X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 13 maja 2023, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak czy siak od początku się nastawiam na karmienie . Wiadomo … różnie bywa ale trzeba próbować 🙂
    Moja jedna siostra w pierwszej ciąży zero pokarmu, null nic nie pomogło a w drugiej mogła robić za okręgową spółdzielnie mleczarską. Wy też tak macie , że idąc na wizytę milion pytań a później pustka w głowie . A miałam już notatkę w telefonie co mam się zapytać i zapomniałam , że ją mam 😂

Arjada, Arga lubią tę wiadomość

• Arga Autorytet

Wysłany: 13 maja 2023, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ciągle wszystkiego zapominam ale to u każdego lekarza i zawsze 😅
    Co do pokarmu to różnie bywa ale nastawiam się znowu, że się uda karmić bez mieszanek. Tym razem wędzidełko skonsultuję szybciej bo syn wisiał właśnie przez króciutkie wędzidełka, którego żaden z pierwszych lekarzy nie zauważył, dopiero neurologopeda ale już przeżył swoje dwa lata życia cudem 😅🙈

age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2023, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wam też ostatnio chce się znowu więcej spać? Miałam fazę na spanie w pierwszym trymestrze, a teraz chyba znowu wróciło. Robie drzemki w ciągu dnia i oczywiście mam bardzo bujne sny.

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    23.04 prenatalne III trym.
    preg.png
  • Mania30 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2023, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    Czy wam też ostatnio chce się znowu więcej spać? Miałam fazę na spanie w pierwszym trymestrze, a teraz chyba znowu wróciło. Robie drzemki w ciągu dnia i oczywiście mam bardzo bujne sny.
    No mi się chce ciągle spać i jeść.

Vilka lubi tę wiadomość

• Mamitka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2023, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem że był kiedyś temat materacy ale już się nie doszukam.
    Mam pytanie czy któraś z Was ma dla malucha materac z Ikea i jak tak to który? Rozważam zakup w Ikea i już sama nie wiem bo tych firm jest tyle a nas z mężem nigdy nie zawiodły materace z Ikea.
    Ten materac DRÖMMANDE jest z włóknem kokosowym i lateksem w opisie że twardy. Co myślicie?

age.png
    18.07.2023 - córeczka Maja 👶
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2023, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie byłam w Pepco i kupiłam mięciutki kocyk muślinowy, do tego mała pieluszka-przytulanka i składany podkład do przewijania. Jakby któraś chciała w dobrej cenie to polecam wyprawę do tego sklepu :)

Mania30 lubi tę wiadomość

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Keglemegle Ekspertka

Wysłany: 13 maja 2023, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 90% ciuchów z drugiej ręki. Byłam w ostatni weekend w centrum rodzinnym na wymianie ubrań, mamy przynosiły i zostawiały i można było brać co potrzeba. Tutaj takie inicjatywy są na porządku dziennym. Mam tez koleżankę której bliska znajoma pracuje w takim centrum i przyniosla mi dwa pudła rzeczy. Plus moja bratanica pracuje w second-hand. Wiec jedyne co kupuje sama to jakieś mega słodkie body do zdjęć i rzeczy typu kocyki itd. Łóżeczko mamy z drugiej ręki, wózek być może - zależy na jaki model się zdecydujemy. Nowy na pewno będzie fotelik to auta. Ja sama dla siebie tez kupuje w second hand i to jest ok, tak samo i dla dziecka patrzę na skład i nie biorę poliestru. My akurat na pomoc dziadkow (rodziców męża) nir możemy liczyć wiec cieszy mnie jak na czymś się uda zaoszczędzić. Z drugiej strony np. łóżeczko jest z drugiej ręki ale i tak kosztuje więcej niż czasami nowe 🤷🏻‍♀️ no ale jest małe i rośnie z dzieckiem wiec na tym na zależało.

