X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Agata91 Ekspertka

Wysłany: 19 marca 2024, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!

Melduję się po połówkowych, wszystko ok, mała waży 375 g i nadal pozostaje kobietą 🤣
    mimo łożyska na przedniej ścianie czuję już wyraźnie ruchy i nawet widać już więc córka zachwycona ❤️
    dzisiaj powiedziałam wszystkim moim uczniom (łącznie 8 klas po 20 pare osób więc miałam dziwny stres😄) i mojej klasie wychowawczej. same pozytywne reakcje i dużo miłych słów co w przypadku nastolatków 15-18 lat nie było takie oczywiste 😛

Emzet92, klaudia_23, Asiasia1, Jagi, Nietypowa30, justinas, Marti_08, marti, Bettti03, Betkaa, Anetka1610, Lolcia37 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2024, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pauli05 wrote:
    Hej ja miałam :) polecam porozciągać się z Gosią Mostowska joga dla kobiet w ciąży rozciąganie lub ulga dla odcinka lędźwiowego kręgosłupa (YouTube) zadziałało cuda :)
    Ale to z przodu mnie boli, nie dopisałam że w prawym boku podbrzusza na wysokości kolca biodrowego 😵‍💫
    Nie wiem czy mały się tak ułożyło czy mam jakieś zapalenie

• Emzet92 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2024, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata91 wrote:
    Hej!

Melduję się po połówkowych, wszystko ok, mała waży 375 g i nadal pozostaje kobietą 🤣
    mimo łożyska na przedniej ścianie czuję już wyraźnie ruchy i nawet widać już więc córka zachwycona ❤️
    dzisiaj powiedziałam wszystkim moim uczniom (łącznie 8 klas po 20 pare osób więc miałam dziwny stres😄) i mojej klasie wychowawczej. same pozytywne reakcje i dużo miłych słów co w przypadku nastolatków 15-18 lat nie było takie oczywiste 😛
    O wow, jaki coming out 😍😍 u mnie chyba już wszyscy by się zorientowali po brzuchu 🤣🤣 gratuluję zdrowej córy! 💜

Agata91 lubi tę wiadomość

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
    08.2021 FET :(
    11.2021 ❄❄❄
    11.2021 ET :(
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
    11. 2023 - SZOK, naturalny cud
    07.2024 Sz. 3885g

• Marti_08 Znajoma

Wysłany: 20 marca 2024, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata91 wrote:
    Hej!

Wow, super! Mogę zapytać, jak to powiedziałaś swoim klasom? U mnie szczerze mówiąc na razie widzę, że się patrzą, coś tam psypsają do siebie i nie wiem, czy to o moim brzuchu czy o czym, i nie wiem, jak tu zacząć temat :D

preg.png

7.12.2023 - ⏸
    14.12.2023 - ❤️
    14.02.2024 - 💙👶
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chodzi o USG piersi to mam 34 lata i niezliczeni ile razy już miałam wykonywane te badanie. 14?16?
    A to dlatego ze moja mama ma raka piersi- pierwszy rak piersi- 23 lata temu, potem przerzuty na wątrobę po 10 latach a teraz, miesiąc temu przerzuty na druga pierś i operacja.
    Badajcie się dziewczyny, i same i USG. Nie chce Wam dać lekarz skierowania? To zapłaćcie za badanie. Warto.

Marti_08, Mamma-mia lubią tę wiadomość

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • Bettti03 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Dziewczyny jestem 19+1 powiedzcie mi czy macie też takie bóle w prawym boku na wysokości kolca biodrowego podczas chodzenia lub wstawania ? Mnie dziś tak męczy
    Hej, ja miałam z lewej strony na podobnej wysokości. Bolało ze dwa dni z różnym nasileniem. Byłam na USG i wszystko ok. Lekarka powiedziała że to normalne i ze może odczuwam to bardziej bo jest ułożony nóżkami w dół. Może u ciebie też jest podobne ułożenie ? Jeżeli coś Cię niepokoi polecam jednak to konsultować, dla swojego spokoju :)

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    Ur. 15.07.2024 Staszek 👦❤️
    age.png
  • Kitana Przyjaciółka

Wysłany: 20 marca 2024, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nigdy nie miałam USG piersi 🤷‍♀️ Chyba się jednak wybiorę 🫣

Jestem dziś po połówkowym. Padam na twarz, bo musiałam ominąć blokady rolników...🥲 Aaale z młodym wszystko cacy. 400 g kawał człowieka 😌
    Łapcie trochę słodyczy - profilek księciunia (zobaczcie ten noseczek 😍).

