Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Mialam dzisiaj nie spowdziewane usg przed chwilą...ponieważ wybrałam się po receptę i zaświadczenie do L4 poprosiłam o podgląd bąbla dla swojego świętego spokoju. No i oczywiście okazało się, że za bardzo znowu panikuje. Z dzidźkiem wszystko gites, długości 3,47 o ile dobrze kojarzę bo nie mam zapisu na zdjęciu. Czyli zanik objawów nie oznacza nic złego.
Bardzo się cieszęAnhydra, Panna_Justyna, Alfa_Centauri, Domi_tur, Limerikowo, Misi@, plinka89, Ania95, Applejoy, Marimiko, Agagusia, emi2016, OlaWi lubią tę wiadomość
3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
27.08.20r. [*]
27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
7.07.16r. [*]
3.08.15r. [*]
-
wiki2 wrote:No właśnie szkoda, że na priv będziecie pisać, bo wiele dziewczyn zastanawia się nad tymi badaniami i chętnie sama posluchalabym za i przeciw rozszerzonych i normalnych
-
Alfa_Centauri wrote:Przepraszam Cię Wiki, nikogo nie chciałam urazić. To sa bardzo trudne tematy, którymi nie chcę epatować po fioletowej stronie. Jeśli sobie życzysz, to wyslę Ci to wyjasnienie na priv, jesli mnie dodasz do przyjaciółek.
Alfa chyba wszystkich zainteresowałaś, wiesz, w sumie forum od tego jest ze możesz napisać nawet kontrowersyjnie też bym się chętnie dowiedziałaLimerikowo lubi tę wiadomość
-
Limerikowo wrote:Wg mnie kolderke posciel pieluszki tetrowe czy flanelowe warto kupic nowe dla 1go baby i inne osobiste rzeczy typu grzebyk nozyczki do pazurkow,butle, przewijak na lozeczko
Potem mozna spokojnie uzywac przy nastepnych pociechach
Uzywane w ok stanie mogabycnp. :
- lozeczko
- wozek
- fotelik jesli bezwypadkowy
- pas do jazdy samochodem dla kobiety
- wanienka
- ubranka
Buty dla kazdejcorki zawsze kupowalam indywidualnie,nigdy po sobie butow czy majtek nie nosza.ale skarpetki tak
Co do wyprawki, to polecam kupować jak najmniej. Żadnych bujaczków, leżaczkôw, grających karuzel, bo to więcej szkodzi niż pomaga. Łóżeczko niekoniecznie, bo potem się okazuje że dziecko i tak spi z rodzicami, a w łóżeczku trzymamy pranie zdjęte z suszarki ubranka mogą być używane, noworodkowe i tak będą pare razy założone i prawie jak nowe. Laktatora nie trzeba, jak będą problemy na początku to można wypożyczyć ze szpitala, potem można się obejść bez. Karmienie piersią jest o wieeele tańsze niż mlekiem modyfikowanym wózek polecam kupić tanią używaną tanią gondolę, bo posłuży max pół roku, a spacerówki od 2w1 są mega ciężkie i każdy marzy potem o przesiadce na coś bardziej komórkowego. Poza tym na początku nie wiemy czego oczekujemy od wózka, a po tych kilku miesiącach w gondoli preferencje są już bardziej sprecyzowane i można wtedy sensowniej wydać pieniądze na porządną spacerówkę, którą pojeździmy 2 lata. Z metod na tanią wyprawkę polecam też pieluchy wielorazowe - na początku trzeba wydać kilkaset zł, ale później już odpada kupowanie pampersow i latanie po sklepach, co w przypadku samotnej matki pewnie jest istotne. My z córką od urodzenia na wielo i drugie dziecko też będzie na tych samychAgusienka1985 lubi tę wiadomość
Gdańsk, 31 l., kp -
smeg wrote:Fotelika nigdy nie powinno się kupować używanego, bo nie ma pewności że jest bezwypadkowy. Nawet lekka stłuczka to powod do wymiany, bo przy kolejnym wypadku może już nie zadziałać jak trzeba. A dla sprzedającego „wypadek” może oznaczać skasowanie samochodu, a nie kolizję na skrzyżowaniu. Poza tym data ważności fotelika to 7 lat, potem tworzywo może być już osłabione, więc nie ma sensu kupować jakiegoś leżącego na strychu. Przy codziennym użytkowaniu wg producentów to max 4 lata.
