Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Hmm ale dopiero teraz tak urósł?
    Jeśli tak, to nie zmienia się terminu porodu :) dzieci będą rosnąć skokowo, raz szybciej, raz wolniej. Mój był większy teraz o 6 dni niż wyliczył aparat USG wg średniej, ale to nie znaczy, że jest starszy, tylko dłuższy 😃😃 jak się rodzą to też jedne ma 50 cm, a drugie 58 cm 😁
    A to nie wiem szczerze nie pomyślałam o tym , ale mówił właśnie lekarz ze tutaj nam z USG wychodzi 11 t 1 dz , więc albo coś sobie popierniczył na ostatnim usg albo nie wiem aż zgłupiałam szczerze mówiąc .. za tydzień prenatalne to dowiem się tak na pewniaka 🥰

• Bettti03 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Emzet92 Jak badanie ?? Jesteś już po ? :)

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    Ur. 15.07.2024 Staszek 👦❤️
    age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    A to nie wiem szczerze nie pomyślałam o tym , ale mówił właśnie lekarz ze tutaj nam z USG wychodzi 11 t 1 dz , więc albo coś sobie popierniczył na ostatnim usg albo nie wiem aż zgłupiałam szczerze mówiąc .. za tydzień prenatalne to dowiem się tak na pewniaka 🥰
    Mój też tak mówił, nawet trzy razy mierzył właśnie, bo ja miałam taką samą sytuację teraz w pon 😃 ale generalnie jeśli o ciąży wiadomo wcześniej i jest USG z zarodkiem wcześniej, to nie przesuwa się tp, bo to niemiarodajne :) wielkość malucha nie przyspiesza jego rozwoju neurologicznego itd., a jednak dla takiej dzidzi na końcu każdy tydzień jest ważny :)
    Datę porodu z USG wpisuje się, gdy od początku zachodzi podejrzenie, że owulacja nie była w terminie.

age.png
  • Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betkaa wrote:
    Na becikowe chyba każdy się łapie, czy się mylę? 🤔🙂
    Co Ty, chyba prawie nikt. 😅 Kryterium jest bardzo niski dochód.

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

age.png
  • Anetka1610 Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Ooo super ! Może uda się nam kiedyś na kawusię wyskoczyć ! 60 km raptem chyba mamy do siebie 😄
    Nie martw się na zapas , raz maluszek szybciej raz wolniej rośnie , taki szybki wzrost jest ok 10 tc z tego co dobrze kojarzę więc zobaczysz wystrzeli ! Albo po prostu ma swoje tempo i dobrze mu u Ciebie więc się nie spieszy 😘
    To ja jestem z 8 sierpnia a termin na 6 więc tak liczę mocno na to że urodzę 8 🥳
    To zapraszam serdecznie na ferie na Podhale 🥰🥰
    Może faktycznie nie ma co się stresować na przód i na kolejnej wizycie będę zaskoczona że tak szybko rośnie 🙂 niech się nam uda z terminem porodu w te daty to dopiero będzie magia 😀😊

👱‍♀️32l
    🧔27l
    👰‍♂️💒28.11.2020
    03.01.2021 ⏸️
    28.01.2021 mamy dwa 💚💚
    24.08.2021 Maja(2490g) Oskar(3350g) 💕👩‍❤️‍👨
    14.12.2023 ⏸️
    03.01.2024 0.94cm szczęścia 💚(7+0)
    17.01.2024 1.95cm 💚 (8+4)
    06.02.2024 5.57cm dziewczynka 🩷(12+2)
    preg.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Mój też tak mówił, nawet trzy razy mierzył właśnie, bo ja miałam taką samą sytuację teraz w pon 😃 ale generalnie jeśli o ciąży wiadomo wcześniej i jest USG z zarodkiem wcześniej, to nie przesuwa się tp, bo to niemiarodajne :) wielkość malucha nie przyspiesza jego rozwoju neurologicznego itd., a jednak dla takiej dzidzi na końcu każdy tydzień jest ważny :)
    Datę porodu z USG wpisuje się, gdy od początku zachodzi podejrzenie, że owulacja nie była w terminie.
    Ahhh rozumiem , być może ze stresu ja zrozumiałam źle po prostu 😄 ciekawe co na prenatalnych powie lekarz , bo ja już zwariowałam trochę haha

A Ty masz który tc ? 😘

• Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh zamiast tych wszystkich "wspaniałych" zasiłków powinni otworzyc dużo żłobków państwowych i tyle. Większość kobiet chce wrócić do pracy po roku i jest problem... U mnie żłobek 1700 🤦🏻‍♀️ a mieszkam od miastem, a nie w mieście. Płać i płacz ilpo prostu, szczególnie, że dziecko na początku ciągle choruje 😬

