mam prawie wszystko kupione. Jeszcze kilka rzeczy i biorę się za pranie i prasowanie
    Dziewczyny ja ostatnim razem kupiłam w Auchanie biustonosze do karmienia po kilkanaście złoty. Bardzo żałowałam, że tylko dwa bo były na prawdę fajne i wygodne. Podobne znalazłam z Canpol często można spotkać w hipermarketach na dziale dla niemowląt. Są różne rozmiary i cena ok 30 zł. Na allegro też są. Tym razem też takie same kupię. Jak kupiłam w H&M to cos mi w nich nie pasowało ale tam też można wyhaczyc w promocji

Mamuśka☺️ lubi tę wiadomość

3jgx9jcgtt7eg3o7.png
    mhsvpx9icpew9rk3.png
  • Anieszka Koleżanka

Wysłany: 28 maja 2020, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj byłam na wizycie. Waga malucha 1690g, dużo wód, łożysko w porządku 🙂👍

Kagu3, m@rzenie, Bela, Mirabelka02, MartitaS, Kropka4, megson91, tym_janek, Nadzieja777, ticia9, Niki345, Asasa, Kindoll, mommy, pati_zuzia83, madziab, aniołkowa_mama, Malutka_94, agniecha2101 lubią tę wiadomość

3jgx9jcgtt7eg3o7.png
    mhsvpx9icpew9rk3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2020, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mildred wrote:
    Mój dziec na dni leniwe, od tygodnia jestem posiadaczką na własność bo wcześniej wypożyczalam detektor tętna jak mnie młody stresuje i się nie rusza to ja chyc i sprawdzam jak mu serduszko bije. Mój gin wychodzi z założenia ze pacjentki za dużo panikują, mówi mi że jak czuje ruchu to mam ich nie liczyć, dopiero około 34 tygodnia mam zacząć sprawdzać dokładnie ile ich jest. Jak cię stresuje ja polecam detektor kupiłam na olx za 130 zł.
    Mi też Oststnio mówiła zeby nie przejmować się na razie ruchami. A ja też mam różnie z nimi. Mówiła że jak nie czujemy ruchów to należy zlabac obiema rękami za brzuch po bokach i delikatnie pokolysac na boki i powinno się dziecko ruszyć. A wcześniej najlepiej dobrze zjeść i się położyć.

• tym_janek Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 03:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam i nadrabiam... 😂

Mildred, Niki345, Asasa, Kindoll, MartitaS, megson91, Evli lubią tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Mousie89 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka☺️ wrote:
    Mi też Oststnio mówiła zeby nie przejmować się na razie ruchami. A ja też mam różnie z nimi. Mówiła że jak nie czujemy ruchów to należy zlabac obiema rękami za brzuch po bokach i delikatnie pokolysac na boki i powinno się dziecko ruszyć. A wcześniej najlepiej dobrze zjeść i się położyć.

Jak moja Mała ma leniwy dzień to leciutko pukam się w brzuch, żeby ją zmobilizować do ruchu. Zawsze po krótkim czasie mi "odpowiada". Nieraz to tak mocno zaczyna się ruszać jakby mi chciała powiedzieć: "No co? Już sobie pospać nie można?!" 😂😂

Nadzieja777, Evli, Kropka4 lubią tę wiadomość

Czekamy na Ciebie, synku :*
    5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • OranżadA Koleżanka

Wysłany: 29 maja 2020, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, jak dobrze ze juz piątek... to był ciężki tydzień w pracy 🙂

Zazdroszczę wam troche tych przygotowań, bo ja jeszcze nic nie mam oprócz torby ciuchów dla małej, która dostałam od koleżanki i jeszcze jej nie przejrzałam :) obiecałam sobie, że zajmę się tym od czerwca i muszę dotrzymać słowa, bo zaczynam się denerwować, że czasu coraz mniej i że nie zdążę. Jak wracam z pracy to jestem juz tak wymęczona, że w zasadzie nie robię nic oprócz leżenia, żeby rano być w stanie używalności.
    No i wtedy was podczytuje, to mogę ulubione wieczorne zajęcie :)

