X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Sardynka Przyjaciółka

Wysłany: 27 grudnia 2023, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rita_ wrote:
    Dziewczyny, pomóżcie..

Jaki może być powód spadku progesteronu? 23 grudnia miałam progesteron 28 ng/ml, a beta 348. Coś mnie tknęło i poszłam na badania wczoraj i progesteron tylko 11, a beta 759.. :( wzrost o 61%. Od razu wzięłam luteinę na noc,bo akurat miałam w domu, będę kontaktować się z lekarzem, ale przyznam,że jestem załamana. Moja pierwsza wyczekana ciąża.. 🥺

Nie martw się może to jest nic złego, takie wahania się zdarzają, ale z pewnością trzeba to skonsultować z lekarzem jak najszybciej. Trzymam kciuki!

Sardynka
  • Sardynka Przyjaciółka

Wysłany: 27 grudnia 2023, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przestałam sprawdzać betę i progesteron w tej ciąży. W poprzedniej robiłam to co 2-3 dni i nie wyszło mi to na dobre...teraz sprawdziłam tylko na początku i przyrost po 48 h. Niestety ale ten początek jest bardzo niepewny, a często niewiele jesteś w stanie z tym zrobić, dlatego też wielu lekarzy nawet nie zakłada karty ciąży w pierwszych tygodniach. Nie zmienia to faktu, że trzeba wierzyć, że wszystko jest i będzie dobrze :)

Rita_ lubi tę wiadomość

Sardynka
  • Magdaa91 Znajoma

Wysłany: 27 grudnia 2023, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baby33 wrote:
    Lannati ja również powiedziałam rodzicom w święta :)
    Ucieszyli się ale mój tata to już w ogóle zwariował 😆

Dzisiaj 8+6, wizyta w piątek, a dziś byłam na badaniach krwi w laboratorium. Zapłaciłam 450zl 😐 a najgorsze ze jeszcze na wynik grupy krwi muszę czekać aż do wtorku bo próbka jedzie z Poznania aż do Warszawy, a miałam mieć gotowe wszystkie wyniki na kolejna wizytę czyli piątek. Mam nadzieje ze mój lekarz nie będzie zły 🤣

Magdaa91 a podejmiesz się tej nowej pracy? Tak naprawdę nie masz obowiązku informowania o ciąży pracodawcy ani lekarza medycyny pracy

baby33 wiesz co właśnie biję się z myślami bardzo intensywnie. Jeżeli nie powiem to byłabym naprawdę dobrze ustawiona ale pracę po części załatwiał mi dobry znajomy.. No i nie chciałabym jemu zrobić świństwa choć teraz u mnie każdy grosz się liczy. I nie wiem co zrobić. Bo ja byłabym gotowa pracować w ciąży ale też nie wiem jak się będę czuła. Praca nie jest trudna bo przy komputerze No ale sam fakt ciąży i czy powiedzieć czy nie jest mega ciezki..

baby33 lubi tę wiadomość

• baby33 Przyjaciółka

Wysłany: 27 grudnia 2023, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdaa91 wrote:
    baby33 wiesz co właśnie biję się z myślami bardzo intensywnie. Jeżeli nie powiem to byłabym naprawdę dobrze ustawiona ale pracę po części załatwiał mi dobry znajomy.. No i nie chciałabym jemu zrobić świństwa choć teraz u mnie każdy grosz się liczy. I nie wiem co zrobić. Bo ja byłabym gotowa pracować w ciąży ale też nie wiem jak się będę czuła. Praca nie jest trudna bo przy komputerze No ale sam fakt ciąży i czy powiedzieć czy nie jest mega ciezki..

