X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2023
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2023

Oceń ten wątek:
  • Mamitka Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2023, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesyjka wrote:
    Witaj w klubie ja 36 i pierwsze dziecko. Czuje sie ciągle śpiącą a tak poza tym to ok.
    Tak, gorące kąpiele nie są wskazane, ale w letniej, ciepłej wodzie przecież można się wykąpać 😊
    To ja biję rekord 😅 39 lat i 1 dziecko termin porodu prawie w okolicach mojej 40tki 🙃
    Czuję się świetnie, może trochę bardziej śpiącą ale poza tym ok.

Salea, Arga, Marrud88 lubią tę wiadomość

age.png
    18.07.2023 - córeczka Maja 👶
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2023, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Farfalla wrote:
    Ja czuję się do dupy. Mam całodzienne mdłości, a wykonanie najprostszej czynności jest dla mnie wyzwaniem porównywalnym niemalże do przebiegnięcia półmaratonu. Codziennie spóźniam się prawie godzinę do pracy, bo rano, szykując się w łazience, muszę się co chwilę położyć. Po kąpieli - leżę, po nałożeniu kremu na buzię - leżę, po nałożeniu pudru przed tuszowaniem rzęs - leżę. No istna masakra, ale pomimo tego jest o niebo lepiej niż w pierwszej ciąży. Wtedy, poza całodobowymi mdłościami, miałam totalny jadłowstręt i schudłam do 43 kg. Musiałam od razu pójść na zwolnienie i przez pierwsze 2 miesiące moje jedyne wspomnienie ciąży to leżenie w łóżku. Zaczynam 8 tydzień. Mam nadzieję, że za 4 tygodnie zacznę już w miarę normalnie funkcjonować.

Ja miałam tak samo, po czym przyszedł przełom 11 i 12 tc i nagle magia, zero mdłości, mogę jeść wszystko, mam z powrotem energię itd. Życzę, żeby u Ciebie było podobnie 🙂

Usiasia, Farfalla lubią tę wiadomość

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Usiasia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2023, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Ja miałam tak samo, po czym przyszedł przełom 11 i 12 tc i nagle magia, zero mdłości, mogę jeść wszystko, mam z powrotem energię itd. Życzę, żeby u Ciebie było podobnie 🙂
    U mnie z 11tc zgubił się ból piersi ale zgaga i mdłości niestety pozostały. Chętnie bym zamieniła bo tkliwe piersi nie były tak upierdliwe jak zgaga.

preg.png

28.11.2022 - II
    21.12.2022 - jest 💓
  • welonka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2023, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzisiaj przez pomylke wzielam drugi raz euthyroxu zamiast duphastonu . Myslicie ze mam czym sie marwic ?

age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2023, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyta1 wrote:
    Termin mam na 26 sierpień. Chyba jestem najstarsza na tym forum.
    Ja cię doganiam bo mam 39 lat 😉 w sumie fajnie, że średnia wieku na ciąże się zmienia bo te 8 lat temu też byłam jedną z najstarszych na forum a miałam 31 lat a 32 jak urodziłam.

age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2023, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    welonka wrote:
    Dziewczyny dzisiaj przez pomylke wzielam drugi raz euthyroxu zamiast duphastonu . Myslicie ze mam czym sie marwic ?
    Nie martw się. Duża dawka euthyroxu może tylko dodać ci energii. Jutro weź normalnie i tyle, nic już nie zrobisz. Ja kiedyś po podwójnej dawce bo też się pomyliłam wysprzątałam pół domu i tylko czułam taki lekki ból serca. Może być tak, że nic nie poczujesz. Nie wiem jaką dawkę bierzesz

welonka lubi tę wiadomość

age.png
  • Chantell88 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2023, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    Ja cię doganiam bo mam 39 lat 😉 w sumie fajnie, że średnia wieku na ciąże się zmienia bo te 8 lat temu też byłam jedną z najstarszych na forum a miałam 31 lat a 32 jak urodziłam.

Moja kuzynka urodziła niedawno zdrowego bobasa w wieku 42 lat,jej pierwszy syn ma 23 lata.. co prawda wpadka ale nie jest to już chyba aż tak szokujące jak kiedyś..
    Jak ja widzialam z wózkiem to aż mialam wrażenie że ta dzidzia ja odmłodziła.

