X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • eweljina Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2023, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj bóle jak na okres, kłucia same wiecie gdzie i wzmożone upławy - czy coś się zaczyna?! 😂

Vilka, Mimi__ lubią tę wiadomość

E
    age.png
  • welonka Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maura zle to ktos orzemyslal koncowka ciazy wlasnie powinna byc najlepsza zeby kobieta odpoczela przed porodem ,:)

My dzisiaj wróciliśmy do domu kolo 16 starsza nie odchodzi od mlodego delikatna jest wobec niego ale to 5 latka gdzies go szturchnela mocniej juz ,no i raz wyciagnela go z dostawki dobrze ze obok lozko . Nie bedzie mial spokoju mlody :d ze mnie w domu zeszly wszytskie emocje ,hormony tez szaleja i pierw siadlam popłakałam sie ale potem bylo juz dobrze . Dopadly mnie te nieorzyjemne dreszcze i uczucia zimna , leze pod koldra w grubym szlafroku jest mi goraco ale jak tylko rusze sie dreszcze wracja. Pamietam z corka tak mialam napoczatku przez jakis czas gdzie na dworze bylo 30 stopni

Maura lubi tę wiadomość

age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2023, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mariolka wrote:
    Cześć dziewczyny jestem na tym wątku nowa wcześniej byłam na starające się in vitro i się udało. W zeszły poniedziałek byłam na prenalnych swoich pierwszych i cała anatomia była ok wymiary wszystkie książkowe. Dziś zadzwonił lekarz i powiedział że z badań krwi wyszło że jest średnie ryzyko zespolu downa 😪😪😪 mam takiego dola powiedział żebm zrobiła Nifty tylko koszt już mnie przeraża. Napiszcie czy któraś z Was też tak miała czy mam panikować czy nie jestem zielona to moja pierwsza ciąża a mam 36 lat
    Musisz się dowiedzieć ile wynosi to ryzyko. Ja też miałam pośrednie ale sanco wykluczyło zd.

age.png
  • Aly078 Koleżanka

Wysłany: 31 lipca 2023, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciąża2023 wrote:
    Dziewczyny które planują lub już karmią mlekiem modyfikowanym. Które macie sprawdzone mleko?

Przy pierwszym dziecku używałam na początku bebilon profutura, potem przeszliśmy na Nestlé Nan Plus, to w puszce. Obecnie kupuję zwykły Nan w kartonie, bo córka lubi czasami sobie jeszcze wypić jak ma ochotę, a tam są dwa worki po 300g, i się tak nie psuje.

Ogólnie każdemu będzie pasować coś innego. Dla mnie ważne było, aby mleko nie miało oleju palmowego i maltodekstryny. Z powodu tej ostatniej zmieniłam bebilon na nan, bo wyższych numerach już była. Warto przeanalizować składy aktualne. Ja to robiłam kilka lat temu, a teraz to chyba większość mlek jest bez oleju palmowego.

• eweljina Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2023, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nic... Jedno jest pewne - będę tą sierpniową mamą 😂

welonka, Vilka, Chantell88, Arga, adukow lubią tę wiadomość

E
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2023, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie zauważyłam malutki kawałek czopa na wkładce. Generalnie jaka jest jego cała wielkość? 😅 Po KTG nic nie wskazuje na szybki poród, brzuch mam wysoko, trochę się spina ale to tyle.

• Szyharku Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2023, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też po wizycie i też jeszcze nie rodzę 😭 dziś 38+2, Zuzia około 3100, szyjka 2,5 cm, 3 tygodnie temu miała ponad 3, więc coś tam się skraca, ale powolutku. Lekarz zalecił spacery i wykorzystywanie męża z naturalnych przyspieszaczy 🤣
    Także w sobotę wybieram się na wesele przyjaciółki i niech się dzieje co chce, najwyżej po oczepinach pojedziemy na porodówkę.

welonka, Megi93, Vilka, Chantell88, Mellow, Arga, adukow lubią tę wiadomość

-Dwójka dzieci na pokładzie (9 i 6)
    -listopadowe poronienie samoistne 5tc
    -4.12 - 2 kreski 🥰
    -6. 12 - beta 149, progesteron 24,9
    17.12 - beta 12226
    19.12 - zarodek i serduszko (6t+2d)
    7.01 - 2 cm malucha, serce bije, wszystko gra ;)
    4.02 - 6,5 cm, usg w porządku, prawdopodobnie dziewczynka ;)
  • Megi93 Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 01:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też po wizycie i córeczka niby waży już 3350 g … ale coś mi się wydaje, że pomiar został źle wykonany bo jakaś duża ta waga wyszła 🙈

age.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 04:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też będę sierpniową mamą :) mam tylko nadzieję, że nie będę musiała długo czekać.

eweljina lubi tę wiadomość

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś

My mamy kryzys jedzeniowy.
    Wczoraj była u nas położna, Staś za mało je i za mało przybiera na wadze. Powinien zjadać na porcję 80-90ml, a jak uda mu się wcisnąć 60ml to jest wielki sukces.
    Wczoraj też dwa razy po jedzeniu porządnie chlusnął wypitym mlekiem.
    Położna poleciła, żeby budzić go na jedzenie co 2h.
    Mnie już mocno zaczyna stresować jego jedzenie, jak przychodzi pora karmienia to cała się spinam.