20240320-152000.jpg

Poza tym u mnie wjechał już na ostro syndrom wicia gniazdka, więc zarobiona jestem 😅 Większość wyprawki (zwłaszcza "grubsze" rzeczy) mam używaną po rodzinie, ale znów np. uległam w dziale z bobo-ciuszkami...🫣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2024, 15:44

klaudia_23, Nietypowa30, Asiasia1, Emzet92, Marti_08, Cerva, Agata91, Mamma-mia, marti, Betkaa, justinas, Bettti03, Lolcia37 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Nietypowa30 Ekspertka

Wysłany: 20 marca 2024, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitana wrote:

Jestem dziś po połówkowym. Padam na twarz, bo musiałam ominąć blokady rolników...🥲 Aaale z młodym wszystko cacy. 400 g kawał człowieka 😌

20240320-152000.jpg

Poza tym u mnie wjechał już na ostro syndrom wicia gniazdka, więc zarobiona jestem 😅 Większość wyprawki (zwłaszcza "grubsze" rzeczy) mam używaną po rodzinie, ale znów np. uległam w dziale z bobo-ciuszkami...🫣

O Boże jaki noseczek!😍😍😍 coś pięknego!

Emzet92, Kinia197 lubią tę wiadomość

👶🏻Starania od 2023
    💔 1 x ciąża biochemiczna

Grudzień ⏸️
    Dziewczynka 👧 🩷
  • Bunkierka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti_08 wrote:
    Hej Dziewczyny!
    Dzisiaj dodzwoniłam się w końcu to Poradni Zdrowia Piersi w szpitalu, i jestem umówiona na przyszły czwartek na wizytę - lekarz oceni to USG i powie, jaką biopsję wykonamy - czy cienko czy gruboigłową.
    Co ciekawe... to moje czwarte w życiu USG piersi (mam 37 lat). Pierwsze zrobiłam na własną rękę gdzieś w 2015, potem 2017, 2018 - oba w szpitalu na Onkologii i nikt nigdy nic nie znalazł...
    Fakt, że ten lekarz u którego byłam teraz (prywatnie) badał strasznie dokładnie - milimetr po milimetrze i może dlatego coś znalazł, albo się zrobiło teraz? Nie wiem... Jak będę po wizycie, to napiszę Wam, co powiedzieli.

Ogólnie nastawienie do badań mam kontrolne - co rok badania hormonów z krwi (w diagnostyce, sama dla siebie), no i poprzednie lata przy pobytach w szpitalu, też kontrolnych, też masa badań. Ale wiecie jak to jest - nagle coś wyjdzie z d*** że tak powiem, że się człowiek nie spodziewa :/

Za to moja mama ostatnio mi powiedziała, że USG piersi nigdy nie miała, także tego.. 😅

Jeżeli zmiana nie będzie duża to badanie zaczynają od cienko igłowej. Jak będziesz mieć możliwość naciskaj, abyś miała gruboigłową, aby usunęli Ci to całkiem. Oczywiście wszystko zależy od rozmiaru... Ale jak jest możliwość usunąć całkiem, dąż do tego. I mimo badań może się guzek pojawić nagle. Może wyglądać bardzo źle, ale nie być groźny czego Ci z całego serca życzę.

I co ważne, guzki mogą się pojawić nawet jak w najbliższej rodzinie nie występował rak... A co ważne nie każdy źle wyglądający guzek to wyrok. Ale im szybciej się wykryje tym większa szansa na wyzdrowienie ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2024, 18:02

Cerva, Marti_08 lubią tę wiadomość

💓 39+0

age.png
  • Cerva Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj mnie też to przeraża, że lekarze bardzo rzadko wspominają o USG... Ja sama robię co roku, ale sama zaczęłam się umawiać tylko dlatego, że moja mama miała zmianę piersi i jest po operacji. Z moich znajomych to naprawdę nieliczne miały wykonywane. A uważam, że powinno być robione tak jak roczny "przegląd" u ginekologa z cytologią. Nie ma się czego bać. Biopsję też już mam za sobą, cienkoigłowa i niektórzy lekarze mówią, że trochę na wyrost dostałam skierowanie, ale lepiej sprawdzić i mieć spokojna głowę. 🙂
    @Marti trzymam kciuki żeby było wszystko ok. 😘

