X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Małgosiagosia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia_23 wrote:
    Kurcze wlasnie ja bylam na wizycie w 7+1 i powiedziala, ze kolejna wizyta za 3 tyg i wtedy zalozymy, a pozniej czytalam ze najlepiej zalozyc przed 10tc i juz zglupialam 😅
    A w sumie dlaczego przed 10? Ta karta to zwykła kartka z powpisywanymi wynikami badań. 😅 W sumie póki nie ma się jakiejś większej ilości wyników to nawet nie ma sensu.

🍒 fertistim, cynk
    🤰🏼 magnez, omega, d3, b12, jod, cholina, mio-inozytol, kwas foliowy 5-MTHF, B6, wapń, żelazo, witamina C
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia_23 wrote:
    Kurcze wlasnie ja bylam na wizycie w 7+1 i powiedziala, ze kolejna wizyta za 3 tyg i wtedy zalozymy, a pozniej czytalam ze najlepiej zalozyc przed 10tc i juz zglupialam 😅
    Nie , ja się pomyliłam, dzisiaj mam 10+6 , a wizytę miałam tydzień temu i wtedy miałam 9+6 zakładaną kartę.

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
    04.2026 ????

preg.png
  • Anetka1610 Koleżanka

Wysłany: 16 stycznia 2024, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia_23 wrote:
    Dziewczyny, a w ktorym tygodniu lekarz zalozyl wam karte ciazy?
    Ja jeszcze nie mam założonej karty 🤷‍♀️jutro mam o 12stej wizytę u innej Pani doktor i wtedy będzie mi zakładać. Zależy od lekarzy jedni na pierwszej wizycie już zakładają a drudzy na kolejnej wizycie. Co do prenatalnych mam wizyte 06.02 i będę w okolicach 11+6 więc myślę że będzie ok
    Te prenatalne najbardziej stresujące usg jakie kiedykolwiek miałam i myślę że nie tylko ja .. 😔

Małgosiagosia lubi tę wiadomość

👱‍♀️32l
    🧔27l
    👰‍♂️💒28.11.2020
    03.01.2021 ⏸️
    28.01.2021 mamy dwa 💚💚
    24.08.2021 Maja(2490g) Oskar(3350g) 💕👩‍❤️‍👨
    14.12.2023 ⏸️
    03.01.2024 0.94cm szczęścia 💚(7+0)
    17.01.2024 1.95cm 💚 (8+4)
    06.02.2024 5.57cm dziewczynka 🩷(12+2)
    preg.png
  • klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    A w sumie dlaczego przed 10? Ta karta to zwykła kartka z powpisywanymi wynikami badań. 😅 W sumie póki nie ma się jakiejś większej ilości wyników to nawet nie ma sensu.

Wlasnie nie pamietam jaki tam byl powod podany 😅

Ja w medicover na tej wizycie 7+1 dostalam skierowanie na usg prenatalne i zapisalam sie na 12 lutego (12+5), bo wczesniej nie bylo miejsc. A dwa dni pozniej zadzwonila polozna, ze dr odwolal caly grafik z tego dnia i jedynie wchodzi w gre 19 luty. Ale rozmawialam dzis z innym ginem i powiedzial, ze to bardzo ryzykownie, bo wtedy bede 13+5, a z usg moze wychodzic 14+ i wtedy nawet nie bedzie mozliwosci zrobic juz tego badania… Co chwile wchodze na apke medicover i sprawdzam czy sie nie zwolnilo nic wczesniej, ale narazie nic nie ma. Myslicie, ze oni maja obowiazek mi znalezc jakis termin wczesniejszy?