Co do wyprawki, to polecam kupować jak najmniej. Żadnych bujaczków, leżaczkôw, grających karuzel, bo to więcej szkodzi niż pomaga. Łóżeczko niekoniecznie, bo potem się okazuje że dziecko i tak spi z rodzicami, a w łóżeczku trzymamy pranie zdjęte z suszarki ubranka mogą być używane, noworodkowe i tak będą pare razy założone i prawie jak nowe. Laktatora nie trzeba, jak będą problemy na początku to można wypożyczyć ze szpitala, potem można się obejść bez. Karmienie piersią jest o wieeele tańsze niż mlekiem modyfikowanym wózek polecam kupić tanią używaną tanią gondolę, bo posłuży max pół roku, a spacerówki od 2w1 są mega ciężkie i każdy marzy potem o przesiadce na coś bardziej komórkowego. Poza tym na początku nie wiemy czego oczekujemy od wózka, a po tych kilku miesiącach w gondoli preferencje są już bardziej sprecyzowane i można wtedy sensowniej wydać pieniądze na porządną spacerówkę, którą pojeździmy 2 lata. Z metod na tanią wyprawkę polecam też pieluchy wielorazowe - na początku trzeba wydać kilkaset zł, ale później już odpada kupowanie pampersow i latanie po sklepach, co w przypadku samotnej matki pewnie jest istotne. My z córką od urodzenia na wielo i drugie dziecko też będzie na tych samych
Ja mam nowe foteliki ale jezdzi jedna po drugiej
Wiadomo ze wszystko zalezy od uczciwosci jesli chodzi o wypadkowosc
Mysle ze tetaz przy 500+ wiele rodzin jest stac na nowe fotelikietc
Jesli chodzi o lozeczko to uwazam ze kazdy powinien miec swoje miejsce do spania
Zaden to komfort snu z niemowlakiem a nie daj Boze przygniesc Malenstwo..
Poza tymw lozeczkumonruje diemobitor oddechu i np w czasie choroby mozna byc spokojnym o oddychanie dziecka
U nas zwierzaki jak bylam mala mialy swojeposlanie
Moja kol pracuje na pol etatu na caly wraca w marcu walczy teraz z 2latkiem by spal wlozeczku.synek ma 6h sen a potem co 1hsie budzi.rezultat oboje niewyspani
Jest pod wrazeniem zemoje jesli sa zfrowe spia 12h w swoich lozkach
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 21:06
-
Ja też już po wizycie ! Junior ma 1,6cm i serduszko bije mu 170/minutę. Ogólnie wszystko w porzadku tak się cieszę
Sylvka, Domi_tur, Smerfelinka, Panna_Justyna, Chimera, Misi@, Anhydra, plinka89, Ania95, Applejoy, Marimiko, Limerikowo, Agagusia, emi2016, OlaWi, smeg lubią tę wiadomość
-
Domi_tur wrote:To ile otrzymasz z szanownego ZUSu zasiłku chorobowego lub potem zasiłku macierzyńskiego na własnej działalności zależy od tego, jakie odprowadzasz składki (od jakiej podstawy), w przypadku chorobowego czy oplacałaś dobrowolne chorobowe przez minimum 3 miesiące czy jesteś na składkach preferencyjnych czy na dużym zusie
Można potem zawiesić dzialanosc ale wtedy nie możesz pracować, a w sumie na macierzyńskim na dzialanosci możesz normalnie dochód mieć, zależy jaka branża, niektórym się opłaca zawiesić
Plinka a skąd wiedziałaś, który tak dobrze traktuje? znajoma ostatnio rodziła przez trzy zmiany personelu, dwie były super a na sam poród przyszła taka położna że mało w zęby nie dostała "nie drzyj tej paszczy kobieto, trzeba było krzyczeć jak dzieci robiłaś" usłyszała na przykład
tak sie zlozylo, ze okolo 2 lata przed moim porodem duzo znajomych oraz znajomych znajomych polecalo ten szpital i nikt im nie mial nic do zarzucenia. Oczywiście w Internecie opinie byly rozne, ale ja zdecydowalam sie wierzyc w miare zaufanym zrodlom. W trakcie porodu oraz po rowniez trafilam na kilka zmian, jedne mniej lub bardziej przypadly mi do gustu, aczkolwiek wszyscy odnosza sie tam do pacjentek z szacunkiem, sluza rada i pomoca. A jedzenie wyborne... Dlatego, teraz tez bardzo chce tam rodzic i boje sie zderzenia z inna rzeczywistościa... Wiecie jaki jest tylko minus? To szpital prywatny i wiecie co, szkoda, ze w niektórych przypadkach sie da, a w innych nie tak jak pisze Domi, kazdy placi te cholerne skladki,a jak przyjdzie co do czego, to sie boi obslugi i wyżywienia w szpitalu... Jest to naprawdę zalosne!
