Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Kitana Przyjaciółka

Wysłany: 17 stycznia, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewappp wrote:
    Ja też się chwalę swoim bobo 😊
    https://zapodaj.net/plik-5W1D2Ec79W

Byłam wczoraj na wizycie bo strasznie się denerwowałam ze przez moje przeziębienie coś jest nie tak. Na szczęście wszystko jest dobrze. Z usg 9+5, z miesiączki 9+3. Dzidzia ma 2.91cm, puls 177 ❤️ jak zobaczylam jak porusza rączkami i nóżkami to aż sie popłakałam. Łożysko na tylnej ścianie i lekarz powiedział że szybciej będę przez to czuła ruchy, nie mogę się doczekać 😊

Jakbyś streszczała moją ostatnią wizytę 😍 Cieszę się razem z Tobą 😊

Ale nie wiedziałam, że w przypadku łożyska na tylnej ścianie macicy szybciej czuje się ruchy! To bosko, bo moje też na tylnej 😁 Czekam więc niecierpliwie 😍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 08:16

preg.png
  • Anetka1610 Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewappp wrote:
    Ja też się chwalę swoim bobo 😊
    https://zapodaj.net/plik-5W1D2Ec79W

Byłam wczoraj na wizycie bo strasznie się denerwowałam ze przez moje przeziębienie coś jest nie tak. Na szczęście wszystko jest dobrze. Z usg 9+5, z miesiączki 9+3. Dzidzia ma 2.91cm, puls 177 ❤️ jak zobaczylam jak porusza rączkami i nóżkami to aż sie popłakałam. Łożysko na tylnej ścianie i lekarz powiedział że szybciej będę przez to czuła ruchy, nie mogę się doczekać 😊
    Śliczne bobo 🥰 jak go ładnie widać 🥰 Oj tak widok machania nóżkami i rączkami na usg jest najbardziej rozczulające 💕 też mam za kilka godz wizytę i nie mogę się tego widoku doczekać 🙂

👱‍♀️32l
    🧔27l
    👰‍♂️💒28.11.2020
    03.01.2021 ⏸️
    28.01.2021 mamy dwa 💚💚
    24.08.2021 Maja(2490g) Oskar(3350g) 💕👩‍❤️‍👨
    14.12.2023 ⏸️
    03.01.2024 0.94cm szczęścia 💚(7+0)
    17.01.2024 1.95cm 💚 (8+4)
    06.02.2024 5.57cm dziewczynka 🩷(12+2)
    preg.png
  • Anetka1610 Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitana wrote:
    Co do imion, na razie dla dziewczynki typujemy Natalia, a dla chłopca Kordian. Ale pewnie jeszcze będziemy to mocno rozkminiać, bo wybór imienia to dla mnie jedno z większych wyzwań ciążowych 😅

Co do mazideł wszelakich, w pierwszej ciąży smarowałam całe ciało (z naciskiem na brzuch, piersi i dupkę) oliwką Johnsona. Nie wyszedł mi żaden rozstęp, ale u mnie to raczej genetyka. Z babki-prababki mamy bardzo rozciągliwe brzuchy i okolice 😅
    Co do imion dla dziewczynki podoba mi się bardzo Iga a dla chłopca Filip,Marcel i będzie dylemat jakie wybrać jesli bedzie chłopczyk 🙈 ale coś czuję że będzie dziewczynka 🙂 ja w poprzedniej ciąży mało co smarowałam się kremami na rozstępy i o dziwo mam tylko takie małe niewidoczne w okolicach pępka 🙂 ale teraz planuje kupić Mustele bo widzę że dziewczyny polecają 🙂

👱‍♀️32l
    🧔27l
    👰‍♂️💒28.11.2020
    03.01.2021 ⏸️
    28.01.2021 mamy dwa 💚💚
    24.08.2021 Maja(2490g) Oskar(3350g) 💕👩‍❤️‍👨
    14.12.2023 ⏸️
    03.01.2024 0.94cm szczęścia 💚(7+0)
    17.01.2024 1.95cm 💚 (8+4)
    06.02.2024 5.57cm dziewczynka 🩷(12+2)
    preg.png
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Ewappp śliczne maleństwo.

@Kitana to ty już dzisiaj masz 12+5 , jak to szybko zleciało. Co do wyjazdu nad morze to też myślałam o czerwcu , ale zobaczę jaka będzie pogoda i jak się będę czuć. Najchętniej bym chciała za granicę nad morze, ale ja z tych bojących więc raczej się nie odważę.