Ja byłam dziś na dodatkowym USG, bo mam pakiet z LuxMedu i to chyba było takie połówkowe, bo bardzo dokładne i na wynikach mam całą tabelkę z "odhaczonymi" ptaszkami. 🙂 Z Bobasem wszystko ok. Synek bez zmian. 🩵 Waży już 338g także też jest większy niż na ten tydzień. 🙂 Do ostatniej fotki pomachał rączką.

IMG-20240320-103758.jpg
    l picture

Marti_08, Emzet92, Kinia197, Nietypowa30, Asiasia1, marti, Kitana, Betkaa, Bettti03, Anetka1610, Lolcia37 lubią tę wiadomość

31 🙋🏼‍♀️
    👶🏼 2024
  • Agata91 Ekspertka

Wysłany: 20 marca 2024, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti_08 wrote:
    Wow, super! Mogę zapytać, jak to powiedziałaś swoim klasom? U mnie szczerze mówiąc na razie widzę, że się patrzą, coś tam psypsają do siebie i nie wiem, czy to o moim brzuchu czy o czym, i nie wiem, jak tu zacząć temat :D

Szczerze mówiąc to ja byłam święcie przekonana, że oni nic nie wiedzą, nie podejrzewają ale no mieszkam w niewielkim mieście więc gdzieś pocztą pantoflową usłyszeli bo mi się przyznali, że od jakiś dwóch tygodni słyszeli „plotki ale pani mówi żeby plotek nie słuchać i się nimi nie zajmować” 😂 więc zupełnie nie podejmowali tematu.
    bardziej stresowałam się w poprzedniej ciąży kiedy musiałam zostawić klasę przed maturalną więc na ostatni rok. teraz wiem, że do większości klas które uczę wrócę więc na początku lekcji poprosiłam o chwilę specjalnego skupienia i poinformowałam, że od września mnie z nimi nie będzie. co śmielszy uczeń to odrazu: a chłopiec czy dziewczynkaa?😄 tylko moja klasa wychowawcza nie załapała i zaczęli lament czy jestem chora, czy już mam ich dość, że już obiecują poprawę 😂 wszystko zależy w jakim wieku uczniowie, myślę że z maluchami w podstawówce byłoby mnóstwo śmiechu i ciekawych pytań 😃

Marti_08 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej 😊
    Nie mam niestety czasu na wpadanie regularne na forum teraz, ale trochę Was podczytuje :)

Miałam połówkowe. 19+5 waga dziecka 370g, zdrowa córeczka 🥰 płeć potwierdzona już 4 razy,przez 2 lekarzy 😅 Jesteśmy szczęśliwi. 🥰

Pisaliście o USG piersi. Ja od 2017 roku robię regularnie. Miałam guzki w piersiach, które pojawiły się pod wpływem zmian hormonalnych, jednak kilka z nich bardzo rosło, a obraz był niejasny, stąd zdecydowano o biopsji cienkoiglowej, z ktorej wiemy, że mam gruczolakiwlokniaki. Niestety one raz się zmniejszały, raz rosły. Po porodzie jeden urósł do wymiarów przypominających orzech włoski :/ Na szczęście z czasem się zmniejszał. Aż po ustabilizowaniu laktacji znikły wszystkie.
    W tej chwili od tygodnia znowu czuje guzki, w podobnych miejscach, także zamierzam ponownie iść do mojej lekarki w Poradni Chorób Piersi i na USG. Do tej pory kontrolę USG robiłam wg wskazań lekarza - najpierw co pół roku, później co roku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2024, 22:30

Kinia197, Asiasia1, Marti_08, Emzet92, Lolcia37 lubią tę wiadomość

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2024, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiasia1 wrote:
    @Bettti03, miałam tak dosłownie raz czy dwa, normalnie nie mam problemu i zmieniam boki

