Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Cerva Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Ehhhh dziewczyny ja przychodzę z takimi se wieściami ..
    Otóż obraz usg nie pokazuje żadnych nieprawidłowości, serduszko bije pięknie , nosek buźka żuchwa wszystko ok przepływy ok ale ta wolna podjednostka beta wyszła mi podwyższona a przeziernosc karkowa wynosi 2,6 tak na granicy jest i sprawa wygląda tak , że po wpisaniu przeziernosci karkowej i serduszko w program wylicza prawdopodobieństwo 1:57 wystąpienia zd , natomiast jak lekarz wpisze więcej danych bo ma jakieś tam certyfikaty, więcej danych czyli tam ten nosek przepływy i inne to prawdopodobieństwo wychodzi 1:2075 no i cóż kochane mam dwa wyniki 1:57 wystąpienia zd oraz 1:2075 i lekarz mówił że do mojej decyzji należy to czy zrobię nifty lub amniopunkcję..

Niedawno wróciłam do domu bo łącznie spędziłam u niego w gabinecie 1h .. początkowo dzidziuś odwrócony był dupka i nie szło nic zobaczyć , musiałam iść się przejść i wrócić po 15 min i wtedy dopiero skończyliśmy badanie .. ogólnie to byłam załamana jakaś chwilę ale teraz .. no nie wiem jakby uspokoiłam się że to nie przesadzone jest jeszcze. Co myślicie ? Nie wiem czy mnie rozumiecie w ogóle ? 😩😩😩

Ech, moja beta też jest wysoka i obawiam się, że będzie u mnie podobna sytuacja. 😢 Moja siostra w dwóch ciążach miała za wysokie NT, robiła amniopunkcję w pierwszej, w drugiej NIFTY. Oba dzieciaczki zdrowe. Ale nerwów było... 😢 Ale wg mnie wszystkie parametry powinno być brane pod uwagę czyli tak jak w tym drugim wyniku.

31 🙋🏼‍♀️
    👶🏼 2024
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emiliia wrote:
    Masz taką tabelkę od gina? W jakim centylu jest NT?
    W mm ;*

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś

Tutaj większa ilość danych

• Cerva Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @evvee a ta beta to ile Ci wyszła w przeliczeniu na MOM?

31 🙋🏼‍♀️
    👶🏼 2024
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tutaj te złe wyniki

87b3df84f2f1f.jpghttps://zapodaj.net/plik-rr47HqsFUD

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cerva wrote:
    @evvee a ta beta to ile Ci wyszła w przeliczeniu na MOM?
    3,150 a pappa 0,831 mom więc pappe mam ok

• Cerva Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś

Hm no to całościowo jest wpisane, że niskie ryzyko. 🙂 Wydaje mi się ok wynik! Jeśli już to zastanowiłabym się nad NIFTY ale to tylko dla własnego spokoju. Amnio bym nie robiła przy tych wynikach.
    Co myślicie dziewczyny? 🙂

A ok, widzę już ta druga kartkę. Nie rozumiem za bardzo dlaczego otrzymałaś dwa wyniki. Ten drugi jest dla mnie jakby niepełny... Dziewczyny, które mają już za sobą prenatalne, też dostałyście "dwie opcje"? 😕

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia, 22:57

31 🙋🏼‍♀️
    👶🏼 2024
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cerva wrote:
    Hm no to całościowo jest wpisane, że niskie ryzyko. 🙂 Wydaje mi się ok wynik! Jeśli już to zastanowiłabym się nad NIFTY ale to tylko dla własnego spokoju. Amnio bym nie robiła przy tych wynikach.
    Mój mąż chce robić te nifty ale szczerze ? To dużo kasy .. a jeśli wyjdzie nawet że coś nie tak to i tak nie mam wpływu na to ..

• Betkaa Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cerva wrote:

A ok, widzę już ta druga kartkę. Nie rozumiem za bardzo dlaczego otrzymałaś dwa wyniki. Ten drugi jest dla mnie jakby niepełny... Dziewczyny, które mają już za sobą prenatalne, też dostałyście "dwie opcje"? 😕
    Tak, też mam dwie opcje wyniku i niemal identyczną rozpiskę. Ważniejsze są ponoć te skorygowane ryzyka.