Co do imion, to w pierwszej ciąży miałam wybrane i dla chłopca i dla dziewczynki, a teraz nic, czekam na płeć i wtedy będziemy myśleć.

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Jagoda2023 Przyjaciółka

Wysłany: 17 stycznia, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiasia1 wrote:
    @Jagoda2023, 🥺 Twój synek mnie rozczulił, ale dlaczego Ci zakazał jeść słodyczy? 😂

@klaudia_23, mi kartę ciąży założono na drugiej wizycie 6+5 jak tylko pojawiło się serce

@Evvee27, musi być dobrze, trzymamy kciuki i czekamy na dobre wieści po 🤞

Eh, jutro miałam iść na szczepienie z młodym a on ma 39,5 stopnia 🥲😵‍💫 jesteśmy wszyscy wykończeni 😔

@Asiasia1 mój syn ogólnie jest bardzo wrażliwy i empatyczny ;) Od wczoraj już wymyśla imiona, siostrzyczka może Ala, a bratek może Filip... zaczął juz brzuch mi całować, dziś chciał ze mną do pracy iść - pytam po co- bo on chce przytulać dzidziusia :D:D normalnie słodki jest :)

A słodyczy zakazał mi jeść, bo jak rodzice mu mówili, że słodycze wcale nie są zdrowe, można tylko od czasu do czasu coś przekąsić, to teraz matce zakaz dał, bo nie zdrowe :)

Asiasia1, Ewappp, Małgosiagosia, Lannati_ lubią tę wiadomość

• Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagoda2023 wrote:
    @Asiasia1 mój syn ogólnie jest bardzo wrażliwy i empatyczny ;) Od wczoraj już wymyśla imiona, siostrzyczka może Ala, a bratek może Filip... zaczął juz brzuch mi całować, dziś chciał ze mną do pracy iść - pytam po co- bo on chce przytulać dzidziusia :D:D normalnie słodki jest :)

A słodyczy zakazał mi jeść, bo jak rodzice mu mówili, że słodycze wcale nie są zdrowe, można tylko od czasu do czasu coś przekąsić, to teraz matce zakaz dał, bo nie zdrowe :)
    Hahahhahahaha jakie mądre dziecko ❤️ nie no, słodziak na maksa 🥺😍❤️

Jagoda2023 lubi tę wiadomość

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • Ewappp Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitana wrote:
    Co do imion, na razie dla dziewczynki typujemy Natalia, a dla chłopca Kordian. Ale pewnie jeszcze będziemy to mocno rozkminiać, bo wybór imienia to dla mnie jedno z większych wyzwań ciążowych 😅

Co do mazideł wszelakich, w pierwszej ciąży smarowałam całe ciało (z naciskiem na brzuch, piersi i dupkę) oliwką Johnsona. Nie wyszedł mi żaden rozstęp, ale u mnie to raczej genetyka. Z babki-prababki mamy bardzo rozciągliwe brzuchy i okolice 😅

My dla dziewczynki mamy na pewno Alicja, moja lalka w dzieciństwie się tak nazywała i od zawsze marzyłam o tym imieniu dla córeczki😁, szkoda że teraz jest takie popularne, ale nie odpuszczę bo wymyśliłam je dużo przed tym jak nastała ta moda 😅 Dla chłopca podoba nam się Leonard ale to jeszcze stoi pod dużym znakiem zapytania 🙂 jakoś intuicja podpowiada mi że będzie dziewczynka, choć nie mam preferencji, tylko po prostu takie przeczucie 😊

• Bettti03 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitana wrote:
    Ja miałam założoną przez położną kartę ciąży, jeszcze zanim weszłam do gabinetu i gin potwierdził tę ciążę 🙈 Jakoś na przełomie 5 i 6 tc.

