X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łożysko wyszło u mnie na prenatalnych, ale moja gin nie nówiła nic tydzień temu na wizycie o odstawieniu duphastonu a wizytę mam dopiero 27.02. na różnych forach czytałam, że niektóre kobiety brały do 20 tygodnia nawet. Ale czy to może zaszkodzić?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2023, 18:46

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przestałam brać duphaston w 12+2, też się trochę obawiałam.

Dziewczyny jak podnieść sobie ciśnienie w ciąży? Boli mnie głowa dzisiaj, zmierzyłam cisnienie i mam tylko 86/44, nie wiem czy coś źle zmierzyło czy się martwić.

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Arga Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Łożysko wyszło u mnie na prenatalnych, ale moja gin nie nówiła nic tydzień temu na wizycie o odstawieniu duphastonu a wizytę mam dopiero 27.02. na różnych forach czytałam, że niektóre kobiety brały do 20 tygodnia nawet. Ale czy to może zaszkodzić?
    Ogólnie to sztuczny hormon i lekarze przepisują go w nadmiarze. Jeśli nic się nie dzieje to teraz łożysko jest odpowiedzialne za podtrzymanie i rozwój dziecka.

age.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usiasia wrote:
    Ja przestałam brać duphaston w 12+2, też się trochę obawiałam.

Dziewczyny jak podnieść sobie ciśnienie w ciąży? Boli mnie głowa dzisiaj, zmierzyłam cisnienie i mam tylko 86/44, nie wiem czy coś źle zmierzyło czy się martwić.

Najlepiej kofeina, ja kawy nie piję, więc w takich sytuacjach ratuje się colą zero. Mnie też dziś od rana boli głowa. Dodatkowo mam straszne mdłości, nie jestem w stanie zjeść normalnego posiłku.

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Marrud88 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Dziewczyny, które przyjmują duphaston. Do kiedy macie go brać?
    Ja luteinę odstawiłam dzisiaj wieczorem wg schematu zmniejszania dawki.

preg.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie dostałam smsa, że mam się zgłosić w sprawie wyniki cytologii. Więc już mam schize że coś jest nie tak.

Edit. Zadzwoniłam do mojej gin, mówi że wyszły pewne nieprawidłowości, ale spokojnie mam się nie denerwować i na wizycie 27.02 porozmawiamy o tym. Niby mnie uspokoiła, ale się nieźle zestresowałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2023, 20:20

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Salea Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Właśnie dostałam smsa, że mam się zgłosić w sprawie wyniki cytologii. Więc już mam schize że coś jest nie tak.

Edit. Zadzwoniłam do mojej gin, mówi że wyszły pewne nieprawidłowości, ale spokojnie mam się nie denerwować i na wizycie 27.02 porozmawiamy o tym. Niby mnie uspokoiła, ale się nieźle zestresowałam.
    Uff :-) czyli nie musisz być wcześniej niż 27?
    Wszystkie miałyście już cytologię w ciąży? Moja gin nawet nie wspomniała że będziemy robić, a jest dokładną kobitką, zastanawiam się czy się upominać. A nie znam "procedur" kiedy powinnam ją mieć wykonaną 🤷🏼‍♀️

• Aly078 Koleżanka

Wysłany: 9 lutego 2023, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie będzie chyba dziewczynka. Lekarz nie był na 100% pewny, więc jeszcze nie biorę tego za pewnik. Jeśli chodzi o wyprawkę to wszystko fajniejsze do oglądania i wybierania, mam po córce. Jak będzie dziewczynka to mam też dużo ciuszków letnich jeszcze z metkami, bo ostatnio młoda szybko wyrosła.

Martwi mnie tylko fakt, że nasza spacerowka podróżna się popsuła. Niby oddaliśmy na gwarancję. Na szczescie kończy się dopiero w następnym miesiącu.I teraz chyba muszę kupić mlodej wozek. Bo nie ma w czym jeździć do żłobka. I szczerze nawet nie wiem za jakim patrzeć. Jakieś propozycje? Chodzi mi o coś lekkiego. Muszę wnieść wozek na 3 piętro. Blok bez windy.

