Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    W ogóle tak zmieniając temat - jest w 12+4 tc. Powinnam już brać witaminy na II trymestr? Jest na nich napisane, że od 13 tc. 😅
    Dokończ sobie te co masz z I i wtedy możesz , bo to chyba od 14 tc jak się dobrze orientuje 😄

Małgosiagosia lubi tę wiadomość

• Betkaa Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    W ogóle tak zmieniając temat - jest w 12+4 tc. Powinnam już brać witaminy na II trymestr? Jest na nich napisane, że od 13 tc. 😅
    13+0 to już 2 trymestr, mi dziś tak wszystkie aplikacje pokazały 🥳🥳🥳🥳 myślę, że możesz już zacząć jak skończyły Ci się te na 1szy 😊 ja np. biorę całą ciążę jedne witaminy, bez rozróżnienia na trymestry

👶 4.02.2020 synek 💙
    👼 25.12.2022 poronienie zatrzymane 13 tc 💔
    ⏸️ 26.11.2023 💝
    👶 1.08.2024 córeczka 🩷

📋 niedoczynność tarczycy, V Leiden
    💊 Euthyrox, Clexane40, Acard150, Duphaston, Nospa, Mg, wit
    age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betkaa wrote:
    13+0 to już 2 trymestr, mi dziś tak wszystkie aplikacje pokazały 🥳🥳🥳🥳 myślę, że możesz już zacząć jak skończyły Ci się te na 1szy 😊 ja np. biorę całą ciążę jedne witaminy, bez rozróżnienia na trymestry
    Myślałam że od 14 jest 2 trymestr 🥺
    Tylko kurde czym się sugerować ? Bo mam z miesiączki 11t 5 dz
    A z USG 12t 5 dz 😒

• Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    A z USG 12t 5 dz 😒
    Ja sugeruję się usg, bo to ten „prawdziwy” termin. Zostało mi kilka tabletek z I trymestru to dokończę i biorę się za drugi. Jak to leci. 😳

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

age.png
  • Betkaa Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    A z USG 12t 5 dz 😒
    Zależy jak kto interpretuje. Np. 13+2 to trzynasty tydzień, bo tyle jest pełnych skończonych ale można też mówić "jestem w 14tym tygodniu", bo on właśnie jest w trakcie od dwóch dni 😉

👶 4.02.2020 synek 💙
    ⏸️ 26.11.2023 💝
    👶 1.08.2024 córeczka 🩷

age.png
  • Emiliia Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    A z USG 12t 5 dz 😒
    Tym z miesiączki jeśli regularna lub USG, ale wykonanym przed 10 tygodniem. To, że teraz Bąble wyprzedzają dany tydzień to już ich uroda, jedne rosną szybciej, inne wolniej 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia, 20:07

Emzet92 lubi tę wiadomość

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emiliia wrote:
    Tym z miesiączki jeśli regularna lub USG, ale wykonanym przed 10 tygodniem. To, że teraz Bąble wyprzedzają dany tydzień to już ich uroda, jedne rosną szybciej, inne wolniej 🙂
    U mnie te owulacje i miesiączki były mega różne, a dwa ja już 6 dni przed okresem miałam test pozytywny więc i by się coś tam zgadzało ogóle dobrze rozumuję 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia, 20:13

• Emiliia Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    U mnie te owulacje i miesiączki były mega różne, a dwa ja już 6 dni przed okresem miałam test pozytywny więc i by się coś tam zgadzało ogóle dobrze rozumuję 😂

Zerknij sobie na pierwsze zdjęcia usg, jeśli tygodnie się pokrywały, to ten z miesiączki. Jeśli Maluch już wtedy „był do przodu” to mów ginowi, niech zmienia termin 🙂

Mamma-mia lubi tę wiadomość

age.png
  • Emiliia Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogarnęłam to, bo moj synek był gigantem, na każdym usg wyprzedzał daty o około 2 tyg. Także tylko początkowe usg bierzemy do terminu 🙂