11.12 ⏸️
    03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5)
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia_23 wrote:
    Wlasnie nie pamietam jaki tam byl powod podany 😅

Ja w medicover na tej wizycie 7+1 dostalam skierowanie na usg prenatalne i zapisalam sie na 12 lutego (12+5), bo wczesniej nie bylo miejsc. A dwa dni pozniej zadzwonila polozna, ze dr odwolal caly grafik z tego dnia i jedynie wchodzi w gre 19 luty. Ale rozmawialam dzis z innym ginem i powiedzial, ze to bardzo ryzykownie, bo wtedy bede 13+5, a z usg moze wychodzic 14+ i wtedy nawet nie bedzie mozliwosci zrobic juz tego badania… Co chwile wchodze na apke medicover i sprawdzam czy sie nie zwolnilo nic wczesniej, ale narazie nic nie ma. Myslicie, ze oni maja obowiazek mi znalezc jakis termin wczesniejszy?
    Ja mam pakiet z luxmed i tam jest tak, przynajmniej tak było jak byłam w poprzedniej ciąży, że jeżeli nie ma terminu na badanie prenatalne tak żeby zmieścić się w tym przedziale to można zrobić takie badanie w innym miejscu i oni na podstawie faktury zwracają kasę. Może zapytaj w medicover co ci proponują jak nie ma dla ciebie terminu ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2024, 21:18

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
    04.2026 ????

preg.png
  • klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolcia37 wrote:
    Ja mam pakiet z luxmed i tam jest tak, przynajmniej tak było jak byłam w poprzedniej ciąży, że jeżeli nie ma terminu na badanie prenatalne tak żeby zmieścić się w tym przedziale to można zrobić takie badanie w innym miejscu i oni na podstawie faktury zwracają kasę. Może zapytaj w medicover co ci proponują jak nie ma dla ciebie terminu ?

Umowilam teleporade z polozna na jutro i podpytam.

11.12 ⏸️
    03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5)
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    Wiem co czujesz, to okropny stres, a zarazem ciekawość. Będziemy trzymać kciuki.
    Dziękuję jesteście niezastąpione ! 🥹

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolcia37 wrote:
    10+6
    Mi chyba już w 5+4 😂

• Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    To tylko do becikowego :) ale tak naprawdę dokumentem potwierdzającym wizytę są też same zapiski lekarza w systemie.

Co do karty ciąży to dziewczyny warto ją jednak mieć. Ja w tej ciąży musiałam już 2 x zgłosić się na IP i zawsze chcieli karty ciąży, bo dla nich to to jest potwierdzeniem tej ciąży.
    Ja akurat kartę miałam też zakładana teraz późno, bo w tym tyg dopiero, ale to było spowodowane tym, że jedna wizyta mi przepadła, właśnie przez szpital, a na pierwszej nie było jeszcze serduszka. Na szczęście moj gin pracuje w tym szpitalu, więc tylko wykonali do niego tel.
    Kartę ciąży trzeba mieć ze sobą zawsze w torebce :)
    Niemniej oczywiście to nie tak, że ktoś kogoś nie przyjmie jak jej nie ma

Małgosiagosia, Emiliia lubią tę wiadomość

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    A czemu? 😅
    Bo moim zdaniem na tym zdjęciu wyrostek jednak kieruje się bardziej do góry :)

Na NFZ kartę ciąży założyli mi w 6 tc, ale korzystam. Niej tylko na wizytach u gina z NFZ.

age.png
  • Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 01:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Jagoda2023, 🥺 Twój synek mnie rozczulił, ale dlaczego Ci zakazał jeść słodyczy? 😂

@klaudia_23, mi kartę ciąży założono na drugiej wizycie 6+5 jak tylko pojawiło się serce

@Evvee27, musi być dobrze, trzymamy kciuki i czekamy na dobre wieści po 🤞

Eh, jutro miałam iść na szczepienie z młodym a on ma 39,5 stopnia 🥲😵‍💫 jesteśmy wszyscy wykończeni 😔

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • Kinia197 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 03:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @klaudia_23 Ja byłam w 6+4 jak lekarz mi karte ciąży zakładał

Serdecznie wam dziękuję za uświadomienie, miałam 2 skierowania w luxmed i nie miałam pojęcia o co chodzi z jednym miałam dokładnie wpisane prowadzenie ciąży 11-13+6 i dzięki wam zrozumiałam że to badania prenatalne. Zapomniałam dopytać ginekologa na wizycie.

