Sierpniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny,
Pijecie zieloną herbatę w ciąży? Ja jestem totalnie uzależniona od herbat, teraz przerzuciłam się bardziej na rooibosa, ale jedną filiżankę zielonej wypijam dziennie, czy to jest ok?
I drugie pytanie czy na test obciążenia glukozą potrzebuje skierowanie od lekarza? -
Chantell88 wrote:Melduję się po wizycie.. szczesliwa:)
Dziecko ma juz 4,44 cm co odpowiada 11t+2
Wg om mam 10+6 wiec coraz bardziej przesuwa się na ten lipiec.. serduszko bije jak dzwon.
Machal sobie rączkami i nóżkami jak zabka:)
L4 tez dostalam beż problemu..
Luteine juz mam pomalu odstawiac,teraz czekam spokojnie na prenatalne:)
Vilka - dobrze w sumie że napisałaś bo ja też myślałam o szkole rodzenia na NFZ ale nie pomyślałam że trzeba wczesniej się zapisać. Po prenatalnych jak będzie ok to zapiszę się.Marrud88 lubi tę wiadomość
-
Chantell88 wrote:Twój dziutek tak pędzi do przodu że pewnie zaraz się wyrówna:D
Kiedy masz teraz wizytę?
17 stycznia, to będzie prenatalne🙉
Ja kocham zieloną herbatę i piję nadal po kilka dziennie. A to nie można?😅
@Usiasia, ja chętnie oddam trochę brzucha, dziś założylam pierwszy raz rajtki ciążowe do pracy, bo zwykłe juz za bardzo mnie cisną 🙈 Ciesz się, że jeszcze Tobie nie wysadziło brzucholka, masz pewnie lepszy gorset mieśniowy🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2023, 14:21
Marrud88 lubi tę wiadomość
-
Faktycznie w internecie piszą że zielonej herbaty nie powinno się pić w ciąży.
. Należy jednak pamiętać, że zielona herbata zawiera kofeinę, która nie jest zabroniona w ciąży, ale powinno ograniczyć się jej spożywanie. Poza tym, substancje zawarte w zielonej herbacie zmniejszyć mogą wchłanianie substancji odżywczych takich jak kwas foliowy, który jest bardzo ważny w rozwoju układu nerwowego dziecka na samym początku ciąży, a także żelazo, co prowadzić może do rozwoju niedokrwistości. Najczęściej po usłyszeniu pytania, czy można pić zieloną herbatę w ciąży lekarze odpowiadają, że nie jest ona niebezpieczna, jeśli nie jest pita w nadmiernej ilości. Filiżanka dziennie nie powinna doprowadzić do żadnych powikłań. Wybierać należy jednak mieszanki o znanym składzie, kupowane w sprawdzonych źródłach, lepiej nie w Internecie.Marrud88 lubi tę wiadomość
-
ada.d wrote:Dziewczyny,
Pijecie zieloną herbatę w ciąży? Ja jestem totalnie uzależniona od herbat, teraz przerzuciłam się bardziej na rooibosa, ale jedną filiżankę zielonej wypijam dziennie, czy to jest ok?
I drugie pytanie czy na test obciążenia glukozą potrzebuje skierowanie od lekarza?
Tak. Trzeba mieć skierowanie bo można nawet zemdleć przy badaniu 😅 ale to chyba jeszcze trochę czasu jest -
ada.d wrote:Dziewczyny,
I drugie pytanie czy na test obciążenia glukozą potrzebuje skierowanie od lekarza?
-
Mi gin powiedział, że dwie filiżanki kawy lub herbaty dziennie jest ok. Ja piję rano czarną herbatę, a po południu małą kawęCórcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu
14.12 dwie kreseczki ciąża samoistna- my siami -
Atomówka wrote:U mnie wczoraj ból podbrzusza taki, że gdyby nie to że wiem że jestem w ciąży, myślałbym że następnego dnia dostanę okres mam nadzieję że to nic złego, wzięłam nospe i dzisiaj zero bólu póki co
Teraz czuję raczej mocniejsze ciągnięcie i rozpychanie, ale tak na oko jestem przed 8tyg.
Już chciałabym zobaczyć moją kropeczkę, a wizyta dopiero we wtorek. Jakieś patenty na niezamartwianie się?Córcia 3 latka po 4 latach starań, 3 runda na Aromku i pierwsza po Pregnylu
14.12 dwie kreseczki ciąża samoistna- my siami -
Usiasia wrote:Kawał człowieka. Mogę zapytać o Twoje dolegliwości? I czy jakiś brzuszek widać powoli (wiem, że u każdej z nas jest inaczej).
Vilka - dobrze w sumie że napisałaś bo ja też myślałam o szkole rodzenia na NFZ ale nie pomyślałam że trzeba wczesniej się zapisać. Po prenatalnych jak będzie ok to zapiszę się.
Bol piersi I mdłości ale Nie codziennie.
