Sierpniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny nie licytujmy sie ze ta jest na zwolnieniu od 5tygodna a druga pracuje do 8 miesiąca, kazda z nas ma swoja historię, kazda ciąża jest inna i tak samo kazda z nas przechodzi innaczej ta ciążę, jedna bedzie zle sie czula pierwsze tygodnie , druga cala ciaze bedzie czuc sie ok a trzecia moze cala ciaze czuc sie zle i np wymiotować itp tak samo kazda ma inna pracę. Czasem po 20 tygodniu kobieta dostaje zuelone światło jak jest ok ,ale wiadomo ze malo ktory pracodawca zgidzi sie zeby wrocila na miesiac czy dwa do robty jak znalazl kogos na zastępstwo. Bądźmy wyrozumiałe.
ada.d, Mamitka, Vilka, Marrud88, Chantell88, Usiasia, Farfalla, zasada lubią tę wiadomość
-
Ja nie mam ciężkiej fizycznie pracy, pracuje na uniwersytecie. I w super optymistycznej opcji planuje pracować do lipca, w lipcu urlop a na zwolnienie dopiero w sierpniu. Zobaczymy, czy dam radę, bo czasami mam takie lekkie kłucie w samym dole podbrzusza, mam nadzieje, że to jest związane tylko z rozciąganiem macicy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2023, 19:57
Mamitka lubi tę wiadomość
-
Ale mnie zaskoczyłyście, myślałam, że stan przedrzucawkowy to kwestia nadciśnienia u kobiety w ciąży 😮
Nie chodzilo mi absolutnie o licytowanie z praca, tylko taka zwyczajna ciekawosc co robicie w domu tyle mcy, zeby sie nie zanudzic 🙂 My teoretycznie moglibysmy sobie pozwolic, zebym nie pracowala, ale wiazaloby sie to z obnizeniem poziomu zycia (zakupy w innych sklepach, rezygnacja z wielu fajnych rzeczy) i to jednak moj wybor, zeby tego nie robić. No i nie chce wypasc z obiegu zawodowo, bo taka 1,5roczna przerwa to w moim zawodzie topór dla karieryMamitka lubi tę wiadomość
-
Mellow wrote:Ale mnie zaskoczyłyście, myślałam, że stan przedrzucawkowy to kwestia nadciśnienia u kobiety w ciąży 😮
Nie chodzilo mi absolutnie o licytowanie z praca, tylko taka zwyczajna ciekawosc co robicie w domu tyle mcy, zeby sie nie zanudzic 🙂 My teoretycznie moglibysmy sobie pozwolic, zebym nie pracowala, ale wiazaloby sie to z obnizeniem poziomu zycia (zakupy w innych sklepach, rezygnacja z wielu fajnych rzeczy) i to jednak moj wybor, zeby tego nie robić. No i nie chce wypasc z obiegu zawodowo, bo taka 1,5roczna przerwa to w moim zawodzie topór dla kariery -
Mellow ja mysle ,ze nie jedna kobieta wolaby pracować jakby mogla
czasem wlasnie nie tylko ten przebieg ciazy decyduje o tym. Ja rowniez wolabym pracować dluzej ale nie moglam, czasem ciaza jest zagrozona w pierwszych miesiącach potem kobieta moze wrocic do oracy , ale wtedy czesto to pracodawca woli zeby kobieta juz zostala na zwolnieniu niz wracala do pracy. -
U mnie specyfiką pracy nie pozwalała żeby pracować,na początku szlam chętnie na l4,po czasie zaczęło brakować kontaktu z ludźmi i ogolnie dni się trochę dłużyły.. teraz jakoiś znow czas zaczął szybciej lecieć i nie ma czasu na nude.
Dzis mialam wizytę z Medicover,mlody poki co jest ułożony miednicowo,ma jeszcze troche czasu wiec moze sie przekręci dlatego też tak czuje jak wierzga nogami po pęcherzu 😁
Dziewczyny czy wy będziecie szczepić się na krztusiec w 3 trymestrze? Bo dostalam skierowanie ale póki co chce się zaznajomić z tematem.10.2013-synek👶🩵
07.2023-synek👶💙
01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔 -
Ja nie będę się szczepić. Za dużo czytałam na ten temat i nie będę ryzykować. Zwłaszcza, że wiem, że mój organizm już sobie nie poradzi dobrze z tymi wszystkim konserwantami oraz to jest jednak potrójna szczepionka bo nie ma pojedynczych na krztusiec tylko błonica, tężec i krztusiec więc serdecznie podziękuję.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2023, 23:13
-
Mnie nikt nawet nie wspomniał o szczepieniu, ale tak czy siak nie będę się szczepić. W pierwszej ciąży nie było takich zaleceń, teraz chyba też różnie do tego podchodzą. Bardziej już zaczynam rozkimniać jakim systememt młodego szczepić. Córka była wcześniakiem z automatu wpadła na 5w1 i pneumokoki chociaż nie było nic wtedy refundowane.w poniedziałek ide na usg piersi, udało się zapisać jeszcze przed 3 trymestrem ale próbowali dać mi termin na maj- prywatnie..😆
welonka lubi tę wiadomość
-
Arjada ja bede szczepic 5w1 pierwsza corke tez tym szczepiłam(to byl nasz wybor) plus pneumokoki i rotawirusy,teraz jest to darmowe. STARSZA mam zaszczepioną na ospe wiec mlodego zaszczepie przed przedszkolem . Zastanawiam sie na memingokoami tu oboje do szczepienia .