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Chantell88 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Wczoraj była u nas położna, Staś za mało je i za mało przybiera na wadze. Powinien zjadać na porcję 80-90ml, a jak uda mu się wcisnąć 60ml to jest wielki sukces.
    Mnie już mocno zaczyna stresować jego jedzenie, jak przychodzi pora karmienia to cała się spinam.

Ada Nasz mały tez zjada 60ml co 2-3h.. czasem co 4 jak twardo spi I położna mowila ze jest ok.. od piątku przybral 90g (wczesniej zle spojrzalam) I nic nie mówiła że mało.
    Ile Staś teraz waży?

Jakiś porodzik w tym tygodniu Nam sie szykuje?😁

10.2013-synek👶🩵
    07.2023-synek👶💙
    01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dalej mam brązowe plamienia, średnio wiem co to oznacza bez innych objawów.

• Szyharku Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi brązowe plamienia to może ten czop po trochu ? Bo może odchodzić nawet i dobrych kilka dni przed porodem. A dużo tego masz ?

-4.12 - 2 kreski 🥰
    17.12 - beta 12226
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak dziewczyny radzicie sobie z zarywaniem nocek, zwłaszcza pierwszorazowe mamy? Pamietam, że dla mnie nocne karmienia były na poczatku mocno kryzysowe, czulam sie ciagle zmeczona i taka samotna, odczuwalam zlosc na meża z "bezużytecznymi sutkami"😉

Przy drugim juz nie mam takich odczuc, bo wiem jak wygladaja realia z niemowlakiem. Jestem zmeczona, ale zarazem czuje cos magicznego w karmieniu tej mikro buźki o 4 rano w cichutkim domu - to jest taki nasz czas, tylko mój i jej 🥹

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szyharku wrote:
    Mimi brązowe plamienia to może ten czop po trochu ? Bo może odchodzić nawet i dobrych kilka dni przed porodem. A dużo tego masz ?

No właśnie takie minimalne ilości, trochę śluz, trochę plamienie, ewidentnie kawałeczki gluta. Aż strach do sklepu wyjść 😅

• Arga Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    A jak to wygląda od strony pieluchy i aktywności dziecka? Moja córka też nie szła jak burza z wagą ale było siku, były kupy i dziecko wyglądało dobrze, czyli jak coś to było aktywne, widać było, że jest w dobrym stanie bo nie marniała tylko robiły się puce. Ona też ulewała dużo i miała skazę. Nigdy dzieci nie wybudzalam jeśli nie minęło 5 godzin w dzień bo w nocy jak coś takiego zdarzyło się kilka razy to ja po prostu spałam 🤣
    Ile dokładnie przybiera bo naprawdę te siatki centylowe i wytyczne to stare dzieje i dzieci też rosną skokowo.

Chantell88 lubi tę wiadomość

age.png
  • Marrud88 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj byłam na ktg, jutro ostatnia wizyta u lekarza. Termin mam na poniedziałek wiec pewnie będę musiała stawić się do szpitala...
    Dobre samopoczucie mi wróciło, zniknęła senność więc chyba jeszcze nie czas :D

Arga lubi tę wiadomość

preg.png
  • Szyharku Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi__ wrote:
    No właśnie takie minimalne ilości, trochę śluz, trochę plamienie, ewidentnie kawałeczki gluta. Aż strach do sklepu wyjść 😅

Jak glut to pewnie czop ;) to dobrze! U mnie nic, lekarz mi tylko dał wczoraj te paseczki na sprawdzanie czy to wody czy nie, bo mówię że czasami mam tyle tej wydzieliny, że już sama nie wiem czy to mogą być wody. A tymczasem się szykuje na zakupy, chodzę teraz piechotą bo boję się już jeździć samochodem, a że do najbliższego sklepu mam dobre pół godziny to przynajmniej spacer z dzieciakami odhaczony 🤣

-4.12 - 2 kreski 🥰
    17.12 - beta 12226
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja też będę sierpniową mamą , właśnie wróciłam z diagnostyki z badań . I mąż zaciągnął mnie po świeże pieczywo do osiedlowej piekarni . Jak zobaczyłam śliczną drożdżówkę z truskawkami nie mogłam się oprzeć 😍 Ale cukry na wodzy więc jeden grzeszek mysle nie zaszkodzi . Z większych zmian zauważyłam większe parcie na pęcherz ale brzuch niby dalej wysoko .

• Mania30 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evellka93 wrote:
    No ja też będę sierpniową mamą , właśnie wróciłam z diagnostyki z badań . I mąż zaciągnął mnie po świeże pieczywo do osiedlowej piekarni . Jak zobaczyłam śliczną drożdżówkę z truskawkami nie mogłam się oprzeć 😍 Ale cukry na wodzy więc jeden grzeszek mysle nie zaszkodzi . Z większych zmian zauważyłam większe parcie na pęcherz ale brzuch niby dalej wysoko .
    Powiem ci że te cukry to też trzeba wyczuć bo już nie raz zjadłam drożdżówkę na drugie śniadanie i cukier idealny. Z pierwszym muszę delikatnie. Teraz już praktycznie nie mam skoków a zdarza się że zjem coś zakazanego tylko muszę wiedzieć o której godz bo to ma znaczenie

‹‹ 323 324 325 326 327 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