Małgosiagosia, Emzet92 lubią tę wiadomość

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetka1610 wrote:
    To zapraszam serdecznie na ferie na Podhale 🥰🥰
    Może faktycznie nie ma co się stresować na przód i na kolejnej wizycie będę zaskoczona że tak szybko rośnie 🙂 niech się nam uda z terminem porodu w te daty to dopiero będzie magia 😀😊
    Oczywiście że będziesz ! Ale tak jak koleżanka mówiła wyżej , nie jest to jakiś tam wyznacznik rozwoju 😘

Chętnie się wybiorę aczkolwiek narty odpadają w tym roku 😂

• magda_o Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Nie mogę Was dziś nadrobić do końca i już skrobiecie coś nowego! 😁
    2 trymestr zaczyna się dopiero w 14+0 z tego, co podaje Medycyna Praktyczna i co znalazłam w artykule PTGiP. 😅

Jeżu, ja tak samo. Próbuje już drugi dzień nadrobić i co przeczytam, to już dodatkowe dwie strony 😊

Ja się też podpisze pod tym, że 2 trymestr zaczyna się od 14+0. Nawet badania prenatalne robi się max do 13+6, czyli końca pierwszego trymestru.

I też zgadzam się jak ktoś napisał wyżej że, jak ktoś jest np. w 10+3, to jest w 11 tygodniu - bo rozpoczął się już 11 tydzień i w nim się aktualnie znajdujemy. Nawet niektóre aplikacje tak samo podają.

Mamma-mia lubi tę wiadomość

• magda_o Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle piękne zdjęcia dzieciątek dziewczyny 😍 mega się na nie patrzy.

Ja się bardzo nie mogę doczekać, bo w przyszłym tygodniu mam prenatalne i tak bardzo liczę na to, że poznamy już płeć i zobaczymy co tam u tego małego pasożyta słychać 😁 też wzruszyło mnie na pierwszym USG machanie rączkami, to było takie.... Wow. Ja zawsze byłam przekonana że tak wcześnie to zarodek jest bardziej stateczny 😁

baby33 lubi tę wiadomość

• Betkaa Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Co Ty, chyba prawie nikt. 😅 Kryterium jest bardzo niski dochód.
    O ja głupia myślałam, ze to każdy jednorazowo tego tysiaka dostaje 🤣🤣 Śmiesznie niskie to kryterium dochodu 🙄

👶 4.02.2020 synek 💙
    👼 25.12.2022 poronienie zatrzymane 13 tc 💔
    ⏸️ 26.11.2023 💝
    👶 1.08.2024 córeczka 🩷

📋 niedoczynność tarczycy, V Leiden
    💊 Euthyrox, Clexane40, Acard150, Duphaston, Nospa, Mg, wit
    age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Ahhh rozumiem , być może ze stresu ja zrozumiałam źle po prostu 😄 ciekawe co na prenatalnych powie lekarz , bo ja już zwariowałam trochę haha

A Ty masz który tc ? 😘
    Jeśli to nie było Twoje pierwsze USG to pilnujesz po prostu terminu ostatniej miesiączki i tyle. :)
    Ja mam z om 10+5 (choć aplikacja flo błędnie liczy 10+6). W pon byłam na wizycie u gina i maluch miał 44 mm, aparat pokazał 11+1, ale tym się nie sugerujemy juz. Najważniejsze, że dziecko nie spada w centylach, czyli nie rośnie zbyt wolno.
    Reszta to się później jeszcze 10 razy zmieni 😜 a to nogi będą dłuższe albo krótsze, a to brzuszek taki czy siaki itd. Na połówkowych to nawet nieraz wychodzi 1,5 tygodnia różnicy pomiędzy wielkością brzucha a głowy 😅 a taka norma z tego, co wiem to 2 tygodnie

age.png
  • magda_o Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Ehh zamiast tych wszystkich "wspaniałych" zasiłków powinni otworzyc dużo żłobków państwowych i tyle. Większość kobiet chce wrócić do pracy po roku i jest problem... U mnie żłobek 1700 🤦🏻‍♀️ a mieszkam od miastem, a nie w mieście. Płać i płacz ilpo prostu, szczególnie, że dziecko na początku ciągle choruje 😬

Podpisuję się obiema 🙌🏼 nie dość, że ceny koszmarne, to jeszcze - nie wiem jak u Was - ale w Trójmieście kolejki są przerażające. Koleżanka zapisała dziecko tuż po urodzeniu i była 800któraś. Po pół roku kolejka niewiele maleje 🤦

• Emzet92 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bettti03 wrote:
    @Emzet92 Jak badanie ?? Jesteś już po ? :)
    To jest przemiłe, że pamiętałaś. Mialam usg po 19, a jeszcze opóźnienie klasycznie u mojego doktora... tak więc z usg wszystko ok 💜dzis 12+0, a bobo 12+4. Stary zostal z dziewczynami, wiec poprosilam doktora o zapisanie plci na kartce. No i wróżki mają oko. Wrzucam foty.
    https://zapodaj.net/plik-1ix7QQceaC
    https://zapodaj.net/plik-F4Cwr2YlJG