Cerva lubi tę wiadomość

👶 4.02.2020 synek 💙
    👼 25.12.2022 poronienie zatrzymane 13 tc 💔
    ⏸️ 26.11.2023 💝
    👶 1.08.2024 córeczka 🩷

📋 niedoczynność tarczycy, V Leiden
    💊 Euthyrox, Clexane40, Acard150, Duphaston, Nospa, Mg, wit
    age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betkaa wrote:
    Tak, też mam dwie opcje wyniku i niemal identyczną rozpiskę. Ważniejsze są ponoć te skorygowane ryzyka.
    Skorygowane czyli te jakby uzupełnione o więcej danych ?

Wiecie ja się rozkleiłam w domu totalnie ale z drugiej strony myśląc trzeźwo , rozpacz mi nic nie da ! W głębi serca czuję że misiu jest zdrowy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia, 23:08

• Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Mój mąż chce robić te nifty ale szczerze ? To dużo kasy .. a jeśli wyjdzie nawet że coś nie tak to i tak nie mam wpływu na to ..

Ja też bym skłoniła się do zrobienia nifty, wiem, że to dużo kasy i może się okazać na wyrost, ale ja to z tych osób co wolą wiedzieć niż się zastanawiać.
    Też nie wiedziałam, że otrzymuje się dwa wyniki.

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Betkaa Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Skorygowane czyli te jakby uzupełnione o więcej danych ?

Wiecie ja się rozkleiłam w domu totalnie ale z drugiej strony myśląc trzeźwo , rozpacz mi nic nie da ! W głębi serca czuję że misiu jest zdrowy
    Tak, przynajmniej mi tak wczoraj gin mówił, bo one uwzględniają pomiary USG i inne wprowadzane dane, np. nadciśnienie, nie pamiętam co tam jeszcze. Ja bym zrobiła NIFTY, bo najpewniej wyniki Cię uspokoją. Moja kuzynka też miała w ciąży wysokie ryzyka, robiła amniopunkcję, dziecko urodziło się zdrowe i wyżej dziewczyny też pisały o takich przypadkach, więc nie załamuj się, przytulam Cię mocno 🤗

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia, 23:17

👶 4.02.2020 synek 💙
    👼 25.12.2022 poronienie zatrzymane 13 tc 💔
    ⏸️ 26.11.2023 💝
    👶 1.08.2024 córeczka 🩷

📋 niedoczynność tarczycy, V Leiden
    💊 Euthyrox, Clexane40, Acard150, Duphaston, Nospa, Mg, wit
    age.png
  • Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cerva wrote:

Ja mam ryzyko podstawowe i skorygowane, ale tylko w 1 opcji.

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

age.png

Wysłany: 26 stycznia, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betkaa wrote:
    Tak, przynajmniej mi tak wczoraj gin mówił, bo one uwzględniają pomiary USG i inne wprowadzane dane, np. nadciśnienie, nie pamiętam co tam jeszcze. Ja bym zrobiła NIFTY, bo najpewniej wyniki Cię uspokoją. Moja kuzynka też miała w ciąży wysokie ryzyka, robiła amniopunkcję, dziecko urodziło się zdrowe i wyżej dziewczyny też pisały o takich przypadkach, więc nie załamuj się, przytulam Cię mocno 🤗
    Mojej koleżance wyszło wysokie ryzyko zd, a po dodatkowych badaniach, że dziecko zdrowe. Ja bym pewnie zrobiła, bo nie wytrzymałabym niepewności, ale miałabym na uwadze, że kolejne badania w większości nic już nie pokazują.

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny jesteście niezastąpione jak zawsze 🥰
    Jutro zadzwonię do mojego lekarza żeby jeszcze z nim porozmawiać i w poniedziałek pojadę na nifty .. 🥺

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Mojej koleżance wyszło wysokie ryzyko zd, a po dodatkowych badaniach, że dziecko zdrowe. Ja bym pewnie zrobiła, bo nie wytrzymałabym niepewności, ale miałabym na uwadze, że kolejne badania w większości nic już nie pokazują.
    Kolejne badania tzn ? Co masz na myśli ?

