Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Asia2000 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. My po porannej wizycie na nfz i…. Osluchowo czysto ale uwaga dostalismy antybiotyk na katar w zatokach. I jak to mozliwe skoro taki maluch nie ma jeszcze zatok. Pierwszy raz slysze o antybiotyku na katar. Lekarka sugerowala to tym ze wczoraj mala miala goraczke, dojezdzalo pod 39 i zbijana schodzila do 37. Dodam ze wczoraj przerznal sie drugi zab jedynka dol a sama infekcja jest od srody- czwartku. Generalnie mamy katar ktory leci o dziwo jak mala jest na pion i kaszle tez wtedy bo to odkrztusza, ale mac 10 razy na dobe. Dawalybyscie juz antybuotyk? Mysle o wizycie u prywatnej mojej doktor ale kurcze wczoraj byla jeszcze zagranica. Mnie martwil ten kaszel czy nie jest cos na oskrzelach bo taki dziwny dzwiek, bulgoty czy charczenie ale po wizycie wiem ze to gdzies w nosie siedzi i na gardle sie zatrzymuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:30

age.png
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia, a jaki antybiotyk i na ile? 😱
    Ja bym umówiła się do zaufanej lekarki zanim podam antybiotyk. Ogólnie jestem team anty-antybiotyk jeżeli nie trzeba.
    Na razie bym robiła inhalacje z soli 0,9, oczyszczanie noska, woda morska. Obserwowała. Rób tak jak podpowiada Ci intuicja.
    Zaufany lekarz jest na wagę złota w dzisiejszych czasach zwłaszcza przy tak małych dzieciach. My już tez zostaniemy przy tej lekarce co teraz leczyła Ignasia przy rsv. Mieszka pare ulic dalej i w razie czego kontakt z Nią jest przez fb. A dzisiaj rano sama napisała jak Ignas i czy udało nam się dorwać do niej wizytę w ramach medicover ❤️…

I dzisiaj jedziemy na kontrole na 12.30.
    Ja mam lekarza na 12.10 chce wziąć sobie l4, żeby Mąż mógł wziąć l4 na Ignasia.
    Myśle ze już wychodzimy z rsv ale toreb do szpitala jeszcze nierozpakowalam.

Asia2000, Asiasia1, klaudia_23 lubią tę wiadomość

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • Asia2000 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Papapatka Amotaks na 7 dni. Kontroli nie trzeba bo jest czysto wiec nie ma co sprawdzac. Ja to lubie dawac leki zgodnie z objawami. Luczylam na jakis mix do inhalacji jak cos a glownie poszlam osluchac bo prywatnie nie mozna sie nigdzie dostac. Tak mam ta zaufana doktor. Bezblednie prowadzila starsza. Zapalenie pluc jak miala 7 miesiecy udalo sie ogarnac bez antybiotyku a teraz ta z nfz na przeziebienie daje bombe. Chyba polece standardem czyli nebud, nurofen i flegamina.

Asiasia1 lubi tę wiadomość

age.png
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka wrote:
    Właśnie było napisane ze do ukończenia 6 lat.
    Jakbyś miała info jakieś to daj znać, chociaż nie wiem czy jak Corka rodziła sie w 2019 to czy wtedy to było…
    Urlop ojcowski wszedł w życie w 2023 więc chyba nie działa na dzieci urodzone przed 2023, też właśnie myślałam o żłobku żeby mąż skorzystał a mała trochę później poszła, tylko ja jestem zdania, że dziecko jak ma chorować to chorować będzie i 2 czy 3 mc nic nie zmienia, bo są dzieci które mają katarki kaszelki i szybko wracają do zdrowia , a są dzieci że co 2 infekcja to antybiotyk. U syna w przedszkolu we wrześniu było normalnie, za to pogrom był przed bożym narodzeniem w grudniu. To nie zawsze tak jest że wysyp infekcji jest we wrześniu.

