Sierpniowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
O matuchno Asiasia myślałam, że tylko starszego złapało. U nas też jakieś gówno było, katar okropny i kaszel, testy negatywne, przeszło po 1,5 tygodnia. Nie wiem, co to za dziadostwo. Zdrowia i siły dla Was!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca, 20:35
-
Kurdeee, co za gówno 🤯 U nas flegmy nie było, w sensie wymiotów, tylko mega śluzowate kupska u młodego. Dziewczyny dostawały grintuss pediatric, on im często pomaga, czasem lepiej niż pecto drill czy Petit drill w zależności od typu kaszlu. No i u nas typowo jak przy rsv duszność, świsty. Wy macie coś osluchowo?
Każde z naszej trójki w 4-5 dobie miało gorączkę - nadkazily się uszy, które Nurofenem udało się ogarnąć. My się 1.5 tyg bujalismy 😬 Ja jestem fanką isonasin septo u takich malutkich dzieci, katowałam nim Szyma plus odciąganie. Jest też taki spray do nosa - grip stop. Całkiem dobry zamiast nasivinu. Olbas także na noc stosowalam. Nas uratowały na bank inhalacje z ventolinu, co 4h. Ale to jak młody miał duszność. Poza tym berodual i nebbud. Ta gorączka jest niepokojąca... No ale organizm walczy, oby szybko chłopaki wrócili na dobre tory 💜Trudna droga IVF
01.2021 ❄❄
03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
08.2021 FET
11.2021 ❄❄❄
11.2021 ET
01.2022 FET 3BB,1BB🎉
09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
11. 2023 - SZOK, naturalny cud
07.2024 Sz. 3885g
-
Emzet92 wrote:Kurdeee, co za gówno 🤯 U nas flegmy nie było, w sensie wymiotów, tylko mega śluzowate kupska u młodego. Dziewczyny dostawały grintuss pediatric, on im często pomaga, czasem lepiej niż pecto drill czy Petit drill w zależności od typu kaszlu. No i u nas typowo jak przy rsv duszność, świsty. Wy macie coś osluchowo?
Każde z naszej trójki w 4-5 dobie miało gorączkę - nadkazily się uszy, które Nurofenem udało się ogarnąć. My się 1.5 tyg bujalismy 😬 Ja jestem fanką isonasin septo u takich malutkich dzieci, katowałam nim Szyma plus odciąganie. Jest też taki spray do nosa - grip stop. Całkiem dobry zamiast nasivinu. Olbas także na noc stosowalam. Nas uratowały na bank inhalacje z ventolinu, co 4h. Ale to jak młody miał duszność. Poza tym berodual i nebbud. Ta gorączka jest niepokojąca... No ale organizm walczy, oby szybko chłopaki wrócili na dobre tory 💜
A jak uzywasz isonasin u takich maluchow? Tak jak na opakowaniu, ze pol kapsulki do jednej dziurki? Tez uzywalismy tego podczas choroby ale wkraplalam mu po 2-3 krople do jednej dziurki, bo sie balam wiecej 🙈 i nie wiem czy w sumie to cos pomoglo11.12 ⏸️
03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5) -
klaudia_23 wrote:A jak uzywasz isonasin u takich maluchow? Tak jak na opakowaniu, ze pol kapsulki do jednej dziurki? Tez uzywalismy tego podczas choroby ale wkraplalam mu po 2-3 krople do jednej dziurki, bo sie balam wiecej 🙈 i nie wiem czy w sumie to cos pomogloTrudna droga IVF
01.2021 ❄❄
08.2021 FET
11.2021 ❄❄❄
11.2021 ET
01.2022 FET 3BB,1BB🎉
07.2024 Sz. 3885g
-
Papapatka wrote:Ja potwierdzam, grip stop tak samo dobry albo nawet lepszy niż nasivin. Można korzystać z niego po 7 dniach nasivinu, ma inna substancje czynnaTrudna droga IVF
01.2021 ❄❄
08.2021 FET
11.2021 ❄❄❄
11.2021 ET
01.2022 FET 3BB,1BB🎉
07.2024 Sz. 3885g
-
U nas przy rsv zaufana pediatra która nas z tego wyciągnęła be szpitala powiedziała ze można 7 dni 3x dziennie dla Ignasia. Ale to chyba dlatego ze było rsv, a Ignas te po ad 9 kg wazy.