• Cerva Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Dziękuję dziewczyny jesteście niezastąpione jak zawsze 🥰
    Jutro zadzwonię do mojego lekarza żeby jeszcze z nim porozmawiać i w poniedziałek pojadę na nifty .. 🥺

Musi być dobrze 😘

A mnie teraz dopadł jeszcze większy stres... 😢

31 🙋🏼‍♀️
    👶🏼 2024
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cerva wrote:
    Musi być dobrze 😘

A mnie teraz dopadł jeszcze większy stres... 😢
    Przepraszam że Cię zestresowałam ..

Ja od początku coś czułam że nie tak będzie , jak położyłam się pod USG to było aż nazbyt pięknie .. aż koniec końców czar prysł .. ale znów teraz czuję że będzie dobrze i nie mam już złych przeczuć więc zaufam instynktowi
    Nie ukrywam że te 2 tys za nifty mnie przeraża ale skoro stary chce to zrobię to dla niego . Bo ja chyba nawet nie chce wiedzieć , przyjmę na klatę to, co będzie i już

Przed badaniem byłam tak zestresowana że lekarz był w szoku jaki mam puls , i miałam taki skurcz macicy że maluszek nie miał jak się odwrócić nawet jak uciskał mi na brzuch 😂
    Ale z pozytywów , dzieciątko jest duże jak na 12t2dz ciąży , niby chłopczyk bo delikatnie wyrostek idzie w górę, ale lekarz mówił że miał taki przypadek że tak to wyglądało przy dziewczynce 🤞 no i zdecydowanie maluszek lubi slodyczki 🥰 jak wyszłam się przejść to wstąpiłam do action kupiłam takie pianki w czekoladzie z Milki i zjadłam ze starym na pół i maluch tak się rozbrykał później że fikał nam koziołki że aż się popłakałam ze szczęścia jak się tak nóżkami odpychał i rączkami machał 🥹🥹🥹 kocham te moje 6cm szczęścia 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia, 23:32

Sunnysunsun, Betkaa, Cerva lubią tę wiadomość

• justinas Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Ehhhh dziewczyny ja przychodzę z takimi se wieściami ..
    Otóż obraz usg nie pokazuje żadnych nieprawidłowości, serduszko bije pięknie , nosek buźka żuchwa wszystko ok przepływy ok ale ta wolna podjednostka beta wyszła mi podwyższona a przeziernosc karkowa wynosi 2,6 tak na granicy jest i sprawa wygląda tak , że po wpisaniu przeziernosci karkowej i serduszko w program wylicza prawdopodobieństwo 1:57 wystąpienia zd , natomiast jak lekarz wpisze więcej danych bo ma jakieś tam certyfikaty, więcej danych czyli tam ten nosek przepływy i inne to prawdopodobieństwo wychodzi 1:2075 no i cóż kochane mam dwa wyniki 1:57 wystąpienia zd oraz 1:2075 i lekarz mówił że do mojej decyzji należy to czy zrobię nifty lub amniopunkcję..

Niedawno wróciłam do domu bo łącznie spędziłam u niego w gabinecie 1h .. początkowo dzidziuś odwrócony był dupka i nie szło nic zobaczyć , musiałam iść się przejść i wrócić po 15 min i wtedy dopiero skończyliśmy badanie .. ogólnie to byłam załamana jakaś chwilę ale teraz .. no nie wiem jakby uspokoiłam się że to nie przesadzone jest jeszcze. Co myślicie ? Nie wiem czy mnie rozumiecie w ogóle ? 😩😩😩

Evvee27 ja w pierwszej ciąży miałam podwyższoną przezierność karkową u syna - 2.9 i urodził się zdrowy, nie martw się, będzie dobrze. Taką ma może urodę dzieciątko:)
    Rozumiem stres, wtedy przez te prenatalne do końca ciąży się martwiłam, ale z racji w miarę młodego wieku (27 lat) nie robiłam bardziej szczegółowych badań.

Teraz mam 41 lat i jestem pełna obaw. Na prenatalne idę w kolejnym tygodniu. Zrobiłam już NIFTY i czekam na wyniki z nadzieją, że mnie uspokoją, a nie zestresują dodatkowo.

event.png

Wysłany: 26 stycznia, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Kolejne badania tzn ? Co masz na myśli ?
    Właśnie nie wiem co robiła, bo ja wtedy jeszcze nie byłam w ciąży i nie pytałam o nazwę badania. Podejrzewam, że nifty.

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk

age.png
‹‹ 111 112 113 114 115 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