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Asiasia1 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia2000 wrote:
    @Papapatka Amotaks na 7 dni. Kontroli nie trzeba bo jest czysto wiec nie ma co sprawdzac. Ja to lubie dawac leki zgodnie z objawami. Luczylam na jakis mix do inhalacji jak cos a glownie poszlam osluchac bo prywatnie nie mozna sie nigdzie dostac. Tak mam ta zaufana doktor. Bezblednie prowadzila starsza. Zapalenie pluc jak miala 7 miesiecy udalo sie ogarnac bez antybiotyku a teraz ta z nfz na przeziebienie daje bombe. Chyba polece standardem czyli nebud, nurofen i flegamina.
    Asia ja też bym się wstrzymała. Szkoda malucha by w niego ładować antybiotyk od razu. Zobacz po 3 dniach gdyby gorączka nie spadała a inhalacje by nic nie dawały to spróbuj się umówić do lekarza, którego znasz

Asia2000 lubi tę wiadomość

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia2000 wrote:
    Witam. My po porannej wizycie na nfz i…. Osluchowo czysto ale uwaga dostalismy antybiotyk na katar w zatokach. I jak to mozliwe skoro taki maluch nie ma jeszcze zatok. Pierwszy raz slysze o antybiotyku na katar. Lekarka sugerowala to tym ze wczoraj mala miala goraczke, dojezdzalo pod 39 i zbijana schodzila do 37. Dodam ze wczoraj przerznal sie drugi zab jedynka dol a sama infekcja jest od srody- czwartku. Generalnie mamy katar ktory leci o dziwo jak mala jest na pion i kaszle tez wtedy bo to odkrztusza, ale mac 10 razy na dobe. Dawalybyscie juz antybuotyk? Mysle o wizycie u prywatnej mojej doktor ale kurcze wczoraj byla jeszcze zagranica. Mnie martwil ten kaszel czy nie jest cos na oskrzelach bo taki dziwny dzwiek, bulgoty czy charczenie ale po wizycie wiem ze to gdzies w nosie siedzi i na gardle sie zatrzymuje.
    Ja bym to skonsultowała z innym lekarzem , bo jednak antybiotyk to poważna sprawa u takiego malucha, a antybiotyk na zatoki do mnie nie przemawia. Bardzo trudna decyzja, to najgorzej jak się pójdzie do lekarza i nie ma się przekonania co do zastosowanych przez niego metod leczenia. Sama wiem że ciężko znaleźć lekarza dobrego, upolować termin do niego.

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papapatka wrote:
    Asia, a jaki antybiotyk i na ile? 😱
    Ja bym umówiła się do zaufanej lekarki zanim podam antybiotyk. Ogólnie jestem team anty-antybiotyk jeżeli nie trzeba.
    Na razie bym robiła inhalacje z soli 0,9, oczyszczanie noska, woda morska. Obserwowała. Rób tak jak podpowiada Ci intuicja.
    Zaufany lekarz jest na wagę złota w dzisiejszych czasach zwłaszcza przy tak małych dzieciach. My już tez zostaniemy przy tej lekarce co teraz leczyła Ignasia przy rsv. Mieszka pare ulic dalej i w razie czego kontakt z Nią jest przez fb. A dzisiaj rano sama napisała jak Ignas i czy udało nam się dorwać do niej wizytę w ramach medicover ❤️…

I dzisiaj jedziemy na kontrole na 12.30.
    Ja mam lekarza na 12.10 chce wziąć sobie l4, żeby Mąż mógł wziąć l4 na Ignasia.
    Myśle ze już wychodzimy z rsv ale toreb do szpitala jeszcze nierozpakowalam.
    Ooo nawet nie wiedziałam że na macierzyńskim można brać l4 na siebie. Daj znać po kontroli jak Ignaś.

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Asiasia1 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolcia, a jak u Was? Mały na fali i trzyma się w przedszkolu? :)

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia2000 wrote:
    Czesc dziewczyny.

Dużo zdrówka dla wszystkich chorych i oby nikogo więcej nie złapało.

