X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 7 sierpnia 2023, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się właśnie zastanawiałam czy nie podawać na zmianę piersi i odciągniętego mleka , żeby jednak troszkę do butelki przyzwyczaić w razie jakiegoś wyjścia. Myślicie , że to by było Ok ? Muszę zapytać położnej czy takie coś ma w ogóle sens .

• Mellow Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2023, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko każde odciąganie to ingerencja w laktacje, cycki dostaja sygnał, zeby produkowac wiecej, a ja chce bardzo tego uniknac, gdy juz wyszłam z nawału. Teraz Pola je co 2-3h, w nocy ma jedna dluzsza drzemke 4h i jest mega optymalnie. Tylko jak w taki tryb wplesc wyjscie do fryzjera na 3h🙈
    Nie chce jej robic bałaganu w brzuszku i podawać mm, zreszta obawiam sie, ze by i tak nie wypiła (w szpitalu ją "mądre" położne probowaly dopajac Bebilonem, to je opluła 😛)

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Salea Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2023, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    A ja się pakuję na jutro i dochodzę do wniosku, że mam za małą torbę 🙈😅 będę musiała coś zostawić partnerowi aby mi doniósł. Powiem szczerze, że chyba tą trzecią cc najbardziej się stresuję. Nie chcę iść 🙈
    Przynajmniej wiesz, co Cię czeka. Ja się boję nieznego 🥺

• Mellow Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2023, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgłosilam wnioski o wypłatę z grupówki PZU i wg ich warunków ubezpieczenia CC to nie jest operacja 😀 Ale płacą za pobyt w szpitalu w związku z operacją i dają kartę apteczną, no i to bazowe świadczenie za urodzenie dziecka.

W ogole akt urodzenia Polci nam mega szybko przyszedł, fajnie, że da sie to teraz zalatwic online

Marrud88, Arga lubią tę wiadomość

age.png

08.2019 👧
    07.2023 👧
  • welonka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2023, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Tylko każde odciąganie to ingerencja w laktacje, cycki dostaja sygnał, zeby produkowac wiecej, a ja chce bardzo tego uniknac, gdy juz wyszłam z nawału. Teraz Pola je co 2-3h, w nocy ma jedna dluzsza drzemke 4h i jest mega optymalnie. Tylko jak w taki tryb wplesc wyjscie do fryzjera na 3h🙈
    Nie chce jej robic bałaganu w brzuszku i podawać mm, zreszta obawiam sie, ze by i tak nie wypiła (w szpitalu ją "mądre" położne probowaly dopajac Bebilonem, to je opluła 😛)
    U nas tylko pasuje smoczek mam i tak samo z butelki mam pije . Ja mam za soba wyjscie 2.5 godzine . Ja odciagnelam dzien wczesniej rano po poranym karmieniu i to samo zrobilam następnego dnia , odciagalam po male porcje . Przed wyjsciem nakarmilam malego . Rano przed karmieniem i odciagniem wypilam standardowo felmikart

age.png
  • Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 7 sierpnia 2023, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    No tak tylko chodzi mi o odciągnie w tym czasie kiedy powinno być karmienie 🤔 Tak tylko się zastanawiam bo moje doświadczenie w temacie =0 😂
    A odnośnie wizyty u fryzjera kiedyś byłam się zapisać to babeczka właśnie z maluszkiem z farbą na głowie karmiła . Byłam w szoku bo jednak te farby śmierdzą niektóre , suszarki do włosów itp .

• Marrud88 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2023, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj jeszcze sobie wlosy w domu zrobiłam, a teraz leżę już na patologii ciąży. Czytam książkę i staram się relaksować. Cieszy mnie każde jedno kłucie czy ból, liczę że może samo się zacznie:D

Vilka, Evellka93, Arga, welonka lubią tę wiadomość

preg.png
  • Mamitka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2023, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Trochę milczę ale mieliśmy fajny teraz czas z mężem jak był w domu i staraliśmy się go wykorzystać tylko dla naszej 3. Dziś już zostałam 1 dzień sama bo mąż wrocil do pracy.
    Mam pytanie czy macie coś sprawdzonego na kolki?
    Cholera zaczęło się u nas i Maja biedna siw tak męczy i spina że nie wiem jak jej pomóc. Jutro wizyta u lekarza i zobaczymy co powie czy jej zmieni mleko. Póki co mamy jakieś kropeliki od położnej na kołki ale nic nie pomagają.

