X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Arga Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2023, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupuj na pół roku rozmiary a później dokupuj bo po szpitalu nie będziesz mieć kiedy iść kupować a dzieci w dwa tygodnie potrafią wyrosnąć z rozmiaru na początku. Ja mam sporo ubrań tyło muszę je uprać i posegregować. Dobrze, że teraz mam suszarkę to będzie łatwiej z wysuszeniem bo dzieci ulewają, przesikują się itp. Na noc będą pajace i do szpitala pewnie też wezmę małe pajace czyli te 50 i 56 oraz jeden lub dwa 62 i zobaczę czy duża będzie czy mała To mi doniosą. Planuję wyjść na trzecią dobę bo zwariuję tam 😅

Obawiam się, że z moim zapałem młoda będzie spać w koszu Mojżesza i ze mną na kanapie 😅 później w łóżeczku dostawionym do kanapy. Chociaż kusi mnie dostawka i chyba będę polować na używaną tylko nie wiem którą bo chciałbym aby nie było to tylko na pół roku.

age.png
  • Mamitka Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam w planach usiąść i spisać sobie wszystko na kartce bo kurcze mam w głowie chaos. I zacznę od maja juz coś kupować. Dziś zamówiłam koszulę do spania bo pomyślałam że jakby coś nie daj boze się wcześniej podziało to nawet tego nie mam. Nie śpię w koszulach.
    Mam do Was pytanie po ile sztuk butelek kupujecie? Ile smoczków? I Ile pajacy? Ile bodziaków z krótkim rękawem i Ile z długim? Po Ile sztuk z 1 rozmiaru najlepiej mieć?

age.png
    18.07.2023 - córeczka Maja 👶
  • welonka Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamitka ja jedna butelke i jednego smoczka narazie u mnie corka smoczka nie przyjela a z butelki chetnie pila do 3 miesiaca. Ja kupuję po kilka sztuk z 56 a potem wiecej z 62 a potem bede dokupywać. Ciezko powiedziec po Ile sztuk czego . Niektórym pasuje ubirqc dzieci np body i spodnie a pajaca do spania a ktos w ciagu dnia woli ubierac pajacyki bo jest szybko i nie uciskaja.

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musze jutro sie umowic do lekarza bo mam wyspke na calym ciele i zaczyna swędzieć a nawet zwyklego fenistilu użyć nie moge.

age.png
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można posmarować alantanem jak bardzo swędzi . Powinno troszkę ulżyć .

• ada.d Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamitka wrote:
    Ja mam w planach usiąść i spisać sobie wszystko na kartce bo kurcze mam w głowie chaos. I zacznę od maja juz coś kupować. Dziś zamówiłam koszulę do spania bo pomyślałam że jakby coś nie daj boze się wcześniej podziało to nawet tego nie mam. Nie śpię w koszulach.
    Mam do Was pytanie po ile sztuk butelek kupujecie? Ile smoczków? I Ile pajacy? Ile bodziaków z krótkim rękawem i Ile z długim? Po Ile sztuk z 1 rozmiaru najlepiej mieć?

Ja kupiłam 4 małe butelki i dwie większe, ale mój synek będzie od początku karmiony tylko butelka, i chce uniknąć sytuacji, w której w nocy zamiast szybko podać mleko będę musiała najpierw myć butelkę.

Smoczki mam dwa, bo były sprzedawane w dwupaku.

Jeśli chodzi o ubranka to z rozmiaru 56 mam
    Po 6p/7 sztuk bodziaków na krótki rękaw i na długi, tak samo że spodenkami. 6 pajaców do spania, do tego sweterek i dwie cieplejsze bluzy. Na ciepłe dni kupiłam 3 sztuki rampersów z krótkim rękawkiem i nogawkami.
    I sama nie wiem czy to dużo czy mało.

Staś prawdopodobnie urodzi się bardzo malutki, że względu na chemię, która biorę, więc zastanawiam się czy nie kupić ubranek w rozmiarze 50.

Mamitka lubi tę wiadomość

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Ja kupiłam 4 małe butelki i dwie większe, ale mój synek będzie od początku karmiony tylko butelka, i chce uniknąć sytuacji, w której w nocy zamiast szybko podać mleko będę musiała najpierw myć butelkę.

Smoczki mam dwa, bo były sprzedawane w dwupaku.

