Sierpniowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Mamma-mia wrote:Hmm ale dopiero teraz tak urósł?
Jeśli tak, to nie zmienia się terminu porodu dzieci będą rosnąć skokowo, raz szybciej, raz wolniej. Mój był większy teraz o 6 dni niż wyliczył aparat USG wg średniej, ale to nie znaczy, że jest starszy, tylko dłuższy 😃😃 jak się rodzą to też jedne ma 50 cm, a drugie 58 cm 😁 -
Evvee27 wrote:A to nie wiem szczerze nie pomyślałam o tym , ale mówił właśnie lekarz ze tutaj nam z USG wychodzi 11 t 1 dz , więc albo coś sobie popierniczył na ostatnim usg albo nie wiem aż zgłupiałam szczerze mówiąc .. za tydzień prenatalne to dowiem się tak na pewniaka 🥰
Datę porodu z USG wpisuje się, gdy od początku zachodzi podejrzenie, że owulacja nie była w terminie. -
Betkaa wrote:Na becikowe chyba każdy się łapie, czy się mylę? 🤔🙂
-
Evvee27 wrote:Ooo super ! Może uda się nam kiedyś na kawusię wyskoczyć ! 60 km raptem chyba mamy do siebie 😄
Nie martw się na zapas , raz maluszek szybciej raz wolniej rośnie , taki szybki wzrost jest ok 10 tc z tego co dobrze kojarzę więc zobaczysz wystrzeli ! Albo po prostu ma swoje tempo i dobrze mu u Ciebie więc się nie spieszy 😘
To ja jestem z 8 sierpnia a termin na 6 więc tak liczę mocno na to że urodzę 8 🥳
Może faktycznie nie ma co się stresować na przód i na kolejnej wizycie będę zaskoczona że tak szybko rośnie 🙂 niech się nam uda z terminem porodu w te daty to dopiero będzie magia 😀😊 -
Mamma-mia wrote:Mój też tak mówił, nawet trzy razy mierzył właśnie, bo ja miałam taką samą sytuację teraz w pon 😃 ale generalnie jeśli o ciąży wiadomo wcześniej i jest USG z zarodkiem wcześniej, to nie przesuwa się tp, bo to niemiarodajne wielkość malucha nie przyspiesza jego rozwoju neurologicznego itd., a jednak dla takiej dzidzi na końcu każdy tydzień jest ważny
Datę porodu z USG wpisuje się, gdy od początku zachodzi podejrzenie, że owulacja nie była w terminie.
A Ty masz który tc ? 😘 -
Ehh zamiast tych wszystkich "wspaniałych" zasiłków powinni otworzyc dużo żłobków państwowych i tyle. Większość kobiet chce wrócić do pracy po roku i jest problem... U mnie żłobek 1700 🤦🏻♀️ a mieszkam od miastem, a nie w mieście. Płać i płacz ilpo prostu, szczególnie, że dziecko na początku ciągle choruje 😬
Małgosiagosia, Emzet92 lubią tę wiadomość
-
Anetka1610 wrote:To zapraszam serdecznie na ferie na Podhale 🥰🥰
Może faktycznie nie ma co się stresować na przód i na kolejnej wizycie będę zaskoczona że tak szybko rośnie 🙂 niech się nam uda z terminem porodu w te daty to dopiero będzie magia 😀😊
Chętnie się wybiorę aczkolwiek narty odpadają w tym roku 😂 -
Mamma-mia wrote:Nie mogę Was dziś nadrobić do końca i już skrobiecie coś nowego! 😁
2 trymestr zaczyna się dopiero w 14+0 z tego, co podaje Medycyna Praktyczna i co znalazłam w artykule PTGiP. 😅
Jeżu, ja tak samo. Próbuje już drugi dzień nadrobić i co przeczytam, to już dodatkowe dwie strony 😊
Ja się też podpisze pod tym, że 2 trymestr zaczyna się od 14+0. Nawet badania prenatalne robi się max do 13+6, czyli końca pierwszego trymestru.
I też zgadzam się jak ktoś napisał wyżej że, jak ktoś jest np. w 10+3, to jest w 11 tygodniu - bo rozpoczął się już 11 tydzień i w nim się aktualnie znajdujemy. Nawet niektóre aplikacje tak samo podają.
Mamma-mia lubi tę wiadomość
-
W ogóle piękne zdjęcia dzieciątek dziewczyny 😍 mega się na nie patrzy.
Ja się bardzo nie mogę doczekać, bo w przyszłym tygodniu mam prenatalne i tak bardzo liczę na to, że poznamy już płeć i zobaczymy co tam u tego małego pasożyta słychać 😁 też wzruszyło mnie na pierwszym USG machanie rączkami, to było takie.... Wow. Ja zawsze byłam przekonana że tak wcześnie to zarodek jest bardziej stateczny 😁
baby33 lubi tę wiadomość
-
Małgosiagosia wrote:Co Ty, chyba prawie nikt. 😅 Kryterium jest bardzo niski dochód.