Rozumiem. Ja na Twoim miejscu podjebalym prace.
    Rozumiem, ze chcesz być ok w stosunku do znajomego, ale patrzyłabym na siebie i na swoje dziecko, żeby żyło mu się jak najlepiej, a wiadomo ze im więcej masz możliwości finansowych tym więcej jesteś w stanie zapewnić dziecku.
    Możliwe, ze przepracujesz miesiąc i zdrowie dalej nie pozwoli, wtedy będziesz miała pradowpodobnie kontrole z zusu, a możliwe, ze będziesz się czuła super i będziesz pracować dłużej… wybór należy do Ciebie ☺️

18.11.2023 ⏸️
    20.11.2023 Beta 99,8
    22.11.2023 Beta 217
    26.11.2023 Beta 1446
    01.12.2023 Beta 9855
  • baby33 Przyjaciółka

Wysłany: 27 grudnia 2023, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rita_ wrote:
    Dziewczyny, pomóżcie..

Jaki może być powód spadku progesteronu? 23 grudnia miałam progesteron 28 ng/ml, a beta 348. Coś mnie tknęło i poszłam na badania wczoraj i progesteron tylko 11, a beta 759.. :( wzrost o 61%. Od razu wzięłam luteinę na noc,bo akurat miałam w domu, będę kontaktować się z lekarzem, ale przyznam,że jestem załamana. Moja pierwsza wyczekana ciąża.. 🥺

Co do proga to trochę wcześniej pisałyśmy o tym, ze on w ciągu dnia pojawia się w sposób skokowy, raz jest jego spadek a raz maksymalny wzrost, możliwe ze trafiłaś akurat na ten „spadek”.

Ja sama jak robiłam progesteron to wyszedł 12, ale biorę duphaston i nie mam żadnych plamien itp wiec narazie staram się nie martwić

18.11.2023 ⏸️
    20.11.2023 Beta 99,8
    22.11.2023 Beta 217
    26.11.2023 Beta 1446
    01.12.2023 Beta 9855
  • Sanderland Debiutantka

Wysłany: 27 grudnia 2023, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy u was też troszkę objawy ustępują? Jestem w 8+5, i non stop mam tak ze mniej mnie bola piersi, a potem po np 2 dni znów cos tam pobolewają, ale mniej. Jak to jest u was? Bardzo sie o to martwię

• Magdaa91 Znajoma

Wysłany: 27 grudnia 2023, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny test ciazowy robiłam 19.12 i wyszła blada kreska. Beta w tym dniu o godz 11.30 wyniosła 130,kolejna 22 wyniosła godz 9 wyniosła 416. Kupiłam 2 testy i mówię dziś,że zrobię drugi. Było grubo po 14,kilka razy siku plus płyny i jakie było moje zdziwienie kiedy kreska była jeszcze bledsza jak ostatnio. Myślicie,że coś złego się dzieje?

• Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2023, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanderland wrote:
    Dziewczyny czy u was też troszkę objawy ustępują? Jestem w 8+5, i non stop mam tak ze mniej mnie bola piersi, a potem po np 2 dni znów cos tam pobolewają, ale mniej. Jak to jest u was? Bardzo sie o to martwię
    Mnie już w ogóle piersi nie bolą. Za to zwiększyły się wymioty, mdłości i senność. Jestem mniej więcej na początku 8tc.

Bettti03 lubi tę wiadomość

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

age.png

Wysłany: 27 grudnia 2023, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdaa91 wrote:
    Dziewczyny test ciazowy robiłam 19.12 i wyszła blada kreska. Beta w tym dniu o godz 11.30 wyniosła 130,kolejna 22 wyniosła godz 9 wyniosła 416. Kupiłam 2 testy i mówię dziś,że zrobię drugi. Było grubo po 14,kilka razy siku plus płyny i jakie było moje zdziwienie kiedy kreska była jeszcze bledsza jak ostatnio. Myślicie,że coś złego się dzieje?
    Pewnie wina tych płynów. Najlepiej po prostu powtórz betę, już nie ma co się bawić w testy. :)

Magdaa91 lubi tę wiadomość

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

age.png
  • Kinia197 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2023, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanderland wrote:

U mnie się pogorszyło, ale każda ciąża jest inna. Cycki mnie bolą ciągle. Dzisiaj znowu mnie mdliło myślałam że zwrócę śniadanie. Też 8tc5. Wcześniej miałam tak że mdliło mnie tylko jak za wcześnie wstawałam. Teraz już mam tak że mdli nawet jak wstanę później. Lekarz mi też polecił zimne napoje na mdłości i nawet pomaga.

