Sierpniowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
klaudia_23 wrote:Kurcze wlasnie ja bylam na wizycie w 7+1 i powiedziala, ze kolejna wizyta za 3 tyg i wtedy zalozymy, a pozniej czytalam ze najlepiej zalozyc przed 10tc i juz zglupialam 😅
-
klaudia_23 wrote:Kurcze wlasnie ja bylam na wizycie w 7+1 i powiedziala, ze kolejna wizyta za 3 tyg i wtedy zalozymy, a pozniej czytalam ze najlepiej zalozyc przed 10tc i juz zglupialam 😅
04.2020 synek 💙
08.2024 córeczka 🩷 -
klaudia_23 wrote:Dziewczyny, a w ktorym tygodniu lekarz zalozyl wam karte ciazy?
Te prenatalne najbardziej stresujące usg jakie kiedykolwiek miałam i myślę że nie tylko ja .. 😔Małgosiagosia lubi tę wiadomość
-
Małgosiagosia wrote:A w sumie dlaczego przed 10? Ta karta to zwykła kartka z powpisywanymi wynikami badań. 😅 W sumie póki nie ma się jakiejś większej ilości wyników to nawet nie ma sensu.
Wlasnie nie pamietam jaki tam byl powod podany 😅
Ja w medicover na tej wizycie 7+1 dostalam skierowanie na usg prenatalne i zapisalam sie na 12 lutego (12+5), bo wczesniej nie bylo miejsc. A dwa dni pozniej zadzwonila polozna, ze dr odwolal caly grafik z tego dnia i jedynie wchodzi w gre 19 luty. Ale rozmawialam dzis z innym ginem i powiedzial, ze to bardzo ryzykownie, bo wtedy bede 13+5, a z usg moze wychodzic 14+ i wtedy nawet nie bedzie mozliwosci zrobic juz tego badania… Co chwile wchodze na apke medicover i sprawdzam czy sie nie zwolnilo nic wczesniej, ale narazie nic nie ma. Myslicie, ze oni maja obowiazek mi znalezc jakis termin wczesniejszy?11.12 ⏸️
03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5) -
klaudia_23 wrote:Wlasnie nie pamietam jaki tam byl powod podany 😅
Ja w medicover na tej wizycie 7+1 dostalam skierowanie na usg prenatalne i zapisalam sie na 12 lutego (12+5), bo wczesniej nie bylo miejsc. A dwa dni pozniej zadzwonila polozna, ze dr odwolal caly grafik z tego dnia i jedynie wchodzi w gre 19 luty. Ale rozmawialam dzis z innym ginem i powiedzial, ze to bardzo ryzykownie, bo wtedy bede 13+5, a z usg moze wychodzic 14+ i wtedy nawet nie bedzie mozliwosci zrobic juz tego badania… Co chwile wchodze na apke medicover i sprawdzam czy sie nie zwolnilo nic wczesniej, ale narazie nic nie ma. Myslicie, ze oni maja obowiazek mi znalezc jakis termin wczesniejszy?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia, 21:18
04.2020 synek 💙
08.2024 córeczka 🩷 -
Lolcia37 wrote:Ja mam pakiet z luxmed i tam jest tak, przynajmniej tak było jak byłam w poprzedniej ciąży, że jeżeli nie ma terminu na badanie prenatalne tak żeby zmieścić się w tym przedziale to można zrobić takie badanie w innym miejscu i oni na podstawie faktury zwracają kasę. Może zapytaj w medicover co ci proponują jak nie ma dla ciebie terminu ?
Umowilam teleporade z polozna na jutro i podpytam.11.12 ⏸️
03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5) -
Małgosiagosia wrote:A w sumie dlaczego przed 10? Ta karta to zwykła kartka z powpisywanymi wynikami badań. 😅 W sumie póki nie ma się jakiejś większej ilości wyników to nawet nie ma sensu.
Co do karty ciąży to dziewczyny warto ją jednak mieć. Ja w tej ciąży musiałam już 2 x zgłosić się na IP i zawsze chcieli karty ciąży, bo dla nich to to jest potwierdzeniem tej ciąży.
Ja akurat kartę miałam też zakładana teraz późno, bo w tym tyg dopiero, ale to było spowodowane tym, że jedna wizyta mi przepadła, właśnie przez szpital, a na pierwszej nie było jeszcze serduszka. Na szczęście moj gin pracuje w tym szpitalu, więc tylko wykonali do niego tel.
