Sierpniowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
O przypomnialyscie mi o laktatorze, koniecznie 🙂
Tylko elektroniczny.
Nie popełniajcie mojego błędu, gdzie z góry uznałam, że będę karmiła piersią więc laktator niepotrzebny ale na w razie w na rozkręcenie kupiłam sobie taki do ręcznego pompowania... 🥴
Oczywiście z kp było słabo, o laktacje walczyłam i siedziałam po nocach i pompowałam😆😆😆 nigdy więcej 😅
A nam szumis się nie przydał i nie mieliśmy. Za to miałam aplikacje na telefonie z różnymi szumami dla dzieci, ale to u nas się nie sprawdziło. Dziecko za bardzo płakało aby to na nim zrobiło jakies wrażenie 😅👶2019
Starania o drugie 👶 od 04.2023
1 cs 04.2023 - 💔 puste jajo płodowe - indukcja farmakologiczna i łyżeczkowanie w 06.2023
2 cs 09.2023 - 💔 cb
3 cs 10.2023 - 💔 cb
4 cs 11.2023 - ⏸️ + acard
01.12 beta 21,210 (11dpo); 04.12 beta 165,650 (14dpo); 06.12 beta 486,150 (16dpo)
11.12 5+0 pęcherzyk ciążowy w macicy + heparyna
20.12 6+2 zarodek 0,44cm ❤️
12.01 9+4 2,67cm człowieczka ❤️
26.01 11+4 prenatalne - wszystko ok 💪
12.02 14+0 chłopczyk 💙
23.03 połówkowe - wszystko ok 💙
26.04 - 795g chłopa 💪
22.05 - 1265g
20.06 - 2kg
05.07 - 2600g
19.07 - 3200g 🫠
02.08 - 3440g
12.08 - szpital 💞
14.08 👶
-
@Emzet92, to przytulanie przez podduszanie mnie zawsze rozczula 🤣 słodka ekipa! Mam identyczną matę 😁
@Emiliia, o kurczę, jak Ty urodziłaś tak wielkie dziecko?czy miałaś CC bo nie pamiętam 😁 ja też całym sercem podziwiam mamy kpi, zanim rozkręciłam laktację i zwalczyłam zapalenie piersi itp minął prawie miesiąc i szczerze nie mogłam patrzeć już na laktator i butelki 🤣 to serio ogrom pracy i poświęcenia ❤️
@Tosiia, raczej jak przycisnęłaś ręką nie powinno się nic stać, dziecko jest jednak chronione przez ileś warstw, chyba że nadziałaś się z całej siły o kant stołu czy coś 😬 ale jak źle się czujesz, czy mega boisz to zawsze warto się skonsultować z lekarzem 🤷 głowa do góry, będzie ok 🫂Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2024, 19:16
Emzet92 lubi tę wiadomość
👫33 lata
🐕2019
👶12.2022 💙
👶08.2024 💙 -
Asiasia1 wrote:@Emzet92, to przytulanie przez podduszanie mnie zawsze rozczula 🤣 słodka ekipa! Mam identyczną matę 😁
@Emiliia, o kurczę, jak Ty urodziłaś tak wielkie dziecko?czy miałaś CC bo nie pamiętam 😁 ja też całym sercem podziwiam mamy kpi, zanim rozkręciłam laktację i zwalczyłam zapalenie piersi itp minął prawie miesiąc i szczerze nie mogłam patrzeć już na laktator i butelki 🤣 to serio ogrom pracy i poświęcenia ❤️
@Tosiia, raczej jak przycisnęłaś ręką nie powinno nic się stać, dziecko jest jednak chronione przez ileś warstw, chyba że nadziałaś się z całej siły o kant stołu czy coś 😬 ale jak źle się czujesz, czy mega boisz to zawsze warto się skonsultować z lekarzem 🤷 głowa do góry, będzie ok 🫂
Asia, nie wiem jak😂 ale sn😬 sam poród to nie byla tragedia, trwał 5 godzin, wszystko naturalnie, ale jak położna pokazała mi moje dziecko, to umarłam 😂 spojrzała i mówi „ no 5 kilo on ma”🙈 i miał. Nie mam cukrzycy, on tez nie ma. Teraz waga ma być podobna, ale nie skuszę się już chyba na sn.Lolcia37 lubi tę wiadomość
-
O mamooo!! Ile ważnych informacji. Jak dobrze, że istnieje coś takiego jak internet, fora i Wy kochane ❤️
To mój pierwszy bejbik dlatego jestem kompletnie zielona 🙈 z czego najlepiej czerpać informacje? Książki, fora, jakieś podcasty położnych?
