X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Sisi86 Przyjaciółka

Wysłany: 5 czerwca 2020, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anieszka wrote:
    Dziewczyny mam totalny mindfuck 😥 chodzi o imię dla dziewczynki, czy któraś z Was jeszcze nie ma wybranego? Myślałam, że sprawę mamy załatwiona dla chłopca i dziewczynki ale wrócił mąż z roboty i stwierdził że nie chce dać imię Jagna córce bo w Chłopach wywieźli ją na taczce. Oczami wyobraźni widziałam już jak dzieci przerabiają tą lekturę i zaczynają się docinki.
    Pamiętam też że na moje imię też znaleźli haka a wystarczy że z czymś się zarymuje i tak pomyślałam że obojętnie jakie imię zawsze znajdzie się ktoś kto moze mieć złe skojarzenie.
    Zaczęłam znowu przeglądać listę imion i już żadne mi się nie podoba 😥
    Nie wiem czy czekać na samo rozwiązanie z decyzją imienia, po prostu zobaczę buźkę i dostanę objawienia czy taka decyzję podjąć wcześniej?

My też jeszcze nie mamy... Ja nie mam faworyta mąż też nie... Niby są jakieś typy ale nie mamy przekonania by zdecydować że to już jest to

• Kropka4 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2020, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja777 wrote:
    To może skoro nie Jagna to Jagoda ? 🥰

My dla córeczki mieliśmy wybrane Oliwia. Ale fakt faktem, że ciężko coś wybrać.. .
    Może usiadzcie i przejrzyjcie różne imiona, może jednak coś się Wam spodoba i nie będzie źle kojarzyć?

Jeździłaś do tej pory na rowerze? I to z dzieckiem? Podziwiam. Mi ginekolog zakazała takich sportów

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

• Flara Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2020, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My w pierwszej ciąży mieliśmy dwa typy, jeden bardziej mój, drugi bardziej męża i do samego porodu nie było pewne jak ją nazwiemy (ja wiedziałam, bo już byłam do mojego typu zbyt przyzwyczajona by je zmienić :) Oczywiście po porodzie małżonek stwierdził że skoro tyle się wymęczyłam to ja wybieram :)
    Ale cwana bestia nie odpuściła i druga córka będzie mieć imię które było jego typem przy pierwszej :) wiec każdy ma swoje małe zwycięstwo :)

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2020, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, co do sączenia wód, to właśnie na ostatniej wizycie również poruszaliśmy ten temat i jak to powiedział mój lekarz, "jak odejdą pani wody to z niczym innym tego pani nie pomyli, wszystko będzie mokre". A co do sączenia to mówił, żeby nie panikować, tylko sprawdzić czy to czasem nie popuszczanie moczu, więc trzeba swobodnie się wysiusiać i włożyć wkładkę. Jeśli kilka wkładek wciąż będzie mokrych, to znaczy, że wody mogą się sączyć i trzeba to sprawdzić. Ale sączące się wody to żaden luźniejszy śluz, nie mają koloru ani zapachu (chociaż podobno mają słodkawy zapach), można je pomylić tylko z moczem, ale wtedy trzeba zrobić tak jak pisałam. W pierwszej ciąży też sprawdzałam właśnie w taki sposób na wkładkę, taka zwykłą nie do wykrywania wód i okazywało się, że zawsze była sucha, chociaż czasami wydawało mi się, że jest nadwyraz mokro, a to był tylko śluz. Ile ja się naanalizowałam tego śluzu, czy aby nie za rzadki, a może wody się zabarwiły, a może pod prysznicem się sączą, a ja tego nie czuję... 🤷‍♀️ Pod tym względem ciąża z trzylatką jest łatwiejsza, bo nie mam aż tyle czasu na analizowanie najmniejszego szczegółu i nerwy 🙃

Edit: czasem też często chodzę do toalety i robię po trochę siku, ale wydaje mi się, że wtedy mała musi mnie jakoś uciskac. Zawsze się wtedy stresuję, że to może jednak wody, ale jednak nad tym sączeniem nie ma się żadnej kontroli, one lecą czy się chce czy nie, powolutku. Poza tym ja dużo piję, truskawki i arbuz na okrągło też robią swoje, więc nic dziwnego, że latam ciągle do łazienki. Czasem trzeba na spokojnie usiąść i zastanowić się, czy rzeczywiście nie ma powodów do częstszych odwiedzin toalety, bo to nie muszą być od razu wody ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2020, 12:41

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • Anieszka Koleżanka

Wysłany: 5 czerwca 2020, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka4 wrote:
    My dla córeczki mieliśmy wybrane Oliwia. Ale fakt faktem, że ciężko coś wybrać.. .
    Może usiadzcie i przejrzyjcie różne imiona, może jednak coś się Wam spodoba i nie będzie źle kojarzyć?