Gratuluję wszystkim które już są po prenatalnych i wszystko jest w porządku oby tak do końca ciąży ☺️

I już się nie mogę doczekać na nasze baby shower na forum. Powolutku widzę pierwsza dziewczynka się już pokazała. Serdecznie gratuluję ❤️ Sama o dziewczynce marzę i intuicja podpowiada mi że właśnie ją noszę pod sercem.

Jak tam z imiona stoicie? Już coś macie powybierane? Ciekawa jestem. Chociaż wiem że imiona to czasem drazliwy temat więc jak chcecie się podzielić to z chęcią poczytam.
    Dla dziewczynki mamy już kilka wybranych, a nad imieniem dla chłopca nawet nie myślę zbytnio bo czuję że to dziewczynka 😃

Dzidziuś mi coś niestety ostatnio spać o normalnej godzinie nie pozwala, a jestem 11+5

Lannati_ lubi tę wiadomość

age.png
  • Kinia197 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 03:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piszcie też jak objawy ciążowe czy trochę ustąpiły czy dalej męczą bo mi nic nie przeszło. Jak mdłości i wymioty mi dokuczały tak dalej dokuczają. Jak byłam na leku xonvea to mi trochę odpuściło

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinia197 wrote:
    Piszcie też jak objawy ciążowe czy trochę ustąpiły czy dalej męczą bo mi nic nie przeszło. Jak mdłości i wymioty mi dokuczały tak dalej dokuczają. Jak byłam na leku xonvea to mi trochę odpuściło
    Jakbyś chciała xonvea to mam całe nie użyte opakowanie kochana 😊

Mi ustąpiło aczkolwiek pojawiły się zawroty głowy i bóle głowy, źle śpię , dużo sikam , nie chce mi się jeść i w nocy i rano mnie mdli prócz tego czuję się lepiej , aha i jeszcze zmęczenie mnie teraz dopada bardzo często a wcześniej nie i muszę mieć chociaż 30 min drzemki chociaż wczoraj przeciągnęła się do godziny bo co wstałam to zasypiałam 😂

@kinia197 my mamy troszkę typów haha ja ciągle nad tym myślę ze synkiem 😂
    Chłopiec - Oliwier , Aleksander lub Maksymilian - obecnie mamy Ksawerego więc szukam coś co będzie pasowało
    Dziewczynka - Adrianna (mam męża Adriana) , Blanka (chociaż ktoś mi to obrzydził bo powiedział że będzie śpiewać „bejba” 🤣) , Gabriela Gabrysia , Klara lub Naomi 😅

Ciekawa jestem bardzo Waszych typów i miłego dnia dziewczynki ! Mam dziś jakiś dobry humor mimo migreny która nie dała mi spać od 5

A dodatkowo szwagier kupił mleko z biedronki które wg mnie śmierdzi i nie mogę upić kawy bo ma śmierdzący posmak 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2024, 06:34

Kinia197 lubi tę wiadomość

• Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 06:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Objawy mam nadal i są chyba coraz bardziej uciążliwe 🙈 co do imion czekamy aż będziemy znać płeć ☺️ dla dziewczynki myślę, że problemu nie będzie, wiele imion nam się podobało, ale z chłopcem może być ciężko. Ostatnio mieliśmy kłopot by nam obu coś się spodobało i nie wiem, na co by wybór padł tym razem 😅

@Evvee27, ja mam małego Maksia na pokładzie, fajne chłopaki, polecam 🤭

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • Kitana Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia 2024, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam założoną przez położną kartę ciąży, jeszcze zanim weszłam do gabinetu i gin potwierdził tę ciążę 🙈 Jakoś na przełomie 5 i 6 tc.