My dzisiaj byliśmy na ogródku działkowym, okazuje się se 7 miesiąc to już nie czas na rycie w ziemi jak
    Nornica 😂 zrobiłam ledwo co i padłam. Maz musiał wszystko kończyć 🙈 a takie miałam ambitne plany, ze nasadze roślin jakby apokalipsa zombie miała przyjść 🤷🏻‍♀️

Marrud88 lubi tę wiadomość

preg.png
    ...

2021 - rozpoczęcie starań

2022.03 - IUI ❌
    2022.04 - IUI ✅
    beta 4 tydzień: 110
    beta po kolejnych 4 dniach: 88
    ciąża biochem.

08.2022 - punkcja, 12 komórek pobranych.
    6 zapłodnionych -> ❄️❄️❄️
    6 zamrożonych

08.2022 - transfer ❄️
    Test ciążowy - ❌

10.2022 - druga punkcja (z COVID), 5 pobranych
    4 zapłodnione -> ❄️
    10.2022 - transfer ❄️
    Test ciążowy - ❌

11.2022 - trzecia punkcja, 8 pobranych
    6 zapłodnionych -> ❄️
    11.2022 - transfer ❄️

24.11 - betaHCG -> 103
    28.11 - betaHCG -> 780
    19.12 - pierwsze USG -> jest serduszko :)

👩🏻
    40 lat
    👨🏼
    39 lat (kiepskie parametry nasienia)
  • welonka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2023, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka wrote:
    oo tak na tygodniu zanim odbiore corke z przedszkola o 12 drzemeczka wchodzi i tak padam czesto o 20 razem z corka, ale nie mam problemu ze wstaniem po 5. W weekend brak drzemeczek.

age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 13 maja 2023, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzis byliśmy w Deli Parku pod Poznaniem, jestem padlinką totalną, 6h w słońcu na powietrzu, ganianie Misi po dmuchańcach itd. 🙈 Ale suuuuper było, staramy sie teraz co tydzien gdzies ją zabierac, zeby miała atrakcje zanim pojawi sie siostra, bo potem na pewno czestotliwosc wyjsc spadnie.

Ja nie spie w dzien, brakuje mi czasu niestety. W ogole rozregulowałam sobie rytm snu od kiedy pracuję zdalnie i wkurza mnie to, bo chodze nieprzytomna. Ostatnio zasypiam 1-2, a wstaję o 9 🤦‍♀️ Jak chodzilam do pracy, to o 7 byłam na nogach, a teraz ranek w plecy. I mam mega głupkowate sny, az szkoda gadac 🤪

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 13 maja 2023, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do spania to w dzień nie mam raczej potrzeby. Kładę się spać o 22 i śpię do 9 . Ale sny mam też z kosmosu 😂 I to mam wrażenie , że ciągle coś mi się śni . Pojechaliśmy wczoraj na grilla do rodziny to po dwóch godzinach miałam dość . Najlepiej się czuje w domu w pozycji pół leżącej bo mam wrażenie , że jak długo posiedzę na prosto to wszystko mnie gniecie i boli i wyłazi wtedy ta przepuklina 🤦‍♀️ Jeszcze wcześniej miałam zachcianki co do jedzenia a teraz kompletnie nie mam na nic ochoty i jem na siłę , stoję pół godziny w lodowce zła bo nie wiem co mi się chce a mąż mi każe oglądać pyszne.PL 😂 i mówi może coś cię urzeknie . A jak u was z zachciankami ?

• welonka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2023, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Keglemegle wrote:
    Ja mam 90% ciuchów z drugiej ręki. Byłam w ostatni weekend w centrum rodzinnym na wymianie ubrań, mamy przynosiły i zostawiały i można było brać co potrzeba. Tutaj takie inicjatywy są na porządku dziennym. Mam tez koleżankę której bliska znajoma pracuje w takim centrum i przyniosla mi dwa pudła rzeczy. Plus moja bratanica pracuje w second-hand. Wiec jedyne co kupuje sama to jakieś mega słodkie body do zdjęć i rzeczy typu kocyki itd. Łóżeczko mamy z drugiej ręki, wózek być może - zależy na jaki model się zdecydujemy. Nowy na pewno będzie fotelik to auta. Ja sama dla siebie tez kupuje w second hand i to jest ok, tak samo i dla dziecka patrzę na skład i nie biorę poliestru. My akurat na pomoc dziadkow (rodziców męża) nir możemy liczyć wiec cieszy mnie jak na czymś się uda zaoszczędzić. Z drugiej strony np. łóżeczko jest z drugiej ręki ale i tak kosztuje więcej niż czasami nowe 🤷🏻‍♀️ no ale jest małe i rośnie z dzieckiem wiec na tym na zależało.