Jeszcze sie dzis zdenerwowalam, bo robilam rano badania tsh i ft4 w diagnostyce, oczywiscie platne, i do tej pory nie mam wynikow, zawsze sa po poludniu! A jutro wizyta u endo... -
hej dziewczyny;) u mnie 9 +2.Termin na 10.08.2019
Domi_tur, Anhydra, Chimera, Smerfelinka, Sylvka, natty85, Marimiko, Limerikowo, joan85, wiki2, Agagusia, emi2016, Misi@, OlaWi, smeg lubią tę wiadomość
INVIMED WROCŁAW
- PCOS
- NIEPLODNOSC IDIOPATYCZNA
- HSG - JAJOWODY DROŻNE
- 2 IUI - UJEMNE
-3 transfery - ujemne (2015 - 2016)
2018 wracam do walki - > LAPAROSKOPIA
PAŹDZIERNIK 2018 - HISTEROSKOPIA
21.11.2018 - transfer - UDANY:) -
Limerikowo wrote:Jak co niektorych mezczyzn ciaza przeraza to vo dopiero same dziecko rosnace z potrzebami czasemchorujace..
Rodzicem jest sie do konca zycia
Ja w gab gin i po szpitalach czy w pracy spotkalam wielu mezczyzn,ktorzy torebke i za ciezarna swoja nosza
Moj maz toswiata poza dziewczynkami nie widzi
Caluje jedna potem druga na dzien dobry potem mbie
Pytam sie go czy to wlasciwa kolejnosc:-)
Moj kiedys wchodzi do domu z pytaniem - a gdzie to moje kochanie? Ja sie odwracam zadowolona, a on - ooo nie ma! (corka byla u dziadkow). Potem oczywiście sie tlumaczyl, ale sytuacja zabawna:)Limerikowo lubi tę wiadomość
-
plinka89 wrote:Jeszcze sie dzis zdenerwowalam, bo robilam rano badania tsh i ft4 w diagnostyce, oczywiscie platne, i do tej pory nie mam wynikow, zawsze sa po poludniu! A jutro wizyta u endo...
To mają chyba dziś jakiś poślizg, bo ja też robiłam te badania rano, też w diagnostyce, chociaż pewnie inny punkt, też na jutro i też nie ma... Mam nadzieję, że rano już będą.👩36 lat 🧑39 lat
14.09.2024 - transfer blastocysty ❄️
9 dtp - beta 32 mIU/ml
11 dpt - beta 75 mIU/ml
13 dpt - beta 225 mIU/ml
16 dpt - beta 1028 mIU/ml
18 dpt - beta 1804 mIU/ml
20 dpt - beta 2872 mIU/ml
24 dpt - pęcherzyk 0,94 cm
14.10 - pusty pęcherzyk 💔
kwalifikacja z MZ - 10.06
21.08.2023 - transfer blastocysty 3AA ❄️ 💔
lipiec 2023 - transfer odwołany - za niski progesteron 😞
luty 2023 - poronienie naturalnej ciąży
22.07.2019 - urodził się Leon
13.11.2018 - transfer blastocysty 4AA
październik 2018 - Salve - ivf
sierpień 2018 - histeroskopia ok
kwiecień 2017 - hsg ok
starania od 2014 -
Smerfelinka wrote:To mają chyba dziś jakiś poślizg, bo ja też robiłam te badania rano, też w diagnostyce, chociaż pewnie inny punkt, też na jutro i też nie ma... Mam nadzieję, że rano już będą.
pierwszy raz cos takiego mi się u nich zdarza... Miejmy nadzieję, ze to nie jakas wieksza awaria i wyniki będą rano!Smerfelinka lubi tę wiadomość
-
Ja będę rodziła w swoim szpitalu w Jeleniej. Jestem pacjentką doktora, którego syn i synowa też pracują na tym oddziale. Poza tym, pomimo średnich opinii, to mają na miejscu OIOM itp. W Bukowcu, jakby co, zostanę sama, a dziecko pojedzie do Jeleniej - tak nie chcę... Koleżanka rodziła tam, leżała po poronieniach i mówi, że doktor przychodzi do swoich pacjentek, rozmawia z nimi, jest kilka razy dziennie. Także jestem dobrej myśli
Byłam dziś u koleżanki wetki i robiłyśmy usg, chciałyśmy dzidziutka podejrzeć ale nic z tego! Łożysko na przedniej ścianie i ni hu hu dzidziutka nie zobaczyłyśmy pępowina z pulsującym naczyniem była widoczna tylko niestety zaparat USG zwierzęcy nie jest tak mocny i czuły jak ludzki za to ustawienia pies, kot i bydło bawiły mnie okrutnie jeszcze trochę i będziemy podglądać bobo u niej na aparacie[*] Jagoda 18.03.2014
[*] Antosia 13.01.2019
Mutacja V Leiden hetero (acard 150mg.,heparyna 0,6ml.)
