Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Sunnysunsun Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:

Wiecie ja się rozkleiłam w domu totalnie ale z drugiej strony myśląc trzeźwo , rozpacz mi nic nie da ! W głębi serca czuję że misiu jest zdrowy
    Bo jest zdrowy!!! ❤️

Skorygowane wyniki wyglądają fajnie, natomiast nie rozumiem o co chodzi z tymi złymi wynikami i które w końcu są bardziej wiarygodne?

Ja dla świętego spokoju też bym zrobiła NIFTY. Jest to sporo kasy, ale w tej sytuacji spokój i mniej stresu jest ważniejsze.
    Na pewno będzie dobrze!

Teraz to ja się trochę stresuję co mi wyjdzie za ryzyko..bo dzisiaj dostałam same tabelki bez żadnych ryzyk 🤷‍♀️ przeziernosc 1,7

Emiliia lubi tę wiadomość

👶2019

Starania o drugie 👶 od 04.2023
    1 cs 04.2023 - 💔 puste jajo płodowe - indukcja farmakologiczna i łyżeczkowanie w 06.2023
    2 cs 09.2023 - 💔 cb
    3 cs 10.2023 - 💔 cb
    4 cs 11.2023 - ⏸️ + acard
    01.12 beta 21,210 (11dpo); 04.12 beta 165,650 (14dpo); 06.12 beta 486,150 (16dpo)
    11.12 5+0 pęcherzyk ciążowy w macicy + heparyna
    20.12 6+2 zarodek 0,44cm ❤️
    12.01 9+4 2,67cm człowieczka ❤️
    26.01 11+4 prenatalne - wszystko ok 💪
    12.02 14+0 chłopczyk 💙
    23.03 połówkowe - wszystko ok 💙
    26.04 - 795g chłopa 💪
    22.05 - 1265g
    20.06 - 2kg
    05.07 - 2600g
    19.07 - 3200g 🫠
    02.08 - 3440g
    12.08 - szpital 💞
    14.08 👶

age.png
  • Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 kochana, tulę mocno 🫂🫂🫂 ważne są skorygowane a 1:2K nie brzmi już tak groźnie. Wierzę mocno, że z dzidziusiem wszystko będzie dobrze 🤞 nie dodam nic oryginalnego, jestem #teamnifty jak reszta. Nie jest to badanie inwazyjne jak amniopunkcja i jest duża szansa, że przyniesie Ci dobre wieści i spokój ❤️

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 00:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Ja bym zrobiła amniopunkcję z mikromacierzami.
    Nifty da tylko złudne poczucie, że jest ok nawet jak nie jest ok, bo ono też opiera się na statystyce. Tylko badanie inwazyjne daje najpewniejszą odpowiedź.

Emzet92 lubi tę wiadomość

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem już sama co robić w takim wypadku, boję się amnio a nifty jeśli to statystyka .. zadzwonię zaraz do mojego lekarza może coś wymyśli

• Lannati_ Przyjaciółka

Wysłany: 27 stycznia, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 tule Cię mocno, wiem ile stresu Cię to musi kosztować 🙄 jestem przekonana, że pod sercem masz zdrowego bobasa ❤️
    W kwestii badań nie będę Ci doradzać, bo każda z Nas jest inna 😊 jedni muszą wiedzieć, jedni niekoniecznie, sama musisz zdecydować 😘

• Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Ja bym zrobiła amniopunkcję z mikromacierzami.
    Nifty da tylko złudne poczucie, że jest ok nawet jak nie jest ok, bo ono też opiera się na statystyce. Tylko badanie inwazyjne daje najpewniejszą odpowiedź.

W sumie to każda powinna w takim razie zrobić amniopunkcję bo pappa jest tylko statystyką i na tej zasadzie żadna nie powinna się cieszyć, że pappa dobrze wyszła bo to przecież tylko statystyka ;)

age.png
  • Emzet92 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    W sumie to każda powinna w takim razie zrobić amniopunkcję bo pappa jest tylko statystyką i na tej zasadzie żadna nie powinna się cieszyć, że pappa dobrze wyszła bo to przecież tylko statystyka ;)
    Absolutnie nie. W każdym postępowaniu badawczym stosuje się metody kaskadowo. Wszystkie cechy indywidualne można odnieść do zbiorowych, do tego służy statystyka. Dlatego dostajemy info o ryzykach, a nie diagnozie konkretnego dziecka.