A dziewczyny powiedzcie czy macie zaświadczenie o ciąży juz? Zapomniałam poprosić na poprzedniej wizycie do pracy. Następna mam mniej więcej już w 10 tyg i nie wiem czy to nie za późno

age.png
  • Sanderland Debiutantka

Wysłany: 27 grudnia 2023, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinia197 wrote:
    U mnie się pogorszyło, ale każda ciąża jest inna. Cycki mnie bolą ciągle. Dzisiaj znowu mnie mdliło myślałam że zwrócę śniadanie. Też 8tc5. Wcześniej miałam tak że mdliło mnie tylko jak za wcześnie wstawałam. Teraz już mam tak że mdli nawet jak wstanę później. Lekarz mi też polecił zimne napoje na mdłości i nawet pomaga.

A dziewczyny powiedzcie czy macie zaświadczenie o ciąży juz? Zapomniałam poprosić na poprzedniej wizycie do pracy. Następna mam mniej więcej już w 10 tyg i nie wiem czy to nie za późno

Zaświadczenie? Ja nic takiego do pracy nie składałam🤔 mam zrobioną kartę ciąży normalnie, ale nic więcej

• Sardynka Przyjaciółka

Wysłany: 27 grudnia 2023, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdaa91 wrote:

Też bym już chyba polegała tylko na becie z krwi. Testy nie dość, że mają rózna czułość to jeszcze różnie działają w zależności od firmy. Bądź dobrej myśli, będzie ok!

Sardynka
  • Sardynka Przyjaciółka

Wysłany: 27 grudnia 2023, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to nie czuję w ogóle żebym w ciąży była, jestem tylko odrobinę bardziej zmęczona i piersi mnie bolą, ale poza tym totalnie nic. Póki co według apki to dopiero 6+0.

Sardynka

Wysłany: 27 grudnia 2023, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinia197 wrote:

A po co takie zaświadczenie?

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk

age.png
  • Kinia197 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2023, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanderland wrote:
    Zaświadczenie? Ja nic takiego do pracy nie składałam🤔 mam zrobioną kartę ciąży normalnie, ale nic więcej

Ponoć jest to potrzebne pracodawcy tak wyczytałam i tylko dzięki zaświadczeniu pracodawca może zmienić warunki pracy. Kobieta w ciąży może pracować 8h dziennie, więc u mnie cały grafik będzie musiał zostać zmieniony

age.png
  • Sardynka Przyjaciółka

Wysłany: 27 grudnia 2023, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie wiem o jakie zaświadczenia chodzi?
    Jak źle się czujesz albo masz obciążająca pracę to po prostu dostajesz zwolnienie lekarskie.

Sardynka

Wysłany: 27 grudnia 2023, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinia197 wrote:
    Ponoć jest to potrzebne pracodawcy tak wyczytałam i tylko dzięki zaświadczeniu pracodawca może zmienić warunki pracy. Kobieta w ciąży może pracować 8h dziennie, więc u mnie cały grafik będzie musiał zostać zmieniony
    Nie może robić nadgodzin?

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 grudnia 2023, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgodnie z art. 185 Kodeksu pracy kobieta w ciąży może wykonać badania lekarskie w czasie pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia. Po to takie zaświadczenie jest potrzebne. Najgorzej badania krwi ogarnąć, a szkoda brać urlopu. Nigdy nie wiadomo ile ludzi będzie.

Małgosiagosia, baby33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 grudnia 2023, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Nie może robić nadgodzin?
    Kobieta ciężarna nie może pracować dłużej niż 8h.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2023, 16:20

• Magdaa91 Znajoma

Wysłany: 27 grudnia 2023, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Pewnie wina tych płynów. Najlepiej po prostu powtórz betę, już nie ma co się bawić w testy. :)

Dzięki 😊 jutro zrobię betę bo też nie wiem kiedy wizytę będę miała. Prywatnie mój gin z poprzedniej ciąży nie odpisuje a na nfz 8 stycznia muszę iść pytać kiedy może mnie przyjąć 🙈

‹‹ 44 45 46 47 48 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