Sierpniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Usiasia wrote:Te badania robiłam na NFZ i ich nie wydaje lekarz tylko Pani nie wiem czy to jest wogóle położna. Powiedziała że wyszło ryzyko pośrednie, jak jej zapytałam czy to jest duże ryzyko to odpowiedziała "no pośrednie"🤦♀️ poczytałam trochę i faktycznie to nie jest aż tak strasznie wysokie to ryzyko.
Mam 32 lata.
Zastanawiam się nad nifty, na inwazyjne raczej bym się nie zdecydowała.Usiasia lubi tę wiadomość
-
Usiasia wrote:Te badania robiłam na NFZ i ich nie wydaje lekarz tylko Pani nie wiem czy to jest wogóle położna. Powiedziała że wyszło ryzyko pośrednie, jak jej zapytałam czy to jest duże ryzyko to odpowiedziała "no pośrednie"🤦♀️ poczytałam trochę i faktycznie to nie jest aż tak strasznie wysokie to ryzyko.
Mam 32 lata.
Zastanawiam się nad nifty, na inwazyjne raczej bym się nie zdecydowała. -
A dodatkowo możesz rzucić okiem na forum w temat problemy i komplikacje, tam jest wątek dotyczący właśnie testów genetycznych i dziewczyny piszą jakie miały wyniki pappy i dzielą się informacjami. Może Cię trochę podniesie na duchu i pozwoli podjąć decyzję czy robić, czy nie. Przytulam :-*
Usiasia lubi tę wiadomość
-
Ja chyba bym zrobila dodatkoqe badania zeby miec pewność, bo inaczej do konca ciazy bedziesz o tym myslec. Mi lekarz mowil ze na nifty czeka sie 8 dni i nigdy nie byly pozniej niz po 8 dniach ja mam dzwonic jutro czy sa wyniki a to bedzie 7 dzien od pobrania.
-
Mania30 wrote:A potraficie zinterpretować chodź troszkę taki wynik pappy robiony w VITALABO. Wizyta dopiero za tydzień. Ja oszaleje
Wolna podjednostka hcg (FMF) 22,2 iU/l
Białko pappa (FMF) 1,21iU/l
Ale bez USG nie da się tego zinterpretować.
Te wyniki przelicza się na MoM i razem z wynikami USG wyliczane jest ryzyko.
Sam wynik HCG i Pappa nic Ci nie powie.
Musisz cierpliwie poczekać do wizyty 😔Salea, Mellow lubią tę wiadomość
-
Mam 32 lata.
Zastanawiam się nad nifty, na inwazyjne raczej bym się nie zdecydowała.
Czesc Usiasia, sie nie udzielam na Forum, ale podczytuje i pomyslalam, ze podzielę się swoimi wynikami, by Cie podnieść na duchu. Mi wyszło z samej biochemii ryzyko trisomii 21 Ok. 1:160, całkowite (po uwzględnieniu wieku, usg) 1:850, inne trisomie <1:40000. Zrobiłam test panorama i wyniki są bardzo dobre - wszystko poniżej 1:10000. Zatem jeśli możesz, dla świętego spokoju polecam Ci zrobić nieinwazyjne badanie z krwi, inaczej będziesz sobie niepotrzebnie zaprzątać myśli. Mam nadzieje, ze wszystko będzie dobrze!Usiasia lubi tę wiadomość
-
Poczytałam trochę o tych testach PAPP-a i to tylko więcej stresu niż to wszystko warte... zastanowimy się jeszcze czy zrobić nifty dla własnego spokoju, skonsultuje z moim lekarzem prowadzącym ale wychodzi na to że pozostałe paretry z USG są w normie.
NT 1,9
CRL 70,7
DV 1.09
Kość nosowa obecna,
Przepływ na zastawce trójdzielnej nie do oceny.
To badanie na NFZ chyba robią z lekka na odczepnego bo nie ma ryzyka preeklampsji ani porodu przedwczesnego.
A i termin troszkę przyspieszył, zmieniony na 25.07.2023Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2023, 20:19
-
Usiasia wrote:Poczytałam trochę o tych testach PAPP-a i to tylko więcej stresu niż to wszystko warte... zastanowimy się jeszcze czy zrobić nifty dla własnego spokoju, skonsultuje z moim lekarzem prowadzącym ale wychodzi na to że pozostałe paretry z USG są w normie.
NT 1,9
CRL 70,7
DV 1.09
Kość nosowa obecna,
Przepływ na zastawce trójdzielnej nie do oceny.
To badanie na NFZ chyba robią z lekka na odczepnego bo nie ma ryzyka preeklampsji ani porodu przedwczesnego.