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
    08.2021 FET :(
    11.2021 ❄❄❄
    11.2021 ET :(
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
    11. 2023 - SZOK, naturalny cud
    07.2024 Sz. 3885g

• Sunnysunsun Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nawet jeśli popatrzeć na ten gorszy wynik, to masz aż 56 szans na urodzenie zdrowego dziecka. Dlaczego akurat miałabyś być tą 57 kobieta.
    Ja bym zaczęła najpierw od nifty. Myślę, że on uspokoi.

Moja szwagierka w wieku 26 lat też miała kiepski wynik z pappy (nie wiem dokładnie jakie proporcje, ale specjalnie dzwonili do niej z gabinetu), zrobiła nifty i wszystko wyszlo dobrze. Urodziła śliczna, zdrowa, mądra córeczkę 🙂
    Z kolejnym dzieckiem w wieku 31 lat już prenatalne jej wyszły od razu dobre.

👶2019

Starania o drugie 👶 od 04.2023
    1 cs 04.2023 - 💔 puste jajo płodowe - indukcja farmakologiczna i łyżeczkowanie w 06.2023
    2 cs 09.2023 - 💔 cb
    3 cs 10.2023 - 💔 cb
    4 cs 11.2023 - ⏸️ + acard
    01.12 beta 21,210 (11dpo); 04.12 beta 165,650 (14dpo); 06.12 beta 486,150 (16dpo)
    11.12 5+0 pęcherzyk ciążowy w macicy + heparyna
    20.12 6+2 zarodek 0,44cm ❤️
    12.01 9+4 2,67cm człowieczka ❤️
    26.01 11+4 prenatalne - wszystko ok 💪
    12.02 14+0 chłopczyk 💙
    23.03 połówkowe - wszystko ok 💙
    26.04 - 795g chłopa 💪
    22.05 - 1265g
    20.06 - 2kg
    05.07 - 2600g
    19.07 - 3200g 🫠
    02.08 - 3440g
    12.08 - szpital 💞
    14.08 👶

age.png
  • justinas Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak będziecie wybierać się na NIFTY to pamiętajcie, że nie można brać heparyny 24 h przed pobraniem krwi. Ja nie wiedziałam i jechałam drugi raz.

Pytałam w laboratorium o wiarygodność tego testu i twierdzą, że nigdy nie mieli pomyłki, a robią to od lat. Oczywiście jest jakieś małe prawdopodobieństwo błędu, stąd badanie jest ubezpieczone, ale jego czułość wynosi 99%.

Ja amniopunkcji się boję i nie zrobię, choć mam swoje lata, ale każda z nas ma inne potrzeby, odczucia.

Małgosiagosia, Emzet92 lubią tę wiadomość

event.png
  • Emiliia Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też team Nifty. To najpierw. Jeśli on da zły wynik, to amnio. Ale zaczęłabym od nieinwazyjnej metody. Amniopunkcję można chyba od 15 tyg.wiec już dostaniesz wynik Nifty w międzyczasie.

Cerva tez ściskam !! Musi być dobrze 🫂

Cerva lubi tę wiadomość

age.png
  • Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunnysunsun wrote:
    Bo jest zdrowy!!! ❤️

Skorygowane wyniki wyglądają fajnie, natomiast nie rozumiem o co chodzi z tymi złymi wynikami i które w końcu są bardziej wiarygodne?

Ja dla świętego spokoju też bym zrobiła NIFTY. Jest to sporo kasy, ale w tej sytuacji spokój i mniej stresu jest ważniejsze.
    Na pewno będzie dobrze!

Teraz to ja się trochę stresuję co mi wyjdzie za ryzyko..bo dzisiaj dostałam same tabelki bez żadnych ryzyk 🤷‍♀️ przeziernosc 1,7
    U mnie przezierność 1,3 i aż się wystraszyłam czy to nie za mało. Ale chyba nie może być za mało, nie wiem.