Jeździłaś do tej pory na rowerze? I to z dzieckiem? Podziwiam. Mi ginekolog zakazała takich sportów
    Faktycznie będziemy musieli usiąść do tego. Otworzę staremu piwo może wtedy będzie bardziej po mojemu 😁
    Tak wczoraj jeszcze byłam na rowerze, ze starszakiem w siedzisku. Oczywiście nie jeżdżę jak pirat, nie wjeżdżam na krawężniki, omijam dziury, staram się jeździć po równym. Czuję że bez syna mogłabym jeszcze pojeździć ale już odpuszczam i czekam na otwarcie basenów. Niestety w Polsce mamy drogi i ścieżki w opłakanym stanie i głównie chyba o to lekarze i przyszłe mamy maja największe obawy - wstrząsy. W Holandii normalnym widokiem jest ciężarna na rowerze. Poza tym za tydzień zaczynamy remont przedpokoju i też się przy tym urobie po pachy. Dobrze, że jestem zdrowa i mogę sobie pofolgować

3jgx9jcgtt7eg3o7.png
    mhsvpx9icpew9rk3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2020, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namyria, wpisałam Ci planowa datę CC, fajnie to wygląda 💛

pati_zuzia83, Namyria lubią tę wiadomość

• pati_zuzia83 Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca 2020, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kagu jak mozesz to prosze wpisz mi jeszcze wizyte 09.06 bo chca kontrolowac moje przeplywy🙂

74di4z17aqml5bw9.png
    f2w33e5ejjupqtor.png
    f2wl3e5e2r01gmpa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2020, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do każdego imienia znajdą się tak na prawdę przezwiska czy podśmiechujki. Dzieci (chodzi mi o tę w szkole już) są szczere do bólu i potrafią wymyśleć coś by komuś dokuczyć więc nie ma w sumie takiego imienia na które coś się znajdzie ale czy to ważne? To nam ma się ono podobać bo to dla naszego dziecka je wybieramy i nawet jakby miało się nie podobać nikomu więcej to nie jest ważne bo to nie ktoś decyduje o tym jakie imię otrzyma nasze dziecko. Nie kierujcie się nikim pod tym względem. Tylko i wyłącznie rodzicom ma się podobać wybrane imię dla dziecka.

Nadzieja777, Anieszka, pati_zuzia83, Loczek:), agniecha2101 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2020, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kagu u mnie wizyta tez 9.06(usg iii trymestru) :)

• Namyria Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2020, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna to piękne imię. Rozalia tak samo 💜

Mi sie podobały właśnie takie Rozalka, Marianka, Anielka - ale mąż strasznie patrzy na "innych" i dziecko musialo mieć bardziej typowe imię dla jego świętego sumienia 🤦‍♀️ Wiec mamy kompromis. Może przy kolejnej ciąży będzie więcej tradycyjnych imion wokół nas i sie zgodzi.

Ale juz masę ludzi skrytykowalo moją "Antosie" zaczynając od mojego taty.

Wcześniej mnie to bolalo a teraz mi wisi bo wiem przecież, że ludzie są różni z różnymi gustami i nie ma imienia ktore podoba soe wszystkim.

Dobra taktyka to nie mowic nikomu o wyborze i poinformować po fakcie - mniej sie człowiek nasłucha.

Moja przyjaciółka chciala miec w 1 ciąży Jasia ale cale 9 miesięcy tak sie nasłuchała jakie to imie nie jest i zmienila w ostatnim miesiącu. Teraz jest w ciąży z córką i nikomu nie mówi aby uniknąć sytuacji z pierwszej ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2020, 13:50

IGGRp2.png

31 lat - Bocian Katowice

⏱13.06.18 - Pierwsza wizyta w Klinice
    1️⃣
    03.08.18 - Transfer dwóch zarodków - cb ❌
    02.11.18 -❄️Crio - cb ❌
    2️⃣
    2019.12.05 - Crio - 3dniowego 💮

13dpt - beta 909!

