Sierpniowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Małgosiagosia wrote:W ogóle tak zmieniając temat - jest w 12+4 tc. Powinnam już brać witaminy na II trymestr? Jest na nich napisane, że od 13 tc. 😅
Małgosiagosia lubi tę wiadomość
-
Małgosiagosia wrote:W ogóle tak zmieniając temat - jest w 12+4 tc. Powinnam już brać witaminy na II trymestr? Jest na nich napisane, że od 13 tc. 😅
-
Betkaa wrote:13+0 to już 2 trymestr, mi dziś tak wszystkie aplikacje pokazały 🥳🥳🥳🥳 myślę, że możesz już zacząć jak skończyły Ci się te na 1szy 😊 ja np. biorę całą ciążę jedne witaminy, bez rozróżnienia na trymestry
Tylko kurde czym się sugerować ? Bo mam z miesiączki 11t 5 dz
A z USG 12t 5 dz 😒 -
Evvee27 wrote:Myślałam że od 14 jest 2 trymestr 🥺
A z USG 12t 5 dz 😒 -
A z USG 12t 5 dz 😒 -
A z USG 12t 5 dz 😒Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia, 20:07
Emzet92 lubi tę wiadomość
-
Emiliia wrote:Tym z miesiączki jeśli regularna lub USG, ale wykonanym przed 10 tygodniem. To, że teraz Bąble wyprzedzają dany tydzień to już ich uroda, jedne rosną szybciej, inne wolniej 🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia, 20:13
-
Evvee27 wrote:U mnie te owulacje i miesiączki były mega różne, a dwa ja już 6 dni przed okresem miałam test pozytywny więc i by się coś tam zgadzało ogóle dobrze rozumuję 😂
Zerknij sobie na pierwsze zdjęcia usg, jeśli tygodnie się pokrywały, to ten z miesiączki. Jeśli Maluch już wtedy „był do przodu” to mów ginowi, niech zmienia termin 🙂Mamma-mia lubi tę wiadomość
-
-
Evvee27 wrote:U mnie te owulacje i miesiączki były mega różne, a dwa ja już 6 dni przed okresem miałam test pozytywny więc i by się coś tam zgadzało ogóle dobrze rozumuję 😂
Później dzieci już rosną różnie, większość z forum na USG kilka dni do przodu, a to nie znaczy, że rozwój neurologiczny itd. poszedł do przodu i jest starsze, tylko po prostu dłuższe teoretycznie można określać wiek ciąży przy USG np. 10 tc, ale w praktyce robi się to tylko wtedy,gdy miesiaczki są nieregularne, albo terminy się mocno rozjeżdżają. U mnie na pierwszych USG (miałam kilka) różnica była 0 albo 1 dzień. A na USG w 10 tc różnica była już 6 dni. Później się to powtórzyło. Nic nie przesuwaliśmy - a w międzyczasie byłam w szpitalu i tam również nikt tp nie przesuwał przez to 😉
Do porodu ważne jest trzymanie się terminu, nie przesuwanie go, bo na końcu kilka dni robi ogromną różnicę. Przesuwając można z wcześniaka "zrobić" dziecko donoszone, albo na odwrót - dziecko urodzone w terminie - po terminie.
Co do testu ciążowego - mi też wyszedł 6 dni przed terminem miesiączki a akurat dokładnie wiek, kiedy była owulacja, chodziłam na monitoring cyklu, także mam pewność, że nie była wcześniej niż zazwyczajWiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia, 05:15
-
Emiliia wrote:Zerknij sobie na pierwsze zdjęcia usg, jeśli tygodnie się pokrywały, to ten z miesiączki. Jeśli Maluch już wtedy „był do przodu” to mów ginowi, niech zmienia termin 🙂
Ale wiele osób tego nie ogarnia, szczególnie w pierwszych ciążach dziewczyny chcą "przesuwać" terminy co chwilę 😅 pewnie dlatego, że miło jest myśleć, że jest się dalej w bardziej zaawansowanej ciąży 😃 (do czasu 😂) a później w 3 trymestrze w pewnym momencie jest zmartwienie, bo dziecko wychodzi nagle np. 2 tygodnie mniejsze czy coś takiego i się martwią, że hipotrofik będzie albo że coś z nim nie tak. No albo w drugą stronę właśnieEmiliia lubi tę wiadomość
-
Mamma-mia wrote:Najlepiej zweryfikować w tej sytuacji z 1 USG z zarodkiem z bijącym sercem.