My dzisiaj byliśmy na ogródku działkowym, okazuje się se 7 miesiąc to już nie czas na rycie w ziemi jak
    Nornica 😂 zrobiłam ledwo co i padłam. Maz musiał wszystko kończyć 🙈 a takie miałam ambitne plany, ze nasadze roślin jakby apokalipsa zombie miała przyjść 🤷🏻‍♀️

Ciezko juz jest cos robic w ogródku, ja dzisiaj na czworaka obcinalam trawe na obrzeżach bo innaczej nie dalo sie . Co roku mamy dla siebie warzywka kolo domu ,powiedzialam ze w tym roku tez musze miec o polowe mniej ,moze dam rade.

Evelka z jedzenin mam podobnie codzienie zmuszam sie do jedzenia bo nic mi nie wchodzi albo jest mi niedobrze. Tak czekam na ten sierpien zebym mogla normalnie jesc. Ja bym cos na pyszne pl wybrala ale jakby ktos za mnie to zrobil i wszytsko potem posprzatal:d mni3 jedynie ciagnie do lodow w pierwszej ciazy rowniez pochłaniałam w duzych ilosciach

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2023, 21:40

age.png
  • Keglemegle Ekspertka

Wysłany: 13 maja 2023, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonka, u mnie tez teraz taka faza na lody wjechala….jadlabym bez opamiętania.

preg.png
    ...

2021 - rozpoczęcie starań

2022.03 - IUI ❌
    2022.04 - IUI ✅
    beta 4 tydzień: 110
    beta po kolejnych 4 dniach: 88
    ciąża biochem.

08.2022 - punkcja, 12 komórek pobranych.
    6 zapłodnionych -> ❄️❄️❄️
    6 zamrożonych

08.2022 - transfer ❄️
    Test ciążowy - ❌

10.2022 - druga punkcja (z COVID), 5 pobranych
    4 zapłodnione -> ❄️
    10.2022 - transfer ❄️
    Test ciążowy - ❌

11.2022 - trzecia punkcja, 8 pobranych
    6 zapłodnionych -> ❄️
    11.2022 - transfer ❄️

24.11 - betaHCG -> 103
    28.11 - betaHCG -> 780
    19.12 - pierwsze USG -> jest serduszko :)

👩🏻
    40 lat
    👨🏼
    39 lat (kiepskie parametry nasienia)
  • welonka Autorytet

Wysłany: 14 maja 2023, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czuje ,ze dla mnie lato w sumie juz od tych 20 paru stopni bedzie wielka męczarnia. U nas dzisiaj ma byc 22 stopni pieknie juz od rana grzeje slonce wyszlam na dwor chwila i mi zaraz duszno ciezko oddychac jakby bylo ponad 30 stopni

age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 14 maja 2023, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się trochę obawiam upałów na ostatnie tygodnie ciąży.
    Dzisiaj jak siedziałam na balkonie chlusnela mi krew z nosa. W sumie od dawna już w ciąży mam smarki z krwią (przepraszam za określenie), ale dzisiaj to już był potok. Na szczęście szybko przestało.
    Jeśli chodzi o duszności to czuję ucisk macicy na przeponę i mam to głupie uczucie podduszanie, jakby mnie ktoś sznurem obwiazal. Ale czytałam że to normalne. Trzeba się przyzwyczaić...