🍼14.08.2020 - Poród przez cc

02.07.2022 - powrót po rodzeństwo - transfer ❄️(4d) cb ❌

Na zimowisku: ❄️(3d)

Przygotowania do ostatniego criotransferu
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2020, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namyria, my mamy starszą Mariankę właśnie :D Ale było to imię, które od zawsze miała nosić moja córka, więc nie było żadnej możliwości, by ktoś mnie do niego zniechęcił. Dla mnie jest najpiękniejsze na świecie. Brakuje mi właśnie takiego przekonania dla drugiej.

Aniela w sumie też mi się podoba :))

U nas ciągle pada, już nawet moje dziecko śpiewa tę piosenkę 😭 Nie znoszę takiej pogody latem, potrzebuję słońca.

Namyria lubi tę wiadomość

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2020, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rozpoznajecie czkawke o malucha? Od paru minut rytmicznie podskakuje mi delikatnie w brzuchu i nie wiem czy to czkawka, czy cos jest nie tak? 😅

madziab, Nadzieja777, pati_zuzia83 lubią tę wiadomość

• madziab Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2020, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darkestfear wrote:
    Ja rozpoznajecie czkawke o malucha? Od paru minut rytmicznie podskakuje mi delikatnie w brzuchu i nie wiem czy to czkawka, czy cos jest nie tak? 😅
    Tak to właśnie czkawka 😉

2nn3dqk3eicvxk7g.png
    25.03 - 320 g
    29.04 - 700 g
    27.05 - 1153 g
    24.06 - 1880 g
    15.07 - 2480 g
    ex2bx1hpv1qm80ol.png
  • madziab Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2020, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś jest jakiś zły dzień... Ja miałam mega stracha, w nocy obudził mnie ból w pochwie ale po kilku sekundach przeszlo, a rano wyszłam z łazienki w samej koszuli nocnej i coś zaczęło kapać na podłogę (na pewno nie był to mocz, nie z tego otworu leciało, nie miało zapachu tylko takie lekko metne bylo), od razu wysłałam męża do apteki po wkładki wykrywające sączenie wód. Wkładka sucha, zobaczymy co się będzie działo dalej... Ale łzy w oczach już miałam...

2nn3dqk3eicvxk7g.png
    25.03 - 320 g
    29.04 - 700 g
    27.05 - 1153 g
    24.06 - 1880 g
    15.07 - 2480 g
    ex2bx1hpv1qm80ol.png
  • polin Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2020, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam córeczkę Anielę i kocham to imię- widzę, ze pojawia się coraz częściej. Dla młodszej nie mamy przekonania - mąż roboczo woła Grażynka ale na pewno takiego imienia nie będzie. Gdzieś tam siedzi mi Matylda ale im częściej myślę o małej Matylda to coś mi nie pasuje do końca. Marianna śliczne!

Mirabelka02, Iskierka87 lubią tę wiadomość

02.01.2015 puste jajo płodowe
    marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2020, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też mieliśmy kilka opcji z imionami, ale do każdego podchodziliśmy bez przekonania- aż pewnego dnia nagle wpadło nam do glowy imie Liliana i już wiedziliśmy, że nasz bąbelek to Lila :-D

• Mildred Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2020, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie odnośnie ktg. Czy wasi lekarze od którego tygodnia i ile razy mają wam zamiar robić ktg. ?
    Czy slyszalyscie i pregnabit przenośnym ktg z dostępnej do lekarze online który sprawdzi wyniki ktg ? Ja najprawdopodobniej nie będę miała możliwości zrobić ktg u mojego prof, a u mnie na NFZ chce zrezygnować z wizyt bo ostatnio bardzo nieprzyjemnie mnie potraktowani, ( to długa historia ).

9ewns65gkf9ocqq6.png
  • i_ka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2020, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja idę na KTG w środę i kolejne chyba znowu za 2 tyg. Moja lekarka mówi, ze zazwyczaj chodzi się od ciąży donoszonej, czyli skończony 36, chyba, ze są wskazania np. cukrzyca to wcześniej. U mnie teraz wskazaniem jest to, ze pępowinę mam nie ma środku łożyska, tylko praktycznie ma skraju. Mała rozwija się prawidłowo, wiec raczej nie ma to na nic wpływu, ale kazała mi przyjść właśnie wcześniej na ktg. Często położne środowiskowe maja KTG, wiec może spytaj swojej. Te przenośne, które można wypożyczyć i samemu robić są fajne, ale widziałam, ze dość drogie. Chociaz w sumie nie wiem, bo nie mam porównania 🤔 Może wychodzi podobnie, tylko jednorazowo trzeba zapłacić za pakiet. Ja nie wiem czy moja lekarka mnie skasuje dodatkowo, przekonam się w środę :)