Prenatalne 24go, więc stresik zaczyna lekko narastać. Ale też liczę, że młode pokaże, co ma na dole, bo już chciałabym wiedzieć, w jakich kolorach ubranka mam kupować 😅

Objawy trochę na szczęście odpuściły. Tzn w sumie tylko mdłości🫣 Pojawiają się tylko wieczorami i są dużo lżejsze. Za to teraz nasiliły się zawroty głowy, nadal mordują mnie zaparcia i problemy ze snem, no i ta nieszczęsna senność 😴 Bez codziennej 2godzinnej drzemki ledwie żyję 🥴

Już ostatnie 2 dni 1 trymestru, a tu wielkiej poprawy samopoczucia i powrotu energii brak 😒 Czekam, aż to minie, bo moje ciążowe plany nadal czekają dziewiczo nietknięte 🤣

Aaa, co do brzuszkowania latem - też nie bardzo sobie to wyobrażam 😬 Ale samo chodzenie z arbuzem na przedzie nie tak mnie przeraża chyba, jak to, że nie będę chyba mogła wyjechać na nasz coroczny urlop nad morze! 😭 Jeszcze kombinuję, jak to ugryźć, no ale szanse są marne 🥺 Nawet, gdybyśmy wyjechali w czerwcu, będę już wtedy na przełomie 7 i 8 m-ca. Mieszkamy w Łomży, więc nad morze mamy min 4 godz. drogi (że nie wspomnę o odległości na mój ukochany Hel)... Chyba to już zbyt ryzykowne 🥺 Powiedzcie, że się mylę i da radę to ogarnąć🥹

37👩👨‍🦲41
    🩷24.04.2014
    💔08.2023
    💙01.08.2024
    ⏸️ 9 dpo, tp 25.04.2026

preg.png

age.png
  • Ewappp Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:

Wydaje mi się że jak chcesz się starać o jakieś tam zasiłki to wymogiem jest założenie karty ciąży przed skończonym 10 tyg

• Ewappp Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinia197 wrote:

U mnie ostatnio na niecałe 2 tygodnie mdłości prawie całkowicie ustały i oczywiście się zamartwiałam, ale od czasu do czasu wymiotowałam z rana po zjedzeniu czegoś na bardzo pusty żołądek. Kilka dni temu mdłości powróciły ze zdwojoną siłą... Smakuje mi obecnie tylko kanapka z serkiem philadelphia i pomidorem albo płatki lion na mleku 😅 Poza tym nasilił się bol piersi i ból brzucha. A z nowych objawów to senność nie do opanowania, mogę zasnąć wszędzie 😅

• Ewappp Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się chwalę swoim bobo 😊
    https://zapodaj.net/plik-5W1D2Ec79W

Byłam wczoraj na wizycie bo strasznie się denerwowałam ze przez moje przeziębienie coś jest nie tak. Na szczęście wszystko jest dobrze. Z usg 9+5, z miesiączki 9+3. Dzidzia ma 2.91cm, puls 177 ❤️ jak zobaczylam jak porusza rączkami i nóżkami to aż sie popłakałam. Łożysko na tylnej ścianie i lekarz powiedział że szybciej będę przez to czuła ruchy, nie mogę się doczekać 😊

Asiasia1, Anetka1610, klaudia_23, Lolcia37, Jagoda2023, Betkaa, Emzet92, baby33, Małgosiagosia, Mamma-mia, Nietypowa30, Emiliia, Kinia197, Lannati_ lubią tę wiadomość

• Kitana Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia 2024, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do imion, na razie dla dziewczynki typujemy Natalia, a dla chłopca Kordian. Ale pewnie jeszcze będziemy to mocno rozkminiać, bo wybór imienia to dla mnie jedno z większych wyzwań ciążowych 😅

Co do mazideł wszelakich, w pierwszej ciąży smarowałam całe ciało (z naciskiem na brzuch, piersi i dupkę) oliwką Johnsona. Nie wyszedł mi żaden rozstęp, ale u mnie to raczej genetyka. Z babki-prababki mamy bardzo rozciągliwe brzuchy i okolice 😅

37👩👨‍🦲41
    🩷24.04.2014
    💔08.2023
    💙01.08.2024
    ⏸️ 9 dpo, tp 25.04.2026

preg.png

age.png
‹‹ 85 86 87 88 89 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