Dziewczyny jestem serio w szoku 😳 to jest turbo podstawowe badanie i jest to wręcz przerażające, że lekarze nic o tym nie mówią. Zwłaszcza, że raczej większość z nas jest +/-30 a nie 18 😅 ja nie mogę powiedzieć bo w sumie jakoś od studiów co roku chodzę. Najpierw gin mnie skierował i dostałam opr, że nie byłam x lat (wyczułam coś w gimnazjum w piersi i miałam wtedy 1 raz ale było ok), wtedy nie miałam stałego lekarza i nie mogę powiedzieć bo inni też się pytali, później zaczęłam brać antykoncepcję to wtedy z uporem maniaka sprawdzali kiedy było ostatnie USG piersi/ dopochwowe/ cytologia i wszystko raz w roku robiłam. A już hitem było jak byłam w zeszłym roku i babka do mnie zdziwiona, że po co jak jestem kp 🤦 także na przyszłość mówię, że podczas kp też trzeba się badać! I nie dajcie sobie wmówić, że nie. Jak ktoś odsyła z kwitkiem to nie ma aktualnej wiedzy. Ja jestem strasznie przeczulona, zwłaszcza teraz bo moja bratowa przed 40 miała raka złośliwego piersi :( i olewała kontrolne badania, dopiero jak guz miał z 3 cm wyczuła :((((
    To prawda. Trzeba robic USG piersi nawet przy karmieniu piersią. Miałam robione parę razy w trakcie laktacji. Zalecenia były takie, żeby możliwie jak najbliżej badania nakarmić dziecko (żeby kanaliki mleczne nie byly mocno napuchnięte) i tyle. Natomiast miałam te szczęście, że mój radiolog od piersi jest też pediatra i certyfikowanym doradca Laktacyjnym, więc nie było mowy o jakims powielaniu mitów... Wręcz powiedział, że bardzo dobrze, że nie czekałam dłużej z badaniem.

age.png
  • Marti_08 Znajoma

Wysłany: 21 marca 2024, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitana wrote:

ojejku... cudny ten noseczek! 😍 cieszę się, że wszystko dobrze :)

preg.png

7.12.2023 - ⏸
    14.12.2023 - ❤️
    14.02.2024 - 💙👶
  • Marti_08 Znajoma

Wysłany: 21 marca 2024, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cerva wrote:
    Oj mnie też to przeraża, że lekarze bardzo rzadko wspominają o USG... Ja sama robię co roku, ale sama zaczęłam się umawiać tylko dlatego, że moja mama miała zmianę piersi i jest po operacji. Z moich znajomych to naprawdę nieliczne miały wykonywane. A uważam, że powinno być robione tak jak roczny "przegląd" u ginekologa z cytologią. Nie ma się czego bać. Biopsję też już mam za sobą, cienkoigłowa i niektórzy lekarze mówią, że trochę na wyrost dostałam skierowanie, ale lepiej sprawdzić i mieć spokojna głowę. 🙂
    @Marti trzymam kciuki żeby było wszystko ok. 😘

Ja byłam dziś na dodatkowym USG, bo mam pakiet z LuxMedu i to chyba było takie połówkowe, bo bardzo dokładne i na wynikach mam całą tabelkę z "odhaczonymi" ptaszkami. 🙂 Z Bobasem wszystko ok. Synek bez zmian. 🩵 Waży już 338g także też jest większy niż na ten tydzień. 🙂 Do ostatniej fotki pomachał rączką.

IMG-20240320-103758.jpg
    l picture

Dokładnie! Wszystko jest do przejścia, lepiej zawczasu niż po czasie...