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

age.png

Wysłany: 27 stycznia, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justinas wrote:
    Dziewczyny jak będziecie wybierać się na NIFTY to pamiętajcie, że nie można brać heparyny 24 h przed pobraniem krwi. Ja nie wiedziałam i jechałam drugi raz.

Pytałam w laboratorium o wiarygodność tego testu i twierdzą, że nigdy nie mieli pomyłki, a robią to od lat. Oczywiście jest jakieś małe prawdopodobieństwo błędu, stąd badanie jest ubezpieczone, ale jego czułość wynosi 99%.

Ja amniopunkcji się boję i nie zrobię, choć mam swoje lata, ale każda z nas ma inne potrzeby, odczucia.
    Dokładnie. Amniopunkcja jest inwazyjna i bałabym się ryzykować. Najpierw Nifty.

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

age.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emzet92 wrote:
    Absolutnie nie. W każdym postępowaniu badawczym stosuje się metody kaskadowo. Wszystkie cechy indywidualne można odnieść do zbiorowych, do tego służy statystyka. Dlatego dostajemy info o ryzykach, a nie diagnozie konkretnego dziecka.

Wiem o co Ci chodzi, ale skoro ktoś odradza nifty bo to mimo wszystko statystyka to czemu akurat bierze pod uwagę pappę skoro to też statystyka 😅

age.png
  • Cerva Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Przepraszam że Cię zestresowałam ..

Ja od początku coś czułam że nie tak będzie , jak położyłam się pod USG to było aż nazbyt pięknie .. aż koniec końców czar prysł .. ale znów teraz czuję że będzie dobrze i nie mam już złych przeczuć więc zaufam instynktowi
    Nie ukrywam że te 2 tys za nifty mnie przeraża ale skoro stary chce to zrobię to dla niego . Bo ja chyba nawet nie chce wiedzieć , przyjmę na klatę to, co będzie i już

Przed badaniem byłam tak zestresowana że lekarz był w szoku jaki mam puls , i miałam taki skurcz macicy że maluszek nie miał jak się odwrócić nawet jak uciskał mi na brzuch 😂
    Ale z pozytywów , dzieciątko jest duże jak na 12t2dz ciąży , niby chłopczyk bo delikatnie wyrostek idzie w górę, ale lekarz mówił że miał taki przypadek że tak to wyglądało przy dziewczynce 🤞 no i zdecydowanie maluszek lubi slodyczki 🥰 jak wyszłam się przejść to wstąpiłam do action kupiłam takie pianki w czekoladzie z Milki i zjadłam ze starym na pół i maluch tak się rozbrykał później że fikał nam koziołki że aż się popłakałam ze szczęścia jak się tak nóżkami odpychał i rączkami machał 🥹🥹🥹 kocham te moje 6cm szczęścia 🥰

Słodki Maluch 😍

Mi to pewnie przed badaniem ciśnienie tak wystrzeli, już to czuję 😛
    Też od początku czuję, że coś wyjdzie nie tak, pewnie to NT właśnie. Ale to ja już się nastawiałam na to zanim zaszłam w ciążę 🙄 ze względu na przeboje siostry. Z drugiej strony nastawiałam się też, że zajście w ciążę nie będzie takie proste przez domniemane PCOS itd. a zaskoczyło w drugim cyklu. 😅 Mam nadzieję, że i tym razem przeczucie mnie myli i miło się zaskoczę. 🙏🏼

31 🙋🏼‍♀️
    👶🏼 2024
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaktusowa wrote:
    Nie. Twoje myślenie w tym poście jest bardzo czarno białe i błędne.
    Podwyższone wyniki biochemii oraz USG są wskazaniem do diagnostyki inwazyjnej. Takie są zalecenia PTGiP zgodne z aktualną wiedzą medyczną.
    Dawanie testy NIPT jako alternatywy, jest wprowadzaniem w błąd pacjentki. To nie jest alternatywa, to jest zupełnie inne badanie, inaczej wykonywane, opierające się na czym innym.
    Test NIPT można wykonać dodatkowo, poza pappą, ale w żaden sposób nie zastąpi on badania inwazyjnego.

