X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 4 marca, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety ucho na antybiotyk.
    Jakieś małe szmery w oskrzelikach.
    Inhalacje z berodualu, fenistil antybiotyk. I nasivin jeszcze oczywiście.

Oby tylko przyjmował antybiotyk ☹️ Bo jak będzie pluł jak nurofenem to od razu szpital ☹️☹️😊

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 4 marca, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @klaudia_23, różnie. Czasem wszystko na raz, ale u takich maluchów zdarzało się, że lekki katar, a po paru dniach kaszel i inne dolegliwości. Daj znać po pediatrze jak tam Oski :)

@Lolcia37, kumam. Mnie chyba też najbardziej dobija gotowanie jak starszak w domu 😂 czas na zabawę w nocy powinien być zakazany, zbyt dobrze znam temat i łączę się w bólu 😂 te dzieci nie mają litości 😂 Bridget jeszcze trochę pograją w kinach więc oby nam się udało 🤞

@Ewappp, brawa dla Ali 🥰 super, że jej to pomogło i że Ty mogłaś się wyspać ☺️

@Asia2000, fajnie, że udało Wam się dojechać i pożegnać. Trudna sytuacja, ale mam nadzieję, że będzie Ci troszkę lżej jak mogłaś uczestniczyć w pogrzebie. A mała się spisała na medal. Skoro lubi trasy to może czas pomyśleć o jakimś planie na wakacje? 🤭 Kurczę, chyba często ostatnio chorujesz co? Bierzesz jakieś witaminy? Co do tropical island bardzo bym chciała pojechać, ale jak byliśmy w Berlinie to Maks miał 9 miesięcy więc uznaliśmy, że bez sensu. Udało się pokorzystal z basenów? Na kapibary nie zdążyliśmy bo o konkretnych godzinach są i byśmy musieli czekać 1,5 h więc innym razem jak już młodszy podrośnie ;)

@Papapatka, przykro mi :( trzymam kciuki ze wszystkich sił by jednak udało się w domu 🫂

Papapatka, Lolcia37, Asia2000 lubią tę wiadomość

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 4 marca, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapstka przykro mi, oby obyło się bez szpitala. A fenistil nie jest od alergii?

U nas osłuchowo czysto, gardło ładne, uszy też ładne. Od razu zapytała czy jadł może Jabłko. Bo teraz coś pyli i zachodzą reakcje krzyżowe właśnie z jabłkiem. A Oskar ostatnio jadł większość kaszek z jabłkiem. Także powiedziała, że albo alergia bo typowe objawy (katar i taka jakby chrypka) lub lekkie przeziębienie.

Asiasia1 u niego to jest taki katar że leci ciurkiem z nosa i nawet odciąganie pomaga na 5 min 😞

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca, 16:22

11.12 ⏸️
    03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5)
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 4 marca, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak stosować olejek olbas?

• Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 4 marca, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka wrote:
    Niestety ucho na antybiotyk.
    Jakieś małe szmery w oskrzelikach.
    Inhalacje z berodualu, fenistil antybiotyk. I nasivin jeszcze oczywiście.

Oby tylko przyjmował antybiotyk ☹️ Bo jak będzie pluł jak nurofenem to od razu szpital ☹️☹️😊
    Ojej to kiepsko, że ucha się nie dało nurofenem wyleczyć, dużo ma ml antybiotyku Ignaś ? Tak z mojego doświadczenia z synem i jego uszami to rzadko kiedy mi się udawało 2 x pod rząd na samym nurofenie wyleczyć ucho jeżeli był krótki odstęp czasu od jednego zaczerwienienia do drugiego, zwłaszcza przy zalewającym katarze.
    Trzymam kciuki, żeby ładnie Ignaś wypijał antybiotyk. Oby szybko zdrowiał 😘

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 4 marca, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia2000 wrote:
    No i mamy skonczone 7 miesuecy💪🍾
    My tez dzis 7 mc świętujemy 🥳

Asiasia1, Asia2000, enpe, Ewappp, Kinia197 lubią tę wiadomość

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 4 marca, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia fenistil jest od alergii ale właśnie ma hamować/ zagęszczać katar. Prowadzi nas dobra lekarka, przy rsv wszystkie chwyty dozwolone. Ufam jej.

Antybiotyku ma 4 ml. Udało nam się podać teraz pierwsza dawKe.
    Kontrole mamy w czwartek, za dwa dni.
    Poprawa powinna nastąpić w ciągu 3 dni. Albo poprawa albo pogorszenie i szpital.

