Sierpniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
welonka wrote:Mania gratulacje , mmi zycze zeby szybko znalelezi przyczynyr , czy mozesz byc caly czas z malym w szpitalu az znajda przyczyne ?
Usia moj co karmienie krztusi sie i co chwile ulewa do tego stopnia ze idzie im nosem . Moja corka byla odkladalna malo wymagajaca a syn teraz to odwrotnosc.
Adukow ja tez juz zaliczylam fryzjera ,i dwa razy w tygodniu jezdze z corka na zajecia taneczne i tam czrkam na vorke i mam godizne spopoju ,tozmawiam z innymi mamami albo czytam ksiazke . W roku szkolnym kuz bedzie jezdzil z nami na te zajecia . I dzisiaj mowie do meza vzy pojedzie do paczkomatu i po zakupy ,to mpwi ze on zostaje z malym a ja pojade wieczorem , od razu zgodzilam sie
Mellow u nas dzisiaj maly pierwszy raz spal 3.5 h tylko szkoda ze w tym czasie strasza obudzila sie i nie kogla zasnac -
eweljina wrote:Nie mam kiedy telefonu wziąć do ręki 😅 ja chyba zaproszę doradczynię laktacyjna, bo niby wiem co in jak, pokarm jest, ale młody nie wydaje się być najedzony nawet jak wisi godzinę na cycach, przełyka dobrze itd ale mógłby jeść jeść i jeść. Mi kazali budzić co 3h dzidzie na karmienie
Ostatnio polozna mowila ze mleko kobiece tak samo piersi pachna dziexku i smakuja tak samo jak wody plodowe a to zna -
welonka wrote:A jak waga ? Bo jak przybiera dobrze to widocznie taki cyckocholik:d u mnie tak jest syn je na okrągło , polgodziny po jedzeniu zachowuje sie jakby bylby glodny i ciagle ulewa a przybiera na wadze az za duzo . Lekarz i pilozna mowia ze potrzebuje takiej blisikosxi i ma taka potrzebe ssania.
Ostatnio polozna mowila ze mleko kobiece tak samo piersi pachna dziexku i smakuja tak samo jak wody plodowe a to zna
Na razie mieliśmy jedno wazenie wczoraj i przybiera, zobaczymy na kolejnym w środę. Teraz np jadł jedynie 20min i zasnął ale opróżnił pierś więc loteria a dla mnie to koszmarne ogólnie ta niewiedza ile zjadł, czy się najadł czy nie głoduje itd. Ale jestem tak zakochana, że nie mogę pomieścić tego uczucia😂 musiałam podjechać wczoraj w jedno miejsce na chwilke, stałam w korku i płakałam z tęsknoty i miłości 😂 -
eweljina wrote:Na razie mieliśmy jedno wazenie wczoraj i przybiera, zobaczymy na kolejnym w środę. Teraz np jadł jedynie 20min i zasnął ale opróżnił pierś więc loteria a dla mnie to koszmarne ogólnie ta niewiedza ile zjadł, czy się najadł czy nie głoduje itd. Ale jestem tak zakochana, że nie mogę pomieścić tego uczucia😂 musiałam podjechać wczoraj w jedno miejsce na chwilke, stałam w korku i płakałam z tęsknoty i miłości 😂
-
welonka wrote:Moj tak czesto wola piers i zachowuje sie czasme jakby nie jadl nie wiadomo ile nie jadl ,ja bylam pewna ze glodze te dziecko i gdyby nie polozna ja bym dala mu butelelke a tak widzialam ze on przybiera bardzo duzo ja tak mialam przy corce tylko ja chcialam z nia bycni wsyztsko przy niej robic (na dluzsza mete nie jest to zdrowe) teraz jak ktos chce wziac syna na spacer posiedziec z nim to chetenie z tego korzystam .
Oj będę musiała się tego nauczyć 🙈 -
nick nieaktualnyDziewczyny mamy to za sobą !