Później dzieci już rosną różnie, większość z forum na USG kilka dni do przodu, a to nie znaczy, że rozwój neurologiczny itd. poszedł do przodu i jest starsze, tylko po prostu dłuższe teoretycznie można określać wiek ciąży przy USG np. 10 tc, ale w praktyce robi się to tylko wtedy,gdy miesiaczki są nieregularne, albo terminy się mocno rozjeżdżają. U mnie na pierwszych USG (miałam kilka) różnica była 0 albo 1 dzień. A na USG w 10 tc różnica była już 6 dni. Później się to powtórzyło. Nic nie przesuwaliśmy - a w międzyczasie byłam w szpitalu i tam również nikt tp nie przesuwał przez to 😉
Do porodu ważne jest trzymanie się terminu, nie przesuwanie go, bo na końcu kilka dni robi ogromną różnicę. Przesuwając można z wcześniaka "zrobić" dziecko donoszone, albo na odwrót - dziecko urodzone w terminie - po terminie.
Co do testu ciążowego - mi też wyszedł 6 dni przed terminem miesiączki a akurat dokładnie wiek, kiedy była owulacja, chodziłam na monitoring cyklu, także mam pewność, że nie była wcześniej niż zazwyczaj
Wiem rozumiem wszystko, tylko szkoda że lekarze tego nie tłumaczą 😂 bo na prenatalnych nawet wyznaczył mi nowy termin porodu i później pytał czy regularne miesiączki miałam 😒
Mniejsza z tym , to się trzymamy tego że mam już 12 tydzień 🥰 kurczę dziewczyny 7 dni zostało do 2 trymestru 🤞 wy już pewnie w 2 trymestrze jesteście , ale fajnie to brzmi , zwłaszcza z myślą że coraz bliżej do trzymania w ramionach maluszka 🥰
Jutro jadę na nifty , tylko muszę ogarnąć gdzie je zrobić , bo w naszym mieście diagnostyka je pobiera ale koszt to 2300 zł a w innym punkcie typowo nifty już koszt jest 1990 zł więc boję się że jakieś oszukaństwo ale wątpięMamma-mia lubi tę wiadomość
-
Ja mam dziś 12+2
A 2 trymestr liczę od 14+0. Tak też ma w plikach podziału ciąży mój szpital i takie znalazłam w artykułach medycznych. 3 trymestr od 27 do 40 tygodnia ciąży.
Ale to tylko nazwa, nie robi żadnej różnicy jak ktoś na to patrzy 😅Małgosiagosia lubi tę wiadomość
-
Mamma-mia wrote:Ja mam dziś 12+2
A 2 trymestr liczę od 14+0. Tak też ma w plikach podziału ciąży mój szpital i takie znalazłam w artykułach medycznych. 3 trymestr od 27 do 40 tygodnia ciąży.
Ale to tylko nazwa, nie robi żadnej różnicy jak ktoś na to patrzy 😅
Niby nazwa ale dla nas oczekujących to robi jakiś komfort psychiczny -
Evvee27 wrote:Niby nazwa ale dla nas oczekujących to robi jakiś komfort psychiczny
-
Ja jestem dziś 10+3 i jutro idę na test genetyczny Panorama. Wolę zapłacić ale mieć względny spokój już do końca ciąży. 14.02 mam USG prenatalne i już odliczam dni do tego czasu i do wyniku genetycznych, mam nadzieję że wszystko będzie ok ❤️ rocznikowo już 33 lata.
Lolcia37 lubi tę wiadomość
-
Evvee27 wrote:Ale to teraz masz jakieś nieprawidłowości ? Coś lekarz wykrył ?
-
Evvee27 wrote:Niby nazwa ale dla nas oczekujących to robi jakiś komfort psychiczny
Mniejsze ryzyko poronienia jest po 12 tc, a z kolei dolegliwości nieprzyjemne ciążowe to kwestia indywidualna i nie patrzą na to, czy jest 1 czy 2 trymestr 😅 Niektóre mają krótko, inne długo, jeszcze inne przez całą ciążę 🙈
Betka, nie tylko Tobie. 😙 Ja się bałam na początku, bo mam za sobą poronienia, a teraz myślę o tym, żeby szyjka dawała radę i bym nie miała przygód znowu z skaczącymi się wodami.
Niemniej co ma być to będzie. Trzeba myśleć pozytywnie 💚 i robić wszystkie badania terminowo by mieć rękę na pulsie. Będzie dobrze 😙