Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cerva wrote:
    No czyli rozumiem, że ten ostateczny wynik będzie jeden i to jest zrozumiałe dla mnie. 🙂

@malgosia to, że ja dostałam wyniki z krwi to przypadek, bo akurat miałam konto w tym laboratorium które wykonywało i automatycznie dostałam smsa, że są wyniki. 😛 Przy pobieraniu nikt mi nie mówił, że mam je odebrać, albo kiedy i gdzie mogę sprawdzić.
    Szkoda, że do usg tak daleko, bo już byś była spokojna. :)

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

age.png
  • Cerva Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Szkoda, że do usg tak daleko, bo już byś była spokojna. :)

A noo, odliczam dni. Dobrze że 01.02 mam zwykle USG to chociaż zobaczę tego Bąbla 😊

Małgosiagosia, Lolcia37 lubią tę wiadomość

31 🙋🏼‍♀️
    👶🏼 2024
  • Betkaa Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Ale raczej dostaniesz jeden wynik, myślę że to jest standard. Nie wiem czemu lekarz Evve przygotował dwa. I sugerujesz się tym skorygowanym.
    Bo to skorygowane uwzględnia pomiary z USG i wywiad stanu zdrowia matki, jak nadciśnienie, toczeń, zespół antyfosfolipidowy, preeklampsja w poprzedniej ciąży, cukrzyca. Ja dostałam identyczne zestawienie, widać że te podstawowe są u mnie nawet wyższe jak u @Evvee27, bo opierają się tylko na wieku matki. Jest to opisane zaraz pod wynikami.

c9edfc72fce20.jpghttps://zapodaj.net/plik-1ibcF4Infl

Edit: teraz się cofnęłam na forum i zauważyłam, że ona dostała dwie interpretacje w ogóle. Czyli lekarz zrobił dwie zupełnie sprzeczne ze sobą analizy. Też tego kompletnie nie rozumiem 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia, 13:16

👶 4.02.2020 synek 💙
    👼 25.12.2022 poronienie zatrzymane 13 tc 💔
    ⏸️ 26.11.2023 💝
    👶 1.08.2024 córeczka 🩷

📋 niedoczynność tarczycy, V Leiden
    💊 Euthyrox, Clexane40, Acard150, Duphaston, Nospa, Mg, wit
    age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolcia37 wrote:
    Ale tam nie ma przypadku, że lekarz powiedział, że to badania zamienne, bo na tej kartce z ryzykiem 1:57, jest napisane, że zalecana jest amniopunkcja, a jedynie poinformowano o możliwości wykonania nifty, natomiast tam na drugiej kartce jest napisane, że ryzyko jest niskie i poinformowano o możliwości wykonania nifty. Nie ma mowy, o tym , że amniopunkcja i nifty to badania zamienne. Chyba też żadna z nas tak nie stwierdziła, tak samo jak to, że amniopunkcja jest zła , tylko, że wymaga to konsultacji z lekarzem, bo chyba nie jest tak, że idę do lekarza na NFZ i mówię, że chce amnio a on mówi ok już robimy. Tylko lekarz musi mieć do tego wskazania medyczne.
    Tak, ale ustnie powiedział jej, że sama musi wybrać które badanie.... I dlatego tutaj wypytywala...A to chodzi o to, że to on powinien jej powiedzieć kiedy jakie jest zalecane i dlaczego, nie wypuścić jej z gabinetu dopóki nie będzie wiedział, że pacjentka wszystko rozumie :( no chyba, żeby dał skierowanie do genetyka to wtedy inaczej, bo jeszcze genetyk się wypowiada.
    Na amniopunkcję lub biopsję kosmówki zawsze pacjentka potrzebuje mieć skierowanie.

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cerva wrote:
    A noo, odliczam dni. Dobrze że 01.02 mam zwykle USG to chociaż zobaczę tego Bąbla 😊
    Ja w pon idę na krew, w środę na USG. Do środy mają już być wyniki z krwi, więc w sam raz :) gin wszystko wklepie, wyliczy i będę wiedziała od razu.
    W środę będzie u mnie 12+5 z om.