Małe szczęście ♥️
Oliwia 3390g, 56cm, 10/10pkt 👧
Zdjęcia póki co nie mam, bo dochodzę do siebie na pooperacyjnej. Także jutro postaram się nadrobić. Fizycznie czuję się dobrze, ale najważniejsze że szczęśliwie. Myślałam że druga cesarka to będzie mniej stresu ale jednak zawsze to oczekiwanie na płacz dziecka jest czymś ważnym dla człowieka i nie da się ukryć emocji ♥️👧eweljina, Megi93, Chantell88, Arjada, Evellka93, Farfalla, zasada, Edyta1, Mimi__, Arga, adukow, Marrud88 lubią tę wiadomość
-
Mam pytanie odnośnie kąpieli. Wczoraj była pierwsza i nie spotkała się z aprobatą 😂 ale ja nie wiem, czy woda nie była za zimna... Niby termometr pokazywał tyle, ile powinna mieć ale mi się wydawała za zimna, bałam się dać cieplejsza, ale jutro chyba dam. Jak to jest u was? I dokad nalewanie wodę w wanience? W sensie dokąd sięga dziecku? My jeszcze mamy kikut
-
Megi93 wrote:Vilka, Evellka co u was ? U mnie dziś od rana bóle w dole brzucha trwające kilkanaście sekund, powtarzające się co kilka- kilkanaście minut. Chyba jutro pojadę do szpitala
-
eweljina wrote:Mam pytanie odnośnie kąpieli. Wczoraj była pierwsza i nie spotkała się z aprobatą 😂 ale ja nie wiem, czy woda nie była za zimna... Niby termometr pokazywał tyle, ile powinna mieć ale mi się wydawała za zimna, bałam się dać cieplejsza, ale jutro chyba dam. Jak to jest u was? I dokad nalewanie wodę w wanience? W sensie dokąd sięga dziecku? My jeszcze mamy kikut
Na początku wody możesz dać niewiele, tyle żeby nóżki były przykryte mniej więcej. Co do temperatury to ważne, żeby była taka ciepła jak powinna, bo faktycznie maluchy mają wtedy tak samo ciepło jak w brzuchu. Co do braku aprobaty Maja bardzo lubi kąpiele, za to nasz średni syn przy pierwszym razie wrzeszczał jak poparzony. Okazało się, że kąpiele owszem lubi- ale lubi je zdecydowanie bardziej nie na głodnego. My wzięliśmy go jak obudził się na jedzenie, szybko do wody i myk- a to już było za późno. Potem budziliśmy po 1,5h-2h jak zjadł i na spokojnie ogarnialiśmy kąpiel, a po kąpieli bufet.🙈
Trzymam kciuki żeby Aleksander polubił się z kąpielami.✊🏻😊eweljina lubi tę wiadomość
-
Ja leję ostatnio cieplejszą wodę niż zalecana, bliżej 39 stopni i Polcia przestała się wydzierać w kąpieli.