• Papapatka Autorytet

Wysłany: 4 marca, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wiecie gdzie w Warszawie można wypożyczyć pulsykaometr dla niemowlaka? Taki na stopę bo mierzymy zwykłym a to trzeba dobrze ułożyć palec i już miałam 5x zawał?

• Asia2000 Autorytet

Wysłany: 4 marca, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Asiasia-ja zerkam co ma do zaproponowania na FB >dziecko w Trojmiescie" i stad wiem ze w papugarni sa kapibary:) i tam tez byly wypisane godziny kiedy mozna je zobaczyc. Generlnie czerpe pomysly z jej strony:). Korzystasz tez?

Ten wyjazd faktycznie byl duchowy i chodz smutny to staralam sie jakos aby byl mimo wszystko wyjatkowy:). Na razie z mezem mamy dosc podrozy, hihi. 3, 5 tysiaca kilometrow w niespelna trzy tygodnie to dosc sporo:) a kazdy hotel mial basn wiec tak jak kocham wode tak obecnie denerwuje mnie kapiaca nawet z kranu a jak dzis przyszlo przypomneinei zaplac za basen to :).....
    Co do Tropical Islands to tak wymoczylismy sie za wszystkei czasy. Parno tam i jest naprawde jest co robic. Mielismy tam nocleg bo to sie wbrew pozorom oplaca ale faktycznie najwiecej skorzysta juz taki maly czlowieczke co chodzi, zeby chociaz z tym malych atrakcji mogl korzystac bo tak pozostaje duzy basen czyli nic oryginalnego. Starsza siosta byla w swoim zywiole i ona to juz nie wiedziala z czego korzystac:). A ja z tym kaszlem na zmiane z mezem jej towarzyszylismy na rekach zawsze z mala:).

age.png
  • Asia2000 Autorytet

Wysłany: 5 marca, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka wrote:
    Czy wiecie gdzie w Warszawie można wypożyczyć pulsykaometr dla niemowlaka? Taki na stopę bo mierzymy zwykłym a to trzeba dobrze ułożyć palec i już miałam 5x zawał?

Papapatka i jak sutuacja? Znalazlas cos?
    Ja jak szukalam ktg na wynajem to dzwonilam po firmach sprzedajacych( dystrybutorach) i ini podawali mi tych co wynajmuja. Bylo dosc sporo w warszawie sprawdzilam swoje namiary ale nie maja pulsometru:(. A uzywany na olx?

U nas zaczyna sie pokaszlywanie😞…

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca, 09:03

age.png
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 5 marca, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia2000 wrote:
    Papapatka i jak sutuacja? Znalazlas cos?
    Ja jak szukalam ktg na wynajem to dzwonilam po firmach sprzedajacych( dystrybutorach) i ini podawali mi tych co wynajmuja. Bylo dosc sporo w warszawie sprawdzilam swoje namiary ale nie maja pulsometru:(. A uzywany na olx?

U nas zaczyna sie pokaszlywanie😞…

Saturacje mamy 98. Jest Ok. Pulsyksometru na stopę nie znalazłam, mierze mu na palec ale już wiem jak to robić.

Już mu nie leci z nosa, zrobiła się gęsta wydzielina. Nie ma już gorączki. W końcu jest bardziej żywy, oczy na szeroko otwarte.
    Ale wczoraj na wieczór torby do szpiatala spakowalam i stoją na przedpokoju. Rsv jest nieprzewidywalne.
    Antybiotyk bierze. Jest w przy tym mnóstwo walki, śpiewania, głupich min i nawet dostał telefon z bajka ale nie podziałało.
    Jedyne co to dzisiaj chrypi. Bardzo, jakby głos stracił. Jutro na 17 wizyta.

A robiłaś test? Podejrzewasz rsv?

• Ewappp Autorytet

Wysłany: 5 marca, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka wrote:
    Saturacje mamy 98. Jest Ok. Pulsyksometru na stopę nie znalazłam, mierze mu na palec ale już wiem jak to robić.

Już mu nie leci z nosa, zrobiła się gęsta wydzielina. Nie ma już gorączki. W końcu jest bardziej żywy, oczy na szeroko otwarte.
    Ale wczoraj na wieczór torby do szpiatala spakowalam i stoją na przedpokoju. Rsv jest nieprzewidywalne.
    Antybiotyk bierze. Jest w przy tym mnóstwo walki, śpiewania, głupich min i nawet dostał telefon z bajka ale nie podziałało.

