Sierpniowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Kitana wrote:Dziś 11+5, a 1 trymestr kończy się po upływie 12 tyg, nie? Bo już zdurniałam 🙈 Licząc na palcach od końca wychodzi jednak tak samo - drugi trymestr zaczyna się pierwszego dnia 13 tc. Potwierdźcie pls, mądre głowy, że naprawdę za 2 dni wchodzimy z bąblem na wyższy etap wtajemniczenia 😅
Moim zdaniem to po 12 skonczonym jest 2 trymestr , czyli 12i 6 kończy pierwszy trymestrBettti03 lubi tę wiadomość
04.2020 synek 💙
08.2024 córeczka 🩷 -
Lolcia37 wrote:Moim zdaniem to po 12 skonczonym jest 2 trymestr , czyli 12i 6 kończy pierwszy trymestr
Ja to zrozumiałam dopiero jak lekarz mi podał przykład z wiekiem tj. Jak masz 29 lat i kilka miesięcy to wszędzie podajesz że masz 29 lat, a nie 30 liczą się skonczone lata/tygodnieWiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 14:06
Agata91, Lolcia37 lubią tę wiadomość
-
To chyba zależy co rozumie się pod stwierdzeniem "w którymś jesteś tygodniu" bo jeśli mam 9+5 to trwa u mnie 10 tydzien, skończonych mam 9. Tak jak z wiekiem jak masz 29 lat to masz skończone ale zaczęłaś 30 rok. Jedni lekarze posługują się skończonymi tygodniami a inni zaczętymi i chyba przez to to całe zamieszanie. 🙂
-
Bettti03 wrote:Dzięki za odpowiedź ❤️ no właśnie szkoda mi trochę tyle zostawiać, w końcu to przecież suple a nie jakiś konkretny lek. Który u ciebie dzisiaj dzień ? Może już po prostu ustępują objawy ja zauważyłam, że mam odrobinę więcej energii w ciągu dnia. Mdłości też tylko sporadyczne i chwilowe. Tylko ten żołądek ciągle boli 🫣
Dzisiaj jest 10+1. 🙂 Mi czasem wzdęcia dokuczają, ale biorę sobie Espumisan albo coś w tym stylu i jest lepiej.
Ewappp wrote:To chyba zależy co rozumie się pod stwierdzeniem "w którymś jesteś tygodniu" bo jeśli mam 9+5 to trwa u mnie 10 tydzien, skończonych mam 9. Tak jak z wiekiem jak masz 29 lat to masz skończone ale zaczęłaś 30 rok. Jedni lekarze posługują się skończonymi tygodniami a inni zaczętymi i chyba przez to to całe zamieszanie. 🙂
Chyba tak, bo ja swojego ostatnio zapytałam to np. 9+5 dla niego to, że kobieta jest w 10 tyg ciąży, ale ukończonych tygodni ma 9. 🤪 Jak mnie pytają przy badaniach albo inni lekarze to po prostu podaje dokładnie czyli np. to 9+531 🙋🏼♀️
👶🏼 2024 -
Tak sie zastanawiam.. lepiej wykonac najpierw test pappa z krwi czy na usg pojsc? Najgorzej ze usg bede wykonywac w luxmedzie, bo w medi nie ma terminow, a z krwi w medicover. Lekarza prowadzacego mam w medi. Usg mam 5 lutego i teraz mysle na kiedy umowic to z krwi 🤔11.12 ⏸️
03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5) -
klaudia_23 wrote:Tak sie zastanawiam.. lepiej wykonac najpierw test pappa z krwi czy na usg pojsc? Najgorzej ze usg bede wykonywac w luxmedzie, bo w medi nie ma terminow, a z krwi w medicover. Lekarza prowadzacego mam w medi. Usg mam 5 lutego i teraz mysle na kiedy umowic to z krwi 🤔
To pewnie dobrze, żeby lekarz miał już wyniki krwi przy USG i wtedy wbije w te swoje kalkulatory. Zapytaj może jaki czas oczekiwania na wyniki krwi w Luxmed31 🙋🏼♀️
👶🏼 2024 -
klaudia_23 wrote:Tak sie zastanawiam.. lepiej wykonac najpierw test pappa z krwi czy na usg pojsc? Najgorzej ze usg bede wykonywac w luxmedzie, bo w medi nie ma terminow, a z krwi w medicover. Lekarza prowadzacego mam w medi. Usg mam 5 lutego i teraz mysle na kiedy umowic to z krwi 🤔
Mamma-mia lubi tę wiadomość
-
