Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyNasza Maja tez nie płacze praktycznie wcale. Tylko jak miała około 3 tygodnia i cierpiała na kolki to płakała. Teraz nawet jak się obudzi i chce, żeby ktoś do niej przyszedł, to bardziej tak piszczy niż płacze. Ja też nauczyłam się jej na tyle, że wyprzedzam jej potrzeby - karmię, biorę na ręce zanim zdąży zapłakać, to jest myślę nasz klucz do sukcesu😃 W wózku śpi od razu, w foteliku samochodowym trochę marudzi jak auto stoi na światłach, ale jak jedzie to też szybko zasypia.
Ale najbardziej się cieszymy, bo odrzuciła już smoczek - do usypiania zupełnie nie jest potrzebny, po skoku rozwojowym 5 tygodnia zaczęła zasypiać na cycku albo podczas kołysania na piłce🙂 korzystamy z niego teraz praktycznie tylko na początku jazdy samochodem. Hehe, a pamiętam jak jeszcze niedawno pisałam, że to jest nasze podstawowe wyposażenie przy dziecku🙂 -
nick nieaktualnykayama wrote:U nas czad bo udało się zgodnie z zaleceniem nakarmić ja wczoraj 7 raz i poszła spać ok.24 obudziła się o 7:30
)) No to się wyspaliśmy. Z obserwacji mi wynika że Wika lubi przesypiać noce uff.
Z ćwiczeniami na asymetria i.napięcie idzie nam kiepsko bo.się buntuje albo ulewa i musimy przerwaćDowisdywalam się on neurologa na Nfz hahaha luty przyszły rok wolny termin na całą Warszawę. Pozostaje znów prywatnie... I kasa, kasa,kasa
Kurczę Kayama, a ja znalazłam neurologa na NFZ w przeciągu 2 tygodni bez większego problemu. Musisz przyjechać z Wiką do Poznania😉 -
Ania95 wrote:Ja też nie zmieniam pieluszki w nocy jak nie ma kupy
ale jednak zazwyczaj jest jedna kupa 😅 mój robi podczas karmienia, więc jak tylko usłyszę, że zrobił, to przerywam karmienie i idę mu zmienić pieluchę, a potem daję znowu cycka. Dzięki temu ponownie zasypia
Mój też śpi 20-2, potem do 4 i do 6. Po 6 już jest rozbudzony i ciężko mu zasnąć. No ale tak jak już pisałam wcześniej - o 7 idzie w ręce tatusia 😄
Byliśmy dzisiaj 2 razy na spacerku. Raz w wózku i drugi raz w nosidełku 😊 teraz Mikołaj leży i patrzy na karuzelę, a matka może w spokoju obiad zjeść 😁
Jakie masz nosidełko? -
My jesteśmy po wizycie u neurologopedy. Kobietka poogladala go i orzekła, że tylne wędzidełko ma za krótkie, a do tego jakby wrośnięte w język (?) i będzie trzeba je ciąć. Z tego względu jego język zamiast ruch "jak lokomotywa" to wykonuje w czasie ssania ruch tylko przód-tył. Ta środkowa część języka jest unieruchomiona. U nas robią to na oddziale laryngologii i trzeba tam na co najmniej dzień+noc się położyć. Mi to obojętne byle zrobili to szybko i dobrze. Jutro z rana muszę dzwonić do szpitala i dowiedzieć się coś więcej. Idziemy też jutro na szczepienie, więc od pediatry muszę wydębić skierowanie na oddział.
Wczoraj byliśmy u fizjo i tak jak przypuszczałam Robuś ma za duże napięcie w szyi. W sobotę przychodzi do nas pani od metody bobath i terapii czaszkowo-krzyzowej i będziemy ćwiczyć. -
Baileys Wy w tym tygodniu macie wizytę u osteopaty?
My mieliśmy iść do mojej klientki, ale tak z nią dzis pogadałam i poleciła nam guru wrocławskie, doktora "gbura" 😂 Facet podobno w temacie osteopatii dzieci jest najlepszy, aczkolwiek jest bardzo specyficzny, bezpośredni czasem wręcz chamski a przede wszystkim szokuje rodziców bo stawia najpierw diagnozę im🤪 czyli ktoś dla mnie, lubię takich dziwnych lekarzy. Idziemy we czwartek, nie mogę się doczekać.
