Sierpniowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Cerva wrote:No czyli rozumiem, że ten ostateczny wynik będzie jeden i to jest zrozumiałe dla mnie. 🙂
@malgosia to, że ja dostałam wyniki z krwi to przypadek, bo akurat miałam konto w tym laboratorium które wykonywało i automatycznie dostałam smsa, że są wyniki. 😛 Przy pobieraniu nikt mi nie mówił, że mam je odebrać, albo kiedy i gdzie mogę sprawdzić. -
Małgosiagosia wrote:Ale raczej dostaniesz jeden wynik, myślę że to jest standard. Nie wiem czemu lekarz Evve przygotował dwa. I sugerujesz się tym skorygowanym.
https://zapodaj.net/plik-1ibcF4Infl
Edit: teraz się cofnęłam na forum i zauważyłam, że ona dostała dwie interpretacje w ogóle. Czyli lekarz zrobił dwie zupełnie sprzeczne ze sobą analizy. Też tego kompletnie nie rozumiem 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia, 13:16
-
Lolcia37 wrote:Ale tam nie ma przypadku, że lekarz powiedział, że to badania zamienne, bo na tej kartce z ryzykiem 1:57, jest napisane, że zalecana jest amniopunkcja, a jedynie poinformowano o możliwości wykonania nifty, natomiast tam na drugiej kartce jest napisane, że ryzyko jest niskie i poinformowano o możliwości wykonania nifty. Nie ma mowy, o tym , że amniopunkcja i nifty to badania zamienne. Chyba też żadna z nas tak nie stwierdziła, tak samo jak to, że amniopunkcja jest zła , tylko, że wymaga to konsultacji z lekarzem, bo chyba nie jest tak, że idę do lekarza na NFZ i mówię, że chce amnio a on mówi ok już robimy. Tylko lekarz musi mieć do tego wskazania medyczne.
Na amniopunkcję lub biopsję kosmówki zawsze pacjentka potrzebuje mieć skierowanie. -
Cerva wrote:A noo, odliczam dni. Dobrze że 01.02 mam zwykle USG to chociaż zobaczę tego Bąbla 😊
W środę będzie u mnie 12+5 z om.
Któraś dziś pisała o wadze. U mnie na tę chwilę minus 2,5kg w stosunku do wagi sprzed ciąży. I też mam mdłości, ale akurat męczą głównie nocą 🤷🏻♀️ chyba, że poczuje jakiś zapach nieprzyjemny mięsa, to w dzień też mnie cofa. Mój spadek wagi jest taki standardowy, podejrzewam, że tym razem zacznie iść do góry ok 18-20 tc. 😃 Ją w tej ciąży mam tak, że wiele rzeczy do jedzenia jest jakby bez smaku 🙈 Czasami mam wrażenie, że dobrze czuje tylko kwaśne 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia, 13:03
-
Betkaa wrote:Bo to skorygowane uwzględnia pomiary z USG i wywiad stanu zdrowia matki, jak nadciśnienie, toczeń, zespół antyfosfolipidowy, preeklampsja w poprzedniej ciąży, cukrzyca. Ja dostałam identyczne zestawienie, widać że te podstawowe są u mnie nawet wyższe jak u @Evvee27, bo opierają się tylko na wieku matki. Jest to opisane zaraz pod wynikami.
https://zapodaj.net/plik-1ibcF4InflMamma-mia lubi tę wiadomość
-
Małgosiagosia wrote:No tak, to masz tak samo jak ja. Ale to jest jeden wynik, a nie dwa. A Evvee z tego co zrozumiałam dostała 2 różne wersje takich wyników.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia, 13:18
Małgosiagosia, Mamma-mia, Sunnysunsun lubią tę wiadomość
-
Betkaa wrote:No właśnie cofnęłam się teraz do jej wiadomości i zauważyłam, że są dwie kompletnie rozbieżne analizy. Nie rozumiem tego kompletnie, jakby lekarz sam nie wiedział czego się doliczył 🤷♀️
-
Betkaa wrote:No właśnie cofnęłam się teraz do jej wiadomości i zauważyłam, że są dwie kompletnie rozbieżne analizy. Nie rozumiem tego kompletnie, jakby lekarz sam nie wiedział czego się doliczył 🤷♀️
Ehh no ale to już jego wina. Szkoda, że przez to pacjentka się tylko stresuje.Betkaa lubi tę wiadomość
-
Małgosiagosia wrote:No bez sensu. Sama ma sobie wybrać?