Wczoraj miałam szybką kontrolną wizytę na spr szyjki i podgląd małej. Waży 1450, a szyjka póki co się nie skraca więc jest lux. Prenatalne za 4 tyg i liczę na ładny film i zdjęcia w 3d 🙂

Milego dnia dziewczyny :*

madziab, ticia9, MartitaS, m@rzenie, Mirabelka02, Asasa, aniołkowa_mama, megson91, mommy, Kropka4, Malutka_94, tym_janek, agniecha2101 lubią tę wiadomość

• OranżadA Koleżanka

Wysłany: 29 maja 2020, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa, no i byłam na tej nieszczęsnej krzywej cukrowej. O dziwo nie było tragedii z wypiciem tego kubka pełnego cukru. Na szczęście miałam glukozę cytrynową :)
    Wyniki dość dziwne bo
    87 / 94 / 144
    A więc ostatni wynik po 2godz wypicia glukozy jest lekko za wysoki bo o 4j.,ale lekarz nie dał skierowania do diabetologa i nic o cukrzycy nie mówił więc uznaje, że problemu nie ma. Czy się mylę?
    Sądzicie, że za jakiś czas będzie trzeba powtorzyć to badanie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2020, 10:03

• Loczek:) Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2020, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry ☺️ ale tu dzisiaj cisza... Mam nadzieję że u Was wszystko dobrze i po prostu lenicie się😉

Poukladalam wczoraj do komody ubranka dla malutkiej i za głowę się złapałam.. cała komoda zawalona a w sumie mam dosłownie 2 kaftaniki 56 i jeden 62, pajace tak samo 2-56 ale jakieś obszerne sie wydają i 1 62, śpiochów małych 56/62 jeden, polspiochow 2. Body z krótkim chyba 1 a z długim 2 ale żaden nie jest kopertowy. Resztą to wieksze ciuszki 68-74... Myślicie że to wystarczy? Chyba muszę dokupić, tylko ile i czego?
    Wkurzyłam się bo siostra zapewniała że tych malutkich jest tyle że pewnie nie zdążymy wszystkich założyć a na moje oko słabo to wygląda... Nawet nie bardzo wiem jak to pokompletowac małej do szpitala (mamut mieć swoje ubranka), a nawet jeśli to chyba musiałabym wziąć wszystko z tej listy a w domu będzie chyba leżeć na golasa... Podpowiecie coś?

0d1yhqvke2vztk4w.png
  • Mildred Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OranżadA wrote:
    Dzień dobry, jak dobrze ze juz piątek... to był ciężki tydzień w pracy 🙂

Zazdroszczę wam troche tych przygotowań, bo ja jeszcze nic nie mam oprócz torby ciuchów dla małej, która dostałam od koleżanki i jeszcze jej nie przejrzałam :) obiecałam sobie, że zajmę się tym od czerwca i muszę dotrzymać słowa, bo zaczynam się denerwować, że czasu coraz mniej i że nie zdążę. Jak wracam z pracy to jestem juz tak wymęczona, że w zasadzie nie robię nic oprócz leżenia, żeby rano być w stanie używalności.
    No i wtedy was podczytuje, to mogę ulubione wieczorne zajęcie :)

Wczoraj miałam szybką kontrolną wizytę na spr szyjki i podgląd małej. Waży 1450, a szyjka póki co się nie skraca więc jest lux. Prenatalne za 4 tyg i liczę na ładny film i zdjęcia w 3d 🙂

Milego dnia dziewczyny :*

Kobieto masz siłę i energię do pracy. Podziwiam, jesteś twarda !

Podobno właśnie takim kobieta co do końca ciąży były aktywne łatwiej i szybciej rodza i dochodza po porodzie szybciej do formy.

OranżadA lubi tę wiadomość

9ewns65gkf9ocqq6.png
  • cela1518 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2020, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 5 10 15 jest promocja na wszystkie ubranka - 50% moim zdaniem powinnaś dokupic

f2wlupjypf2pzqjw.png
‹‹ 860 861 862 863 864 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