age.png
    18.07.2023 - córeczka Maja 👶
  • zasada Ekspertka

Wysłany: 7 sierpnia 2023, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamitka wrote:
    Hej dziewczyny. Trochę milczę ale mieliśmy fajny teraz czas z mężem jak był w domu i staraliśmy się go wykorzystać tylko dla naszej 3. Dziś już zostałam 1 dzień sama bo mąż wrocil do pracy.
    Mam pytanie czy macie coś sprawdzonego na kolki?
    Cholera zaczęło się u nas i Maja biedna siw tak męczy i spina że nie wiem jak jej pomóc. Jutro wizyta u lekarza i zobaczymy co powie czy jej zmieni mleko. Póki co mamy jakieś kropeliki od położnej na kołki ale nic nie pomagają.

Termoforek z pestek wiśni, masaże, a z kropelek to my mamy Sab simplex bo mieszkamy w de, choć ludzie twierdzą, że espumisan daje ten sam efekt- kwestia dawkowania nawala. W niemczech jest większa dawka dlatego lepiej działają. Niestety nie powiem ile w tym prawdy bo u nas póki co bez kolek (tfu tfu), też dziś pierwszy dzień sami bo mąż wrócił do pracy po urlopie, starszy syn na koloniach a ja z młodszą dwójką. 😊 Ale ten czas gna, Majeczka ma już 17 dni. 🙈🐝

Mamitka, Mimi__ lubią tę wiadomość

age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2023, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evellka93 wrote:
    No tak tylko chodzi mi o odciągnie w tym czasie kiedy powinno być karmienie 🤔 Tak tylko się zastanawiam bo moje doświadczenie w temacie =0 😂
    A odnośnie wizyty u fryzjera kiedyś byłam się zapisać to babeczka właśnie z maluszkiem z farbą na głowie karmiła . Byłam w szoku bo jednak te farby śmierdzą niektóre , suszarki do włosów itp .

Ale to chcesz odciągać w porze karmienia? A czym wtedy nakarmisz? Można by odciągać i od razu tym karmić, ale to trochę bezsensowne dodawanie sobie pracy, jeśli i tak jesteśmy w domu i możemy po prostu podać cycka😉

Welonka, mamy smoczki Mam i Suavinex, obydwoma Pola pluje 🤷‍♀️ No właśnie też rozważam odciąganie malutkich porcji po 30-40 ml, żeby za bardzo nie pobudzić laktacji, ale nie wiem czy można łączyć takie mleko z kilku dni🤔

welonka lubi tę wiadomość

age.png

08.2019 👧
    07.2023 👧
  • welonka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2023, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow ja nie mieszam bo tez nie wiem czy mleko odciagniete dzien wczesniej moze byc zmieszane ze świeżym, ja odciagam w osobne butelki w pierwsza ta mam a kolejne odciągnięcie w butelki z lovi i zamykam. Wiem ze takie mleko odciagniete moze stac kilka dni w lodówce ale u mnie zawsze stoi maks dwa dni.

U nas ten mam przypadl malemu i cale szczescie bo innaczej wisial by caly czas na cycu .

age.png
  • Mamitka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2023, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zasada wrote:
    Termoforek z pestek wiśni, masaże, a z kropelek to my mamy Sab simplex bo mieszkamy w de, choć ludzie twierdzą, że espumisan daje ten sam efekt- kwestia dawkowania nawala. W niemczech jest większa dawka dlatego lepiej działają. Niestety nie powiem ile w tym prawdy bo u nas póki co bez kolek (tfu tfu), też dziś pierwszy dzień sami bo mąż wrócił do pracy po urlopie, starszy syn na koloniach a ja z młodszą dwójką. 😊 Ale ten czas gna, Majeczka ma już 17 dni. 🙈🐝
    Oby się nie zaczęło! My mieliśmy tak pięknie do soboty i się zaczęło:(
    My jutro mamy już 3 tygodnie 😍

zasada lubi tę wiadomość

age.png
    18.07.2023 - córeczka Maja 👶
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2023, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się piszą regularne skurcze na poziomie 80, których w ogóle nie czuje 🤷🏻‍♀️ tak więc też leżę sobie z książką na oddziale i czekam na jakąś decyzję, bo nikt jeszcze mi nie zrobił USG żeby określić wagę i jakiś kierunek co dalej.