age.png

Wysłany: 27 stycznia, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Podwyższone wyniki biochemii oraz USG są wskazaniem do diagnostyki inwazyjnej. Takie są zalecenia PTGiP zgodne z aktualną wiedzą medyczną.
    Dawanie testy NIPT jako alternatywy, jest wprowadzaniem w błąd pacjentki. To nie jest alternatywa, to jest zupełnie inne badanie, inaczej wykonywane, opierające się na czym innym.
    Test NIPT można wykonać dodatkowo, poza pappą, ale w żaden sposób nie zastąpi on badania inwazyjnego.
    Najlepiej to jednak zapytać lekarza, który się na tym zna i to na jego opinii opierać decyzję.

Cerva, Lolcia37, Asiasia1, Kitana lubią tę wiadomość

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk

age.png
  • Kaktusowa Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:

To jest Twoja opinia, że moje myślenie jest błędne. Wielu lekarzy odchodzi już od pappy jeśli usg jest prawidłowe i zaleca tylko badanie preeklampsji I wzrostu płodu. Wiele kobiet niepotrzebnie robi amniopunkcję, która w 99% wychodzi prawidłowo co tylko pokazuje, że pappa jest bezsensowną statystyką. Kończę dyskusję bo każdy ma swoje zdanie i każdy uwaza, że tylko jego opinia jest tą prawidłową. Powodzenia

age.png
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Najlepiej to jednak zapytać lekarza, który się na tym zna i to na jego opinii opierać decyzję.

Też uważam, że zawsze trzeba brać pod uwagę opinię lekarza.

W zaleceniach PTGiP nie ma tak, że zawsze tylko amniopunkcja, bo to zależy jakie wyszło ryzyko, wtedy się bierze pod uwagę także NIPTY.

Małgosiagosia, Cerva, Asiasia1 lubią tę wiadomość

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Cerva Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie tylko niezrozumiałe jest dlaczego pacjentki dostają dwa wyniki... Myślę, że gdybym otrzymała tylko jeden i tam byłoby 1:57 to zrobiłabym amnio, bo to duże ryzyko. A tak to trochę nadal nie wiadomo na czym się stoi. 🤔 Zapytam o to lekarza na wizycie

Lolcia37, Emiliia, Sunnysunsun, Emzet92 lubią tę wiadomość

31 🙋🏼‍♀️
    👶🏼 2024
  • Patrykotka Przyjaciółka

Wysłany: 27 stycznia, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagoda2023 wrote:
    Ja ten znów stop głodna jestem , zjem i zaraz znów mam uczucie głodu...masakra...Ciężko się opanować. Zagryzam owocami, albo gumę zuje żeby coś mieć w gębie i nie wcinać tyle 🙄😬🫣🤯
    9t+1 a ja już 4kg do przodu
    Ja 9+5 i tez 4kg 😞 jestem załamana bo swego czasu schudłam ponad 20 kg i jak teraz waga pokazała 60kg to aż mnie zmroziło. Wywaliło mi bebzol jakbym conajmniej w 6 miesiącu była 🤣 i te boczki 😥 po wczorajszym ważeniu przeprosiłam apke do liczenia kalorii żeby jakoś nad tym zapanować bo inaczej to do sierpnia nie zmieszczę się na łóżku szpitalnym. Ps. Też jestem CIAGLE głodna. Aż burczy w brzuchu 😵‍💫

👱‍♀️1989
    02/2021 🥰 początek starań
    04/2023 ⏸️ciąża naturalna
    06/2023 💔poronienie samoistne 10tc
    11/2023 👀diagnostyka
    Morfologia 👌
    HyCoSy 👌
    Mthfr homo
    Pai-1 homo
    ANA ujemne
    AMH 0,92 😥
    TSH 1,813
    FSH 5,62
    LH 2,31
    11/2023 👨‍⚕️decyzja o IVF
    InviMed, dr Gizler
    15/12/23 ⏸️ naturalna 😱
    18/12/23 2 pęcherzyki 4t3d
    18/12/23 bhcg 513
    20/12/23 bhcg 1325
    Heparyna
    🧔‍♂️ 1987
    Nasienie 👌
‹‹ 112 113 114 115 116 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