To pomachanie mnie rozbroiło... świetna pamiątka :) 😘

preg.png

7.12.2023 - ⏸
    14.12.2023 - ❤️
    14.02.2024 - 💙👶
  • Marti_08 Znajoma

Wysłany: 21 marca 2024, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata91 wrote:
    Szczerze mówiąc to ja byłam święcie przekonana, że oni nic nie wiedzą, nie podejrzewają ale no mieszkam w niewielkim mieście więc gdzieś pocztą pantoflową usłyszeli bo mi się przyznali, że od jakiś dwóch tygodni słyszeli „plotki ale pani mówi żeby plotek nie słuchać i się nimi nie zajmować” 😂 więc zupełnie nie podejmowali tematu.
    bardziej stresowałam się w poprzedniej ciąży kiedy musiałam zostawić klasę przed maturalną więc na ostatni rok. teraz wiem, że do większości klas które uczę wrócę więc na początku lekcji poprosiłam o chwilę specjalnego skupienia i poinformowałam, że od września mnie z nimi nie będzie. co śmielszy uczeń to odrazu: a chłopiec czy dziewczynkaa?😄 tylko moja klasa wychowawcza nie załapała i zaczęli lament czy jestem chora, czy już mam ich dość, że już obiecują poprawę 😂 wszystko zależy w jakim wieku uczniowie, myślę że z maluchami w podstawówce byłoby mnóstwo śmiechu i ciekawych pytań 😃

Właśnie najgorzej jest zostawić klasę przed maturą, ale cóż... życie. Ja też będę miała teraz takie przypadki, z tym że ja uczę prywatnie, więc może jakoś od listopada do nich wrócę. Ale póki co "oficjalnie" tematu jeszcze nie zaczęliśmy :p

preg.png

7.12.2023 - ⏸
    14.12.2023 - ❤️
    14.02.2024 - 💙👶
  • Emzet92 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2024, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, niedawno wróciłam z badań połówkowych w Enel med. Dziś w nocy młody taaak hasał, pierwszy raz czułam takie ciągle ruchy jak przesunięcia głową/ręka/nogą, a nie stukniecia 😍😍 teraz to takie miłe 💜💜 ciekawe czy powiem tak za 10tyg 🤣🤣 wygląda na to, że w nocy dostawałam głową, ułożenie poprzeczne teraz. 405g człowieka wg usg i widziałam ssanie kciuka 😍

klaudia_23, Asiasia1, marti, Kitana, Betkaa, justinas, Agata91, MamaEryka, Cerva, Lolcia37, Sunnysunsun lubią tę wiadomość

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
    08.2021 FET :(
    11.2021 ❄❄❄
    11.2021 ET :(
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
    11. 2023 - SZOK, naturalny cud
    07.2024 Sz. 3885g

• Cerva Autorytet

Wysłany: 21 marca 2024, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emzet92 wrote:
    Hejka, niedawno wróciłam z badań połówkowych w Enel med. Dziś w nocy młody taaak hasał, pierwszy raz czułam takie ciągle ruchy jak przesunięcia głową/ręka/nogą, a nie stukniecia 😍😍 teraz to takie miłe 💜💜 ciekawe czy powiem tak za 10tyg 🤣🤣 wygląda na to, że w nocy dostawałam głową, ułożenie poprzeczne teraz. 405g człowieka wg usg i widziałam ssanie kciuka 😍

Słodko. 😍 Super, że wszystko ok.
    Ja ostatnio widziałam ziewanie. 🥹

Emzet92, Asiasia1 lubią tę wiadomość

31 🙋🏼‍♀️
    👶🏼 2024
  • natala Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 18+1, położenie małej na przedniej ścianie, ale dalej nic czuję jakoś specjalnie Jej ruchów, dalej czekam... ale wydaje mi się że dziennie widzę jak brzuszek się powiększa 🤣🤣

Takie pytanie poza tematem - czy robicie w ciąży manicure hybrydowy?
    Do tej pory robiłam regularnie, ale teraz od dawna hybryda przestała mi się jakoś trzymać i zastanawiam się czy to przez hormony.

👩29 lat
    ● Letrox 100/125

8 grudnia 2023 r. ⏸️❤️🤰

❤️ 22 sierpnia 2024 r.

preg.png
  • Bettti03 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2024, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natala wrote:
    U mnie 18+1, położenie małej na przedniej ścianie, ale dalej nic czuję jakoś specjalnie Jej ruchów, dalej czekam... ale wydaje mi się że dziennie widzę jak brzuszek się powiększa 🤣🤣

Takie pytanie poza tematem - czy robicie w ciąży manicure hybrydowy?
    Do tej pory robiłam regularnie, ale teraz od dawna hybryda przestała mi się jakoś trzymać i zastanawiam się czy to przez hormony.
    Ja robiłam badania akrylo-żel, hybrydę, jakieś inne materiały i nic się nie trzyma :(

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    Ur. 15.07.2024 Staszek 👦❤️
    age.png
‹‹ 178 179 180 181 182 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