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 05:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Tydzień czy dwa w jedną lub drugą nie gra roli :) te witaminy w większości różnią się tylko kilkoma rzeczami np.zwiekszonym kwasem foliowym. A więcej kwasy wcześniej i tak nie zaszkodzi :)

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 05:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Najlepiej zweryfikować w tej sytuacji z 1 USG z zarodkiem z bijącym sercem.
    Później dzieci już rosną różnie, większość z forum na USG kilka dni do przodu, a to nie znaczy, że rozwój neurologiczny itd. poszedł do przodu i jest starsze, tylko po prostu dłuższe :) teoretycznie można określać wiek ciąży przy USG np. 10 tc, ale w praktyce robi się to tylko wtedy,gdy miesiaczki są nieregularne, albo terminy się mocno rozjeżdżają. U mnie na pierwszych USG (miałam kilka) różnica była 0 albo 1 dzień. A na USG w 10 tc różnica była już 6 dni. Później się to powtórzyło. Nic nie przesuwaliśmy - a w międzyczasie byłam w szpitalu i tam również nikt tp nie przesuwał przez to 😉
    Do porodu ważne jest trzymanie się terminu, nie przesuwanie go, bo na końcu kilka dni robi ogromną różnicę. Przesuwając można z wcześniaka "zrobić" dziecko donoszone, albo na odwrót - dziecko urodzone w terminie - po terminie.

Co do testu ciążowego - mi też wyszedł 6 dni przed terminem miesiączki :) a akurat dokładnie wiek, kiedy była owulacja, chodziłam na monitoring cyklu, także mam pewność, że nie była wcześniej niż zazwyczaj :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia, 05:15

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 05:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emiliia wrote:
    Zerknij sobie na pierwsze zdjęcia usg, jeśli tygodnie się pokrywały, to ten z miesiączki. Jeśli Maluch już wtedy „był do przodu” to mów ginowi, niech zmienia termin 🙂
    Dokładnie 😁
    Ale wiele osób tego nie ogarnia, szczególnie w pierwszych ciążach dziewczyny chcą "przesuwać" terminy co chwilę 😅 pewnie dlatego, że miło jest myśleć, że jest się dalej w bardziej zaawansowanej ciąży 😃 (do czasu 😂) a później w 3 trymestrze w pewnym momencie jest zmartwienie, bo dziecko wychodzi nagle np. 2 tygodnie mniejsze czy coś takiego i się martwią, że hipotrofik będzie albo że coś z nim nie tak. No albo w drugą stronę właśnie :)

Emiliia lubi tę wiadomość

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Najlepiej zweryfikować w tej sytuacji z 1 USG z zarodkiem z bijącym sercem.
    Później dzieci już rosną różnie, większość z forum na USG kilka dni do przodu, a to nie znaczy, że rozwój neurologiczny itd. poszedł do przodu i jest starsze, tylko po prostu dłuższe :) teoretycznie można określać wiek ciąży przy USG np. 10 tc, ale w praktyce robi się to tylko wtedy,gdy miesiaczki są nieregularne, albo terminy się mocno rozjeżdżają. U mnie na pierwszych USG (miałam kilka) różnica była 0 albo 1 dzień. A na USG w 10 tc różnica była już 6 dni. Później się to powtórzyło. Nic nie przesuwaliśmy - a w międzyczasie byłam w szpitalu i tam również nikt tp nie przesuwał przez to 😉
    Do porodu ważne jest trzymanie się terminu, nie przesuwanie go, bo na końcu kilka dni robi ogromną różnicę. Przesuwając można z wcześniaka "zrobić" dziecko donoszone, albo na odwrót - dziecko urodzone w terminie - po terminie.