U nas niestety cos sie bardziej rozwija. Katar gesty, kaszel mokry i doszła gorączka. Czekamy na lekarza. Noc strasznie niespokojna, nie wiadomo czy to testowanie nowych rzeczy RD czy ta infekcja. Test combo dalej negatywny.
    Dla mnie chorowanie dziecka to najgorsza czesc macierzyństwa, slonko swieci, fajna pogoda można spacerować i łapać witamine D a tak czlowiek tylko przygląda sie oddychaniu. I zagloska świst to czy sapka, zapada sie klatka czy nie, ilość odechow itd. Ja to jeszcze mam to wszystko razy sto bo strasznie sie wtedy denerwuje, chudne w oczach ze stresu.

Ja sama mam taki kaszel i katar jak stad do ksiezyca. Wczoraj juz czulak te swisty i zamowilam antubiotyk w receptomacie. Dzis jakby ciut lepiej chyba ze to glowa. Takze combo na tescie nie wyslzo a wzyciu jest:).

Co do zebyow to u nas dwa dni temu zauwazyla ze wkoncu po dwoch miesiacach(jak u ktorejs z Was)pojaiwla sie kreska, jedna malutka i slychac na lyzeczce...i tyle z tego...znow bedziemy czekac pewnie meisiac zanim sie pokarze.

B Box-ucielam, nauczyla sie ciagnac i juz wrocilam do oryginalenj. Starsza corka od razu ciagnela z oryginalenj nie ma problemow z mowa czy tym podobnym.

Co do powrotu do pracy-bozzzszeee nie chce mi sie:), ja juz sie w zyciu narobilam po 16 godzin, wyleczylam sie z pracocholizmu wiec z checia bym odpoczela. Tak jak Justinas pisze nastepny stop to juz emerytura:). Plan mam taki zeby wykorzystac urlop,czyli tak do polowy pazdzienrika mi zejdzie i chyba wskocze na pol etatu. 4 godzinki to nic, praca zdalna, a zawsze kaska wpadnie. Tak czy siak mala do zlobka puszcze mysle ze po styczniu, chodz chcialabym dociagnac do dwoch latek. Zobaczymy bo to wszystko sie zmienia, Jak bylam w ciay chcialam wracac dwa miesiace po porodzie:))).

ps. Pozdrawiam Sebastiana:) no mistrz.
    Właśnie u nas od tej kreski poszło bardzo szybko, nawet expressem bym powiedziała. Bo ledwo się kreska pojawiła , to za 2 dni ząb się przebił i za 2 dni drugi. Tylko to są takie kikuty, nie urosły jeszcze.

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiasia1 wrote:
    Lolcia, a jak u Was? Mały na fali i trzyma się w przedszkolu? :)
    On dopiero od zeszłego tygodnia chodził po antybiotyku, dziś też poszedł , liczę że marzec przechodzi , bo chce go na koniec marca zaszczepić. Wczoraj mi powiedział że dobrze że idzie do przedszkola bo nie będzie musiał słuchać krzyków Hanki, a ja będę musiała. Milutko mi się zrobiło 🤣

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Papapatka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolcia37 wrote:
    Ooo nawet nie wiedziałam że na macierzyńskim można brać l4 na siebie. Daj znać po kontroli jak Ignaś.

Można. Tzn zeby mąż dostał opiekę na Ignasia ja muszę być na l4 albo w szpitalu. A średnio się czuje jak mam te rsv a Ignas wymaga jeszcze opieki na najwyższym poziomie- jeszcze przyjmuje antybiotyk. Mam nadzieje ze lekarze nie będą robili problemu.