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 14 maja 2023, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka też mnie tak poddusza , chodzę i wzdycham . I często rano jak wydmucham nos leci mi później krew . Ale nie jakoś mocno , bardziej jakby coś rozdrapane było . Ja mam termin na 24 sierpnia więc całe lato … już zapowiedziałam teściowej , że prasowanie u niej bo ma klimatyzacje 😂

Vilka lubi tę wiadomość

• welonka Autorytet

Wysłany: 14 maja 2023, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogolnie nie toleruję upałów a w ciazy to juz totalnie. U mnie tez cala ciaze rano w smarkach krew.
    Ja wlasnie dlatego chcialabym wszytsko sobie ogranac z praniem prasowaniem przed tymi upalami zeby potem juz Tym nie męczyć sie , w te wakcje nie zapisalam corki do przedszkola bedzie ze mna w domu wiec przed koncem roku szkolnym chce miec juz wszytsko zrobione . Dobrze ze ja tylko do 3 sieprnia musze ;)

age.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 14 maja 2023, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie przepadam za wysokimi temperaturami, plus jest taki, że mieszkamy praktycznie w lesie i przez drzewa jest na tarasie bardzo przyjemnie. W domu mamy klimatyzacje, ale staramy się nie używać jej za często.

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Chantell88 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2023, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam uwielbiam ciepełko i upały,w domu mamy klimę wiec jakoś ogarnia te temperatury.. wiadomo że w ciazy mogę to gorzej znosić ale zobaczymy jak będzie.

Vilka z ta krwią w nosie mam bardzo podobnie,kilka krwotoków z nosa już było a smarki z krwią to już dla mnie normalka😅
    Jeśli chodzi o spanie to w ciągu dnia raczej nie mam potrzeby ale wieczorem 22 już mnie nie ma

Dziewczyny jakie kosmetyki polecacie do pielęgnacji /kapieli niemowląt?

Komodę mamy skręcona, jutro ma przyjechac szafa i pewnie znow postoi tydzien dwa zanim maz ja skręci, w międzyczasie chce pozamawiać te wszystkie kosmetyczne pierdółki.

10.2013-synek👶🩵
    07.2023-synek👶💙
    01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔
  • Marrud88 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2023, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ogóle chciałam zrezygnować z ogrodu w tym roku, ale Maż wszystko sam mi zrobił, ja coś tam podleję lekką konewką, zrobię milion kursów bo wąż ogrodowy nie sięga do końca ogrodu :D mam nadzieję że coś wyrośnie;)
    Ja przy Córce miałam za duzo ubrań, były same dziewczynki w rodzinie i wszystko dostałam. Teraz kupuje, część nowych, część używanych.
    Sytuacja finansowa pozwoliłaby nam kupić wszystko nowe i markowe, tylko nie wiem za bar dzo po co :) ostatnio w smyku była dostawka next to me magic w dobrej cenie, zerknijcie sobie jeśli któraś z Was rozważa kupno. Bardziej opłacało się wziąć nową niż używaną.
    A na później ubrania to już bardziej zróżnicowane, do ogrodu za dom szkoda tych lepszych ubrań czy butów bo vo chwile trzeba to prac.

preg.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 14 maja 2023, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chantell88 wrote:
    Ja tam uwielbiam ciepełko i upały,w domu mamy klimę wiec jakoś ogarnia te temperatury.. wiadomo że w ciazy mogę to gorzej znosić ale zobaczymy jak będzie.

Vilka z ta krwią w nosie mam bardzo podobnie,kilka krwotoków z nosa już było a smarki z krwią to już dla mnie normalka😅
    Jeśli chodzi o spanie to w ciągu dnia raczej nie mam potrzeby ale wieczorem 22 już mnie nie ma

Dziewczyny jakie kosmetyki polecacie do pielęgnacji /kapieli niemowląt?

Komodę mamy skręcona, jutro ma przyjechac szafa i pewnie znow postoi tydzien dwa zanim maz ja skręci, w międzyczasie chce pozamawiać te wszystkie kosmetyczne pierdółki.

Ja do kąpieli kupiłam olejek ze słodkich migdałów, a dodatkowo mam jeszcze zestaw kosemtykow HIPP, zastanawiałam się nad Mustela, ale podobno nie warte ceny.

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
‹‹ 197 198 199 200 201 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