-
A
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2023, 23:07
-
Ja tym razem postawie na meningokoki bo młoda miała niecałe 3 lata jak trafiła do szpitala z krwawymi wybroczynami i praktycznie nieprzytomna była przez dwa dni... nie potwierdzili wtedy że to to ale nie wiedzieli co to było i nie wiemy do dnia dzisiejszego. Na rota i ospe nie szczepiłam. Na ospe nie zdążyłam bo młoda wcześniej zachorowała ale na szczęście przeszła super. Chodzicie do urofizjoterapeuty? Na basenie chyba coś ostatnio naciągnęłam i mam straszny problem z chodzeniem. Ale to tak naprawde mocno.. i zastanawiam się do jakiego lekarza z tym iść. To okolice pachwin i brzucha, promieniuje do kości ogonowej.
-
Aly078 wrote:Hej, dziewczyny, tak zaczęłam się zastanawiać nad wyprawką, i sama już nie wiem, chyba mnie przerasta. Mam pytanie w czym (pod czym) będą spały wasze dzieciątka? Kołdra, śpiworek (jaki?), a może coś innego?
Ja kupiłam cienki śpiworek i otulacz bambusowy. Zobaczymy co bardziej małemu przypasuje. Zastanawiałam się nad rożkiem ale może być za ciepło. W razie czego wyślę męża do sklepu 🙂
Ja już trochę zaczęłam odpuszczać z wyprawką, wcześniej mocno mnie stresowało to czy niczego nie przeoczę, a teraz doszłam do wniosku, że nawet jeśli czegoś zabraknie to mąż albo ktoś inny może szybko dokupić.Marrud88, adukow lubią tę wiadomość
-
Ja szczepię na wszystko tak jak starszą - w szpitalu osobno Engerix (bo nie chcę darmowego chińskiego Euvaxu), potem 5w1 i dalej Engerix, a dodatkowo Prevenar i wszystkie meningokoki, potem też ospa i odkleszczowe zapalenie mozgu.
Wiadomo, że Bexsero czy Nimenrix to bardzo drogie szczepionki, ale mnie sepsa meningokokowa na tyle przeraża, że nie ma w ogole opcji, zebysmy na to nie zaszczepili
Edit. Aaa, no i rota obowiazkowo, dzieciak po tym szczepieniu i tak łapie jelitowki, nie ma co sie łudzic, ale przechodzi bez porownania lepiej niz dzieci nieszczepione (widzialam po naszej w żłobku)Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2023, 12:17
Arjada lubi tę wiadomość
-
Aly078 wrote:Hej, dziewczyny, tak zaczęłam się zastanawiać nad wyprawką, i sama już nie wiem, chyba mnie przerasta. Mam pytanie w czym (pod czym) będą spały wasze dzieciątka? Kołdra, śpiworek (jaki?), a może coś innego?
Śpiworek bambusowy i otulacz bambusowy. U mnie sie rozek w ogole nie sprawdzil, nie mam zamiaru go kupowac, wszelkie posciele i kokony tez dla tak małego dziecka zdecydowanie nie -
Vilka wrote:Chciałam się z Wami podzielić, co mnie zaczęło spotykać w ciąży od niedawna, mianowicie czasem mam takie "napady" uczucia głębokiej tęsknoty. Nie wiem za czym, ale tak mnie ściska w środku, jakbym za czymś mocno tęskniła. I nie wiem co to jest. Hormony mi buzują czy co... Dotychczas czułam się normalnie psychicznie.
Mam też problem z wyprawką, na nic nie mogę się zdecydować a czas leci... ubranka co prawda w większości już mam, wozek też wybrany ale reszta totalnie nie przemyślana jeszcze. -
Ja dopiero dziś zaczęłam zakupy od łóżeczka. Byłam też w sklepie zobaczyć wózki i już mam wstępnie upatrzony bebetto luca . Z ubranek nie mam kompletnie nic bo zastanawiam się w jakim rozmiarze wziąć te najmniejsze 🤔i w ogóle ile tego kupić , żeby nie przesadzić . I obmyśliłam plan kupienia najpierw wszystkiego do szpitala dla siebie i młodego , żeby wszystko już było w razie W . A później reszta . Przeraża mnie to trochę .