Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia_23 wrote:
    Kurcze wlasnie ja bylam na wizycie w 7+1 i powiedziala, ze kolejna wizyta za 3 tyg i wtedy zalozymy, a pozniej czytalam ze najlepiej zalozyc przed 10tc i juz zglupialam 😅
    A w sumie dlaczego przed 10? Ta karta to zwykła kartka z powpisywanymi wynikami badań. 😅 W sumie póki nie ma się jakiejś większej ilości wyników to nawet nie ma sensu.

⏸️ 28.11.23

👩🏼👱🏻‍♂️ 34

🗣️ pcos, hashimoto
    💊 metformina, euthyrox
    🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C

age.png
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia_23 wrote:
    Kurcze wlasnie ja bylam na wizycie w 7+1 i powiedziala, ze kolejna wizyta za 3 tyg i wtedy zalozymy, a pozniej czytalam ze najlepiej zalozyc przed 10tc i juz zglupialam 😅
    Nie , ja się pomyliłam, dzisiaj mam 10+6 , a wizytę miałam tydzień temu i wtedy miałam 9+6 zakładaną kartę.

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • Anetka1610 Koleżanka

Wysłany: 16 stycznia, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia_23 wrote:
    Dziewczyny, a w ktorym tygodniu lekarz zalozyl wam karte ciazy?
    Ja jeszcze nie mam założonej karty 🤷‍♀️jutro mam o 12stej wizytę u innej Pani doktor i wtedy będzie mi zakładać. Zależy od lekarzy jedni na pierwszej wizycie już zakładają a drudzy na kolejnej wizycie. Co do prenatalnych mam wizyte 06.02 i będę w okolicach 11+6 więc myślę że będzie ok
    Te prenatalne najbardziej stresujące usg jakie kiedykolwiek miałam i myślę że nie tylko ja .. 😔

Małgosiagosia lubi tę wiadomość

👱‍♀️32l
    🧔27l
    👰‍♂️💒28.11.2020
    03.01.2021 ⏸️
    28.01.2021 mamy dwa 💚💚
    24.08.2021 Maja(2490g) Oskar(3350g) 💕👩‍❤️‍👨
    14.12.2023 ⏸️
    03.01.2024 0.94cm szczęścia 💚(7+0)
    17.01.2024 1.95cm 💚 (8+4)
    06.02.2024 5.57cm dziewczynka 🩷(12+2)
    preg.png
  • klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    A w sumie dlaczego przed 10? Ta karta to zwykła kartka z powpisywanymi wynikami badań. 😅 W sumie póki nie ma się jakiejś większej ilości wyników to nawet nie ma sensu.

Wlasnie nie pamietam jaki tam byl powod podany 😅

Ja w medicover na tej wizycie 7+1 dostalam skierowanie na usg prenatalne i zapisalam sie na 12 lutego (12+5), bo wczesniej nie bylo miejsc. A dwa dni pozniej zadzwonila polozna, ze dr odwolal caly grafik z tego dnia i jedynie wchodzi w gre 19 luty. Ale rozmawialam dzis z innym ginem i powiedzial, ze to bardzo ryzykownie, bo wtedy bede 13+5, a z usg moze wychodzic 14+ i wtedy nawet nie bedzie mozliwosci zrobic juz tego badania… Co chwile wchodze na apke medicover i sprawdzam czy sie nie zwolnilo nic wczesniej, ale narazie nic nie ma. Myslicie, ze oni maja obowiazek mi znalezc jakis termin wczesniejszy?