Przy rsv jak nu odciagalam gluty to raz pojawiła mi się kropelka krwi- jakieś naczynko musiało pęknąć ale pediatra powiedziała ze tak może być przy tak częstym odciaganiuEmzet92 lubi tę wiadomość
-
Dzięki Emzet
to raczej inny syf. Starszy osłuchowo ok ale strasznie kaszle dalej, młodszy osłuchowo gorzej, ma takie świsty trochę jak przy rsv właśnie, plus ta flegma jest wszędzie. Dalej się inhalujemy itp. Pediatra podejrzewa rinowirusa jakiegoś, kupy u nas ok. We wt kolejna kontrola i kolejny tydzień z 2 na pokładzie 🥲 wymiękam, mogę z nimi siedzieć jak wychodzimy z domu ale starszaka już nosi, do tego źle się czuje i jest grubo 🥲 dobrze, że już weekend i mąż więcej ogarnie bo i mnie siekło 🙈
Emzet92 lubi tę wiadomość
👫33 lata
🐕2019
👶12.2022 💙
👶08.2024 💙 -
Emzet92 wrote:Z tym gotowaniem wspólnym to ja dopiero od tygodnia tak robię. Młody ogarnął już dobrze kawałki, a wcześniej tylko papkoza wchodziła w grę. Może to moje durne ograniczenie,ale teraz czuję się już bezpieczniej dając mu makaron niż ten miesiąc temu. Jutro robię Ala ruski dla całej rodziny. Dziś krem z białych warzyw, młodemu odlałam do słoika na jutro, a nam przyprawilam. Zobaczymy czy podejdzie jutrzejsze menu 🤣 U nas ewidentnie trwa skok. Młody buja się w czwoarku, ale ma słabe ręce, więc częściej na łokciach się buja😉 chce iść do przodu, więc skacze jak żaba 🐸 w nocy buja się w łóżeczku i próbuje usiąść przez bok. Amfibia coraz częściej, chwyt pesetowy (zbiera wszystkie paprochy) no i odgłosy tak jak opisujecie 😉 uwielbiam to buczenie na dinozaura 😂😂
@Asia, jak Twoje chorowitki? Okład z matki niezbędny?
@Ewa, brawo dla Ali. Przeciez ona nie odbiega od norm, ani trochę. Potrzebuje może trochę więcej czasu. Nie ma co rwać włosów, szkoda ich 😉
Co do kremów warzyw to ja tak średnio raz w tygodniu robię jakąś zupkę krem zeby zblendowac w tym mięso zeby jednak trochę go jadła a nie tylko ciumkała a ile można jeść spaghetti 🤣 i jednego dnia podaję zupę krem do babrania i dokarmiam łyżką + jakies warzywo z tego w kawałku zeny jednak utrzymać kawałki a następnego dnia podaję tą zupę wymieszaną z makaronem + jakies zmielone nasiona i jest super nowe danie 😃 ostatnio u nas krem z pieczonego selera, pietruszki i pora z kurczakiem wchodził jak złoto i jako zupa i jako makaron 😃
U Ali tez słabsze ręce trochę i fizjo nam pokazała fajne ćwiczenie i już po tygodniu widzę efekty 🙂 pchanie rączkami w piłkę gimnastyczną na siedząco - sadzasz u siebie na kolanach, piłka przy scianie, blokujesz rączki w lokciach i tak jakby swoim ciałem pchasz małego w kierunku piłki, to wzmacnia i rączki i cwiczy dociski stawowe 🙂 my tak ćwiczymy kilka razy dziennie po 2 minutki i widzę że już stabilniej na rączkach 🙂Emzet92 lubi tę wiadomość
-