• Vilka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie muszę być wcześniej, ale bardzo się zdenerwowałam, naprawdę. Taki SMS wieczorem, schiza totalna. Dobrze, że już się wyjaśniło. Bo ten SMS chyba napisała ktoś z laboratorium i kazali się skontaktować z ginekolog, a ta dopiero mnie uspokoiła. Kurcze, z jednej strony dobrze że informują, ale z drugiej denerwują ludzi niepotrzebnie. Skoro nic takiego strasznego to mogli wcale nie pisać sms.
    Po rozmowie telefonicznej z moja gin aż się rozbeczałam, tak stres że mnie zszedł. Dobrze że mój był przy mnie. Gdyby nie odebrała telefonu to bym chyba dzisiaj nie zasnęła. A takiego silnego stresu raczej powinnyśmy unikać.
    Nie wiem jak jest z cytologia w ciąży, raczej powinna być wykonana, ja i tak miałam ostatnia równo rok temu więc tak czy siak miałabym zrobiona.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2023, 20:48

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cytologie i posiew z pochwy u nas robia standarowo na wizycie "serduszkowej#, czyli ok. 7 tc.

Vilka, progesteron zbyt dlugo podawany moze powodowac spodziectwo, ale to u chlopcow, jak Ty masz dziewczynke, to chyba nie powinien zaszkodzic.

Mam dzisiaj mocne bole podbrzusza :( chyba pora sie troche zaczac oszczedzac 😕

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • adukow Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Cytologie i posiew z pochwy u nas robia standarowo na wizycie "serduszkowej#, czyli ok. 7 tc.

Vilka, progesteron zbyt dlugo podawany moze powodowac spodziectwo, ale to u chlopcow, jak Ty masz dziewczynke, to chyba nie powinien zaszkodzic.

Mam dzisiaj mocne bole podbrzusza :( chyba pora sie troche zaczac oszczedzac 😕

mnie też dziś coś ciągnie w podbrzuszu.. jeśli chodzi o cytologię to dostałam w Medicover taką rozpiskę i jest wpisana do wykonania między 5 a 10 tygodniem ciąży, o ile nie była wykonywana 6 miesięcy przed

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2023, 20:54

age.png
  • Marrud88 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie zrobiłam cytologia po ostatniej owulacji więc mam to z glowy:) jakie macie suplementy na drugi trymestr?

preg.png
  • Mania30 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze biorę luteinę. Dzisiaj lekarz mi się pytał ile mam, a mam ponad 2op to jest na jakiś miesiąc z haczykiem. Kazał mi wyczerpać zapas i skończyć to będzie jakiś 16-18 TC. Teraz straszycie jakimś spodziectwem. Ufam swojemu lekarzowi wierzę że wie co robi.

Vilka, Marrud88 lubią tę wiadomość

• adukow Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj macie dziewczyny Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie standardu organizacyjnego opieki okołoporodowej:
    https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20180001756/O/D20181756.pdf
    "badanie cytologiczne do 10. tygodnia ciąży lub w chwili pierwszego zgłoszenia się, o ile nie było wykonane w ciągu ostatnich 6 miesięcy"
    Od strony 4 zakres świadczeń profilaktycznych i działań w zakresie promocji zdrowia oraz badań diagnostycznych i konsultacji medycznych, wykonywanych u kobiet w okresie ciąży, wraz z okresami ich przeprowadzania :)

Vilka lubi tę wiadomość

age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania30 wrote:
    Ja jeszcze biorę luteinę. Dzisiaj lekarz mi się pytał ile mam, a mam ponad 2op to jest na jakiś miesiąc z haczykiem. Kazał mi wyczerpać zapas i skończyć to będzie jakiś 16-18 TC. Teraz straszycie jakimś spodziectwem. Ufam swojemu lekarzowi wierzę że wie co robi.

Spokojnie, czytałam na wielu forach kobiety pisały, że brały duphaston czy luteinę do nawet do 20 tyg. Myślę, że jak będę na wizycie za 3 tygodnie to odstawimy. Zawsze to dwie tabletki dziennie mniej.

Jeśli chodzi o suplementy na drugi trymestr to biorę Pueria duo.