welonka lubi tę wiadomość

• Evellka93 Ekspertka

Wysłany: 7 sierpnia 2023, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem będę dopiero eksperymentować z karmieniem jak się urodzi 😅 Nie ma chyba złotego środka chyba , że zbierać kolektorem to co leci z drugiej piersi przy karmieniu jako ten zapas .

• Maura Ekspertka

Wysłany: 7 sierpnia 2023, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi__ wrote:
    Do mnie też zadzwonili. Pakujemy się i jedziemy. Zobaczymy czy bez problemu podejdą do CC. Aż się poryczałam z ulgi, że to już naprawdę koniec 🥺

Mimi, gdzie w końcu jesteś? Ja jutro mam się stawic w szpitalu, jednak za bardzo puchnę i przez to za bardzo przybieram na wadze w tych ostatnich tygodniach. Niestety indukcja, a nic póki co się nie dzieje oprócz przepowiadajacych :( trochę się stresuję, nigdy nie byłam w szpitalu 🙈

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2023, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finalnie jestem w UCK w Gdańsku. Czekam jeszcze na ostatnie USG i prawdopodobnie jutro rano będą ciąć bo mają wolne w grafiku. Mam już być bez śniadania o 8 gotowa w razie potrzeby. 08.08 to ładna data :) ja też jestem drugi raz, pierwszy też do porodu i nie jest źle. Ważne że tylko na chwilę i zaraz do domu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2023, 21:23

Maura, Mamitka, Arga lubią tę wiadomość

• Vilka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2023, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatusiek dzisiaj stwierdził, że obniżył mi się brzuch.
    Dobry znak.
    A jak byliśmy na spacerze, to momentami taki miałam nacisk bardzo nisko w brzuchu, że myślałam że zaraz mi mała wyleci 🙈 nie da się daleko odejść od domu, bo potem ciężko wrócic. Sama na spacery już nie chodzę... Myślicie, że jak malutka jest już tak nisko to poród tuż tuż? I że szybko wyjdzie? Czy nie ma reguły...

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Arjada Ekspertka

Wysłany: 7 sierpnia 2023, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilka u mnie młody jest tak nisko od 2 tyg minimum i nadal nic. Szyjka też jest miekka, plastyczna, jest rozwarcie i mimo ciągłej aktywności nie dzieje sie nic po za mocnymi przepowiadającymi, bólem w miednicy, krzyżu, podbrzuszu.. wszystko wskazuje, że no cholera to powinno być teraz a jednak bez zmian. Dziś mija mi termin. W środę ktg i serio już liczę na jakieś decyzje. Indukcja, cesarka.. cokolwiek

• Vilka Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2023, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja moze poczuje jeden dwa skurcze na dzień ale nawet nie bolesne. Czasem ból jak na miesiączkę. Jak już pisałam wcześniej, ból bioder, miednicy, krocza, jakas rozklekotana się czuje. Też mam w środę ktg, ale ostatnio zapisał się ledwo jeden skurcz 60.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2023, 22:22

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • adukow Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2023, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę kupić tego smoka z Waszego polecenia, bo suavinexa wypluwa. Dziś naprawdę spędziłam cały dzień na piersi. Zazdroszczę Wam tych radości. U mnie najpierw nawał pokarmu, teraz gdy można mówić o stabilizacji w laktacji to Mała stoi z wagą w miejscu, a ja sobie wkręcam, że nie jestem w stanie jej wyżywić. Dramat. Dziś aż wyszłam się zrelaksować. Wspomagacie czymś ten pokarm? Femaltiker czy inne?

age.png
‹‹ 332 333 334 335 336 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