Arga lubi tę wiadomość

10.2013-synek👶🩵
    07.2023-synek👶💙
    01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2023, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w marcu kończę 34, pierwsze dziecko 😊
    Jako nastolatka planowałam, że do 30 będę miała już trójkę 😂 okazało się jednak, że na pierwsze dziecko musiałam czekać ponad 9 lat.
    W ogóle walka o ciąże to jest największą lekcja cierpliwości i pokory w moim życiu.
    Mam wrażenie, że ostatnie lata to wieczne czekanie, na kolejną wizytę u specjalisty, na badania, na wyniki, na miesiączkę 🙄 Ale warto było ❤

Mellow, Arga, Chantell88, Farfalla, Marrud88 lubią tę wiadomość

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2023, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:
    Jako nastolatka planowałam, że do 30 będę miała już trójkę 😂 okazało się jednak, że na pierwsze dziecko musiałam czekać ponad 9 lat.
    W ogóle walka o ciąże to jest największą lekcja cierpliwości i pokory w moim życiu.
    Mam wrażenie, że ostatnie lata to wieczne czekanie, na kolejną wizytę u specjalisty, na badania, na wyniki, na miesiączkę 🙄 Ale warto było ❤
    Ja też chciakam pierwsze przed 30 ale jakoś długo się zeszło na staraniach bo wyszedł problem z prolaktyną i dopiero dwóch latach starań się udało. Trochę dziwne bo ja ciągle mam wysoką tą prolaktyne a kolejne dziecko bez leków już się udało jakoś 18 miesięcy po porodzie 🤔 tylko te poronienia po drodze były obciążające dla mnie.

Marrud88 lubi tę wiadomość

age.png
  • Mellow Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2023, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chciałam skonczyć studia, zrobić aplikację, podróżować i dopiero potem zacząć myśleć o malcu. Ale zdiagnozowano mi endometriozę, przeszłam laparoskopię i usłyszałam, że najlepiej starać się od razu po operacji. Więc trochę zycie zdecydowało za nas.

Myślałam, że z drugim będzie podobnie, bo w ostatnim czasie choroba mi wrócila, torbiele, zrosty, a tu w drugim cyklu niespodzianka 🙂

Jak Wam mija długi weekend? My u rodzicow, jest 9:30, a Miśka jeszcze śpi😀 Po poludniu zostawiamy ją z babcią i idziemy do kina 🥰 Ciesze sie jak dziecko, bo od kiedy sie urodzila wszedzie chodzi z nami i mamy bardzo mało okazji do randeczek. Przy dwojce to pewnie juz w ogole nie wyrwiemy sie przez najblizsze 3 lata🙈

age.png

Mum, wife, lawyer 👨‍👩‍👧‍👧👜
    08.2019 👧
    07.2023 👧
  • Chantell88 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2023, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ada.d wrote:

Ja planowałam do 30 stki mieć już dwójkę i prawie się udało.. bo ta druga ciaza pykla w 1cs no ale szybko się zakończyła.
    Pozniej mialam okres że nie chce..,jak chcialam to nie wychodziło i tak zleciały te 3 lata..

10.2013-synek👶🩵
    07.2023-synek👶💙
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2023, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:
    Ja chciałam skonczyć studia, zrobić aplikację, podróżować i dopiero potem zacząć myśleć o malcu. Ale zdiagnozowano mi endometriozę, przeszłam laparoskopię i usłyszałam, że najlepiej starać się od razu po operacji. Więc trochę zycie zdecydowało za nas.

Myślałam, że z drugim będzie podobnie, bo w ostatnim czasie choroba mi wrócila, torbiele, zrosty, a tu w drugim cyklu niespodzianka 🙂

Jak Wam mija długi weekend? My u rodzicow, jest 9:30, a Miśka jeszcze śpi😀 Po poludniu zostawiamy ją z babcią i idziemy do kina 🥰 Ciesze sie jak dziecko, bo od kiedy sie urodzila wszedzie chodzi z nami i mamy bardzo mało okazji do randeczek. Przy dwojce to pewnie juz w ogole nie wyrwiemy sie przez najblizsze 3 lata🙈

My wczoraj byliśmy na kolacji ze znajomymi, dziś planujemy jakieś spacer z psiakiem i obiad na mieście. Jutro.jedziemy do rodziców na obiad
    Muszę się coraz bardziej pilnować, żeby przypadkiem nic o ciąży nie wspomnieć, bo jeszcze rodzina i znajomi nie wiedzą, mieliśmy czekać do badań prenatalnych, ale chyba powiem na Dzień Babci i Dziadka, co roku spotykamy się u mojej chrzestnej i świętujemy jej urodziny i dzień Babci, to będzie 11+6.