A brzuszek jest lekko odstajacy, widać jak założę cos bardziej obcislego,wygląda troche tak jak bym się porządnie najadła.10.2013-synek👶🩵
07.2023-synek👶💙
01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔 -
Mellow wrote:17 stycznia, to będzie prenatalne🙉
Ja kocham zieloną herbatę i piję nadal po kilka dziennie. A to nie można?😅
@Usiasia, ja chętnie oddam trochę brzucha, dziś założylam pierwszy raz rajtki ciążowe do pracy, bo zwykłe juz za bardzo mnie cisną 🙈 Ciesz się, że jeszcze Tobie nie wysadziło brzucholka, masz pewnie lepszy gorset mieśniowy🙂
Mam ten sam termin:) wiec wizytujemy razem:D10.2013-synek👶🩵
07.2023-synek👶💙
01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔 -
Cześć Dziewczyny! Wybaczcie, że się nie odzywałam ale okres około świąteczny nieźle dał nam w kość. Dziś miałam kolejną wizytę więc chciałam naskrobać conieco, tak ku aktualizacji.
Nasz Maluch ma już prawie 4cm, dzisiaj 10t2d, dziś też oddałam krew na nifty, a 20.01 mam usg prenatalne. Za 10 dni mam mieć wyniki, nie mogę się doczekać, choć płeć poznamy i tak najwcześniej na początku lutego.😔 Ale kropek pięknie rośnie, serduszko bije, dziś go słuchaliśmy, piękna sprawa.😊 Poza tym wszystko ok, mam nadzieję oby tak dalej.😊
Podczytuje Was regularnie, gratuluję wszystkich udanych wizyt.🥰Chantell88, Arga, Marrud88, Aliya lubią tę wiadomość
-
zasada wrote:Cześć Dziewczyny! Wybaczcie, że się nie odzywałam ale okres około świąteczny nieźle dał nam w kość. Dziś miałam kolejną wizytę więc chciałam naskrobać conieco, tak ku aktualizacji.
Nasz Maluch ma już prawie 4cm, dzisiaj 10t2d, dziś też oddałam krew na nifty, a 20.01 mam usg prenatalne. Za 10 dni mam mieć wyniki, nie mogę się doczekać, choć płeć poznamy i tak najwcześniej na początku lutego.😔 Ale kropek pięknie rośnie, serduszko bije, dziś go słuchaliśmy, piękna sprawa.😊 Poza tym wszystko ok, mam nadzieję oby tak dalej.😊
Podczytuje Was regularnie, gratuluję wszystkich udanych wizyt.🥰
Ale z testu nifty chyba też można poznać płeć?
Bo koleżanka po niftach już wiedziała
Arga lubi tę wiadomość
2017 - 👶
05/2022 - poronienie zatrzymane 6tc
01/2023 - poronienie zatrzymane 10tc
Kariotyp mój ✅
Kariotyp męża ✅
Estriadol,prolaktyna,progesteron,
FSH ✅
DHEA-S04 ✅
Witd.D- 46,6 ✅
Zespół antyfosfolipidowy ❎
ANA 4 dodatnie, miano 1:320
On:
Morfologia 4% za to nadrabiają ilością,żywotnością i ruchliwością (wszystkie te parametry dużo ponad normę 💪)
Fragmentacja DNA plemnika : 11% 👌
24.07 ⏸️ -
M_arcysia wrote:Ale z testu nifty chyba też można poznać płeć?
Bo koleżanka po niftach już wiedziała
Tak tak, można ale w de lekarz może podać płeć dopiero po 14tc, taki wymóg prawny, więc mimo, że wyniki za 10 dni to płeć dostaniemy jako dodatkowy wynik osobno, później.😑
-
O kurka, ale dziwne zasady...2017 - 👶
05/2022 - poronienie zatrzymane 6tc
01/2023 - poronienie zatrzymane 10tc
Kariotyp mój ✅
Kariotyp męża ✅
Estriadol,prolaktyna,progesteron,
FSH ✅
DHEA-S04 ✅
Witd.D- 46,6 ✅
Zespół antyfosfolipidowy ❎
ANA 4 dodatnie, miano 1:320
On:
Morfologia 4% za to nadrabiają ilością,żywotnością i ruchliwością (wszystkie te parametry dużo ponad normę 💪)
Fragmentacja DNA plemnika : 11% 👌
24.07 ⏸️ -
zasada wrote:Cześć Dziewczyny! Wybaczcie, że się nie odzywałam ale okres około świąteczny nieźle dał nam w kość. Dziś miałam kolejną wizytę więc chciałam naskrobać conieco, tak ku aktualizacji.
Podczytuje Was regularnie, gratuluję wszystkich udanych wizyt.🥰 -
Salea wrote:Hej, czyli robisz tylko nifty plus usg genetyczne? Bez pappa+bhcg czyli tego tzw. testu podwójnego? Bo my właśnie tak planujemy, żeby nie stresowac sie tym wynikiem który wylicza komputer na zasadzie prawdopodobienstwa, ale nie wiem czy to poprawne podejście moja gin powiedziała żeby zrobić pappa plus usg gen. i wtedy jak wyjdzie źle to dopiero nifty, ale dla mnie to za długi okres nerwówki, predzej bym zeszła na serce niż doczekała wyników. Myślimy, żeby zrobić nifty i jak sie uda to już z wynikiem na usg genetyczne, idziemy prywatnie do fajnej kliniki.
-
Dziewczyny, a w temacie ciuchów i brzuszka, któraś już nosi spodnie z tym doszywanym elastycznym pasem? Ja się łamię co zakładać, kiedy zwykłe dżinsy juz sie nie dopinają, ale na te ciążowe wydaje mi się za wcześnie, bo na razie to wyglądam po prostu jakbym zeżarła pół cukierni . Na razie ratuję się rajstopami i luźnymi sukienkami, ale człowiek jednak potrzebuje wygody tych dwóch nogawek od czasu do czasu