11.12 ⏸️
    03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5)
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia_23 wrote:
    Wlasnie nie pamietam jaki tam byl powod podany 😅

Ja w medicover na tej wizycie 7+1 dostalam skierowanie na usg prenatalne i zapisalam sie na 12 lutego (12+5), bo wczesniej nie bylo miejsc. A dwa dni pozniej zadzwonila polozna, ze dr odwolal caly grafik z tego dnia i jedynie wchodzi w gre 19 luty. Ale rozmawialam dzis z innym ginem i powiedzial, ze to bardzo ryzykownie, bo wtedy bede 13+5, a z usg moze wychodzic 14+ i wtedy nawet nie bedzie mozliwosci zrobic juz tego badania… Co chwile wchodze na apke medicover i sprawdzam czy sie nie zwolnilo nic wczesniej, ale narazie nic nie ma. Myslicie, ze oni maja obowiazek mi znalezc jakis termin wczesniejszy?
    Ja mam pakiet z luxmed i tam jest tak, przynajmniej tak było jak byłam w poprzedniej ciąży, że jeżeli nie ma terminu na badanie prenatalne tak żeby zmieścić się w tym przedziale to można zrobić takie badanie w innym miejscu i oni na podstawie faktury zwracają kasę. Może zapytaj w medicover co ci proponują jak nie ma dla ciebie terminu ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia, 21:18

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
  • klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolcia37 wrote:
    Ja mam pakiet z luxmed i tam jest tak, przynajmniej tak było jak byłam w poprzedniej ciąży, że jeżeli nie ma terminu na badanie prenatalne tak żeby zmieścić się w tym przedziale to można zrobić takie badanie w innym miejscu i oni na podstawie faktury zwracają kasę. Może zapytaj w medicover co ci proponują jak nie ma dla ciebie terminu ?

Umowilam teleporade z polozna na jutro i podpytam.

11.12 ⏸️
    03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5)
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Wiem co czujesz, to okropny stres, a zarazem ciekawość. Będziemy trzymać kciuki.
    Dziękuję jesteście niezastąpione ! 🥹

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolcia37 wrote:
    10+6
    Mi chyba już w 5+4 😂

• Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    To tylko do becikowego :) ale tak naprawdę dokumentem potwierdzającym wizytę są też same zapiski lekarza w systemie.

Co do karty ciąży to dziewczyny warto ją jednak mieć. Ja w tej ciąży musiałam już 2 x zgłosić się na IP i zawsze chcieli karty ciąży, bo dla nich to to jest potwierdzeniem tej ciąży.
    Ja akurat kartę miałam też zakładana teraz późno, bo w tym tyg dopiero, ale to było spowodowane tym, że jedna wizyta mi przepadła, właśnie przez szpital, a na pierwszej nie było jeszcze serduszka. Na szczęście moj gin pracuje w tym szpitalu, więc tylko wykonali do niego tel.
    Kartę ciąży trzeba mieć ze sobą zawsze w torebce :)
    Niemniej oczywiście to nie tak, że ktoś kogoś nie przyjmie jak jej nie ma

Małgosiagosia, Emiliia lubią tę wiadomość

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    A czemu? 😅
    Bo moim zdaniem na tym zdjęciu wyrostek jednak kieruje się bardziej do góry :)

Na NFZ kartę ciąży założyli mi w 6 tc, ale korzystam. Niej tylko na wizytach u gina z NFZ.

age.png
  • Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 01:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Jagoda2023, 🥺 Twój synek mnie rozczulił, ale dlaczego Ci zakazał jeść słodyczy? 😂

@klaudia_23, mi kartę ciąży założono na drugiej wizycie 6+5 jak tylko pojawiło się serce

@Evvee27, musi być dobrze, trzymamy kciuki i czekamy na dobre wieści po 🤞

Eh, jutro miałam iść na szczepienie z młodym a on ma 39,5 stopnia 🥲😵‍💫 jesteśmy wszyscy wykończeni 😔

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • Kinia197 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 03:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @klaudia_23 Ja byłam w 6+4 jak lekarz mi karte ciąży zakładał

Serdecznie wam dziękuję za uświadomienie, miałam 2 skierowania w luxmed i nie miałam pojęcia o co chodzi z jednym miałam dokładnie wpisane prowadzenie ciąży 11-13+6 i dzięki wam zrozumiałam że to badania prenatalne. Zapomniałam dopytać ginekologa na wizycie.