Jeśli chodzi o ubranka to z rozmiaru 56 mam
    Po 6p/7 sztuk bodziaków na krótki rękaw i na długi, tak samo że spodenkami. 6 pajaców do spania, do tego sweterek i dwie cieplejsze bluzy. Na ciepłe dni kupiłam 3 sztuki rampersów z krótkim rękawkiem i nogawkami.
    I sama nie wiem czy to dużo czy mało.

Staś prawdopodobnie urodzi się bardzo malutki, że względu na chemię, która biorę, więc zastanawiam się czy nie kupić ubranek w rozmiarze 50.
    Mój syn urodził w rozmiarze 52 cm i na szybko kupowaliśmy mu 50 do szpitala bo topił się w 56. Szybko wyrósł ale było wygodniej. Miałam chyba trzy pajacyki.

age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamierzam karmić piersią, więc butelkę dokupię tylko jedną z Lovi do laktatora i jedną Suavinex Zero, tę najbardziej polecaną co przypomina pierś. Chyba się zdecyduję też na sterylizator + podgrzewacz, bo chcę jednak więcej wychodzić z domu niż przy pierwszym dziecku, więc będę odciągać mleko dla małej. Spodobał mi się model Neno Lindo.

Z nowości czego nie mieliśmy przy pierwszej córce chcę też dokupić nianię z kamerką i osobny kosz na pieluchy (wczesniej w mieszkaniu nie były potrzebne)

Ciuszków mam sporo w rozmiarach 56 do 68, poszalałam jak było -20% w HM i 3za2 w Kappahlu. Jestem o tyle mądrzejsza, że teraz już nie kupuję nic na guziczki, przez głowę, żadnych sukienek itd., bo to było totalnie niepotrzebne 😉

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z aptecznej wyprawki nie potrzebujemy wiele, zamierzam myć malca w Bioderma Atoderm jak starszą, szampon Mustela Stelatopia jak u starszej. Pupę będziemy myć przegotowaną wodą + Waterwipes, Sudocrem, Octenisept, sol fizjologoczną standardowo mamy zawsze w domu. Mamy też nebulizator, Fridę czy Katarek oraz termometr, leki na gorączkę wit D czy Vivomixx.

Dokupię de facto tylko krem i szczoteczkę na ciemieniuszkę i nowy zestaw do obcinania paznokci. No i pieluchy - tutaj tez nie bede juz testowac, tylko pojde w sprawdzone Bambiboo i Pampers Premium Care.

Kurde, przy drugim to naprawde jest duzo łatwiej jak tak teraz patrzę 🙂

age.png

08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koszule do porodu i do karmienia najlepsze i najtańsze są w Dolce Sonno, polecam 🙂

age.png

08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogóle rozglądam się za wyjazdem majówkowym i kopara mi opadła, że za 4 noce nad naszym morzem za rodzinę 2+1 trzeba zapłacic bez wyżywienia 5k. Dramat 🙈

age.png

08.2019 👧
    07.2023 👧
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie, powiedzcie mi jeśli ja już teraz wiem, że nie będę karmiła piersią to czy potrzebuje koszulę po porodowe? Całe życie śpię w pidżamach i tak mi jest najwygodniej.
    Wiadomo, że do porodu kupię 1 (dwie?) sztuki.
    Co myślicie?

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    A właśnie, powiedzcie mi jeśli ja już teraz wiem, że nie będę karmiła piersią to czy potrzebuje koszulę po porodowe? Całe życie śpię w pidżamach i tak mi jest najwygodniej.
    Wiadomo, że do porodu kupię 1 (dwie?) sztuki.
    Co myślicie?
    Jak nie chcesz karmić i lubisz piżamy to możesz spać w czym chcesz. Może po prostu większy dekold bo też pewnie coś z piersiami trzeba robić zanim zaniknie pokarm, chyba, że dadzą Ci leki na zanik ale to też może być kilka dni zanim zaniknie więc delikatnie odciągać raczej trzeba aby nie dostać zapalenie 🤔W szpitalu trzeba koszulę bo później prostu jest łatwiej i wszystko się wietrzy 😅 noni ich nie widziałam żadnej kobiety w piżamie na oddziale.

age.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    Jak nie chcesz karmić i lubisz piżamy to możesz spać w czym chcesz. Może po prostu większy dekold bo też pewnie coś z piersiami trzeba robić zanim zaniknie pokarm, chyba, że dadzą Ci leki na zanik ale to też może być kilka dni zanim zaniknie więc delikatnie odciągać raczej trzeba aby nie dostać zapalenie 🤔W szpitalu trzeba koszulę bo później prostu jest łatwiej i wszystko się wietrzy 😅 noni ich nie widziałam żadnej kobiety w piżamie na oddziale.