Swoją drogą dało mi to do myślenia i jestem prawie pewna, że ta nieodkładalność i nerwowość Szymka może wynikać z niefajnych sytuacji, które przeżyłam dwa tygodnie przed porodem. Także nastawiam się, że jak mi facet strzeli prawdą między oczy, że to wszystko moja wina, to będę pół dnia dochodzić do siebie🤪 -
Ja też mam podobnie jak Frida i Domi marudny i płaczliwy egzemplarz... Płacze na spacerze w wózku, podczas noszenia, w łóżeczku, często przed i po karmieniu, podczas zmiany pieluchy... No i co mam zrobić... Wczoraj na spacerze mężowi beczal 40 min, wrócili szybko do domu i wył dalej, nie dało się go uspokoić... Nie był ani głodny ani nic nie miał w pieluszce po prostu wybudził się na spacerze z płaczem. Ja rzadko wracam że spaceru bez ryku, nie pomaga nawet często karmienie na środku ulicy na stojąco .. Często też muszę iść do WC i odkładam płaczącego. Przy każdym zasypianiu wieczorem też jest marudzenie i płaczki (nie wycie na szczęście). Więc to nie zawsze się tak da pogłaskać, poszperać do uszka i maluszek się uspokoi :p
-
My dziś mieliśmy mieć pierwsze szczepienia ale odwołaliśmy bo od 2 dni nas z mężem bolało gardło. Dziś mi przeszło i trochę żałuję że zbyt na wyrost to odwołanie
-
Domi, czytałaś cos na temat jak doswiadczenia przed i porodowe rzutują na dziecko? Jakby co to wrzuć linka, prosze.
Pierniczkowa, pokaz to nosidło, ocenimy czy Ok czy wisiadlo. Generalnie wiem ze nie ma opcji zeby nosidło w ktorym dziecko jest przodem do świata bylo dobre.Camelia lubi tę wiadomość
Wojtek(2012), Adaś(2015)
20.07.2019 - jest z nami Krzyś- 37t2d, 2600g, 52cm
-
U mojej córci na szczęście ta placzliwosc trochę mija. Dalej ma swoje humory ale w pierwszym miesiącu częściej bywalo tak że nie dzialaly żadne metody uspokajania a tetaz juz raczej jak płacze to da się ją uspokoić o ile oczywiście ja mam taką możliwość bo właśnie na spacerze zanim nie wrócę do domu nie zawsze jest to możliwe. No i już coraz częściej daje się odłożyć w ciągu dnia np.na matę i chwilę się sama zajmie. Ale ogólnie jest bardzo towarzyska i zaraz kogoś "woła" bo nie lubi byc sama. Wtedy wystarczy siedzieć obok i jest ok
wcześniej sama obecność jej nie wystarczała, trzeba było ciągle nosić ją na rękach.
Córeczka 08.2019 ❤️
Synek 10.2022 💙 -
Właśnie ja też dostałam Babybjorn, wygląda jak to na zdjęciu i niby od urodzenia
neonatolog nam powiedzial że można je używać od 3 tyg.
Ania Tobie ktoś potwierdzał że możesz w nim nosić? Jest super wygodne też bym już chciała używaćmamy o nie pytać fizjo w sobotę
-
trzydziecha wrote:Właśnie ja też dostałam Babybjorn, wygląda jak to na zdjęciu i niby od urodzenia
neonatolog nam powiedzial że można je używać od 3 tyg.
Ania Tobie ktoś potwierdzał że możesz w nim nosić? Jest super wygodne też bym już chciała używaćmamy o nie pytać fizjo w sobotę
Ja mam dokładnie takie:
https://www.smyk.com/p/babybjrn-original-cotton-nosidelko-czarne-i5920981
Dostałam po mojej chrześniaczceod samego początku nie używałam. Zaczęłam nosić małego po 6 tygodniu dopiero 😉