Kartę ciąży trzeba mieć ze sobą zawsze w torebce
Niemniej oczywiście to nie tak, że ktoś kogoś nie przyjmie jak jej nie maMałgosiagosia, Emiliia lubią tę wiadomość
-
@Jagoda2023, 🥺 Twój synek mnie rozczulił, ale dlaczego Ci zakazał jeść słodyczy? 😂
@klaudia_23, mi kartę ciąży założono na drugiej wizycie 6+5 jak tylko pojawiło się serce
@Evvee27, musi być dobrze, trzymamy kciuki i czekamy na dobre wieści po 🤞
Eh, jutro miałam iść na szczepienie z młodym a on ma 39,5 stopnia 🥲😵💫 jesteśmy wszyscy wykończeni 😔👫33 lata
🐕2019
👶12.2022 💙
👶08.2024 💙 -
@klaudia_23 Ja byłam w 6+4 jak lekarz mi karte ciąży zakładał
Serdecznie wam dziękuję za uświadomienie, miałam 2 skierowania w luxmed i nie miałam pojęcia o co chodzi z jednym miałam dokładnie wpisane prowadzenie ciąży 11-13+6 i dzięki wam zrozumiałam że to badania prenatalne. Zapomniałam dopytać ginekologa na wizycie.
Gratuluję wszystkim które już są po prenatalnych i wszystko jest w porządku oby tak do końca ciąży ☺️
I już się nie mogę doczekać na nasze baby shower na forum. Powolutku widzę pierwsza dziewczynka się już pokazała. Serdecznie gratuluję ❤️ Sama o dziewczynce marzę i intuicja podpowiada mi że właśnie ją noszę pod sercem.
Jak tam z imiona stoicie? Już coś macie powybierane? Ciekawa jestem. Chociaż wiem że imiona to czasem drazliwy temat więc jak chcecie się podzielić to z chęcią poczytam.
Dla dziewczynki mamy już kilka wybranych, a nad imieniem dla chłopca nawet nie myślę zbytnio bo czuję że to dziewczynka 😃
Dzidziuś mi coś niestety ostatnio spać o normalnej godzinie nie pozwala, a jestem 11+5Lannati_ lubi tę wiadomość
-
Kinia197 wrote:Piszcie też jak objawy ciążowe czy trochę ustąpiły czy dalej męczą bo mi nic nie przeszło. Jak mdłości i wymioty mi dokuczały tak dalej dokuczają. Jak byłam na leku xonvea to mi trochę odpuściło
Mi ustąpiło aczkolwiek pojawiły się zawroty głowy i bóle głowy, źle śpię , dużo sikam , nie chce mi się jeść i w nocy i rano mnie mdli prócz tego czuję się lepiej , aha i jeszcze zmęczenie mnie teraz dopada bardzo często a wcześniej nie i muszę mieć chociaż 30 min drzemki chociaż wczoraj przeciągnęła się do godziny bo co wstałam to zasypiałam 😂
@kinia197 my mamy troszkę typów haha ja ciągle nad tym myślę ze synkiem 😂
Chłopiec - Oliwier , Aleksander lub Maksymilian - obecnie mamy Ksawerego więc szukam coś co będzie pasowało
Dziewczynka - Adrianna (mam męża Adriana) , Blanka (chociaż ktoś mi to obrzydził bo powiedział że będzie śpiewać „bejba” 🤣) , Gabriela Gabrysia , Klara lub Naomi 😅
Ciekawa jestem bardzo Waszych typów i miłego dnia dziewczynki ! Mam dziś jakiś dobry humor mimo migreny która nie dała mi spać od 5
A dodatkowo szwagier kupił mleko z biedronki które wg mnie śmierdzi i nie mogę upić kawy bo ma śmierdzący posmak 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 06:34
Kinia197 lubi tę wiadomość
-
Objawy mam nadal i są chyba coraz bardziej uciążliwe 🙈 co do imion czekamy aż będziemy znać płeć ☺️ dla dziewczynki myślę, że problemu nie będzie, wiele imion nam się podobało, ale z chłopcem może być ciężko. Ostatnio mieliśmy kłopot by nam obu coś się spodobało i nie wiem, na co by wybór padł tym razem 😅
@Evvee27, ja mam małego Maksia na pokładzie, fajne chłopaki, polecam 🤭👫33 lata
🐕2019
👶12.2022 💙
👶08.2024 💙 -
Ja miałam założoną przez położną kartę ciąży, jeszcze zanim weszłam do gabinetu i gin potwierdził tę ciążę 🙈 Jakoś na przełomie 5 i 6 tc.
