X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamy 2024
Odpowiedz

Sierpniowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • magda_o Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia 2024, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetka1610 wrote:
    Dziękuję 😊😊kurcze jak na te prenatalne badania się wyczekuje z niecierpliwością 🙂 raz że stresują czy wszystko ok z maluszkiem a z drugiej ciekawość czy będzie już wiadomo jaka płeć 🤔 czasami maluszki długo się nie ujawniają i nie chcą zdradzić swojej płci hehe 🙂 a jakie masz przeczucia chłopiec czy dziewczynka?

Serce by chciało dziewczynkę, ale w głowie mam, że kurcze chciałabym chłopca - u mnie w rodzinie są same dziewczyny, a ja zostałam ostatnią bezdzietną lambadziarą, więc postanowiłam sobie, że chociaż ja dostarczę tej rodzinie jakiegoś męskiego pierwiastka 😁

Ale tak naprawdę uciesze się z każdej wersji - imiona wydaje mi się, że mam na każdą sytuację, więc niech się dzieje 😃

A Ty już wiesz albo masz jakieś swoje domysły? 😉

• Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lannati_ wrote:
    Dziewczyny, ale się rozpisałyście aż ciężko nadrobić 😁😅

Ja zastanawiałam się tylko nad imieniem dla chłopca, bo takie miałam przeczucie i podobało mi się imię Filip i Wojtek 🥰 a tu niespodzianka i bach dziewczynka! 🤣 pomysłów na imię brak... już przejrzałam cała listę imion i nic mi się nie podobało 🤣
    Na pewno coś wymyślicie, jeszcze dużo czasu 😄
    My zawsze patrzyliśmy z listy imion dla danego regionu, tak, żeby nie dawać jakiegoś imienia, które się powtórzy x 5 na podwórku 😂 ale też każdy ma jakieś tam swoje preferencje, albo spojrzenia z danym imieniem :)
    Ja się jeszcze nie zastanawiałam teraz. Na razie skupiam się na tym, żeby maluch był zdrowy 🙏🏻 i żeby nie było żadnych atrakcji przedporodowych - by się dokulać bezpiecznie do tego sierpnia 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2024, 22:53

Lannati_ lubi tę wiadomość

age.png
  • magda_o Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia 2024, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    Pisałam, że tak, dla koleżanki można tak powiedzieć, ale w szpitalu czy lekarza interesuja tylko tygodnie skończone 😃 tak jak i ciąża trwa 40 tygodni, nie 41. W piątek wyszłam ze szpitala - mam wpisane, ze zgłosiłam się w 9 tygodniu ciąży, nie 10 :) a było 9+6

Ponieważ ten temat mnie ciągle zastanawia i nie daje mi spokoju, to zasięgnęłam trochę info u guru internetowej ginekologii - mamyginekolog 😃 i burząc swoje przekonania, zwracam Ci honor 🙏

O tyle, o ile po angielsku mówi się „weeks”, co jednoznacznie oznacza skończone tygodnie – to po polsku (zresztą w kilku innych językach też) jest problem odmiany i co innego znaczy „mam 10 tygodni”, a co innego „jestem w 10. tygodniU”.

To pierwsze oznacza skończone 10 tygodni, plus ileś dni (i tak liczą lekarze). To drugie oznacza skończone 9 tygodni, plus ileś dni – i tak liczą pacjentki…
    Wcale was nie oceniam, bo nie jestem lepsza – w szpitalu mówię „mam 10 tygodni”, a koleżankom mówię „jestem w 11 tygodniu”.
    Zawsze lepiej czujemy się z myślą, że jesteśmy bliżej porodu. Ale takie mówienie technicznie rzecz biorąc nie jest poprawne i lekarzom mówcie o skończonych tygodniach, a na pewno nie mówcie w miesiącach.

• Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda_o wrote:
    Podpisuję się obiema 🙌🏼 nie dość, że ceny koszmarne, to jeszcze - nie wiem jak u Was - ale w Trójmieście kolejki są przerażające. Koleżanka zapisała dziecko tuż po urodzeniu i była 800któraś. Po pół roku kolejka niewiele maleje 🤦
    Też jestem z Trójmiasta ☺️ przyjaciółka mi przypomniała parę tygodni po porodzie o zapisach do żłobka i to zrobiłam i nie ma szans na miejsce, więc mały idzie do prywatnego, więc potwierdzam. Bardzo ciężko się wstrzelić by się udało z państwowym 😅 a do prywatnego też trzeba często wcześniej zapisać 😂

Co do płci z jednej strony chciałabym córeczkę, z drugiej poznałam już instrukcje obsługi malego chłopca, więc też bym się nie obraziła na drugiego urwisa ☺️

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • magda_o Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia 2024, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiasia1 wrote:
    Też jestem z Trójmiasta ☺️ przyjaciółka mi przypomniała parę tygodni po porodzie o zapisach do żłobka i to zrobiłam i nie ma szans na miejsce, więc mały idzie do prywatnego, więc potwierdzam. Bardzo ciężko się wstrzelić by się udało z państwowym 😅 a do prywatnego też trzeba często wcześniej zapisać 😂

Co do płci z jednej strony chciałabym córeczkę, z drugiej poznałam już instrukcje obsługi malego chłopca, więc też bym się nie obraziła na drugiego urwisa ☺️

O kurka, chyba wolałam żyć nadzieją😅 dobra, przynajmniej człowiek może się nastawiać już teraz, a nie się łudzić. A zdradzisz ile wychodzi prywatny żłobek u nas?

• Bettti03 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda_o wrote:
    Jeżu, ja tak samo. Próbuje już drugi dzień nadrobić i co przeczytam, to już dodatkowe dwie strony 😊

Ja się też podpisze pod tym, że 2 trymestr zaczyna się od 14+0. Nawet badania prenatalne robi się max do 13+6, czyli końca pierwszego trymestru.

I też zgadzam się jak ktoś napisał wyżej że, jak ktoś jest np. w 10+3, to jest w 11 tygodniu - bo rozpoczął się już 11 tydzień i w nim się aktualnie znajdujemy. Nawet niektóre aplikacje tak samo podają.
    To w sumie zwariować można z tymi datami bo np wg tej aplikacji drugi trymestr zaczyna się od 13 tyg 🫣😂

30 lat
    niedoczynność tarczycy
    Ur. 15.07.2024 Staszek 👦❤️
    age.png
  • Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia8906 wrote:
    Cześć,
    melduje się kolejna mama na sierpień 2024. :)
    Mam do Was pytanie. Niestety od początku mam cały czas zapalenie pęcherza i infekcje intymne. Na ZUM byłam zawsze podatna niestety i miałam już epizody, że nie mogłam się wyleczyć, aż w końcu jeden urolog przeleczył mnie bardzo mocnym antybiotykiem i temat się uspokoił. Od ponad 2 lat miałam spokój i max jedno zapalenie pęcherze rocznie. Niestety ciąże zaczęłam od zapalenia pęcherza stąd test ciążowy. Dowiedziałam się o tym przed samym wyjazdem za granicę, gdzie byłam przez miesiąc. Od końca listopada do teraz nie mogę wyleczyć zapalenia i jestem załamana. Raz, że tylko antybiotyków w 1 trymestrze to porażka..i bardzo boję się jak to wpłynie na dziecko. Dwa mój mąż jest już wkurzony bo zero sexu od początku ciąży. Czy któraś z Waś miała/ma taki problem? czy może coś Wam pomogło? wiadomo, że wszystko i tak będę konsultować z lekarzem prowadzącym, ale szukam porad bo jestem załamana.
    Cześć! Niestety nie pomogę, ale jest trochę antybiotyków bezpiecznych w ciąży. W 1 ciąży musiałam w 1 trymestrze brać i było z dzidzią wszystko ok, więc się nie bój. Będzie dobrze :) Ważne, by zrobić posiew i mieć dobrze dobrany lek, co na pewno Twój lekarz zrobi. Trzymam kciuki by wkrótce przeszło 🤞 a z mężem pogadaj, zdrowie dziecka teraz jest ważniejsze i nie może mieć do Ciebie o to pretensji 😔