Prenatalne 24go, więc stresik zaczyna lekko narastać. Ale też liczę, że młode pokaże, co ma na dole, bo już chciałabym wiedzieć, w jakich kolorach ubranka mam kupować 😅

Objawy trochę na szczęście odpuściły. Tzn w sumie tylko mdłości🫣 Pojawiają się tylko wieczorami i są dużo lżejsze. Za to teraz nasiliły się zawroty głowy, nadal mordują mnie zaparcia i problemy ze snem, no i ta nieszczęsna senność 😴 Bez codziennej 2godzinnej drzemki ledwie żyję 🥴

Już ostatnie 2 dni 1 trymestru, a tu wielkiej poprawy samopoczucia i powrotu energii brak 😒 Czekam, aż to minie, bo moje ciążowe plany nadal czekają dziewiczo nietknięte 🤣

Aaa, co do brzuszkowania latem - też nie bardzo sobie to wyobrażam 😬 Ale samo chodzenie z arbuzem na przedzie nie tak mnie przeraża chyba, jak to, że nie będę chyba mogła wyjechać na nasz coroczny urlop nad morze! 😭 Jeszcze kombinuję, jak to ugryźć, no ale szanse są marne 🥺 Nawet, gdybyśmy wyjechali w czerwcu, będę już wtedy na przełomie 7 i 8 m-ca. Mieszkamy w Łomży, więc nad morze mamy min 4 godz. drogi (że nie wspomnę o odległości na mój ukochany Hel)... Chyba to już zbyt ryzykowne 🥺 Powiedzcie, że się mylę i da radę to ogarnąć🥹
    Przepraszam, że tak dopytam, ale jak pisałaś, że to ostatnie dwa dni 1 trymestru to chodziło Ci że jesteś 12+5 czy 11+5 ? :) bo jak to drugie to jeszcze tydzień i dwa dni przed Wami :)? Aaa no i w sumie świetne pytanie zadałaś bo my z partnerem co roku jeździliśmy na początku czerwca do Chorwacji, ale też się boję że tyle kilometrów mógłby być już niezdrowe dla maluszka. Chętnie podłączę się do tego pytania :)

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    Ur. 15.07.2024 Staszek 👦❤️
    age.png
  • Bettti03 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam takie pytanko. Obliczyłam, że jak skończę 1 trymestr zostanie mi jeszcze pół opakowania tabletek (pueria uno). Czy cos mogłoby się stać jeżeli wykorzystałabym je do końca i dopiero wtedy wykupiła suplementy dedykowane dla 2 trymestru ? To byłoby jeszcze ze dwa tygodnie przyjmowania. Co myślicie ?

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    age.png
  • Cerva Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitana wrote:

Ja jestem Natalia 😃

U mnie mdłości ustały i już zaczynam rozkminiać 🙉 piersi bolą bez zmian mega mocno. Ja następne USG dopiero 1 lutego, a już zaczyna mi się dłużyć. Mam cichą nadzieję, że zobaczymy może kto tam mieszka w brzuszku, bo lekarz ma bardzo dokładny sprzęt i to będzie 12+2. 2 lutego mam urodziny to bym miała prezent 😃

Bettti03, Kitana lubią tę wiadomość

31 🙋🏼‍♀️
    👶🏼 2024
  • Cerva Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bettti03 wrote:
    Dziewczyny mam takie pytanko. Obliczyłam, że jak skończę 1 trymestr zostanie mi jeszcze pół opakowania tabletek (pueria uno). Czy cos mogłoby się stać jeżeli wykorzystałabym je do końca i dopiero wtedy wykupiła suplementy dedykowane dla 2 trymestru ? To byłoby jeszcze ze dwa tygodnie przyjmowania. Co myślicie ?

Ja bym dokończyła. :) i pewnie też nie skończą mi się idealnie z końcem 1 trymestru

Bettti03 lubi tę wiadomość

31 🙋🏼‍♀️
    👶🏼 2024
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bettti03 wrote:

Mi to zostanie całe opakowanie , nie wiem jak ja to liczyłam i kupiłam 3 opakowania zamiast 2. To chyba mgła ciążowa 🤪

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Bettti03 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cerva wrote:
    Ja bym dokończyła. :) i pewnie też nie skończą mi się idealnie z końcem 1 trymestru
    Dzięki za odpowiedź ❤️ no właśnie szkoda mi trochę tyle zostawiać, w końcu to przecież suple a nie jakiś konkretny lek. Który u ciebie dzisiaj dzień ? Może już po prostu ustępują objawy :) ja zauważyłam, że mam odrobinę więcej energii w ciągu dnia. Mdłości też tylko sporadyczne i chwilowe. Tylko ten żołądek ciągle boli 🫣

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    age.png
  • Bettti03 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolcia37 wrote:
    Mi to zostanie całe opakowanie , nie wiem jak ja to liczyłam i kupiłam 3 opakowania zamiast 2. To chyba mgła ciążowa 🤪
    To może któraś z dziewczyn tutaj chciałaby odkupić :)?