Ewappp wrote:Co do kremów warzyw to ja tak średnio raz w tygodniu robię jakąś zupkę krem zeby zblendowac w tym mięso zeby jednak trochę go jadła a nie tylko ciumkała a ile można jeść spaghetti 🤣 i jednego dnia podaję zupę krem do babrania i dokarmiam łyżką + jakies warzywo z tego w kawałku zeny jednak utrzymać kawałki a następnego dnia podaję tą zupę wymieszaną z makaronem + jakies zmielone nasiona i jest super nowe danie 😃 ostatnio u nas krem z pieczonego selera, pietruszki i pora z kurczakiem wchodził jak złoto i jako zupa i jako makaron 😃
U Ali tez słabsze ręce trochę i fizjo nam pokazała fajne ćwiczenie i już po tygodniu widzę efekty 🙂 pchanie rączkami w piłkę gimnastyczną na siedząco - sadzasz u siebie na kolanach, piłka przy scianie, blokujesz rączki w lokciach i tak jakby swoim ciałem pchasz małego w kierunku piłki, to wzmacnia i rączki i cwiczy dociski stawowe 🙂 my tak ćwiczymy kilka razy dziennie po 2 minutki i widzę że już stabilniej na rączkach 🙂Trudna droga IVF
01.2021 ❄❄
08.2021 FET
11.2021 ❄❄❄
11.2021 ET
01.2022 FET 3BB,1BB🎉
07.2024 Sz. 3885g
-
Asiasia1 wrote:Dzięki Emzet
to raczej inny syf. Starszy osłuchowo ok ale strasznie kaszle dalej, młodszy osłuchowo gorzej, ma takie świsty trochę jak przy rsv właśnie, plus ta flegma jest wszędzie. Dalej się inhalujemy itp. Pediatra podejrzewa rinowirusa jakiegoś, kupy u nas ok. We wt kolejna kontrola i kolejny tydzień z 2 na pokładzie 🥲 wymiękam, mogę z nimi siedzieć jak wychodzimy z domu ale starszaka już nosi, do tego źle się czuje i jest grubo 🥲 dobrze, że już weekend i mąż więcej ogarnie bo i mnie siekło 🙈
To zajmowanie się chorymi dziećmi w pojedynkę powinno być zakazane, serio. Ja czuję że się starzeje po takiej chorobie co najmniej o pół roku....Trudna droga IVF
01.2021 ❄❄
08.2021 FET
11.2021 ❄❄❄
11.2021 ET
01.2022 FET 3BB,1BB🎉
07.2024 Sz. 3885g
-
Oskar teraz co byl chory to wlasnie w wymazie wyszedl mu rinowirus. Mial w sumie spory katar, ale kaszlal max 10 razy na dobe i tylko podczas spania. Temp nie mial i mial mase energii 🙃 przez to, ze nie odkrztuszal flegmy to splynela mu do oskrzeli i sie zrobilo lekkie zapalenie, ale inhalacje i oklepywanie sobie z tym na szczescie poradzily. Ja tez wtedy bylam chora i mialam zle samopoczucie w przeciwienstwie do niego, wiec zajmowanie sie nim bylo mega ciezkie.
11.12 ⏸️
03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5) -
Asiaasia1 współczuje dwójki chorej i samej w walce ☹️ Zwłaszcza ze różnica wieku mała i pewnie można w wariatkowie wyładować…
Podziwiam i Ciebie i Emzet bo ja chyba bym do Tworek na kolanach poszła 😂 silne babki jesteście!!! Jeszcze trochę i będzie lepiej. Ja jeszcze czuje to zmęczenie i stres po rsv i swoim ostrym zapaleniu oskrzeli.
Ignas jeździ w spacerowce, o niebo lepiej niż w gondoli. Widzi więcej i spacer 30 minut jak nie śpi nie jest męczarnia. Zaliczył dzisiaj szybę jak pelz na pełnej petardzie do kota. Siniak na pół czoła…
-
Dobry wieczór.
Dziewczyny zdrówka dla was wszystkich. Współczuję tego wszystkiego. Byle do wiosny porządnej.
U nas progres. Są dwa zęby. Na dole. Są już takie szpileczki ostre.