Niemniej, przyczyna tego spokoju może być też inna - od kiedy są upały, a stary wrócił do pracy, muszę myć ją częściej i robię to sama, więc wdrożyłam kąpiele... w umywalce😄 Pod łepek kładę ręczniczek, kładę ją na płasko (idealnie ze zgiętymi girkami wypełnia na długość umywalkę), puszczam strumien wody na brzuszek i hejo, jedziemy z tematem. Dziecię spokojne, miło mu, bo woda ciepła wciaz leci na bieżąco, inne kąpiele😀 Tylko nie wiem co zrobię jak za chwilę wyrośnie, bo te nasze umywalki nablatowe mają 60 cm tylko 😄 Może sie przeniesiemy na zlew kuchenny, on jest 80-tka 🤣eweljina lubi tę wiadomość
-
eweljina wrote:Mam pytanie odnośnie kąpieli. Wczoraj była pierwsza i nie spotkała się z aprobatą 😂 ale ja nie wiem, czy woda nie była za zimna... Niby termometr pokazywał tyle, ile powinna mieć ale mi się wydawała za zimna, bałam się dać cieplejsza, ale jutro chyba dam. Jak to jest u was? I dokad nalewanie wodę w wanience? W sensie dokąd sięga dziecku? My jeszcze mamy kikut
My też dajemy wodę cieplejszą aniżeli zalecana 😊 znajomi nam o tym wspomnieli i Mała faktycznie mega sobie chilluje jak jest 39-40. Nasza położna przy kikucie powiedziała, ze nic się nie stanie jak zamoczymy, a pozniej odpowiednio dosuszymy. No i potwierdzam - pięknie odpadł 😉
U nas jutro pierwsza wycieczka samochodowa ok. 100 km 🙈 trzymajcie kciukiWiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2023, 22:02
eweljina lubi tę wiadomość
-
Kochane dziewczyny niesamowicie dziękuję Wam za wsparcie i dobre słowo - niby się nie znamy osobiście, a znaczy to tak wiele :*
Niestety nie mam kompletnieczasu odpisać wszystkim osobno napisze tylko tyle, że wyczytałam gdzieś że witamina D moze powodować takie brzuszkowe rewolucje i wiedziałam o tym od 2 tygodni chyba, ale dopiero wczoraj stwierdziliśmy że sprobujemy nie podać i...pierwszy raz od wyjścia ze szpitala, czyli od 25 lipca przespaliśmy noc!! ja się prawie popłakałam rano ze szczęscia, po wszystkich bezsennych nocach z jęczącym non stop dzidziusiem, obudził się tylko na karmienie i dalej spał! nie wiem czy to był przypadek, czy co, póki co odłozyłam teraz Jasia na spanie nocne i póki co sam zasnął znów więc druga noc przed nami, jestem bardzo ciekawa jak będzie. chociaż 2 godziny ciągiem snu jest dla mnie rewelacją, więc jak ktoś ma tez taki problem może to jest wyjście. i znalazłam info żeby podawać Devikap z witamin D, bo zawiera jakiś olej który własnie nie podrażnia.
ktoś pytał wcześniej o kąpiel, ja kąpie w 38 stopniach ale widzę że dzidzia lubi tez cieplejszą wodę, poza tym strasznie szybko stygnie .mam tą wanienkę i z tą super poduchą, na której dziecko fajnie dryfuje, unosi się na wodzie, polecam bardzo, nie muszę trzymać dziecka na ręce:
https://erli.pl/produkt/wanienka-skladana-compact-z-termometrem-i-poduszka,144549557?gclid=Cj0KCQjwrfymBhCTARIsADXTablz8eRynfvFUfQT6bC1zrvuEJeevA0B2A5-6iNSBcv5fG9ZoS6O2_caAsbhEALw_wcB
co do dolegliwości po cięciu, długo czułam pieczenie przy sikaniu i ogólnie ból w okolicy odbytu też, takie napieranie na odbyt przy sikaniu, bardzo niemiłe uczucie, minęło po około 3 tygodniach. na to pieczenie stosowałam Vagical.
w ogóle mimo tego koszmarnego połogu, to uwielbiam mojego synka. dziś moja mama wzięła mi go na spacer na 2 godziny a ja próbowałam doprowadzić mieszkanie do jakiegoś proządku, ale tęskniłam za nim i co chwila przeglądałam jego zdjęcia w telefonie. ta miłośc do swojego dziecka jest niesamowita, nie da się jej opisać ani wyobrazić. ale jednoczesnie taki strach czy on jest szczęśliwy, czy jest zdrowy i czy wszystko się robi dobrze.
Maura, Farfalla, Mimi__, Arga lubią tę wiadomość
-
Mania30 wrote:Dawno do was nie zaglądałam ale u nas nie było za dobrze. Jestem tydz. po porodzie a nie mam synka przy sobie. Leży na OIOM teoretycznie jest zdrowy ale jego organizm nie transportuje cukrów. Dopóki jest nacukrzany jest ok ale jak go odłączają spada i szukają przyczyny takich spadków bo na razie nie wiedzą jak i czym go leczyć.