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    age.png
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bettti03 wrote:
    To może któraś z dziewczyn tutaj chciałaby odkupić :)?
    Zostawia je dla siebie i będę łykać po porodzie, przydadzą się witaminy, bo po pierwszej ciąży to prawie wszystkie włosy mi wypadły.

Bettti03 lubi tę wiadomość

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewappp wrote:
    Wydaje mi się że jak chcesz się starać o jakieś tam zasiłki to wymogiem jest założenie karty ciąży przed skończonym 10 tyg
    A ok, to i tak nie łapię na zasiłki.

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

age.png
  • Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bettti03 wrote:
    Dzięki za odpowiedź ❤️ no właśnie szkoda mi trochę tyle zostawiać, w końcu to przecież suple a nie jakiś konkretny lek. Który u ciebie dzisiaj dzień ? Może już po prostu ustępują objawy :) ja zauważyłam, że mam odrobinę więcej energii w ciągu dnia. Mdłości też tylko sporadyczne i chwilowe. Tylko ten żołądek ciągle boli 🫣
    Mi też zostanie na tydzień, ale już zamówiłam 3 opakowanie pueria duo. A mam jeszcze całe opakowanie witamin z żelazem, kupiłam bo z początku nie wiedziałam, że nie można żelaza.

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

age.png
  • Kitana Przyjaciółka

Wysłany: 17 stycznia, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bettti03 wrote:
    Przepraszam, że tak dopytam, ale jak pisałaś, że to ostatnie dwa dni 1 trymestru to chodziło Ci że jesteś 12+5 czy 11+5 ? :) bo jak to drugie to jeszcze tydzień i dwa dni przed Wami :)? Aaa no i w sumie świetne pytanie zadałaś bo my z partnerem co roku jeździliśmy na początku czerwca do Chorwacji, ale też się boję że tyle kilometrów mógłby być już niezdrowe dla maluszka. Chętnie podłączę się do tego pytania :)

Dziś 11+5, a 1 trymestr kończy się po upływie 12 tyg, nie? Bo już zdurniałam 🙈 Licząc na palcach od końca wychodzi jednak tak samo - drugi trymestr zaczyna się pierwszego dnia 13 tc. Potwierdźcie pls, mądre głowy, że naprawdę za 2 dni wchodzimy z bąblem na wyższy etap wtajemniczenia 😅

preg.png
  • Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm jak wpisałam do internetu znalazłam inf, że 3 msc ciąży, czyli koniec 1 trymestru przypada na 13 tydzień. Czyli od 14 tc zaczyna się 2 trymestr. Ja liczyłam na skończonych tygodniach, ale co lekarz mówi inaczej. Jak np jesteś 11+5 to dla mnie to 11 tc, bo tak mój lekarz liczy, ale może się mylę 🤷 więc do 14 to jeszcze masz chwilę 😅

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • Betkaa Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitana wrote:
    Dziś 11+5, a 1 trymestr kończy się po upływie 12 tyg, nie? Bo już zdurniałam 🙈 Licząc na palcach od końca wychodzi jednak tak samo - drugi trymestr zaczyna się pierwszego dnia 13 tc. Potwierdźcie pls, mądre głowy, że naprawdę za 2 dni wchodzimy z bąblem na wyższy etap wtajemniczenia 😅
    Też tak liczyłam i miałam nadzieję, że w niedzielę zaczynam drugi 😁🙏 w sensie 12 skończonych tygodni będzie już za mną :) ale faktycznie jak pisze @Asiasia1 internety mowią, że od 14go, czyli jeszcze tydzień 😮‍💨

Małgosiagosia wrote:
    A ok, to i tak nie łapię na zasiłki.
    Na becikowe chyba każdy się łapie, czy się mylę? 🤔🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 13:56

👶 4.02.2020 synek 💙
    👼 25.12.2022 poronienie zatrzymane 13 tc 💔
    ⏸️ 26.11.2023 💝
    👶 1.08.2024 córeczka 🩷

📋 niedoczynność tarczycy, V Leiden
    💊 Euthyrox, Clexane40, Acard150, Duphaston, Nospa, Mg, wit
    age.png
‹‹ 86 87 88 89 90 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