A i termin troszkę przyspieszył, zmieniony na 25.07.2023
Wow, to masz termin szybszy niż ja i Chantell88!🙂 Ryzyko porodu przedwczesnego to i tak w duzej mierze loteria, ale akurat przepływy są bardzo ważne, moj lekarz mowil, ze trzeba obowiazkowo sprawdzac pulsacje tetnic macicznych u matki i wlasnie przewod zylny i zastawke trojdzielna u dziecka. Tam jest bodaj wazny ksztalt fali przepływu, czy nie ma zadnych arytmii małego serduszka. -
Jestem po badaniach prenatalnych, ogromny kamień z serca, bo wszystko wygląda dobrze ❤️
Trochę jednak smutno mi się zrobiło, bo lekarz mówi, że wydaje mu się, że widzi peniska, ale zarazem, że mam się nie przywiązywać do tej informacji. No to wciąż przez parę tygodni będę liczyć, że jednak w brzuszku mieszka Wandzia
Noo ale jak to mówia... Najważniejsze, że zdrowe i to akurat prawda ❤️❤️❤️Salea, welonka, Arga, Marrud88 lubią tę wiadomość
-
Na nifty masz jeszcze czas, nie musisz się spieszyć bo można je wykonywać nawet po 24 tygodniu. Pogadaj z lekarzem do którego masz zaufanie i on na pewno was pokieruje co robić. I głowa do góry, bo te wyniki łącznie z usg wyglądają ok dwa miesiące temu przyjaciółka miała ryzyko z testu podwójnego zd 1:140, zrobili dodatkowo test harmony i wszystko w porządku. Co spowodowało podwyższone ryzyko - nie wiadomo. Dziewczyna lat 31, brak chorób w rodzinie, ciąża naturalna, usg super. Tylko ta pappa spieprzyła ostateczny wynik. Ja nawet nie patrzę na ten wynik, zrobiłam badanie (dla oceny ryzyka problemów z łożyskiem lub z rozwojem samej ciąży a nie płodu) ale od razu z racji wieku robiłam też nifty właśnie żeby uniknąć stresów.
-
Mellow wrote:Wow, to masz termin szybszy niż ja i Chantell88!🙂 Ryzyko porodu przedwczesnego to i tak w duzej mierze loteria, ale akurat przepływy są bardzo ważne, moj lekarz mowil, ze trzeba obowiazkowo sprawdzac pulsacje tetnic macicznych u matki i wlasnie przewod zylny i zastawke trojdzielna u dziecka. Tam jest bodaj wazny ksztalt fali przepływu, czy nie ma zadnych arytmii małego serduszka.
Posłuchałam sobie serduszka detektorem i trochę mi ulżyło, poczytałam też o tych testach podwójnych i się uspokoiłam. -
Arga wrote:Hej, hej ja dziś mam wizytę i od rana się denerwuję 😅 muszę się jakoś ogarnąć i zawieźć dzieci do babci. Jutro prenatalne i zebraniem w przedszkolu i wszystko tak na styk prawie 🙈
Powodzenia!
U Was też tak szaro,buro i ponuro? w dodatku deszczowo🫤
Dzis mija 2 tyg jak oddałam krew ma pappe I jeszcze nikt się nie odezwał, jutro chyba tam przedzwonię.. mam nadzieję że nie będzie tak jak mowila ta babka w labu ze 3 tyg..
10.2013-synek👶🩵
07.2023-synek👶💙
01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔 -
Powodzenia Arga i koniecznie daj znać.
Mnie w nocy głowa bolała i teraz rano dalej boli. Napiłam się sporo wody i trochę przeszło, może odwodnienie ...
Muszę się zmuszać do picia wody. Chyba sobie obkleje butelki datami, i np butelka z naklejka 1 lutego musi być wypita cała tego dnia. Może ten sposób zadziała na mnie -
Chantell88 wrote:Powodzenia!
U Was też tak szaro,buro i ponuro? w dodatku deszczowo🫤
Dzis mija 2 tyg jak oddałam krew ma pappe I jeszcze nikt się nie odezwał, jutro chyba tam przedzwonię.. mam nadzieję że nie będzie tak jak mowila ta babka w labu ze 3 tyg..
Mi tez wspomniała, ze 3 tygodnie.. Synevo? Daj proszę znać jak coś uda się ustalić. Tez wyczekuje 😄 -
adukow wrote:Mi tez wspomniała, ze 3 tygodnie.. Synevo? Daj proszę znać jak coś uda się ustalić. Tez wyczekuje 😄
Tak Synevo.Czyli w najgorszym wypadku jeszcze z tydzien🙈
Ja też miałam pic więcej wody na te moje bóle głowy i coś kiepsko mi to idzie.10.2013-synek👶🩵
07.2023-synek👶💙
01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