Sierpniowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Cerva wrote:No czyli rozumiem, że ten ostateczny wynik będzie jeden i to jest zrozumiałe dla mnie. 🙂
@malgosia to, że ja dostałam wyniki z krwi to przypadek, bo akurat miałam konto w tym laboratorium które wykonywało i automatycznie dostałam smsa, że są wyniki. 😛 Przy pobieraniu nikt mi nie mówił, że mam je odebrać, albo kiedy i gdzie mogę sprawdzić.🍒 fertistim, cynk
🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C -
Małgosiagosia wrote:Ale raczej dostaniesz jeden wynik, myślę że to jest standard. Nie wiem czemu lekarz Evve przygotował dwa. I sugerujesz się tym skorygowanym.
https://zapodaj.net/plik-1ibcF4Infl
Edit: teraz się cofnęłam na forum i zauważyłam, że ona dostała dwie interpretacje w ogóle. Czyli lekarz zrobił dwie zupełnie sprzeczne ze sobą analizy. Też tego kompletnie nie rozumiem 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2024, 13:16
-
Lolcia37 wrote:Ale tam nie ma przypadku, że lekarz powiedział, że to badania zamienne, bo na tej kartce z ryzykiem 1:57, jest napisane, że zalecana jest amniopunkcja, a jedynie poinformowano o możliwości wykonania nifty, natomiast tam na drugiej kartce jest napisane, że ryzyko jest niskie i poinformowano o możliwości wykonania nifty. Nie ma mowy, o tym , że amniopunkcja i nifty to badania zamienne. Chyba też żadna z nas tak nie stwierdziła, tak samo jak to, że amniopunkcja jest zła , tylko, że wymaga to konsultacji z lekarzem, bo chyba nie jest tak, że idę do lekarza na NFZ i mówię, że chce amnio a on mówi ok już robimy. Tylko lekarz musi mieć do tego wskazania medyczne.
no chyba, żeby dał skierowanie do genetyka to wtedy inaczej, bo jeszcze genetyk się wypowiada.
Na amniopunkcję lub biopsję kosmówki zawsze pacjentka potrzebuje mieć skierowanie. -
Cerva wrote:A noo, odliczam dni. Dobrze że 01.02 mam zwykle USG to chociaż zobaczę tego Bąbla 😊
gin wszystko wklepie, wyliczy i będę wiedziała od razu.
W środę będzie u mnie 12+5 z om.
Któraś dziś pisała o wadze. U mnie na tę chwilę minus 2,5kg w stosunku do wagi sprzed ciąży. I też mam mdłości, ale akurat męczą głównie nocą 🤷🏻♀️ chyba, że poczuje jakiś zapach nieprzyjemny mięsa, to w dzień też mnie cofa. Mój spadek wagi jest taki standardowy, podejrzewam, że tym razem zacznie iść do góry ok 18-20 tc. 😃 Ją w tej ciąży mam tak, że wiele rzeczy do jedzenia jest jakby bez smaku 🙈 Czasami mam wrażenie, że dobrze czuje tylko kwaśne 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2024, 13:03
-
Betkaa wrote:Bo to skorygowane uwzględnia pomiary z USG i wywiad stanu zdrowia matki, jak nadciśnienie, toczeń, zespół antyfosfolipidowy, preeklampsja w poprzedniej ciąży, cukrzyca. Ja dostałam identyczne zestawienie, widać że te podstawowe są u mnie nawet wyższe jak u @Evvee27, bo opierają się tylko na wieku matki. Jest to opisane zaraz pod wynikami.
https://zapodaj.net/plik-1ibcF4Infl
Mamma-mia lubi tę wiadomość
🍒 fertistim, cynk
🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C -
Małgosiagosia wrote:No tak, to masz tak samo jak ja. Ale to jest jeden wynik, a nie dwa. A Evvee z tego co zrozumiałam dostała 2 różne wersje takich wyników.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2024, 13:18
Małgosiagosia, Mamma-mia, Sunnysunsun lubią tę wiadomość
-
Betkaa wrote:No właśnie cofnęłam się teraz do jej wiadomości i zauważyłam, że są dwie kompletnie rozbieżne analizy. Nie rozumiem tego kompletnie, jakby lekarz sam nie wiedział czego się doliczył 🤷♀️🍒 fertistim, cynk
Betkaa wrote:No właśnie cofnęłam się teraz do jej wiadomości i zauważyłam, że są dwie kompletnie rozbieżne analizy. Nie rozumiem tego kompletnie, jakby lekarz sam nie wiedział czego się doliczył 🤷♀️
Ehh no ale to już jego wina. Szkoda, że przez to pacjentka się tylko stresuje.Betkaa lubi tę wiadomość
-
Małgosiagosia wrote:No bez sensu. Sama ma sobie wybrać?