Ja się dzisiaj umawiałam na prenatalne to lekarz powiedział żeby tydzień wcześniej zrobić z krwi i przyjść już z wynikami -
Ja już po wizycie 🙂 pochwalę się moim maluszkiem który ma prawie 2cm 🥰
Wszystko jak najbardziej w porządku z maleństwem uff
Usłyszałam na chwilę bicie 💚 coś pięknego 🥰🥰
Kolejna wizyta za 3 lub 4 tyg
Niech ten czas szybko zleci 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 16:02
Lolcia37, Cerva, Bettti03, Kitana, Ewappp, Asiasia1, Emzet92, Betkaa, Ewczixx, Mamma-mia, Kinia197, baby33, Nietypowa30, Małgosiagosia, Olusiaa, Lannati_ lubią tę wiadomość
-
Bettti03 wrote:Dokładnie jak ktoś się pyta w którym tygodniu jesteś, a jesteś no 11+5 to mówisz że jesteś w 11 tygodniu. Zatem pierwszy trymestr kończy się wraz z końcem 12 tygodnia czyli jak jest 12+6 . Jak zaczyna się 13 tydzień to już jest liczony drugi trymestr:)
Ja to zrozumiałam dopiero jak lekarz mi podał przykład z wiekiem tj. Jak masz 29 lat i kilka miesięcy to wszędzie podajesz że masz 29 lat, a nie 30 liczą się skonczone lata/tygodnie
No właśnie ja też tak to rozumiem 🤷♀️ A zresztą, co za różnica 😉 Byle wtedy objawy się uspokoiły! 🙃Bettti03 lubi tę wiadomość
-
Kochane ja po wizycie i słuchajcie ! Mam dziś 10+2 wg miesiączki a mój bejbik tak urósł że jest na etapie 11+1 ! Tak więc termin porodu zmienił się na 06.08 a ja mam urodziny 08.08 !! 🥳 ogólnie to posłuchałam chwilkę serduszka , wspaniałe uczucie ! Mamy piękne rączki nóżki i maleństwo miało palucha w gebusi ! Tak się śmialiśmy z lekarzem a ja się popłakałam że taki maluszek a trzyma łapcie w buzi 🥹 tak się martwiłam a wszystko wygląda dobrze , i najprawdopodobniej to będzie chłopiec hahah synek mój zawiedziony ale w następnym tyg potwierdzimy na prenatalnych 🥰 a tu łapcie zdjęcie :
https://zapodaj.net/plik-d69EMLWrFeEwappp, Lolcia37, Asiasia1, klaudia_23, Emzet92, Betkaa, Ewczixx, Kitana, Anetka1610, Jagoda2023, Mamma-mia, Cerva, Bettti03, baby33, Małgosiagosia, magda_o, Olusiaa, Lannati_, Nietypowa30, Pieskowo lubią tę wiadomość
-
Evvee27 wrote:Kochane ja po wizycie i słuchajcie ! Mam dziś 10+2 wg miesiączki a mój bejbik tak urósł że jest na etapie 11+1 ! Tak więc termin porodu zmienił się na 06.08 a ja mam urodziny 08.08 !! 🥳 ogólnie to posłuchałam chwilkę serduszka , wspaniałe uczucie ! Mamy piękne rączki nóżki i maleństwo miało palucha w gebusi ! Tak się śmialiśmy z lekarzem a ja się popłakałam że taki maluszek a trzyma łapcie w buzi 🥹 tak się martwiłam a wszystko wygląda dobrze , i najprawdopodobniej to będzie chłopiec hahah synek mój zawiedziony ale w następnym tyg potwierdzimy na prenatalnych 🥰 a tu łapcie zdjęcie :
https://zapodaj.net/plik-d69EMLWrFe
Wow jaki skok prawie o tydzień ! Super 🥰04.2020 synek 💙
08.2024 córeczka 🩷 -
Cześć dziewczęta!
Chciałabym do Was dołączyć. Mam termin na 11 sierpnia. W piątek na USG wyszło 9+5. Moja lekarka zapisała to na skierowaniu jako 9/10 tydzień. Też się zastanawiałam jak to się traktuje, 9 czy 10. Wątpliwości też miałam rejestrując się na prenatalne.
Miałam trochę problemów, krwawienia, plamienia, szpital, mam nadzieję, że już spokój względny będzie.
Gratuluję wszystkim przyszłym mamom i życzę wszystkiego dobrego w kolejnych miesiącach. Współczuję dziewczynom, którym się nie udało. Mam za sobą jedno poronienie, rozumiem ból.
Poza tym jestem już mamą, mam jednego syna, urodzonego przez cc (ułożenie pośladkowe).