Gosia8906 lubi tę wiadomość

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • Anetka1610 Koleżanka

Wysłany: 17 stycznia 2024, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Masz jakieś bliźniaki w rodzinie czy jak to wygląda ? Mi się tak marzyły bliźniaki , strasznie chce dużą rodzinkę , myślę że teraz odczekam ze dwa lata i bachniemy 3 😄
    Tak mam w rodzinie od strony mamy. Jej babcia miała 3 razy bliźniaki 🙈dlatego tak się trochę stresowałam czy nie będzie tak samo u mnie ale okazało się że jest jeden bobas 🥰 więc mój małżonek powiedział oficjalnie że "zamykamy produkcję" 😀 mam już i chłopca i dziewczynkę więc w sumie nie ważne jaka płeć byle było zdrowe 💚 choć przeczuwam dziewuchę 😀😀 zobaczymy czy się sprawdzi

👱‍♀️32l
    🧔27l
    👰‍♂️💒28.11.2020
    03.01.2021 ⏸️
    28.01.2021 mamy dwa 💚💚
    24.08.2021 Maja(2490g) Oskar(3350g) 💕👩‍❤️‍👨
    14.12.2023 ⏸️
    03.01.2024 0.94cm szczęścia 💚(7+0)
    17.01.2024 1.95cm 💚 (8+4)
    06.02.2024 5.57cm dziewczynka 🩷(12+2)
    preg.png
  • Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2024, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda_o wrote:
    O kurka, chyba wolałam żyć nadzieją😅 dobra, przynajmniej człowiek może się nastawiać już teraz, a nie się łudzić. A zdradzisz ile wychodzi prywatny żłobek u nas?
    Wiesz co, nabór jest we wrześniu, więc z naszymi terminami powinna być większa szansa ;) koleżanka ma dziecko z lipca i jej się udało dostać od września ale jak tylko będzie PESEL trzeba zapisać i może się uda. Mój synek jest z grudnia więc nie było szans 🤷 będziemy płacić 1700. Plus taki, że do żłobka mam 3 min na piechotę ☺️

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2024, 00:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda_o wrote:
    Ponieważ ten temat mnie ciągle zastanawia i nie daje mi spokoju, to zasięgnęłam trochę info u guru internetowej ginekologii - mamyginekolog 😃 i burząc swoje przekonania, zwracam Ci honor 🙏

O tyle, o ile po angielsku mówi się „weeks”, co jednoznacznie oznacza skończone tygodnie – to po polsku (zresztą w kilku innych językach też) jest problem odmiany i co innego znaczy „mam 10 tygodni”, a co innego „jestem w 10. tygodniU”.

To pierwsze oznacza skończone 10 tygodni, plus ileś dni (i tak liczą lekarze). To drugie oznacza skończone 9 tygodni, plus ileś dni – i tak liczą pacjentki…
    Wcale was nie oceniam, bo nie jestem lepsza – w szpitalu mówię „mam 10 tygodni”, a koleżankom mówię „jestem w 11 tygodniu”.
    Zawsze lepiej czujemy się z myślą, że jesteśmy bliżej porodu. Ale takie mówienie technicznie rzecz biorąc nie jest poprawne i lekarzom mówcie o skończonych tygodniach, a na pewno nie mówcie w miesiącach.
    A nie no nie ma sprawy 😊 nic się nie stało przecież 😃😄 te tygodnie tak szybko lecą, że zaraz nie będziemy wierzyły w którym już jesteśmy! 😃 A później będzie tęsknota za brzuszkami 😅 ale i ulga z "lekkości" bez arbuza przyklejonego do nas 🤪