Zosia! Spełnienie marzeń...km5scwa1f3mt6hq0.png
  • Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    @kinia a no wstaje, ale ona najpierw przyjmowała ppzycje czworaczą z bujaniem się, pozniej zaczela czworakowac do tyłu, dalej siadać, kolejni wstawać, pozniei czworakowala do boku i po skosie 😅🤣 a dopiero na koncu, niedawno, do przodu. Tzn. Wczesniej robila 3 kroki i koniec, a teraz wlaznie już normalnie. No a tak to od dawna dziewczyna pełzala po całym piętrze. Nie ma czasu do stracenia, musi braci gonić 🤣 a tak serio, to bracia jeszcze szybciej rozwijali się ruchowo, wiec ona i tak jest spokojniejsza w tym zakresie.
    Teraz kombinuje jak tu wejsc na schody, wiec nie jestem szczęśliwa 🙄🤦‍♀️
    To u nas podobnie było. Czworaki z bujaniem to chyba z dobry miesiąc, potem pojedyncze kroki do przodu, a teraz już śmiga po mieszkaniu. 😀 Wspina się też, ale nie siada. Opuszcza się w czworakach na boczek, ale chyba nie ma odwagi dalej. Może przydałyby mu się jakieś ćwiczenia ośmielające, ale jest tyle zajęcia teraz, że nie mam nawet czasu na szukanie jak go wspomóc. 🫣 A fajnie jakby sobie usiadł, to i wygodniej do zabawy by było.

🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest opieka nad chorego współmałżonka, max 14 dni w roku. Moj maz teraz z niej korzystać pi mojej operacji.
    Oprócz tego mozna wziac max 60 dni w roku na zdrowe dziecko matki chorej (gdy dziecko ma mniej niż 8 lat) lub, z tej samej puli, na chore dziecko do 14 r.z. Jest to zasiłek opiekuńczy.

age.png
  • Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiecie może czy jakby się przeszło na wychowawczy i potem na L4 to kwotę na L4 naliczaliby z okresu pracy przed ciążą czy wzięliby ten zerowy dochód z wychowawczego?

🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C
  • Asia2000 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiasia1 wrote:
    Asia ja też bym się wstrzymała. Szkoda malucha by w niego ładować antybiotyk od razu. Zobacz po 3 dniach gdyby gorączka nie spadała a inhalacje by nic nie dawały to spróbuj się umówić do lekarza, którego znasz
    Skontaktowalam sie z moja Pania doktor( jest na nartach) i napisala podobnie. Jak goraczka spada to sie wstrzymac. Inhaluje wiec💪trzymajcie kciuki

Asiasia1, justinas lubią tę wiadomość

age.png
  • Asia2000 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny za wsparcie🍀

Asiasia1 lubi tę wiadomość

age.png
  • justinas Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiasia tak, mój zdecydowanie wyczuwa, że zbliża się szczepienie😉 Jeszcze nie byłam z nim w pierwszym umówionym terminie, zawsze przekładam, czasem 2 razy 🤪 A jak nie przed szczepieniem, to zaraz po jest chory, ostatnio miał katar przez 2 tygodnie. A co do beta-karotenu to nie wiem, jak to do końca jest, tak głośno myślę. Jak wyeliminowałam brokuła, buraka ze względu na zaparcia i nie lubił ziemniaka to wychodziły mi głównie te pomarańczowe zupki i zaczęłam się martwić, żeby nie zaszkodzić. Ostatnio je ziemniaka, więc trochę inne są proporcje warzyw.

Asia2000 antybiotyk na katar to grubo, ta gorączka pewnie lekarza zaniepokoiła. U mnie dla kontrastu nie wypisała wczoraj dziecku żadnych lekow na krtań i kaszel. Kazała tylko inhalować solą i smarować smalcem gęsim😁 Muszę go jeszcze skonsultować gdzie indziej. W niedzielę tylko jedna pediatra w okolicy przyjmowała.

event.png
  • Asia2000 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @ justinas, nie do wiary, smalec gesi😂
    U mnie tez nikogo w okilicy akurat nie bylo wczoraj z mojej siatki kontaktow. Dobrze ze mam zapady lekow. Teraz musze sama sie podleczyc😉
    Juz nie chcialam sie wdawac z nia w dyskusje ze zaroki twirza sue okolo 3 roku zycia…

Ehhh nasze dwie bidulki🥰oby szybko wyzdrowialy🍀w sumie maja tyle samo😉i my chyba tez😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:03

age.png
‹‹ 745 746 747 748 749
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