Marrud88 lubi tę wiadomość

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2023, 21:08

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Mania30 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Dziewczyny posiadające w domu koty. :)
    Cały czas się zastanawiam, czy jest się czym martwić. W sensie, nie boje się że koty będą agresywne itp, bo są łagodne i kochane, ale obawiam się że w nocy mogą wskoczyć do łóżeczka i położyć się dziecku na głowę albo obok głowy... Wiecie o co chodzi. Moje kotki lubią czasem z nami spać, kładą się blisko, koło głowy też, na poduszce, albo obok, różnie ;)
    Nie ma opcji żeby zamykać drzwi do sypialni jak będzie dziecko, bo moje kotki to też moje dzieci, nie zrobię im tego, jeden i tak śpi w legowisku pod naszym łóżkiem w nocy, poza tym jak drzwi są zamknięte to siedzą pod i miauczą żeby wpuścić. No taka historia :D kociarze zrozumieją :D wracając do rozwiązania obawy, czy jakaś moskitiera na łóżeczko czy co... Ale z drugiej strony jak mam brać dziecko w nocy do karmienia to chce to robić szybko... Co wy o tym myślicie?
    Powiem ci że trudna sytuacja z tymi kotami. Mam kota co prawda większość czasu na dworze, od kad jestem w ciąży w ogóle nie wchodzi do domu, boje się toksoplazmozy. A przy takim małym dziecku nie wiem ale chyba na początku odseperowalabym go od dziecka.

• Mellow Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2023, 00:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania30 wrote:

To super, że ufasz. Nie jestem lekarzem i nikogo nie mam celu straszyć, ale nawet w ulotce Duphastonu jest napisane, że zwieksza ryzyko spodziectwa. W tej ciazy nie bralam wcale, to sie nie interesowalam, ale w pierwszej, bardziej wystaranej, gin mnie duphastonem troche faszerowal i w 2 trym juz kazal odstawic, jak na poczatku podejrzewal chlopca🤷‍♀️ Zawsze lepiej dopytac po co to stosowac, skoro jest juz wyksztalcone lozysko,w koncu po to lekarz prowadzacy jest

Arga, Vilka lubią tę wiadomość

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2023, 06:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Dziewczyny posiadające w domu koty. :)
    Cały czas się zastanawiam, czy jest się czym martwić. W sensie, nie boje się że koty będą agresywne itp, bo są łagodne i kochane, ale obawiam się że w nocy mogą wskoczyć do łóżeczka i położyć się dziecku na głowę albo obok głowy... Wiecie o co chodzi. Moje kotki lubią czasem z nami spać, kładą się blisko, koło głowy też, na poduszce, albo obok, różnie ;)
    Nie ma opcji żeby zamykać drzwi do sypialni jak będzie dziecko, bo moje kotki to też moje dzieci, nie zrobię im tego, jeden i tak śpi w legowisku pod naszym łóżkiem w nocy, poza tym jak drzwi są zamknięte to siedzą pod i miauczą żeby wpuścić. No taka historia :D kociarze zrozumieją :D wracając do rozwiązania obawy, czy jakaś moskitiera na łóżeczko czy co... Ale z drugiej strony jak mam brać dziecko w nocy do karmienia to chce to robić szybko... Co wy o tym myślicie?
    Mam 2 koty w domu niewychodzące. Zaczynam podczytywać trochę jak je oswoić z sytuacją że w domu jest nowy mieszkaniec. Myślę że przy okazji remontu zrobimy im trochę więcej możliwości wejścia do góry, jakąś porządną kotyfikację. Z jednego jest trochę oszołom więc też mam obawy o to czy gdzieś nie przydusi dziecka więc będę obserwować jak już będzie łóżeczko w domu ich reakcje. U nas zwierzęta są jak członkowie rodziny dlatego nie pomyślałabym nawet i ich oddaniu czy coś w tym stylu (niestety dużo osób to robi 😑). Jakoś zrobimy tak żeby i im nie wywracać świata do góry nogami i dziecko było bezpieczne.

zasada, Vilka lubią tę wiadomość

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Arga Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2023, 06:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja cytologię miałam na ostatniej wizycie czyli w 12 tygodniu bo wcześniej przez plamienia nie mógł mi zrobić. W poprzedniej miły nie robili bo miałam dość świerze badanie z NFZ

age.png
‹‹ 106 107 108 109 110 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