Lolcia37, Mamma-mia, Anetka1610, Kitana, Asiasia1, Lannati_, Bettti03, baby33, Nietypowa30, Cerva lubią tę wiadomość

Trudna droga IVF
    01.2021 ❄❄
    03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
    08.2021 FET :(
    11.2021 ❄❄❄
    11.2021 ET :(
    01.2022 FET 3BB,1BB🎉
    09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
    11. 2023 - SZOK, naturalny cud
    07.2024 Sz. 3885g

• Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emzet92 wrote:
    To jest przemiłe, że pamiętałaś. Mialam usg po 19, a jeszcze opóźnienie klasycznie u mojego doktora... tak więc z usg wszystko ok 💜dzis 12+0, a bobo 12+4. Stary zostal z dziewczynami, wiec poprosilam doktora o zapisanie plci na kartce. No i wróżki mają oko. Wrzucam foty.
    Super , to mąż się ucieszył, że nie 3 dziewczyna ?

Emzet92 lubi tę wiadomość

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Anetka1610 Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Oczywiście że będziesz ! Ale tak jak koleżanka mówiła wyżej , nie jest to jakiś tam wyznacznik rozwoju 😘

Chętnie się wybiorę aczkolwiek narty odpadają w tym roku 😂
    Haha ja w ogóle nie umiem jeździć na nartach 😀😀 może kiedyś się odważę nauczyć 😊 idzie się pogubić w tych tygodniach i miesiącach ciąży 🙈🙈 ja to w ogóle zauważyłam że bardziej panikuje w tej ciąży a w pierwszej to w ogóle wszystko na spokojnie 🤷‍♀️😊

👱‍♀️32l
    🧔27l
    👰‍♂️💒28.11.2020
    03.01.2021 ⏸️
    28.01.2021 mamy dwa 💚💚
    24.08.2021 Maja(2490g) Oskar(3350g) 💕👩‍❤️‍👨
    14.12.2023 ⏸️
    03.01.2024 0.94cm szczęścia 💚(7+0)
    17.01.2024 1.95cm 💚 (8+4)
    06.02.2024 5.57cm dziewczynka 🩷(12+2)
    preg.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Jeśli to nie było Twoje pierwsze USG to pilnujesz po prostu terminu ostatniej miesiączki i tyle. :)
    Ja mam z om 10+5 (choć aplikacja flo błędnie liczy 10+6). W pon byłam na wizycie u gina i maluch miał 44 mm, aparat pokazał 11+1, ale tym się nie sugerujemy juz. Najważniejsze, że dziecko nie spada w centylach, czyli nie rośnie zbyt wolno.
    Reszta to się później jeszcze 10 razy zmieni 😜 a to nogi będą dłuższe albo krótsze, a to brzuszek taki czy siaki itd. Na połówkowych to nawet nieraz wychodzi 1,5 tygodnia różnicy pomiędzy wielkością brzucha a głowy 😅 a taka norma z tego, co wiem to 2 tygodnie
    A no dobrze to mój lekarz był zakręcony i widocznie coś pomylił , tak czy owak najważniejsze że maluszek zdrowy jest 😊

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetka1610 wrote:
    Haha ja w ogóle nie umiem jeździć na nartach 😀😀 może kiedyś się odważę nauczyć 😊 idzie się pogubić w tych tygodniach i miesiącach ciąży 🙈🙈 ja to w ogóle zauważyłam że bardziej panikuje w tej ciąży a w pierwszej to w ogóle wszystko na spokojnie 🤷‍♀️😊
    Jej ja też tą pierwszą ciążę tak przeżyłam na totalnym luzie a tu druga ciąża i panika o byle co , jestem w 10 tc a tu kurde ja już o porodzie rozmawiałam z moim lekarzem hahaha

Nie jeździłam na nartach chyba z 12 lat więc też pewnie jakbym od nowa się uczyła 😂
    Ile mają Twoje bliźniaki ?

• Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betkaa wrote:
    O ja głupia myślałam, ze to każdy jednorazowo tego tysiaka dostaje 🤣🤣 Śmiesznie niskie to kryterium dochodu 🙄
    Też tak kiedyś myślałam. 😅 No z takim dochodem to nie wiem czy bym się decydowała na dziecko, bo to by przecież na życie nie wystarczyło przy tych cenach.
    Wyszła może którejś z was cytoliza w cytologii?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 21:24

Betkaa lubi tę wiadomość

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emzet92 wrote:
    Ooo ale ekstra Wam się trafiło teraz! 😃😃 No to mąż na pewno przeszczęśliwy 😁

Emzet92, Betkaa lubią tę wiadomość

age.png
‹‹ 88 89 90 91 92 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