Któraś dziś pisała o wadze. U mnie na tę chwilę minus 2,5kg w stosunku do wagi sprzed ciąży. I też mam mdłości, ale akurat męczą głównie nocą 🤷🏻‍♀️ chyba, że poczuje jakiś zapach nieprzyjemny mięsa, to w dzień też mnie cofa. Mój spadek wagi jest taki standardowy, podejrzewam, że tym razem zacznie iść do góry ok 18-20 tc. 😃 Ją w tej ciąży mam tak, że wiele rzeczy do jedzenia jest jakby bez smaku 🙈 Czasami mam wrażenie, że dobrze czuje tylko kwaśne 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia, 13:03

age.png

Wysłany: 27 stycznia, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betkaa wrote:
    Bo to skorygowane uwzględnia pomiary z USG i wywiad stanu zdrowia matki, jak nadciśnienie, toczeń, zespół antyfosfolipidowy, preeklampsja w poprzedniej ciąży, cukrzyca. Ja dostałam identyczne zestawienie, widać że te podstawowe są u mnie nawet wyższe jak u @Evvee27, bo opierają się tylko na wieku matki. Jest to opisane zaraz pod wynikami.

c9edfc72fce20.jpghttps://zapodaj.net/plik-1ibcF4Infl
    No tak, to masz tak samo jak ja. Ale to jest jeden wynik, a nie dwa. A Evvee z tego co zrozumiałam dostała 2 różne wersje takich wyników.

Mamma-mia lubi tę wiadomość

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

age.png
  • Betkaa Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    No tak, to masz tak samo jak ja. Ale to jest jeden wynik, a nie dwa. A Evvee z tego co zrozumiałam dostała 2 różne wersje takich wyników.
    No właśnie cofnęłam się teraz do jej wiadomości i zauważyłam, że są dwie kompletnie rozbieżne analizy. Nie rozumiem tego kompletnie, jakby lekarz sam nie wiedział czego się doliczył 🤷‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia, 13:18

Małgosiagosia, Mamma-mia, Sunnysunsun lubią tę wiadomość

👶 4.02.2020 synek 💙
    ⏸️ 26.11.2023 💝
    👶 1.08.2024 córeczka 🩷

age.png

Wysłany: 27 stycznia, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betkaa wrote:
    No właśnie cofnęłam się teraz do jej wiadomości i zauważyłam, że są dwie kompletnie rozbieżne analizy. Nie rozumiem tego kompletnie, jakby lekarz sam nie wiedział czego się doliczył 🤷‍♀️
    No bez sensu. Sama ma sobie wybrać?

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betkaa wrote:
    No właśnie o to chodzi 😬 i te zalecenia takie niejasne.
    Ehh no ale to już jego wina. Szkoda, że przez to pacjentka się tylko stresuje.

Betkaa lubi tę wiadomość

age.png
  • Betkaa Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    No bez sensu. Sama ma sobie wybrać?
    No właśnie 🤷‍♀️ i pytanie na ile wiarygodne jest wpisywanie większej ilości danych. Bo mi gin przy badaniu USG mówił np. że mierzy długość kości udowej (chyba, jak dobrze pamietam) ale tylko dla oszacowania wagi a do programu nie będzie wprowadzał tego pomiaru, bo na tym etapie może zafałszować wyniki

👶 4.02.2020 synek 💙
    ⏸️ 26.11.2023 💝
    👶 1.08.2024 córeczka 🩷

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja sama nie rozumiem czemu dostałam dwa wyniki, jedne rozszerzone parametry a inne takie ogólne tylko , ja byłam w takim szoku że nawet nie zapytałam o nic tylko przyjęłam to do świadomości. Żadnego skierowania do genetyka nic ! Do mojego lekarza nie jestem w stanie się dodzwonić , jakby miał nieaktywny numer .. ja dziś poleciałam w wir pracy żeby nie myśleć ..

• Sunnysunsun Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakby prenatalne zrobić jeszcze raz u kogoś innego?