-
Dziewczyny ja sama nie rozumiem czemu dostałam dwa wyniki, jedne rozszerzone parametry a inne takie ogólne tylko , ja byłam w takim szoku że nawet nie zapytałam o nic tylko przyjęłam to do świadomości. Żadnego skierowania do genetyka nic ! Do mojego lekarza nie jestem w stanie się dodzwonić , jakby miał nieaktywny numer .. ja dziś poleciałam w wir pracy żeby nie myśleć ..
-
A jakby prenatalne zrobić jeszcze raz u kogoś innego?👶2019
Starania o drugie 👶 od 04.2023
1 cs 04.2023 - 💔 puste jajo płodowe - indukcja farmakologiczna i łyżeczkowanie w 06.2023
2 cs 09.2023 - 💔 cb
3 cs 10.2023 - 💔 cb
4 cs 11.2023 - ⏸️ + acard
01.12 beta 21,210 (11dpo); 04.12 beta 165,650 (14dpo); 06.12 beta 486,150 (16dpo)
11.12 5+0 pęcherzyk ciążowy w macicy + heparyna
20.12 6+2 zarodek 0,44cm ❤️
12.01 9+4 2,67cm człowieczka ❤️
26.01 11+4 prenatalne - wszystko ok 💪
12.02 14+0 chłopczyk 💙
23.03 połówkowe - wszystko ok 💙
26.04 - 795g chłopa 💪
22.05 - 1265g
20.06 - 2kg
05.07 - 2600g
19.07 - 3200g 🫠
02.08 - 3440g
12.08 - szpital 💞
14.08 👶
-
Evvee27 wrote:Dziewczyny ja sama nie rozumiem czemu dostałam dwa wyniki, jedne rozszerzone parametry a inne takie ogólne tylko , ja byłam w takim szoku że nawet nie zapytałam o nic tylko przyjęłam to do świadomości. Żadnego skierowania do genetyka nic ! Do mojego lekarza nie jestem w stanie się dodzwonić , jakby miał nieaktywny numer .. ja dziś poleciałam w wir pracy żeby nie myśleć ..
-
Ogólnie dziewczyny mój lekarz przed prenatalnymi mówił że nie muszę robić pappa itd że to są dodatkowe badania , bo jeśli obraz USG nie pozostawia jakichś wątpliwości to nie ma sensu robić dodatkowo pappy i nifty bo to badania przesiewowe
Aczkolwiek to starszy lekarz więc może ma jakieś swoje takie -
Evvee27 wrote:Już o tym myślałam właśnie albo żeby powtórzyć sama wolna podjednostkę beta hcg
Podobno nie powtarza się już tych wyników.
Z kolei NT mojej siostrze wyszło trochę za wysokie na prenatalnych, a potem badali ją przed amniopunkcją i lekarz zdziwiony skąd to skierowanie skoro NT jest w normie... 😕 No ale ostatecznie jej zrobili.
Poczekaj do poniedziałku co Twój prowadzący powie na te dwa różnie skrajne wyniki.31 🙋🏼♀️
👶🏼 2024 -
Cerva wrote:Podobno nie powtarza się już tych wyników.
Z kolei NT mojej siostrze wyszło trochę za wysokie na prenatalnych, a potem badali ją przed amniopunkcją i lekarz zdziwiony skąd to skierowanie skoro NT jest w normie... 😕 No ale ostatecznie jej zrobili.
Poczekaj do poniedziałku co Twój prowadzący powie na te dwa różnie skrajne wyniki. -
Evvee27 wrote:Ogólnie dziewczyny mój lekarz przed prenatalnymi mówił że nie muszę robić pappa itd że to są dodatkowe badania , bo jeśli obraz USG nie pozostawia jakichś wątpliwości to nie ma sensu robić dodatkowo pappy i nifty bo to badania przesiewowe
Aczkolwiek to starszy lekarz więc może ma jakieś swoje takie -
Mamma-mia wrote:Czyli niestety widać, że ma średnio aktualna wiedzę... Albo po prostu uparcie trzyma się "swojego" sprzed x lat...
-
W ogóle tak zmieniając temat - jest w 12+4 tc. Powinnam już brać witaminy na II trymestr? Jest na nich napisane, że od 13 tc. 😅🍒 fertistim, cynk
🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C