MTHFR 1298A>C hetero
Niedoczynność tarczycy Euthyrox N 150 -
Smerfelinka wrote:To mają chyba dziś jakiś poślizg, bo ja też robiłam te badania rano, też w diagnostyce, chociaż pewnie inny punkt, też na jutro i też nie ma... Mam nadzieję, że rano już będą.
a może mają jakiś problem z systemem i nie wchodzą wyniki?[*] Jagoda 18.03.2014
[*] Antosia 13.01.2019
Mutacja V Leiden hetero (acard 150mg.,heparyna 0,6ml.)
MTHFR 1298A>C hetero
Niedoczynność tarczycy Euthyrox N 150 -
Malinowa Panienka wrote:a może mają jakiś problem z systemem i nie wchodzą wyniki?
Nie wiem. Podobnie jak Plince, pierwszy raz mi się to u nich zdarza, a jutro z samego rana muszę je odebrać na wizytę. Póki co mam jeszcze nadzieję, że będą.👩36 lat 🧑39 lat
14.09.2024 - transfer blastocysty ❄️
9 dtp - beta 32 mIU/ml
11 dpt - beta 75 mIU/ml
13 dpt - beta 225 mIU/ml
16 dpt - beta 1028 mIU/ml
18 dpt - beta 1804 mIU/ml
20 dpt - beta 2872 mIU/ml
24 dpt - pęcherzyk 0,94 cm
14.10 - pusty pęcherzyk 💔
kwalifikacja z MZ - 10.06
21.08.2023 - transfer blastocysty 3AA ❄️ 💔
lipiec 2023 - transfer odwołany - za niski progesteron 😞
luty 2023 - poronienie naturalnej ciąży
22.07.2019 - urodził się Leon
13.11.2018 - transfer blastocysty 4AA
październik 2018 - Salve - ivf
sierpień 2018 - histeroskopia ok
kwiecień 2017 - hsg ok
starania od 2014 -
Cześć dziewuszki! Gratuluję udanych wizyt!
Ja wizytę mam jutro na NFZ. Trochę sie stresowałam, ale jak dotarło do mnie, że w marcu 2017 w tym samym tc poszlam na wizyte do gina we wtorek (tak jak jutro!!) I dowiedziałam sie ze serduszko mojego maluszka juz nie bije...to sie zestresowalam jeszcze bardziej lekka panika bym to nazwała...mam nadzieję ze zrobi mi usg, bo jak nie to chyba go do tego zmusze..
22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci -
Witajcie Dziewczyny, jesli można to tez sie dołączę.
Mam juz jednego synka Oliwierka, 2,5 roczku, tez z sierpnia. Przed nami dopiero 2 usg 17 stycznia.
Jesli chodzi o zbędne gadżety, to łóżeczko moze nim być albo nie być. My kupiliśmy next to me i dopóki synek był odkładalny (Ok 3 m-ce) dopóty było potrzebne. Pozniej zaczął spać z nami, co przełożyło sie na lepszy sen nas wszystkich. Pozniej juz stało sie to przyzwyczajeniem i tak śpimy nadal razem.
Dziecko jest biologicznie przystosowane, by spać przy rodzicach. Taki jest jego instynkt i dlatego do tego dąży. Z drugiej strony, człowiek sie szybko przystosowywuje, wiec i we własnym lozeczku będzie spało po jakimś czasie. U nas to była i jest kwestia wygody przy karmieniu piersia. Odkładanie to był koszmar. Teraz spokojnie moze sie przenieść do swojego, ale ze jesteśmy na etapie zmiany mieszkania, to na razie juz tutaj nie kupujemy.
Moim zdaniem - tu moge być niepopularna zbędnym gadżetem jest tez smoczek, jesli mama chce i moze karmić piersia.natty85, Sylvka, Misi@, smeg lubią tę wiadomość