👶2019

Starania o drugie 👶 od 04.2023
    1 cs 04.2023 - 💔 puste jajo płodowe - indukcja farmakologiczna i łyżeczkowanie w 06.2023
    2 cs 09.2023 - 💔 cb
    3 cs 10.2023 - 💔 cb
    4 cs 11.2023 - ⏸️ + acard
    01.12 beta 21,210 (11dpo); 04.12 beta 165,650 (14dpo); 06.12 beta 486,150 (16dpo)
    11.12 5+0 pęcherzyk ciążowy w macicy + heparyna
    20.12 6+2 zarodek 0,44cm ❤️
    12.01 9+4 2,67cm człowieczka ❤️
    26.01 11+4 prenatalne - wszystko ok 💪
    12.02 14+0 chłopczyk 💙
    23.03 połówkowe - wszystko ok 💙
    26.04 - 795g chłopa 💪
    22.05 - 1265g
    20.06 - 2kg
    05.07 - 2600g
    19.07 - 3200g 🫠
    02.08 - 3440g
    12.08 - szpital 💞
    14.08 👶

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Dziewczyny ja sama nie rozumiem czemu dostałam dwa wyniki, jedne rozszerzone parametry a inne takie ogólne tylko , ja byłam w takim szoku że nawet nie zapytałam o nic tylko przyjęłam to do świadomości. Żadnego skierowania do genetyka nic ! Do mojego lekarza nie jestem w stanie się dodzwonić , jakby miał nieaktywny numer .. ja dziś poleciałam w wir pracy żeby nie myśleć ..
    Trzymaj się 😘 Może w weekendy ma wyłączony. Oby w pon oddzwonił i jednak wyjaśnił Ci wszystko na spokojnie 😘

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunnysunsun wrote:
    A jakby prenatalne zrobić jeszcze raz u kogoś innego?
    Już o tym myślałam właśnie albo żeby powtórzyć sama wolna podjednostkę beta hcg

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie dziewczyny mój lekarz przed prenatalnymi mówił że nie muszę robić pappa itd że to są dodatkowe badania , bo jeśli obraz USG nie pozostawia jakichś wątpliwości to nie ma sensu robić dodatkowo pappy i nifty bo to badania przesiewowe
    Aczkolwiek to starszy lekarz więc może ma jakieś swoje takie

• Cerva Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Już o tym myślałam właśnie albo żeby powtórzyć sama wolna podjednostkę beta hcg

Podobno nie powtarza się już tych wyników.
    Z kolei NT mojej siostrze wyszło trochę za wysokie na prenatalnych, a potem badali ją przed amniopunkcją i lekarz zdziwiony skąd to skierowanie skoro NT jest w normie... 😕 No ale ostatecznie jej zrobili.
    Poczekaj do poniedziałku co Twój prowadzący powie na te dwa różnie skrajne wyniki.

31 🙋🏼‍♀️
    👶🏼 2024
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cerva wrote:
    Podobno nie powtarza się już tych wyników.
    Z kolei NT mojej siostrze wyszło trochę za wysokie na prenatalnych, a potem badali ją przed amniopunkcją i lekarz zdziwiony skąd to skierowanie skoro NT jest w normie... 😕 No ale ostatecznie jej zrobili.
    Poczekaj do poniedziałku co Twój prowadzący powie na te dwa różnie skrajne wyniki.
    Nie rozumiem tylko skąd aż takie ryzyko skoro beta jest podwyższona ledwie o 0,6 mom a przeziernosc to 2,6 gdzie od 2,9 jest przyjęte ze może być coś nie tak

• Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Ogólnie dziewczyny mój lekarz przed prenatalnymi mówił że nie muszę robić pappa itd że to są dodatkowe badania , bo jeśli obraz USG nie pozostawia jakichś wątpliwości to nie ma sensu robić dodatkowo pappy i nifty bo to badania przesiewowe
    Aczkolwiek to starszy lekarz więc może ma jakieś swoje takie
    Czyli niestety widać, że ma średnio aktualna wiedzę... Albo po prostu uparcie trzyma się "swojego" sprzed x lat...

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Czyli niestety widać, że ma średnio aktualna wiedzę... Albo po prostu uparcie trzyma się "swojego" sprzed x lat...
    Może tak być że ma średnio aktualną wiedze jeżeli chodzi o usg prenatalne , ale jeśli chodzi o całą resztę to jeden z lepszych specjalistów . W pon idę na nifty i zobaczymy :)

Wysłany: 27 stycznia, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle tak zmieniając temat - jest w 12+4 tc. Powinnam już brać witaminy na II trymestr? Jest na nich napisane, że od 13 tc. 😅

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk

age.png
‹‹ 114 115 116 117 118 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