Na szkołę rodzenia na pewno się wybiorę, ale chyba jeszcze za wcześnie.
Pieeeeekne te zwierzaczki macie 😍natala lubi tę wiadomość
-
Emiliia wrote:Też byłam kp i kpi 🙂 kpi, bo pierworodny ważył 5180g i ciężko było go wyżywić, a ja zawzięta byłam na kp. Podziwiam wszystkie mamy kpi 💪🏼
Później dziewczyny osiągnęły po 3kg wagi, więc stopniowo przechodziłysmy na kp. No i przy KP fajnie mieć poduchę. Ja miałam bliźniaczą Twinny Lu do karmienia w tandemie, więc nie doradzę. Sama przyjmę rady w tym temacie.
A później musiałam iść z jedną z córek do szpitala, drugiej zostawiłam mleko. Niemniej po powrocie nie chciała wrócić już na pierś, a ja nie miałam siły o to walczyć. Więc po zjedzeniu zapasów mleka jedna przeszła na mm, druga została kp. Przy mm polecam zestaw z miniland termos i butelka na wodę. Termos długo trzyma temperaturę, co jest ważne w nocy. Wiem, że są ekspresy do mleka, ale nie ogarniam tego tematu 😂
A z rzeczy poza jedzeniowych to polecam śpiworki do spania z motherhood, otulacz muślinowy z Babyono na upały, miskę higieniczną od Mamy Ginekolog i okrycie kąpielowe też z jej sklepu. Kocham ten ręcznik miłością prawdziwą 🥳Emiliia lubi tę wiadomość
Trudna droga IVF
01.2021 ❄❄
03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
08.2021 FET
11.2021 ❄❄❄
11.2021 ET
01.2022 FET 3BB,1BB🎉
09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
11. 2023 - SZOK, naturalny cud
07.2024 Sz. 3885g
-
Asieek wrote:O mamooo!! Ile ważnych informacji. Jak dobrze, że istnieje coś takiego jak internet, fora i Wy kochane ❤️
To mój pierwszy bejbik dlatego jestem kompletnie zielona 🙈 z czego najlepiej czerpać informacje? Książki, fora, jakieś podcasty położnych?
Pieeeeekne te zwierzaczki macie 😍 -
Emiliia wrote:Asia, nie wiem jak😂 ale sn😬 sam poród to nie byla tragedia, trwał 5 godzin, wszystko naturalnie, ale jak położna pokazała mi moje dziecko, to umarłam 😂 spojrzała i mówi „ no 5 kilo on ma”🙈 i miał. Nie mam cukrzycy, on tez nie ma. Teraz waga ma być podobna, ale nie skuszę się już chyba na sn.
Emiliia lubi tę wiadomość
Trudna droga IVF
01.2021 ❄❄
03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
08.2021 FET
11.2021 ❄❄❄
11.2021 ET
01.2022 FET 3BB,1BB🎉
09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
11. 2023 - SZOK, naturalny cud
07.2024 Sz. 3885g
-
Emiliia wrote:Asia, nie wiem jak😂 ale sn😬 sam poród to nie byla tragedia, trwał 5 godzin, wszystko naturalnie, ale jak położna pokazała mi moje dziecko, to umarłam 😂 spojrzała i mówi „ no 5 kilo on ma”🙈 i miał. Nie mam cukrzycy, on tez nie ma. Teraz waga ma być podobna, ale nie skuszę się już chyba na sn.04.2020 synek 💙
08.2024 córeczka 🩷 -
Część dziewczyny dawno mnie nie było, jakoś gorszy czas miałam chyba , z mężem mi się nie układa w ogóle ..
prócz tego czuję się świetne aż za świetnie 🥹
Mam nadzieję że u was również dobrze chociaż z tego co czytam to powoli każda z nas przynosi dobre wieści 🥰
Plamienia minęły a ja w miarę spokojnie już przeżywam ciążę mimo problemów , ostatnio czuję ruchy dzidziusia chyba 😁
A brzuszek ciążowy prezentuje się tak
https://zapodaj.net/plik-YV1AZgROEK[/url]
Betkaa, Patrykotka, Asiasia1, Sunnysunsun, Kinia197, Lolcia37, Jagi lubią tę wiadomość
-
Evvee27 wrote:Część dziewczyny dawno mnie nie było, jakoś gorszy czas miałam chyba , z mężem mi się nie układa w ogóle ..
