Sierpniowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Małgosiagosia wrote:W ogóle tak zmieniając temat - jest w 12+4 tc. Powinnam już brać witaminy na II trymestr? Jest na nich napisane, że od 13 tc. 😅
Małgosiagosia lubi tę wiadomość
-
Małgosiagosia wrote:W ogóle tak zmieniając temat - jest w 12+4 tc. Powinnam już brać witaminy na II trymestr? Jest na nich napisane, że od 13 tc. 😅
-
Betkaa wrote:13+0 to już 2 trymestr, mi dziś tak wszystkie aplikacje pokazały 🥳🥳🥳🥳 myślę, że możesz już zacząć jak skończyły Ci się te na 1szy 😊 ja np. biorę całą ciążę jedne witaminy, bez rozróżnienia na trymestry
Tylko kurde czym się sugerować ? Bo mam z miesiączki 11t 5 dz
A z USG 12t 5 dz 😒 -
Evvee27 wrote:Myślałam że od 14 jest 2 trymestr 🥺
A z USG 12t 5 dz 😒🍒 fertistim, cynk
🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C -
A z USG 12t 5 dz 😒 -
A z USG 12t 5 dz 😒Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2024, 20:07
Emzet92 lubi tę wiadomość
-
Emiliia wrote:Tym z miesiączki jeśli regularna lub USG, ale wykonanym przed 10 tygodniem. To, że teraz Bąble wyprzedzają dany tydzień to już ich uroda, jedne rosną szybciej, inne wolniej 🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2024, 20:13
-
Evvee27 wrote:U mnie te owulacje i miesiączki były mega różne, a dwa ja już 6 dni przed okresem miałam test pozytywny więc i by się coś tam zgadzało ogóle dobrze rozumuję 😂
Zerknij sobie na pierwsze zdjęcia usg, jeśli tygodnie się pokrywały, to ten z miesiączki. Jeśli Maluch już wtedy „był do przodu” to mów ginowi, niech zmienia termin 🙂Mamma-mia lubi tę wiadomość
-
te witaminy w większości różnią się tylko kilkoma rzeczami np.zwiekszonym kwasem foliowym. A więcej kwasy wcześniej i tak nie zaszkodzi
-
Evvee27 wrote:U mnie te owulacje i miesiączki były mega różne, a dwa ja już 6 dni przed okresem miałam test pozytywny więc i by się coś tam zgadzało ogóle dobrze rozumuję 😂
Później dzieci już rosną różnie, większość z forum na USG kilka dni do przodu, a to nie znaczy, że rozwój neurologiczny itd. poszedł do przodu i jest starsze, tylko po prostu dłuższeteoretycznie można określać wiek ciąży przy USG np. 10 tc, ale w praktyce robi się to tylko wtedy,gdy miesiaczki są nieregularne, albo terminy się mocno rozjeżdżają. U mnie na pierwszych USG (miałam kilka) różnica była 0 albo 1 dzień. A na USG w 10 tc różnica była już 6 dni. Później się to powtórzyło. Nic nie przesuwaliśmy - a w międzyczasie byłam w szpitalu i tam również nikt tp nie przesuwał przez to 😉
Do porodu ważne jest trzymanie się terminu, nie przesuwanie go, bo na końcu kilka dni robi ogromną różnicę. Przesuwając można z wcześniaka "zrobić" dziecko donoszone, albo na odwrót - dziecko urodzone w terminie - po terminie.
Co do testu ciążowego - mi też wyszedł 6 dni przed terminem miesiączkia akurat dokładnie wiek, kiedy była owulacja, chodziłam na monitoring cyklu, także mam pewność, że nie była wcześniej niż zazwyczaj
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2024, 05:15
-
Emiliia wrote:Zerknij sobie na pierwsze zdjęcia usg, jeśli tygodnie się pokrywały, to ten z miesiączki. Jeśli Maluch już wtedy „był do przodu” to mów ginowi, niech zmienia termin 🙂
Ale wiele osób tego nie ogarnia, szczególnie w pierwszych ciążach dziewczyny chcą "przesuwać" terminy co chwilę 😅 pewnie dlatego, że miło jest myśleć, że jest się dalej w bardziej zaawansowanej ciąży 😃 (do czasu 😂) a później w 3 trymestrze w pewnym momencie jest zmartwienie, bo dziecko wychodzi nagle np. 2 tygodnie mniejsze czy coś takiego i się martwią, że hipotrofik będzie albo że coś z nim nie tak. No albo w drugą stronę właśnieEmiliia lubi tę wiadomość
-
Mamma-mia wrote:Najlepiej zweryfikować w tej sytuacji z 1 USG z zarodkiem z bijącym sercem.