magda_o lubi tę wiadomość

age.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2024, 00:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bettti03 wrote:
    To w sumie zwariować można z tymi datami bo np wg tej aplikacji drugi trymestr zaczyna się od 13 tyg 🫣😂
    A te apki to też chrzania 😂 mi moja pokazuje od początku 1 dzień do przodu 😅 Na 1 wizycie zapomniałam, że tak jest (już kiedyś z niej korzystałam) i pisałam ginowi datę om plus który tydzien i dzień wg apki, a on mnie poprawił o 1 dzień w dół i taka zdziwiona przez chwilę byłam o co chodzi 🤪 Dopiero później mi się przypomniało, że Flo z jakiegoś niezrozumiałego dla mnie powodu dodaje 1 dzień 🙈
    Grunt, żeby pamiętać datę om! Na tej podstawie każdy lekarz i kazda położna sami sobie oblicza tygodnie czy datę porodu bez problemu :) położne mają takie specjalne hmm kółeczko, które się przekręca, coś tam ustawiają na tym i im wychodzi 😅

Evvee27 lubi tę wiadomość

age.png
  • Evvee27 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2024, 06:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosiagosia wrote:
    No rozumiem. Wiem, że chłopcy też są super i trzeba sobie to po prostu w głowie przestawić.
    Najważniejsze by był zdrowy .. z tego założenia wychodzimy 🥺

Małgosiagosia, Lannati_ lubią tę wiadomość

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2024, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    To musisz być młoda 😂 później to już człowiek chce mieć jak najmniej hahaha
    Nie taka młoda bo już 28 🥳 stary mój ma 31 to on odejmuje sobie już , fakt 😂

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2024, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lannati_ wrote:
    Dziewczyny, ale się rozpisałyście aż ciężko nadrobić 😁😅

Ja zastanawiałam się tylko nad imieniem dla chłopca, bo takie miałam przeczucie i podobało mi się imię Filip i Wojtek 🥰 a tu niespodzianka i bach dziewczynka! 🤣 pomysłów na imię brak... już przejrzałam cała listę imion i nic mi się nie podobało 🤣
    Ja znów dla chłopca nie mam nic a dla dziewczynek sterta !

baby33 lubi tę wiadomość

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2024, 06:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda_o wrote:
    Serce by chciało dziewczynkę, ale w głowie mam, że kurcze chciałabym chłopca - u mnie w rodzinie są same dziewczyny, a ja zostałam ostatnią bezdzietną lambadziarą, więc postanowiłam sobie, że chociaż ja dostarczę tej rodzinie jakiegoś męskiego pierwiastka 😁

Ale tak naprawdę uciesze się z każdej wersji - imiona wydaje mi się, że mam na każdą sytuację, więc niech się dzieje 😃

A Ty już wiesz albo masz jakieś swoje domysły? 😉
    Uwielbiam Cię - bezdzietna lambadziara ! Hahahahah rozwaliłaś mi mózg 😂
    Cóż u nas tesciowka ma 3 synów więc nie spodziewała bym sie że jej syn spłodzi córkę , takie mają geny , u mnie w rodzinie znów każdy ma po parce , z przewagą dziewczynek 😄

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2024, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiasia1 wrote:

My z mężem wczoraj tak rozmawialiśmy że z chłopcami mniej zachodu jest , bo wiecie same po sobie jak wygląda czas dojrzewania i jakie miałyście wymagania jako kobiety 😅 bynajmniej ja wykręcałam niezłe cyrki rodzicom , i to ciągłe pilnowanie mnie przez mojego ojca .. tak upilnował że w wieku 20 lat zostałam mamusią 🤣🤣🤣🤣🤣

Cerva lubi tę wiadomość

• Evvee27 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2024, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetka1610 wrote:
    Tak mam w rodzinie od strony mamy. Jej babcia miała 3 razy bliźniaki 🙈dlatego tak się trochę stresowałam czy nie będzie tak samo u mnie ale okazało się że jest jeden bobas 🥰 więc mój małżonek powiedział oficjalnie że "zamykamy produkcję" 😀 mam już i chłopca i dziewczynkę więc w sumie nie ważne jaka płeć byle było zdrowe 💚 choć przeczuwam dziewuchę 😀😀 zobaczymy czy się sprawdzi