Mam nadzieję że u was również dobrze chociaż z tego co czytam to powoli każda z nas przynosi dobre wieści 🥰
Plamienia minęły a ja w miarę spokojnie już przeżywam ciążę mimo problemów , ostatnio czuję ruchy dzidziusia chyba 😁
Sliczny brzuszek! I jaka Ty jestes sliczna 😍 ktory to tc?
To wasz pierwszy bobasek? Moze męża troche emocje przerosly na mysl o zostaniu tata? Martwi sie czy podola tej roli i sie troche zagubil i dlatego sie nie dogadujecie?11.12 ⏸️
03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5) -
Asiasia1 wrote:@AEGO, nigdy nie był psem dominującym, kładł się przed wszystkimi psami na plecach a nawet przed kotami 😅 złagodniał po sterylizacji (jądra zatrzymały mu się w brzuchu i musieliśmy) i jeszcze bardziej odkąd mamy dziecko. Mały dał mu nieźle popalić 😅 ale to był zawsze kanapowiec/ przytulak. Odpala się tylko w towarzystwie innych cavalierow. Wtedy szaleje równo 🤣
@Cerva, kokon dla mnie był ekstra! Czy jak do kogoś jechałam, czy mały leżał w salonie na kanapie, jak zasnął mogłam go łatwo przenieść i bezpiecznie leżał. Rożek na 3 tyg się nam przydał bo mały lubił w nim spać ale śpiworki to must have. Wygodne i dziecko bezpiecznie w nim śpi do dziś. Tylko warto zwrócić uwagę na grubość (TOG). Dla dzieciaczków sierpniowych wybrałabym jakiś lżejszy. Z otulacza i ochraniacza do łóżeczka nie korzystałam. Wiem, że mnie niektóre z Was mogą zjeść ale dla mnie nr 1 to był miś szumiś 🙈 mega pomoc w usypianiu do teraz. Jedyna rzecz, która mi się w ogóle nie przydała to t-shirty/koszulki z długim rękawem 😅 dostałam trochę takich, kilka kupiłam jak wpadłam w zakupowy szał bo były cute a dla malucha to tylko bodziak. Najwygodniej. I tak jak Papatka, laktator mi bardzo pomógł uratować laktację. A niektórzy mówili po co kupuję jak nie wiem czy będę potrzebować. A wypis dostałam w wigilię więc ciekawe gdzie bym miała kupić 🤣 z gadżetów, które fajnie mieć ale nie są obowiązkowe- wyparzacz/ podgrzewacz mam taki od neno. Spoko sprawa. Czy jak chciałam gdzieś wyjść mąż mógł raz dwa podgrzać moje mleko dla małego, butelki i smoczki raz dwa się wyparzały.
Dziewczyny, które macie czworonogi/ inne zwierzątka, nie chcecie się nimi pochwalić? 😁😍
https://zapodaj.net/plik-fKFrzzb3Ox
i kocham je jak własne dzieci 🤭🥰klaudia_23, Małgosiagosia, Betkaa, Asiasia1, Sunnysunsun, Kinia197, Lolcia37 lubią tę wiadomość
-
Jejku dziewczyny ja to nawet nie wiem jak te niektóre rzeczy do kupienia co piszecie wyglądają i muszę googlować.
Czy ten przewijak to konieczność? My chyba będziemy mieć dostawkę (łóżeczko dopiero później), a komody też żadnej nie mamy. Nie da rady przebierać dziecka na łóżku?
Nie chcę też nakupować rzeczy, które będą leżeć, bo jestem minimalistką i nie lubię zagracania. Te rożki, śpiworki, otulacze, kokony to dla mnie czarna magia i zupełnie nie mam pojęcia co mi się przyda. 🥲
Wyglądacie świetnie! A zwierzątka słodkie. Ja niestety żadnego nie mam choć bardzo bym chciała.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2024, 21:51
🍒 fertistim, cynk
🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C -
Małgosiagosia wrote:Jejku dziewczyny ja to nawet nie wiem jak te niektóre rzeczy do kupienia co piszecie wyglądają i muszę googlować.
Czy ten przewijak to konieczność? My chyba będziemy mieć dostawkę (łóżeczko dopiero później), a komody też żadnej nie mamy. Nie da rady przebierać dziecka na łóżku?
Nie chcę też nakupować rzeczy, które będą leżeć, bo jestem minimalistką i nie lubię zagracania. Te rożki, śpiworki, otulacze, kokony to dla mnie czarna magia i zupełnie nie mam pojęcia co mi się przyda. 🥲
Wyglądacie świetnie! A zwierzątka słodkie. Ja niestety żadnego nie mam choć bardzo bym chciała.