Później dzieci już rosną różnie, większość z forum na USG kilka dni do przodu, a to nie znaczy, że rozwój neurologiczny itd. poszedł do przodu i jest starsze, tylko po prostu dłuższeteoretycznie można określać wiek ciąży przy USG np. 10 tc, ale w praktyce robi się to tylko wtedy,gdy miesiaczki są nieregularne, albo terminy się mocno rozjeżdżają. U mnie na pierwszych USG (miałam kilka) różnica była 0 albo 1 dzień. A na USG w 10 tc różnica była już 6 dni. Później się to powtórzyło. Nic nie przesuwaliśmy - a w międzyczasie byłam w szpitalu i tam również nikt tp nie przesuwał przez to 😉
Do porodu ważne jest trzymanie się terminu, nie przesuwanie go, bo na końcu kilka dni robi ogromną różnicę. Przesuwając można z wcześniaka "zrobić" dziecko donoszone, albo na odwrót - dziecko urodzone w terminie - po terminie.
Co do testu ciążowego - mi też wyszedł 6 dni przed terminem miesiączkia akurat dokładnie wiek, kiedy była owulacja, chodziłam na monitoring cyklu, także mam pewność, że nie była wcześniej niż zazwyczaj
Wiem rozumiem wszystko, tylko szkoda że lekarze tego nie tłumaczą 😂 bo na prenatalnych nawet wyznaczył mi nowy termin porodu i później pytał czy regularne miesiączki miałam 😒
Mniejsza z tym , to się trzymamy tego że mam już 12 tydzień 🥰 kurczę dziewczyny 7 dni zostało do 2 trymestru 🤞 wy już pewnie w 2 trymestrze jesteście , ale fajnie to brzmi , zwłaszcza z myślą że coraz bliżej do trzymania w ramionach maluszka 🥰
Jutro jadę na nifty , tylko muszę ogarnąć gdzie je zrobić , bo w naszym mieście diagnostyka je pobiera ale koszt to 2300 zł a w innym punkcie typowo nifty już koszt jest 1990 zł więc boję się że jakieś oszukaństwo ale wątpięMamma-mia lubi tę wiadomość
-
Ja mam dziś 12+2
A 2 trymestr liczę od 14+0. Tak też ma w plikach podziału ciąży mój szpital i takie znalazłam w artykułach medycznych. 3 trymestr od 27 do 40 tygodnia ciąży.
Ale to tylko nazwa, nie robi żadnej różnicy jak ktoś na to patrzy 😅Małgosiagosia lubi tę wiadomość
-
Mamma-mia wrote:Ja mam dziś 12+2
A 2 trymestr liczę od 14+0. Tak też ma w plikach podziału ciąży mój szpital i takie znalazłam w artykułach medycznych. 3 trymestr od 27 do 40 tygodnia ciąży.
Ale to tylko nazwa, nie robi żadnej różnicy jak ktoś na to patrzy 😅
Niby nazwa ale dla nas oczekujących to robi jakiś komfort psychiczny -
Evvee27 wrote:Niby nazwa ale dla nas oczekujących to robi jakiś komfort psychiczny
-
Ja jestem dziś 10+3 i jutro idę na test genetyczny Panorama. Wolę zapłacić ale mieć względny spokój już do końca ciąży. 14.02 mam USG prenatalne i już odliczam dni do tego czasu i do wyniku genetycznych, mam nadzieję że wszystko będzie ok ❤️ rocznikowo już 33 lata.
Lolcia37 lubi tę wiadomość
-
Evvee27 wrote:Ale to teraz masz jakieś nieprawidłowości ? Coś lekarz wykrył ?
-
Evvee27 wrote:Niby nazwa ale dla nas oczekujących to robi jakiś komfort psychiczny
Mniejsze ryzyko poronienia jest po 12 tc, a z kolei dolegliwości nieprzyjemne ciążowe to kwestia indywidualna i nie patrzą na to, czy jest 1 czy 2 trymestr 😅 Niektóre mają krótko, inne długo, jeszcze inne przez całą ciążę 🙈
Betka, nie tylko Tobie. 😙 Ja się bałam na początku, bo mam za sobą poronienia, a teraz myślę o tym, żeby szyjka dawała radę i bym nie miała przygód znowu z skaczącymi się wodami.
Niemniej co ma być to będzie. Trzeba myśleć pozytywnie 💚 i robić wszystkie badania terminowo by mieć rękę na pulsie. Będzie dobrze 😙