Mellow lubi tę wiadomość

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
  • Chantell88 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2023, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow wrote:

Wczoraj troche na sprzątaniu i odpoczynku.
    Dzis tez myslalam o kinie ale z młodym bo ostatnio przez te choróbska to stale w domu siedzielismy..
    Ale za to dzis sie wyspalam, prawie 12h snu:)

10.2013-synek👶🩵
    07.2023-synek👶💙
  • Arga Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2023, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj poszłam na lodowisko z dzieciaka o. Po byłam tak padnięta, że ledwo dałam radę ich ogarnąć

age.png
  • Salea Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2023, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś

My też staramy się wykorzystać czas dla siebie, póki jeszcze jest taka możliwość, zabieramy psa do lasu na długi spacer, skoczymy na jakaś dobrą kolację, obejrzymy film na rzutniku w łóżku, bo kiedy jak nie teraz :-)
    Swoją drogą, któreś z was radziły sobie już z posiadaniem psa przy noworodku? Mamy naszego psiaka od pół roku, obawiam się mocno jak to będzie przy dziecku, sprzątamy codziennie ale sierść i tak lata w powietrzu, a szczeniak mam czasem wrażenie, że jeszcze do końca nie wyhodował mózgownicy. Obawiam się jak połączę opieke nad psem z maluszkiem, jak ogarnąć spacery... macie jakieś rady? Przyjmę wszystko :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2023, 12:12

• welonka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2023, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mellow u nas podobnie mialam skonczyc studia ,dobra praca dom ogarniety . A los wszystko zmienil. Teraz juz bylismy pogodzeni ze drugiegi dziecka nie bedzie a tu po 4 latach nagle bach niespodzianka;)

My weeken spedzamy miedzy cementem iszczotką a gotowaniem z córką z piasku :d jutro planujemy gdzies wyskoczyc w 3.

Salea najważniejsze zeby dziecko nie mialo uczulenia na sierść:) a reszte mysle ze da sie ogarnąć:)

Ja mam nadzieje ze maluch bedzie lubial jazde w wozku i w samochodzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2023, 13:09

age.png
  • Liksa Znajoma

Wysłany: 7 stycznia 2023, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, witam się z Wami w sierpniówkach :) mam termin na 19.08 - czytałam Was od jakiegoś czasu ale dopiero teraz mam odwagę tu coś napisać. To moja 3 ciąża. Mam już 7 letniego synka i 3,5 letnia córeczkę.
    Co do samej ciąży - znoszę ja fatalnie. Najgorzej ze wszytskich 3,ciagle mam mdłości, wymiotuje, nie mam siły i dużo śpię ostatnio już wymiotowałam krwią bo mam tak podrazniony przełyk :( ginekolog zasugerowała szpital, ale czekam do środowej wizyty i zobaczymy. Biorę tabletki też na te wymioty ale średnio pomagają.

Życzę Wam bezproblemowych ciąż! :)

Marrud88, Chantell88 lubią tę wiadomość

• Marrud88 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2023, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak urodzę to będę miała skończone 35, Córka w grudniu skończy 9. Zawsze chciałam mieć drugie dziecko szybciej, ale będąc w pierwszej ciazy ciężko zachorowałam. Zanim doczekałam się na diagnozę i właściwe leczenie to byłam już nad grobem. Po 6 latach leczenia klinika dała mi zielone światło na drugie dziecko. W sierpniu poronienie samoistne a teraz termin na sierpień. Mam ogromny stres jak będzie przebiegała ta ciąża, ale tym razem mam przy sobie świetnych specjalistów i tylko to trzyma mnie przy zdrowych zmysłach...

preg.png
  • Vilka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2023, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy u was też orgazm powoduje lekkie bóle brzucha, w sensie skurcze macicy ? Trwa to kilka minut i przechodzi, ale nie jest przyjemne...

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • ada.d Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2023, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salea wrote:
    My też staramy się wykorzystać czas dla siebie, póki jeszcze jest taka możliwość, zabieramy psa do lasu na długi spacer, skoczymy na jakaś dobrą kolację, obejrzymy film na rzutniku w łóżku, bo kiedy jak nie teraz :-)
    Swoją drogą, któreś z was radziły sobie już z posiadaniem psa przy noworodku? Mamy naszego psiaka od pół roku, obawiam się mocno jak to będzie przy dziecku, sprzątamy codziennie ale sierść i tak lata w powietrzu, a szczeniak mam czasem wrażenie, że jeszcze do końca nie wyhodował mózgownicy. Obawiam się jak połączę opieke nad psem z maluszkiem, jak ogarnąć spacery... macie jakieś rady? Przyjmę wszystko :-)

My mamy psa i kota, odkurzam minimum raz dziennie a sierści i tak jest pełno, ale już się z tym pogodziłam. Mam też pełno obaw jak zwierzaki zareagują na nowego domownika, najbardziej martwię się o sunię, bo jest we mnie wpatrzona jak w obrazek, dodatkowo jest bardzo wrażliwa i delikatna, nie chce żeby czuła się odtrącona jak pojawi się dziecko. Zauważyłam ostatnio, że jeszcze bardziej zaczęła się przytulać, zwłaszcza do brzucha. Pewnie będziemy chcieli skorzystać z rady dobrego behawiorysty, który podpowie nam co zrobi, żeby pojawienie się dziecka nie wpłynęło mocno na zwierzaki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2023, 14:11

Kocia i Psia mama 😺🐶
    👰‍♀️🤵‍♂️ 18.04.2015r
    age.png
‹‹ 49 50 51 52 53 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