Gratuluję wszystkim które już są po prenatalnych i wszystko jest w porządku oby tak do końca ciąży ☺️

I już się nie mogę doczekać na nasze baby shower na forum. Powolutku widzę pierwsza dziewczynka się już pokazała. Serdecznie gratuluję ❤️ Sama o dziewczynce marzę i intuicja podpowiada mi że właśnie ją noszę pod sercem.

Jak tam z imiona stoicie? Już coś macie powybierane? Ciekawa jestem. Chociaż wiem że imiona to czasem drazliwy temat więc jak chcecie się podzielić to z chęcią poczytam.
    Dla dziewczynki mamy już kilka wybranych, a nad imieniem dla chłopca nawet nie myślę zbytnio bo czuję że to dziewczynka 😃

Dzidziuś mi coś niestety ostatnio spać o normalnej godzinie nie pozwala, a jestem 11+5

Lannati_ lubi tę wiadomość

age.png
  • Kinia197 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 03:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piszcie też jak objawy ciążowe czy trochę ustąpiły czy dalej męczą bo mi nic nie przeszło. Jak mdłości i wymioty mi dokuczały tak dalej dokuczają. Jak byłam na leku xonvea to mi trochę odpuściło

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinia197 wrote:
    Piszcie też jak objawy ciążowe czy trochę ustąpiły czy dalej męczą bo mi nic nie przeszło. Jak mdłości i wymioty mi dokuczały tak dalej dokuczają. Jak byłam na leku xonvea to mi trochę odpuściło
    Jakbyś chciała xonvea to mam całe nie użyte opakowanie kochana 😊

Mi ustąpiło aczkolwiek pojawiły się zawroty głowy i bóle głowy, źle śpię , dużo sikam , nie chce mi się jeść i w nocy i rano mnie mdli prócz tego czuję się lepiej , aha i jeszcze zmęczenie mnie teraz dopada bardzo często a wcześniej nie i muszę mieć chociaż 30 min drzemki chociaż wczoraj przeciągnęła się do godziny bo co wstałam to zasypiałam 😂

@kinia197 my mamy troszkę typów haha ja ciągle nad tym myślę ze synkiem 😂
    Chłopiec - Oliwier , Aleksander lub Maksymilian - obecnie mamy Ksawerego więc szukam coś co będzie pasowało
    Dziewczynka - Adrianna (mam męża Adriana) , Blanka (chociaż ktoś mi to obrzydził bo powiedział że będzie śpiewać „bejba” 🤣) , Gabriela Gabrysia , Klara lub Naomi 😅

Ciekawa jestem bardzo Waszych typów i miłego dnia dziewczynki ! Mam dziś jakiś dobry humor mimo migreny która nie dała mi spać od 5

A dodatkowo szwagier kupił mleko z biedronki które wg mnie śmierdzi i nie mogę upić kawy bo ma śmierdzący posmak 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 06:34

Kinia197 lubi tę wiadomość

• Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 06:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Objawy mam nadal i są chyba coraz bardziej uciążliwe 🙈 co do imion czekamy aż będziemy znać płeć ☺️ dla dziewczynki myślę, że problemu nie będzie, wiele imion nam się podobało, ale z chłopcem może być ciężko. Ostatnio mieliśmy kłopot by nam obu coś się spodobało i nie wiem, na co by wybór padł tym razem 😅

@Evvee27, ja mam małego Maksia na pokładzie, fajne chłopaki, polecam 🤭

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • Kitana Przyjaciółka

Wysłany: 17 stycznia, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam założoną przez położną kartę ciąży, jeszcze zanim weszłam do gabinetu i gin potwierdził tę ciążę 🙈 Jakoś na przełomie 5 i 6 tc.