Bardzo chciałabym karmić, ale przez chemię to niemożliwe, moje mleko nie będzie się nadawało dla dziecka 😔
    Już rozmawiałam z lekarzem, dostanę w szpitalu tabletki na zatrzymanie laktacji.
    Czyli będzie mi jeszcze potrzebny laktator? O tym nie pomyślałam 😑

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 16 kwietnia 2023, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ubranek mam generalnie bardzo dużo. 56 prawdopodobnie nawet nie będzie konieczności prania 😅 z tym że ogólnie to dlatego ze ja już większość kupiłam a teraz kilka znajomych przypomniało sobie że ma coś dla mnie. Dostałam też trochę ubranek do rozmiaru 66 ale tych nie będę sobie przygotowywać. Zostawię spakowane, może komuś będą potrzebne to oddam.
    Nie mam jeszcze butelek ale chyba kupię 1 dużą i 2 małe. 2 smoczki, żeby w razie czego nie szukać jak gdzieś się zagubi.

Dzisiaj mam jakiś ciężki dzień, od rana trochę więcej śluzu i ból taki jakby z miesiaczkowy. Dzidzia wczoraj i dziś też się trochę mniej rusza (ale to podobno normalne). Nie wiem czy czasem nie jest to spowodowane położeniem dziecka bliżej kręgosłupa i jakimś uciskiem 😮‍💨 Zaczynają też puchnąć mi nogi.

Mam jeszcze takie pytanie, co sprawdzają na USG 3 trymestru? Już mam umówiony termin i zaczęłam się zastanawiać..

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • Arga Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Bardzo chciałabym karmić, ale przez chemię to niemożliwe, moje mleko nie będzie się nadawało dla dziecka 😔
    Już rozmawiałam z lekarzem, dostanę w szpitalu tabletki na zatrzymanie laktacji.
    Czyli będzie mi jeszcze potrzebny laktator? O tym nie pomyślałam 😑
    W twoim wypadku laktatora może nie być potrzebny ale warto przygotować się, że w szpitalu może być różnie zanim tabletki zaczną działać. Bo pewnie dostaniesz bromergeron w szpitalu a to lek, który na jednych działa od razu a na innych trochę musi minąć.

age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usiusia usg 3 trymestru jest jak połówkowe. Wszystko się sprawdza czy rośnie, serce, przepływy.

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj bylam u elkarza rodzinego pierwsze co lekarz stwierdzil ze mam rozyczke ale bylam szczepiona i tez przechodzialam . Dostalam jedynie wapno i puder w plynie na ospe do smarowania . Mozliwe ze opozniona rekacja alergiczna na antybiotyk albo na zelazo bo zmienilam . Plakac mi sie chce bo cale ciało mnie swedzi w nocy nie moge spac:( napisalam do lekarza prowadzącego moze cos pomoze.

age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Dzisiaj bylam u elkarza rodzinego pierwsze co lekarz stwierdzil ze mam rozyczke ale bylam szczepiona i tez przechodzialam . Dostalam jedynie wapno i puder w plynie na ospe do smarowania . Mozliwe ze opozniona rekacja alergiczna na antybiotyk albo na zelazo bo zmienilam . Plakac mi sie chce bo cale ciało mnie swedzi w nocy nie moge spac:( napisalam do lekarza prowadzącego moze cos pomoze.
    Jak chorowałaś to nie różyczka. Wszędzie masz wysypkę? Uczulenie na antybiotyk może tak się objawić.

age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2023, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    Jak chorowałaś to nie różyczka. Wszędzie masz wysypkę? Uczulenie na antybiotyk może tak się objawić.
    tak wszedzie ale najbardziej mam brzuch i nogi nawet na dloniach i stopach mam. Moja mama mowi ze chorowalam na rozyczke ,jutri bede robic jescze badania pod kontem rozyczki i w domu jak bede poszukam starej karty ciazowej co tam mialam wpisane . Innych objawów różyczki nie mam. Dosc pozna reakcja bo skonczylam brac w we wtorek a w sobote pojawila sie wysypka,ale ponoc niektore antybiotyki daja pozna reakcję.

age.png
‹‹ 172 173 174 175 176 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