Betkaa, Kitana, Asiasia1, Kinia197, Lolcia37, Olusiaa, Lannati_, Nietypowa30 lubią tę wiadomość
-
Evvee27 wrote:Kochane ja po wizycie i słuchajcie ! Mam dziś 10+2 wg miesiączki a mój bejbik tak urósł że jest na etapie 11+1 ! Tak więc termin porodu zmienił się na 06.08 a ja mam urodziny 08.08 !! 🥳 ogólnie to posłuchałam chwilkę serduszka , wspaniałe uczucie ! Mamy piękne rączki nóżki i maleństwo miało palucha w gebusi ! Tak się śmialiśmy z lekarzem a ja się popłakałam że taki maluszek a trzyma łapcie w buzi 🥹 tak się martwiłam a wszystko wygląda dobrze , i najprawdopodobniej to będzie chłopiec hahah synek mój zawiedziony ale w następnym tyg potwierdzimy na prenatalnych 🥰 a tu łapcie zdjęcie
widzę że jesteśmy z niedalekich okolic bo ja z Nowego Targu 🙂 trochę się zmartwiłam bo moje maleństwo tak nie rośnie szybko według USG ma 8t4d a według OM to 9t3d więc jest mniejszy i też data porodu przesunęła się z 18.08 na 24.08 co najlepsze wtedy urodziłam swoje bliźniaki więc to magiczna data dla nas 🥰Betkaa lubi tę wiadomość
-
Evvee27 wrote:Kochane ja po wizycie i słuchajcie ! Mam dziś 10+2 wg miesiączki a mój bejbik tak urósł że jest na etapie 11+1 ! Tak więc termin porodu zmienił się na 06.08 a ja mam urodziny 08.08 !! 🥳 ogólnie to posłuchałam chwilkę serduszka , wspaniałe uczucie ! Mamy piękne rączki nóżki i maleństwo miało palucha w gebusi ! Tak się śmialiśmy z lekarzem a ja się popłakałam że taki maluszek a trzyma łapcie w buzi 🥹 tak się martwiłam a wszystko wygląda dobrze , i najprawdopodobniej to będzie chłopiec hahah synek mój zawiedziony ale w następnym tyg potwierdzimy na prenatalnych 🥰 a tu łapcie zdjęcie :
https://zapodaj.net/plik-d69EMLWrFe
Jeśli tak, to nie zmienia się terminu porodu dzieci będą rosnąć skokowo, raz szybciej, raz wolniej. Mój był większy teraz o 6 dni niż wyliczył aparat USG wg średniej, ale to nie znaczy, że jest starszy, tylko dłuższy 😃😃 jak się rodzą to też jedne ma 50 cm, a drugie 58 cm 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 18:32
Emiliia lubi tę wiadomość
-
justinas wrote:Cześć dziewczęta!
Chciałabym do Was dołączyć. Mam termin na 11 sierpnia. W piątek na USG wyszło 9+5. Moja lekarka zapisała to na skierowaniu jako 9/10 tydzień. Też się zastanawiałam jak to się traktuje, 9 czy 10. Wątpliwości też miałam rejestrując się na prenatalne.
Miałam trochę problemów, krwawienia, plamienia, szpital, mam nadzieję, że już spokój względny będzie.
Gratuluję wszystkim przyszłym mamom i życzę wszystkiego dobrego w kolejnych miesiącach. Współczuję dziewczynom, którym się nie udało. Mam za sobą jedno poronienie, rozumiem ból.
Poza tym jestem już mamą, mam jednego syna, urodzonego przez cc (ułożenie pośladkowe).
Zasadniczo liczą się wyłącznie tygodnie skończone bo ciąża trwa pełne 40 tygodni, kończy się na 40+0, a nie 41 tygodni i w szpitalu liczyć będą tylko skończone.
CERVA, nie martw się! Objawy będą przychodziły i odchodziły na pewno wszystko jest dobrze!Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 18:39
Cerva lubi tę wiadomość
-
Anetka1610 wrote:Gratuluje wspaniałe wiadomości 🥰🥰 ale dzidziuś zrobił niespodzianke tym że tak rośnie szybciutko 🙂 ale z niego psotnik malutki hehe 🥰
widzę że jesteśmy z niedalekich okolic bo ja z Nowego Targu 🙂 trochę się zmartwiłam bo moje maleństwo tak nie rośnie szybko według USG ma 8t4d a według OM to 9t3d więc jest mniejszy i też data porodu przesunęła się z 18.08 na 24.08 co najlepsze wtedy urodziłam swoje bliźniaki więc to magiczna data dla nas 🥰
Nie martw się na zapas , raz maluszek szybciej raz wolniej rośnie , taki szybki wzrost jest ok 10 tc z tego co dobrze kojarzę więc zobaczysz wystrzeli ! Albo po prostu ma swoje tempo i dobrze mu u Ciebie więc się nie spieszy 😘
To ja jestem z 8 sierpnia a termin na 6 więc tak liczę mocno na to że urodzę 8 🥳Anetka1610 lubi tę wiadomość