No trójka to tak idealnie bym rzekła ! Jeszcze macie parkę bliźniaków , wspaniale 🥹 ciekawe czy ja bym dała radę , często myślę o tym że chciałabym się poświęcić tak w 200% bliźniakom , mój połóg i pierwszy rok życia przy pierwszym dziecku miałam taki totalny brak świadomości i ciągle miałam „no kurna gdzie ta wielka miłość do tego dziecka jak ja mam już dość wszystkiego „ , pomijając fakt że syn mi dał nieźle po tyłku . Ale na chwilę obecną czuję na tyle dojrzałość emocjonalną , że nie wiem czy będę w stanie opuścić mojego maluszka chociaż na chwilkę .. przecież ja mojego 8-latka traktuje jak mój największy skarb plus jeszcze taki malutki bezbronny bejbik 🥹
    Stary tylko zazdrosny że jemu tak często nie mówię że go kocham i nie całuje , a ja na to że jednak jego stopy się różnią od stóp syna 🤣🤣🤣 więc nie będę go po syrach całować 😅

Lannati_ lubi tę wiadomość

• Asiasia1 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2024, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    My z mężem wczoraj tak rozmawialiśmy że z chłopcami mniej zachodu jest , bo wiecie same po sobie jak wygląda czas dojrzewania i jakie miałyście wymagania jako kobiety 😅 bynajmniej ja wykręcałam niezłe cyrki rodzicom , i to ciągłe pilnowanie mnie przez mojego ojca .. tak upilnował że w wieku 20 lat zostałam mamusią 🤣🤣🤣🤣🤣
    Plus trzeba by się było nauczyć czesać, robić fryzury, a później okres i fochy no ciężka sprawa 😂🤭 mój brat ma parkę i widzę teraz, że z małą jest więcej roboty, pokazuje pazurki ;p le z drugiej strony fajnie by było mieć dziewczynkę i poznać więź matka- córka z tej drugiej strony ☺️

👫33 lata
    🐕2019
    👶12.2022 💙
    👶08.2024 💙
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2024, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evvee27 wrote:
    Mam synow i nie zgadzam się 🤪 to tylko pozory.
    Generalnie może jak jest tylko jeden w domu to jakoś to idzie jeszcze przetrwać, choć też niełatwo od pewnego wieku (szybciej niż z dziewczynami!). A jak jest chociaż 2.... O rany 🙈 kłócą się, biją, szarpią, robią sobie na złość, bo im testosteron buzuje i nie daje odpuścić 🙈
    Do tego wskakiwanie, wchodzenie, włazenie, wspinanie się wszędzie jak jakieś małpy 😂 a ile żarcia pochłaniają mniej więcej od 8 urodzin, w szczególności, jeśli coś trenują, to jest szok! Ciuchy wydawane na sukienki to nic w porównaniu z tym 😂 ciuszki można kupić używane nawet, z jedzeniem gorzej 😂

age.png
  • Lolcia37 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2024, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak się dowiedziałam, że jestem w ciąży , to pomyślałam, że chce chłopaka, bo mam już syna i tak z praktycznego punktu widzenia , to było by nam łatwiej , bo to te same zabawki, kolorystyka, a im dłużej w ciąży jestem tym bardziej marzy mi się dziewczynka. Nie przeszkadza mi już kupowanie lalek i sukienek. Ostatnio jak byłam w TK Maxx i stał do kasy to wisiały takie piękne różowe skarpetki z kokardkami na 0-3 mc, miałam taką chęć je kupić. Ostatecznie się opanowałam, bo co jak będzie chłopak to mu takich skarpetek nie założę.

04.2020 synek 💙
    08.2024 córeczka 🩷
‹‹ 90 91 92 93 94 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