-
Evvee27 wrote:Ahhh rozumiem , być może ze stresu ja zrozumiałam źle po prostu 😄 ciekawe co na prenatalnych powie lekarz , bo ja już zwariowałam trochę haha
A Ty masz który tc ? 😘
Ja mam z om 10+5 (choć aplikacja flo błędnie liczy 10+6). W pon byłam na wizycie u gina i maluch miał 44 mm, aparat pokazał 11+1, ale tym się nie sugerujemy juz. Najważniejsze, że dziecko nie spada w centylach, czyli nie rośnie zbyt wolno.
Reszta to się później jeszcze 10 razy zmieni 😜 a to nogi będą dłuższe albo krótsze, a to brzuszek taki czy siaki itd. Na połówkowych to nawet nieraz wychodzi 1,5 tygodnia różnicy pomiędzy wielkością brzucha a głowy 😅 a taka norma z tego, co wiem to 2 tygodnie -
Mamma-mia wrote:Ehh zamiast tych wszystkich "wspaniałych" zasiłków powinni otworzyc dużo żłobków państwowych i tyle. Większość kobiet chce wrócić do pracy po roku i jest problem... U mnie żłobek 1700 🤦🏻♀️ a mieszkam od miastem, a nie w mieście. Płać i płacz ilpo prostu, szczególnie, że dziecko na początku ciągle choruje 😬
Podpisuję się obiema 🙌🏼 nie dość, że ceny koszmarne, to jeszcze - nie wiem jak u Was - ale w Trójmieście kolejki są przerażające. Koleżanka zapisała dziecko tuż po urodzeniu i była 800któraś. Po pół roku kolejka niewiele maleje 🤦
-
Bettti03 wrote:@Emzet92 Jak badanie ?? Jesteś już po ?
https://zapodaj.net/plik-1ix7QQceaC
https://zapodaj.net/plik-F4Cwr2YlJGLolcia37, Mamma-mia, Anetka1610, Kitana, Asiasia1, Lannati_, Bettti03, baby33, Nietypowa30, Cerva lubią tę wiadomość
Trudna droga IVF
01.2021 ❄❄
03.2021 FET 2BC 9tc z. Turnera
08.2021 FET
11.2021 ❄❄❄
11.2021 ET
01.2022 FET 3BB,1BB🎉
09.22 - bliźniaczki, A. 1600g, S. 2200g
11. 2023 - SZOK, naturalny cud
07.2024 Sz. 3885g
-
Emzet92 wrote:To jest przemiłe, że pamiętałaś. Mialam usg po 19, a jeszcze opóźnienie klasycznie u mojego doktora... tak więc z usg wszystko ok 💜dzis 12+0, a bobo 12+4. Stary zostal z dziewczynami, wiec poprosilam doktora o zapisanie plci na kartce. No i wróżki mają oko. Wrzucam foty.
https://zapodaj.net/plik-F4Cwr2YlJGEmzet92 lubi tę wiadomość
04.2020 synek 💙
08.2024 córeczka 🩷 -
Evvee27 wrote:Oczywiście że będziesz ! Ale tak jak koleżanka mówiła wyżej , nie jest to jakiś tam wyznacznik rozwoju 😘
Chętnie się wybiorę aczkolwiek narty odpadają w tym roku 😂 -
Mamma-mia wrote:Jeśli to nie było Twoje pierwsze USG to pilnujesz po prostu terminu ostatniej miesiączki i tyle.
Ja mam z om 10+5 (choć aplikacja flo błędnie liczy 10+6). W pon byłam na wizycie u gina i maluch miał 44 mm, aparat pokazał 11+1, ale tym się nie sugerujemy juz. Najważniejsze, że dziecko nie spada w centylach, czyli nie rośnie zbyt wolno.
Reszta to się później jeszcze 10 razy zmieni 😜 a to nogi będą dłuższe albo krótsze, a to brzuszek taki czy siaki itd. Na połówkowych to nawet nieraz wychodzi 1,5 tygodnia różnicy pomiędzy wielkością brzucha a głowy 😅 a taka norma z tego, co wiem to 2 tygodnie -
Anetka1610 wrote:Haha ja w ogóle nie umiem jeździć na nartach 😀😀 może kiedyś się odważę nauczyć 😊 idzie się pogubić w tych tygodniach i miesiącach ciąży 🙈🙈 ja to w ogóle zauważyłam że bardziej panikuje w tej ciąży a w pierwszej to w ogóle wszystko na spokojnie 🤷♀️😊
Nie jeździłam na nartach chyba z 12 lat więc też pewnie jakbym od nowa się uczyła 😂
Ile mają Twoje bliźniaki ? -
Betkaa wrote:O ja głupia myślałam, ze to każdy jednorazowo tego tysiaka dostaje 🤣🤣 Śmiesznie niskie to kryterium dochodu 🙄
Wyszła może którejś z was cytoliza w cytologii?Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 21:24
Betkaa lubi tę wiadomość
-
Emzet92 wrote:To jest przemiłe, że pamiętałaś. Mialam usg po 19, a jeszcze opóźnienie klasycznie u mojego doktora... tak więc z usg wszystko ok 💜dzis 12+0, a bobo 12+4. Stary zostal z dziewczynami, wiec poprosilam doktora o zapisanie plci na kartce. No i wróżki mają oko. Wrzucam foty.
https://zapodaj.net/plik-F4Cwr2YlJGEmzet92, Betkaa lubią tę wiadomość