f2w39n73dgdg4l6w.png

klz99vvj720njnd5.png

20.01.2022 mamy ❤️
    27.12.2021 FET❄️
    Beta7dpt83,1;9dpt212,2;11dpt464,8;14dpt1851,3
    —————————-————
    12.12.2019 mamy ❤️
    Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
    18.11.2019 FET ❄️
    10.2019 II IVF
    —————————————-
    Zostały ❄️❄️❄️
    —————————————-
    7.2019 FETx2 - beta <0,1
    6.2019 I IVF ❄️❄️
    —————————————-
    9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
    Endometrioza I st., AMH 1,91
    MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
    on: morf. 1% Kariotypy: ok
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2020, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziab wrote:
    Dziś jest jakiś zły dzień... Ja miałam mega stracha, w nocy obudził mnie ból w pochwie ale po kilku sekundach przeszlo, a rano wyszłam z łazienki w samej koszuli nocnej i coś zaczęło kapać na podłogę (na pewno nie był to mocz, nie z tego otworu leciało, nie miało zapachu tylko takie lekko metne bylo), od razu wysłałam męża do apteki po wkładki wykrywające sączenie wód. Wkładka sucha, zobaczymy co się będzie działo dalej... Ale łzy w oczach już miałam...
    Może to jednak był śluz, taki rzadszy, skoro wkładki nic nie wykryły? Teraz też coś się sączy?

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • megson91 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2020, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam wczoraj przykrą sytuację związaną z moimi rodzicami. Dowiedziałam się wczoraj przez telefon od babci, że moi rodzice byli w niedziele w Krakowie, żeby przywieźć na tydzień do siebie moją młodszą siostrę. Przejechali 250 km w jedną stronę. Oczywiście o niczym mi nie powiedzieli, a przykre jest to, bo codziennie piszemy ze sobą na whatsappie... A jeszcze bardziej przykre jest to, że jadąc po nią 2 razy mijali nasze mieszkanie i pod nim przejeżdżali - mieszkamy przy zjeździe z autostrady... wczoraj przepłakałam pół dnia, dzwoniła nawet do mnie teściowa z pocieszaniem. Mój tato miał teraz pierwszy zbiór miodu ze swoich uli, babcia mi powiedziała, że taki dumny jest i rozwozi ten miód po całej rodzince. Czy ja jestem jakaś trędowata po wyjściu z tego szpitala? Byłam w szpitalu ginekologiczno-położniczym bez innych oddziałów... Nie mogli mi słoika miodu podrzucić na parkingu przed blokiem skoro może się bali kontaktu ze mną?
    Napisałam wczoraj im wiadomość na whatsapp i zapytałam się czy wycieczka do Krakowa się udała? I że dziękuje za odwiedziny i słoiczek miodu... Mama odczytała i na tym się skończyło... Nie wiem może za wiele wymagam? Ale czy to jest normalne jechać 250km w jedną stronę do jednego dziecka w tym samym mieście, a drugie olać totalnie? Mimo, że kontakt mamy ze sobą codziennie i dobre relacje?
    Nie rozumiem w czym jestem gorsza 😢

c59015e539f5d0b5.jpg

06.2021 👼🏻 5 tc
    08.2021 👼🏻 4 tc

8 cykl stymulowany
    18.11 3-7 dc lametta 2x1 - 2x Gonadopeptyl Daily + 1x Ovitrelle 🍀
    10 dpo betaHCG 8,8 mlU/ml 🍀progesteron 21,90 ng/ml 🍀
    12 dpo betaHCG 37,0 mlU/ml 🍀 progesteron 30,30 ng/ml 🍀
    16 dpo betaHCG 434,3 mlU/ml 🍀 progesteron 33,30 ng/ml 🍀
    30.12 💜

29.11 Histeroskopia diagnostyczna w znieczuleniu ogólnym + biopsja endometrium + HSG
    Macica i endometrium ok, jajowody drożne, niewielkie przekrwienie w okolicy ujścia lewego jajowodu, z którego został pobrany wycinek na badanie histopatologiczne.

Kierunek immunologia❔
    PCOS i IO 🍬🍭
    MTHFR hetero A1298C

85999jcgiykcutbf.png

3jvztv73cc90cbvy.png
‹‹ 895 896 897 898 899 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