Co do testu ciążowego - mi też wyszedł 6 dni przed terminem miesiączki :) a akurat dokładnie wiek, kiedy była owulacja, chodziłam na monitoring cyklu, także mam pewność, że nie była wcześniej niż zazwyczaj :)

Wiem rozumiem wszystko, tylko szkoda że lekarze tego nie tłumaczą 😂 bo na prenatalnych nawet wyznaczył mi nowy termin porodu i później pytał czy regularne miesiączki miałam 😒
    Mniejsza z tym , to się trzymamy tego że mam już 12 tydzień 🥰 kurczę dziewczyny 7 dni zostało do 2 trymestru 🤞 wy już pewnie w 2 trymestrze jesteście , ale fajnie to brzmi , zwłaszcza z myślą że coraz bliżej do trzymania w ramionach maluszka 🥰

Jutro jadę na nifty , tylko muszę ogarnąć gdzie je zrobić , bo w naszym mieście diagnostyka je pobiera ale koszt to 2300 zł a w innym punkcie typowo nifty już koszt jest 1990 zł więc boję się że jakieś oszukaństwo ale wątpię

Mamma-mia lubi tę wiadomość

• Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dziś 12+2 :)
    A 2 trymestr liczę od 14+0. Tak też ma w plikach podziału ciąży mój szpital i takie znalazłam w artykułach medycznych. 3 trymestr od 27 do 40 tygodnia ciąży. :)
    Ale to tylko nazwa, nie robi żadnej różnicy jak ktoś na to patrzy 😅

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Ja mam dziś 12+2 :)
    A 2 trymestr liczę od 14+0. Tak też ma w plikach podziału ciąży mój szpital i takie znalazłam w artykułach medycznych. 3 trymestr od 27 do 40 tygodnia ciąży. :)
    Ale to tylko nazwa, nie robi żadnej różnicy jak ktoś na to patrzy 😅

Niby nazwa ale dla nas oczekujących to robi jakiś komfort psychiczny

• Betkaa Ekspertka

Wysłany: 28 stycznia, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Chyba tylko mi na tym forum nie daje to żadnego komfortu psychicznego po ostatniej ciąży 😪 boję się teraz bardziej niż w 1szym trymestrze, czy łożysko da radę 😪

👶 4.02.2020 synek 💙
    ⏸️ 26.11.2023 💝
    👶 1.08.2024 córeczka 🩷

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betkaa wrote:
    Chyba tylko mi na tym forum nie daje to żadnego komfortu psychicznego po ostatniej ciąży 😪 boję się teraz bardziej niż w 1szym trymestrze, czy łożysko da radę 😪
    Ale to teraz masz jakieś nieprawidłowości ? Coś lekarz wykrył ?

• Pauli05 Ekspertka

Wysłany: 28 stycznia, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem dziś 10+3 i jutro idę na test genetyczny Panorama. Wolę zapłacić ale mieć względny spokój już do końca ciąży. 14.02 mam USG prenatalne i już odliczam dni do tego czasu i do wyniku genetycznych, mam nadzieję że wszystko będzie ok ❤️ rocznikowo już 33 lata.

Lolcia37 lubi tę wiadomość

• Betkaa Ekspertka

Wysłany: 28 stycznia, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Ale to teraz masz jakieś nieprawidłowości ? Coś lekarz wykrył ?
    Nie, wszystkio w normie ale ostatnio też nie było żadnych nieprawidłowości 🤷‍♀️

👶 4.02.2020 synek 💙
    ⏸️ 26.11.2023 💝
    👶 1.08.2024 córeczka 🩷

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Szczerze dla mnie nie ma to żadnej różnicy :)
    Mniejsze ryzyko poronienia jest po 12 tc, a z kolei dolegliwości nieprzyjemne ciążowe to kwestia indywidualna i nie patrzą na to, czy jest 1 czy 2 trymestr 😅 Niektóre mają krótko, inne długo, jeszcze inne przez całą ciążę 🙈

Betka, nie tylko Tobie. 😙 Ja się bałam na początku, bo mam za sobą poronienia, a teraz myślę o tym, żeby szyjka dawała radę i bym nie miała przygód znowu z skaczącymi się wodami.
    Niemniej co ma być to będzie. Trzeba myśleć pozytywnie 💚 i robić wszystkie badania terminowo by mieć rękę na pulsie. Będzie dobrze 😙

age.png
‹‹ 115 116 117 118 119 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