Cieszę się że już lepiej, mam nadzieję że najgorsze za Wami 🤞

• Asia2000 Autorytet

Wysłany: 5 marca, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka wrote:

maz wlasnie jedzie z pracy z testami. Ja mam wszystko co opisane ale wiadomo inaczej dorosly. zaraz sie pobadamy.

age.png
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: 5 marca, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia, daj znać, trzymam kciuki

Klaudia- jak Oskar? Katar zniknął?

• klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 5 marca, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka nie no, w jeden dzien by raczej nie zniknal 😅 ale jest juz lepiej 😁
    Tylko ze wlasnie narzeczony wrocil wczesniej z pracy, bo sie zle czuje 🤡

11.12 ⏸️
    03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5)
  • Emzet92 Autorytet

Wysłany: 5 marca, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko jedyna, przecież to marzec. Te choroby miały już odpuszczać🤯
    U nas nebbud nie pomógł. Ada zaczęła skracać słowa i męczył ja napadowy kaszel. Pojechałam na kontrole do laryngolog (angina), a ta na mnie naskoczyła, że przyjezdzam z dzieckiem kaszlącym jak 150. Od strony gornych dróg jest okej i ona tu nie ma nic do roboty, bo z takim kaszlącym dzieckiem to się na sor jedzie jak są duszności 😬 no to jej wygarnęłam, że ja mam dość takiego odsyłania i że chyba jest jakaś przyczyna, że ona tak choruje. Że wszyscy mnie odsyłają od alergologa, do laryngologa, do pulmonologa, do pediatry i w koło 🤯 finalnie łzy już mi pociekły z bezsilności. Ostatni raz do niej poszłam, zero empatii. Umówiłam znów wizytę do pediatry, no i po niespełna dobie od ostatniej wizyty u pediatry pełno świstów. Dostaliśmy ventolin do nebbudu i już jest lepiej. Testy ujemne, gorączka po 38-39. Gówno jakieś nas dopadło. Druga pediatra widać że stara wyga, odesłała nas znowu do alergologa 🤯🤯😬 mamy wizytę u Kosmedy 13 marca, chciałam przyspieszyć ale ma urlop. Nie wiem już komu ufać. Oczywiście gadam wszystkim o tym zasranym leku na naczyniaki (od stycznia ma zwiększona dawkę i to pierwsza infekcja i już obturacja oskrzelowa), ale nikt nie łączy kropek. Ewidentnie ten lek jej skurczą naczynia w infekcji, nikt tego nie kuma. Napisałam do prowadzącej, napisałam do speca z Gdańska, sama zeszłam z dawki tego leku. Jestem załamana i czuję się w dupie.
    Przy tym oczywiście Sara kaszle mokro, pojawia się gorączka. Szymon wlansie zaczyna kasłać 😬😬😬😬😬😬 jutro powtórzę test i lecimy od rana do pediatrów. Dzięki Bogu za Enel med, w poz to chyba był musiała stać w kolejce od 6 rano by dostać "numerek".
    Trzymam za was kciuki nieustannie, módlcie się za mnie bym nie zwariowała 🫠
    Aaaa i dziś rano nasza Whisky dostała cieczki i zasrala całą łazienkę (szanuje, mądry pies, prawie się odspacerowal)😂
    Olbas aplikuje na podpaskę i przyklejam dziecku za głową w łóżeczku.

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
    08.2021 FET :(
    11.2021 ❄❄❄
    11.2021 ET :(
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
    11. 2023 - SZOK, naturalny cud
    07.2024 Sz. 3885g

• Papapatka Autorytet

Wysłany: 5 marca, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emzet, Tobie naprawdę medal się należy…jesteś bardzo dzielna i ogarnięta we wszystkim. Na prawdę podziwiam Cię i pełen szacunek. Trzymam mocno kciuki żeby nie okazało się nic poważnego. Daj znać jutro na spokojnie jak wizyty i testy.

U nas każda kupa to jest śluz. Wiec to z pewnością katar, flegma. Strasznie dużo tego, ale mam nadzieje ze wszystko idzie do kupy, a nie do płuc.

Ignas odzyskał dzisiaj siły. Teraz bawi się już 5-ta godzinę z rzędu. Oczy jak 5 zł. Niestety problem znowu z podaniem antybiotyku. Ale się nie poddajemy i podajemy. Dzisiaj już czwarta dawka. Jeszcze 16… 🤦‍♀️

Kinia197 lubi tę wiadomość

• Emzet92 Autorytet

Wysłany: 5 marca, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka wrote:
    Emzet, Tobie naprawdę medal się należy…jesteś bardzo dzielna i ogarnięta we wszystkim. Na prawdę podziwiam Cię i pełen szacunek. Trzymam mocno kciuki żeby nie okazało się nic poważnego. Daj znać jutro na spokojnie jak wizyty i testy.