Prenatalne 24go, więc stresik zaczyna lekko narastać. Ale też liczę, że młode pokaże, co ma na dole, bo już chciałabym wiedzieć, w jakich kolorach ubranka mam kupować 😅
Objawy trochę na szczęście odpuściły. Tzn w sumie tylko mdłości🫣 Pojawiają się tylko wieczorami i są dużo lżejsze. Za to teraz nasiliły się zawroty głowy, nadal mordują mnie zaparcia i problemy ze snem, no i ta nieszczęsna senność 😴 Bez codziennej 2godzinnej drzemki ledwie żyję 🥴
Już ostatnie 2 dni 1 trymestru, a tu wielkiej poprawy samopoczucia i powrotu energii brak 😒 Czekam, aż to minie, bo moje ciążowe plany nadal czekają dziewiczo nietknięte 🤣
Aaa, co do brzuszkowania latem - też nie bardzo sobie to wyobrażam 😬 Ale samo chodzenie z arbuzem na przedzie nie tak mnie przeraża chyba, jak to, że nie będę chyba mogła wyjechać na nasz coroczny urlop nad morze! 😭 Jeszcze kombinuję, jak to ugryźć, no ale szanse są marne 🥺 Nawet, gdybyśmy wyjechali w czerwcu, będę już wtedy na przełomie 7 i 8 m-ca. Mieszkamy w Łomży, więc nad morze mamy min 4 godz. drogi (że nie wspomnę o odległości na mój ukochany Hel)... Chyba to już zbyt ryzykowne 🥺 Powiedzcie, że się mylę i da radę to ogarnąć🥹 -
Wydaje mi się że jak chcesz się starać o jakieś tam zasiłki to wymogiem jest założenie karty ciąży przed skończonym 10 tyg -
Kinia197 wrote:Piszcie też jak objawy ciążowe czy trochę ustąpiły czy dalej męczą bo mi nic nie przeszło. Jak mdłości i wymioty mi dokuczały tak dalej dokuczają. Jak byłam na leku xonvea to mi trochę odpuściło
U mnie ostatnio na niecałe 2 tygodnie mdłości prawie całkowicie ustały i oczywiście się zamartwiałam, ale od czasu do czasu wymiotowałam z rana po zjedzeniu czegoś na bardzo pusty żołądek. Kilka dni temu mdłości powróciły ze zdwojoną siłą... Smakuje mi obecnie tylko kanapka z serkiem philadelphia i pomidorem albo płatki lion na mleku 😅 Poza tym nasilił się bol piersi i ból brzucha. A z nowych objawów to senność nie do opanowania, mogę zasnąć wszędzie 😅 -
Ja też się chwalę swoim bobo 😊
https://zapodaj.net/plik-5W1D2Ec79W
Byłam wczoraj na wizycie bo strasznie się denerwowałam ze przez moje przeziębienie coś jest nie tak. Na szczęście wszystko jest dobrze. Z usg 9+5, z miesiączki 9+3. Dzidzia ma 2.91cm, puls 177 ❤️ jak zobaczylam jak porusza rączkami i nóżkami to aż sie popłakałam. Łożysko na tylnej ścianie i lekarz powiedział że szybciej będę przez to czuła ruchy, nie mogę się doczekać 😊
Asiasia1, Anetka1610, klaudia_23, Lolcia37, Jagoda2023, Betkaa, Emzet92, baby33, Małgosiagosia, Mamma-mia, Nietypowa30, Emiliia, Kinia197, Lannati_ lubią tę wiadomość
-
Co do imion, na razie dla dziewczynki typujemy Natalia, a dla chłopca Kordian. Ale pewnie jeszcze będziemy to mocno rozkminiać, bo wybór imienia to dla mnie jedno z większych wyzwań ciążowych 😅
Co do mazideł wszelakich, w pierwszej ciąży smarowałam całe ciało (z naciskiem na brzuch, piersi i dupkę) oliwką Johnsona. Nie wyszedł mi żaden rozstęp, ale u mnie to raczej genetyka. Z babki-prababki mamy bardzo rozciągliwe brzuchy i okolice 😅