Prenatalne 24go, więc stresik zaczyna lekko narastać. Ale też liczę, że młode pokaże, co ma na dole, bo już chciałabym wiedzieć, w jakich kolorach ubranka mam kupować 😅

Objawy trochę na szczęście odpuściły. Tzn w sumie tylko mdłości🫣 Pojawiają się tylko wieczorami i są dużo lżejsze. Za to teraz nasiliły się zawroty głowy, nadal mordują mnie zaparcia i problemy ze snem, no i ta nieszczęsna senność 😴 Bez codziennej 2godzinnej drzemki ledwie żyję 🥴

Już ostatnie 2 dni 1 trymestru, a tu wielkiej poprawy samopoczucia i powrotu energii brak 😒 Czekam, aż to minie, bo moje ciążowe plany nadal czekają dziewiczo nietknięte 🤣

Aaa, co do brzuszkowania latem - też nie bardzo sobie to wyobrażam 😬 Ale samo chodzenie z arbuzem na przedzie nie tak mnie przeraża chyba, jak to, że nie będę chyba mogła wyjechać na nasz coroczny urlop nad morze! 😭 Jeszcze kombinuję, jak to ugryźć, no ale szanse są marne 🥺 Nawet, gdybyśmy wyjechali w czerwcu, będę już wtedy na przełomie 7 i 8 m-ca. Mieszkamy w Łomży, więc nad morze mamy min 4 godz. drogi (że nie wspomnę o odległości na mój ukochany Hel)... Chyba to już zbyt ryzykowne 🥺 Powiedzcie, że się mylę i da radę to ogarnąć🥹

preg.png
  • Ewappp Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:

Wydaje mi się że jak chcesz się starać o jakieś tam zasiłki to wymogiem jest założenie karty ciąży przed skończonym 10 tyg

• Ewappp Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinia197 wrote:

U mnie ostatnio na niecałe 2 tygodnie mdłości prawie całkowicie ustały i oczywiście się zamartwiałam, ale od czasu do czasu wymiotowałam z rana po zjedzeniu czegoś na bardzo pusty żołądek. Kilka dni temu mdłości powróciły ze zdwojoną siłą... Smakuje mi obecnie tylko kanapka z serkiem philadelphia i pomidorem albo płatki lion na mleku 😅 Poza tym nasilił się bol piersi i ból brzucha. A z nowych objawów to senność nie do opanowania, mogę zasnąć wszędzie 😅

• Ewappp Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się chwalę swoim bobo 😊
    https://zapodaj.net/plik-5W1D2Ec79W

Byłam wczoraj na wizycie bo strasznie się denerwowałam ze przez moje przeziębienie coś jest nie tak. Na szczęście wszystko jest dobrze. Z usg 9+5, z miesiączki 9+3. Dzidzia ma 2.91cm, puls 177 ❤️ jak zobaczylam jak porusza rączkami i nóżkami to aż sie popłakałam. Łożysko na tylnej ścianie i lekarz powiedział że szybciej będę przez to czuła ruchy, nie mogę się doczekać 😊

Asiasia1, Anetka1610, klaudia_23, Lolcia37, Jagoda2023, Betkaa, Emzet92, baby33, Małgosiagosia, Mamma-mia, Nietypowa30, Emiliia, Kinia197, Lannati_ lubią tę wiadomość

• Kitana Przyjaciółka

Wysłany: 17 stycznia, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do imion, na razie dla dziewczynki typujemy Natalia, a dla chłopca Kordian. Ale pewnie jeszcze będziemy to mocno rozkminiać, bo wybór imienia to dla mnie jedno z większych wyzwań ciążowych 😅

Co do mazideł wszelakich, w pierwszej ciąży smarowałam całe ciało (z naciskiem na brzuch, piersi i dupkę) oliwką Johnsona. Nie wyszedł mi żaden rozstęp, ale u mnie to raczej genetyka. Z babki-prababki mamy bardzo rozciągliwe brzuchy i okolice 😅

preg.png
‹‹ 85 86 87 88 89 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