U nas każda kupa to jest śluz. Wiec to z pewnością katar, flegma. Strasznie dużo tego, ale mam nadzieje ze wszystko idzie do kupy, a nie do płuc.

Ignas odzyskał dzisiaj siły. Teraz bawi się już 5-ta godzinę z rzędu. Oczy jak 5 zł. Niestety problem znowu z podaniem antybiotyku. Ale się nie poddajemy i podajemy. Dzisiaj już czwarta dawka. Jeszcze 16… 🤦‍♀️
    Dzięki wielkie 💜 😔 choć mam wrażenie, że mnie życie przygniotło teraz. Ja bym chciała by to lekarze jednak byli ogarnięci, a nie rodzice bez wykształcenia medycznego 🥴🥴
    Wlansie tak też pamiętam rsv - dużo śluzu w kupie i wymioty flegma. Pewnie macie probiotyk? Przy bliźniaczkach, w szpitalu zalecali dicoflor + esputicon na bolibrzuchy. Dzielni jesteście z tym antybiotykiem 💪 brawo dla Ignasia, że przyjmuje lek. Trzymam kciuki za Was!

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
    08.2021 FET :(
    11.2021 ❄❄❄
    11.2021 ET :(
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
    11. 2023 - SZOK, naturalny cud
    07.2024 Sz. 3885g

• Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 6 marca, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emzet , ale Ci się trafiło wstrętne babsko z tej laryngolog, najlepiej ze zdrowymi dziećmi chodzić po lekarzach. Takie głupie pytanie ale czy jak masz w imid prowadzącą od naczyniaka to nie mogą ją tam alergologiczne i laryngologiczne przebadać żeby przyjąć jakieś wspólne stanowisko , jak Ade leczyć w razie infekcji?
    Daj znać jak tam wizyta u pediatry ?

Papapatka jak Ignaś ?

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 6 marca, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Asia2000, taaak, obserwuję na ig bo nie mam fb 😁 pomimo okoliczności cieszę się, że udało Wam się pokorzystać z atrakcji :) jak testy?

@Asia2000, Lolcia37, ale że 7? ❤️ Kiedy 🥲 choć Oski to już w ogóle 9 🙈

@klaudia_23, wprowadzili już ten urlop macierzyński dodatkowy dla wczesniaków? Bo już nie pamiętam kiedy weszło w życie i czy obowiązuje też osoby, które były w trakcie urlopu macierzyńskiego jak zatwierdzili 🤔 łapiesz się?

@Papapatka, daj znać po kontroli 🤞podawanie leków takim maluchom jest okropne 🙈

@Emzet92, ja pr🤬🤬🤬 no przecież tak się nie da funkcjonować. To mnie najbardziej wkurza w opiece medycznej. Odsyłanie z kwitkiem i bądź tu mądra, zrób ene due i wybierz kto może mieć rację 🤦 z całego serca współczuję 🥲 bezsilność jest najgorsza, zwłaszcza gdy w grę wchodzi maluch 🫂 daj znać jak po potrójnym pediatrze 😬

A ja jestem cepem. Złamałam podstawową zasadę macierzyństwa. Jak dziecko śpi to wiej i nie oddychaj. Małemu 4 górne zęby idą na raz, 3 się przebiły i idą meeeega powoli i od iluś dni jest wrzask trwający całą dobę. Przeciwbólowe, żele, no nic nie pomaga. Wczoraj już wymiekalam psychicznie. O dziwo jak przyszedł moment usypiania to poszło mi sprawnie. 40 min i spał, udało mi się go od siebie odkleić, odczekalam 10 min czy się obudzi, spał dalej i to był taki kontrast ok całym dniu gdy był spuchnięty od płaczu jak tak słodko spał, że dałam mu arcydelikatnego buziaka w główkę i co? Obudziłam go 😂😂😂 mogłam się wkurzać co najwyżej tylko na siebie. Później usypiałam drugie tyle. Ogólnie nocndo kitu albo jeden się budził i płakał, albo drugi bo pierwszy go budził i jestem jak zombie. ALE dzisiaj robię coś dla siebie. Idę na masaż, dostałam voucher na urodziny. W sumie w tym roku dostałam 2, chyba ludzie myślą, że muszę się odstresować 🤭😂

Kinia197, Asia2000 lubią tę wiadomość

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
‹‹ 742 743 744 745 746 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