-
Dziewczyny ja sama nie rozumiem czemu dostałam dwa wyniki, jedne rozszerzone parametry a inne takie ogólne tylko , ja byłam w takim szoku że nawet nie zapytałam o nic tylko przyjęłam to do świadomości. Żadnego skierowania do genetyka nic ! Do mojego lekarza nie jestem w stanie się dodzwonić , jakby miał nieaktywny numer .. ja dziś poleciałam w wir pracy żeby nie myśleć ..
-
A jakby prenatalne zrobić jeszcze raz u kogoś innego?👶2019
Starania o drugie 👶 od 04.2023
1 cs 04.2023 - 💔 puste jajo płodowe - indukcja farmakologiczna i łyżeczkowanie w 06.2023
2 cs 09.2023 - 💔 cb
3 cs 10.2023 - 💔 cb
4 cs 11.2023 - ⏸️ + acard
01.12 beta 21,210 (11dpo); 04.12 beta 165,650 (14dpo); 06.12 beta 486,150 (16dpo)
11.12 5+0 pęcherzyk ciążowy w macicy + heparyna
20.12 6+2 zarodek 0,44cm ❤️
12.01 9+4 2,67cm człowieczka ❤️
26.01 11+4 prenatalne - wszystko ok 💪
12.02 14+0 chłopczyk 💙
23.03 połówkowe - wszystko ok 💙
26.04 - 795g chłopa 💪
22.05 - 1265g
20.06 - 2kg
05.07 - 2600g
19.07 - 3200g 🫠
02.08 - 3440g
12.08 - szpital 💞
14.08 👶
-
Evvee27 wrote:Dziewczyny ja sama nie rozumiem czemu dostałam dwa wyniki, jedne rozszerzone parametry a inne takie ogólne tylko , ja byłam w takim szoku że nawet nie zapytałam o nic tylko przyjęłam to do świadomości. Żadnego skierowania do genetyka nic ! Do mojego lekarza nie jestem w stanie się dodzwonić , jakby miał nieaktywny numer .. ja dziś poleciałam w wir pracy żeby nie myśleć ..
-
Ogólnie dziewczyny mój lekarz przed prenatalnymi mówił że nie muszę robić pappa itd że to są dodatkowe badania , bo jeśli obraz USG nie pozostawia jakichś wątpliwości to nie ma sensu robić dodatkowo pappy i nifty bo to badania przesiewowe
Aczkolwiek to starszy lekarz więc może ma jakieś swoje takie -
Evvee27 wrote:Już o tym myślałam właśnie albo żeby powtórzyć sama wolna podjednostkę beta hcg
Podobno nie powtarza się już tych wyników.
Z kolei NT mojej siostrze wyszło trochę za wysokie na prenatalnych, a potem badali ją przed amniopunkcją i lekarz zdziwiony skąd to skierowanie skoro NT jest w normie... 😕 No ale ostatecznie jej zrobili.
Poczekaj do poniedziałku co Twój prowadzący powie na te dwa różnie skrajne wyniki.31 🙋🏼♀️
👶🏼 2024 -
Cerva wrote:Podobno nie powtarza się już tych wyników.
Z kolei NT mojej siostrze wyszło trochę za wysokie na prenatalnych, a potem badali ją przed amniopunkcją i lekarz zdziwiony skąd to skierowanie skoro NT jest w normie... 😕 No ale ostatecznie jej zrobili.
Poczekaj do poniedziałku co Twój prowadzący powie na te dwa różnie skrajne wyniki. -
Evvee27 wrote:Ogólnie dziewczyny mój lekarz przed prenatalnymi mówił że nie muszę robić pappa itd że to są dodatkowe badania , bo jeśli obraz USG nie pozostawia jakichś wątpliwości to nie ma sensu robić dodatkowo pappy i nifty bo to badania przesiewowe
Aczkolwiek to starszy lekarz więc może ma jakieś swoje takie -
Mamma-mia wrote:Czyli niestety widać, że ma średnio aktualna wiedzę... Albo po prostu uparcie trzyma się "swojego" sprzed x lat...
-
W ogóle tak zmieniając temat - jest w 12+4 tc. Powinnam już brać witaminy na II trymestr? Jest na nich napisane, że od 13 tc. 😅