Poza tym, nie wiem jak pozostałe mamusie z dziećmi, ale ja bardzo dużo czasu spędzałam z dzidziolem na przewijaku właśnie. Jakieś rozmowy(głużenie), ćwiczenia, podawanie pierwszych zabawek do których dzidzia sięgała. To właśnie na przewijaku 🙂Małgosiagosia, Betkaa lubią tę wiadomość
👶2019
1 cs 04.2023 - 💔 puste jajo płodowe - indukcja farmakologiczna i łyżeczkowanie w 06.2023
2 cs 09.2023 - 💔 cb
3 cs 10.2023 - 💔 cb
01.12 beta 21,210 (11dpo); 04.12 beta 165,650 (14dpo); 06.12 beta 486,150 (16dpo)
12.02 14+0 chłopczyk 💙
26.04 - 795g chłopa 💪
22.05 - 1265g
20.06 - 2kg
05.07 - 2600g
19.07 - 3200g 🫠
02.08 - 3440g
12.08 - szpital 💞
14.08 👶
-
Emzet92 wrote:Szacunek za to SN 😬😬😬 a prognozy z usg też były takie? Szok!!!
Prognozy były na 4200g i założenie takie, ze jak nie będzie postępu to cc, ale miałam cudowną położną, której słuchałam, każdego rozkazu i jakoś ten moj syn wylazł. Chodzili go potem oglądać na oddziale, taki okaz, a ja tez z tych niedużych kobiet jestem. Ale teraz już się tak nie dam, boje się o malucha i o siebie, choć ginka chce indukować najszybciej jak się da. Zobaczymy, ale jak to mówi moja mama: „jak wlazło, to i wyjść musi”🙈😆 -
Evvee27 wrote:Część dziewczyny dawno mnie nie było, jakoś gorszy czas miałam chyba , z mężem mi się nie układa w ogóle ..
Śliczny brzuszek !! -
Asieek wrote:O mamooo!! Ile ważnych informacji. Jak dobrze, że istnieje coś takiego jak internet, fora i Wy kochane ❤️
Pieeeeekne te zwierzaczki macie 😍
W pierwszej ciąży byłam na szkole rodzenia, ale słaba byla, bo nie wyniosłam z niej nic ciekawego...
No i co mnie bardzo zdziwiło a nigdzie o tym nie mówili i nie pisali.
Poród również może się zacząć od krwi. Morza krwi😅
Ze mnie zaczęła się lać krew jak z kranu. I okazuje się, że to całkiem normalna rzecz i często się zdarza. Szyjka z szczelnie zamkniętej nagle zaczęła się rozwierac i stąd krwawienie, w szpitalu miałam już rozwarcie na 4cm a poprzedniego dnia na kontroli miałam zamknięta szyjkę.
A najwięcej przy tym całym wydarzeniu panikował oczywiście mój mąż 😁👶2019
2 cs 09.2023 - 💔 cb
3 cs 10.2023 - 💔 cb
12.02 14+0 chłopczyk 💙
26.04 - 795g chłopa 💪
22.05 - 1265g
20.06 - 2kg
05.07 - 2600g
19.07 - 3200g 🫠
02.08 - 3440g
12.08 - szpital 💞
14.08 👶
-
Emzet92 wrote:Jejku, jakie wy jesteście fit. Ja już przytyłam 6kg... Dramat. Nie jem dużo, bo nawet nie mam na to czasu 😂 ale chyba mniej spacerów, bo dzieci ciągle chore robi swoje. Byłam na dziś rekreacyjnie na kontroli w Enel med, wszystko okej. Niestety tam prowadzący nie robi usg, więc tylko o omówienie dotychczasowych wyników i wizyta za 4 tyg. W każdym razie zbliżamy się powoli do połowy ciąży 😍😍 ale te które mają ujemna grupę krwi niech pamiętają, że w okolicach 28tc powinno się przyjąć zastrzyk z immunogobuliną. Koszt ok 550zl, więc warto spróbować wydębic w POZ. A wiadomo jak długo się czeka na wizyty w NFZ. Zostawiam przypominajkę do rozważenia.😁 Żeby te pół tysiąca przebimbac na inne, przyjemniejsze rzeczy, a nie żeby poszły omen nomen w dupę😂😭
Emzet92, właśnie ja prowadzę ciążę prywatnie, na NFZ nie byłam u ginekologa ale mam 0RH-, po prostu podbić do zwykłego ginekologa powiedzieć co i jak i powinien wystawić skierowanie na immunoglobinę?
Zastrzyk robią w szpitalu?