Olek zmienił ogromnie podejście do jedzenia. Jestem w szoku. Zje co mu dasz. Dziś zrobiłam mu kluski z brokuła. Z sosem z awokado. I do tego pomidorka. Zjadł.
Ogólnie zjada wsio. Naprawdę nie mogę się napatrzec. Czy papka czy kawałek. Tak fajnie to mamle. Jak taka babcia bez zębów szczękę układa 🤣
Zaczal też "mówić " ma ma ma , pa pa, ta ta, ba ba,
Próbuje stanąć na 4.
Amifibia już jakiś czas, ale mam wrażenie, że coraz bardziej unosi się, jakby probiwal siadać.
Nauczył się pić z bboxa wodę. Z kubka też się napije. Ale bboxa widzi to zaraz łapie i pije.
Nocki niestety, ma pobudkę koło 1 zazwyczaj i potem albo 4 ok. Albo już 8. Wiem , że wiele z was dałoby się pokroić za takie noce, ale wiecie , że dupsko szybko przyzwyczaja die do dobrego. Więc mi brak przespanych całościowo nocy.
Co tam więcej? No Kochany jest taki. Co ja wam powiem? Najsłodsze dziecko na ziemi 😁 Jak pewnie dla każdej jej własne.justinas, Emzet92, Kinia197 lubią tę wiadomość
-
Zapomniałam
Żeby nie było za dobrze mąż mial wczoraj wypadek.
Wycina drzewa na naszej działce. Poslizngal się. Piła motorową rozwalił nogę na wysokości kostki.
Cudem ominął sciegna i kość. Wszystko na wierzchu. Kość dosłownie widać pod spodem jak się ruszała przy ruchu stopa. 16 szwów. 🥹
Byłam u siostry. Nie dał mi znać. Wróciłam z dziećmi. Zaczęłam robic obiad. A ten wchodzi. Przysięgam nogi się pode mną ugięły. -
Brawo dla Olusia. Ewidentnie był w skoku i tyyyle nowych umiejętności 😍😍😍 jak robisz kluski z brokuła? Brzmi zacnie 😁
Przykro mi z powodu męża, dżizas, ja bym chyba zemdlała. Mój tata jest stolarzem, gdy tylko słyszalam krzyk z zakładu (był obok domu), to miałam przewrót w żołądku. O dziwo, tata ma wszystkie palce 💪Trudna droga IVF
01.2021 ❄❄
08.2021 FET
11.2021 ❄❄❄
11.2021 ET
01.2022 FET 3BB,1BB🎉
07.2024 Sz. 3885g
-
@mumagain aż miałam ciary jak czytałam co twojemu mężu się stało. Trzymam kciuki żeby szybko dobrze się zagoiło i oby nie było później komplikacji żadnych. Fajnie też czytać ze twój bobas wszystko je. U mojej trochę gorzej z jedzeniem ostatnio ale przebiła się jedynka na górze i biedna cierpi jak nie wiem marudna strasznie jest. Dzisiaj prawie całą noc z cyckiem w buzi spędziła ale spala do 11:30 i obudziłam się przed nią aż w szoku byłam jak spojrzałam na zegarek
Nam to by się przydała jakaś kompaktowa spacerówka co by dużo miejsca w samochodzie nie zajmowała -
Kinia197 wrote:@mumagain aż miałam ciary jak czytałam co twojemu mężu się stało. Trzymam kciuki żeby szybko dobrze się zagoiło i oby nie było później komplikacji żadnych. Fajnie też czytać ze twój bobas wszystko je. U mojej trochę gorzej z jedzeniem ostatnio ale przebiła się jedynka na górze i biedna cierpi jak nie wiem marudna strasznie jest. Dzisiaj prawie całą noc z cyckiem w buzi spędziła ale spala do 11:30 i obudziłam się przed nią aż w szoku byłam jak spojrzałam na zegarek
Nam to by się przydała jakaś kompaktowa spacerówka co by dużo miejsca w samochodzie nie zajmowała🍒 fertistim, cynk
🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C