-
Magdalenkaa wrote:Kochane dziewczyny niesamowicie dziękuję Wam za wsparcie i dobre słowo - niby się nie znamy osobiście, a znaczy to tak wiele :*
Niestety nie mam kompletnieczasu odpisać wszystkim osobno napisze tylko tyle, że wyczytałam gdzieś że witamina D moze powodować takie brzuszkowe rewolucje i wiedziałam o tym od 2 tygodni chyba, ale dopiero wczoraj stwierdziliśmy że sprobujemy nie podać i...pierwszy raz od wyjścia ze szpitala, czyli od 25 lipca przespaliśmy noc!! ja się prawie popłakałam rano ze szczęscia, po wszystkich bezsennych nocach z jęczącym non stop dzidziusiem, obudził się tylko na karmienie i dalej spał! nie wiem czy to był przypadek, czy co, póki co odłozyłam teraz Jasia na spanie nocne i póki co sam zasnął znów więc druga noc przed nami, jestem bardzo ciekawa jak będzie. chociaż 2 godziny ciągiem snu jest dla mnie rewelacją, więc jak ktoś ma tez taki problem może to jest wyjście. i znalazłam info żeby podawać Devikap z witamin D, bo zawiera jakiś olej który własnie nie podrażnia.
ktoś pytał wcześniej o kąpiel, ja kąpie w 38 stopniach ale widzę że dzidzia lubi tez cieplejszą wodę, poza tym strasznie szybko stygnie .mam tą wanienkę i z tą super poduchą, na której dziecko fajnie dryfuje, unosi się na wodzie, polecam bardzo, nie muszę trzymać dziecka na ręce:
https://erli.pl/produkt/wanienka-skladana-compact-z-termometrem-i-poduszka,144549557?gclid=Cj0KCQjwrfymBhCTARIsADXTablz8eRynfvFUfQT6bC1zrvuEJeevA0B2A5-6iNSBcv5fG9ZoS6O2_caAsbhEALw_wcB
co do dolegliwości po cięciu, długo czułam pieczenie przy sikaniu i ogólnie ból w okolicy odbytu też, takie napieranie na odbyt przy sikaniu, bardzo niemiłe uczucie, minęło po około 3 tygodniach. na to pieczenie stosowałam Vagical.
w ogóle mimo tego koszmarnego połogu, to uwielbiam mojego synka. dziś moja mama wzięła mi go na spacer na 2 godziny a ja próbowałam doprowadzić mieszkanie do jakiegoś proządku, ale tęskniłam za nim i co chwila przeglądałam jego zdjęcia w telefonie. ta miłośc do swojego dziecka jest niesamowita, nie da się jej opisać ani wyobrazić. ale jednoczesnie taki strach czy on jest szczęśliwy, czy jest zdrowy i czy wszystko się robi dobrze.
Zgadzam się! Vigantol też nam rozwściecza dziecko. Na razie prowadzę jeszcze obserwacje od kilku dni, ale najprawdopodobniej wjedzie zmiana. Magdalenka z ciekawości jaką podajecie? -
Arjada wrote:U nas też młody na boku, jak jest na plecach to prędzej ma odruch moro, a nie trzymamy go w żadnym woombie, więc pewnie by w ogóle nie pospał. Wydaje mi się jakoś też bezpieczniejsza taka pozycja boczna przy takim noworodku. Jakby się mu np ulało.
Maura gratulacje😊 ! Na ból proś o leki przeciwbólowe. Ja mam uczilenie na wiele leków wiec pozozstał mi do dyspozycji inuprofen na zmianę z psrecetamolem😅 ale to i tak dużo pomagało. Dziewczyna obok na łóżku najpierw morfinka, a później ketonal do granic.
Vilka trzymam kciuki żeby się rozkręciło 🤞 -
Meldujemy się rozpakowane. Lilianka 56cm 3100g. Jak będę mieć siłę więcej napisze.
Edyta1, eweljina, Farfalla, Evellka93, adukow, Megi93, Mimi__, Arga, Arjada, zasada, Ciąża2023, Chantell88, Aliya lubią tę wiadomość