X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Sylvka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marimiko wrote:
    Cześć dziewuszki! Gratuluję udanych wizyt!

Ja wizytę mam jutro na NFZ. Trochę sie stresowałam, ale jak dotarło do mnie, że w marcu 2017 w tym samym tc poszlam na wizyte do gina we wtorek (tak jak jutro!!) I dowiedziałam sie ze serduszko mojego maluszka juz nie bije...to sie zestresowalam jeszcze bardziej :(:( lekka panika bym to nazwała...mam nadzieję ze zrobi mi usg, bo jak nie to chyba go do tego zmusze..

Mocno trzymam kciuki tym razem musi być dobrze! Po prostu musi!

Witaj Agusienka i wszystkie nowe sierpniówki. Trochę nas się już tu zebrało ;)

A tymczasem dobrej nocy.

Marimiko, Agusienka1985 lubią tę wiadomość

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• joan85 Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia 2019, 00:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie PAPPA jest na takiej zasadzie, że najpierw idę na usg w przychodni a zaraz potem na pobranie krwi - tego samego dnia w trakcie jednej wizyty. Potem wyniki dostaję listem i jeśli są złe, to położna proponuje amniopunkcję.
    A ja się wczoraj zdenerwowałam, bo rozmawiałam z koleżanka o jej połówkowym, że się martwi, bo PAPPA wyszło źle, lekarz uspokaja, że USG jest w porządku i tak zeszło na moją ciążę a ta do mnie z tekstem, że ile bym nie miała dzieci teraz pod sercem, to przecież nie usunę. No jasny gwint, poczułam się jakby mi wmawiała, że jestem za aborcją z powodu ciąży mnogiej, co jest absolutną nieprawdą....

06837800ba.png
  • Malinka7 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 06:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pomóżcie. Byłam wczoraj na wizycie na NFZ, ale kompletnie babki zapomniałam zapytać o badania prenatalne. Zresztą ja to musiałam sama poprosić o skierowanie na USG (robią w szpitalu a nie przychodni).
    Które badania należy wybrać jeśli chodzi o prenatalne? Mam w mieście Luxmed i pewnie tam będę robiła, w ofercie mają takie:

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e1407257e321.png

3jgxdqk3vzuxur4g.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka7 wrote:
    Dziewczyny, pomóżcie. Byłam wczoraj na wizycie na NFZ, ale kompletnie babki zapomniałam zapytać o badania prenatalne. Zresztą ja to musiałam sama poprosić o skierowanie na USG (robią w szpitalu a nie przychodni).
    Które badania należy wybrać jeśli chodzi o prenatalne? Mam w mieście Luxmed i pewnie tam będę robiła, w ofercie mają takie:

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e1407257e321.png

Na pewno opcje 1 bo to USG że wszystkimi pomiarami i do wyboru możesz z opcją nr 2 czyli testem PAPPA. A nie ma tam opisów?

Te 2 pozostałe są że pewne bardziej wyspecjalizowane i genetyczne patrząc na cenę

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Malinka7 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są opisy. Ale kompletnie nie wiem na co się zdecydować. Teraz jeszcze zobaczyłam że nie robia tego w moim mieście a 90 km ode mnie w placówce w Lublinie.

Tutaj test podwójny PRISCA
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a19e878efbcc.png

A tutaj badania prenatalne FMF

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ca012ae01678.png

3jgxdqk3vzuxur4g.png
  • Smerfelinka Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    pierwszy raz cos takiego mi się u nich zdarza... Miejmy nadzieję, ze to nie jakas wieksza awaria i wyniki będą rano!

Moje już po 7 były na szczęście :)

Dzisiaj ja proszę o kciuki za kontrolę w szpitalu i późniejszą wizytę. I żebym zdążyła z jednej na drugą ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2019, 08:07

Malinowa Panienka lubi tę wiadomość

👩36 lat 🧑39 lat

14.09.2024 - transfer blastocysty ❄️
    9 dtp - beta 32 mIU/ml
    11 dpt - beta 75 mIU/ml
    13 dpt - beta 225 mIU/ml
    16 dpt - beta 1028 mIU/ml
    18 dpt - beta 1804 mIU/ml
    20 dpt - beta 2872 mIU/ml
    24 dpt - pęcherzyk 0,94 cm
    14.10 - pusty pęcherzyk 💔

kwalifikacja z MZ - 10.06

21.08.2023 - transfer blastocysty 3AA ❄️ 💔

lipiec 2023 - transfer odwołany - za niski progesteron 😞

luty 2023 - poronienie naturalnej ciąży

22.07.2019 - urodził się Leon <3
    13.11.2018 - transfer blastocysty 4AA
    październik 2018 - Salve - ivf
    sierpień 2018 - histeroskopia ok
    kwiecień 2017 - hsg ok
    starania od 2014
  • amalia Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy macie może jakiś sposób, by lutka nie wypadała? Albo żeby aż tak nie wypadała? Przeszłam na wkładanie palcem bo do wczoraj nie wiedziałam, że patyczkiem nie wolno. Wydaje mi się, że palcem właśnie wyciągam stare tabletki gdy wkładam nowe. Czy to może normalne, że coś wypada?

Ja: AMH 1,59
    On: teratozoospermia, HBA 50%, DFI 15,72%, HDS 20,58%
    01.11.18 początek stymulacji
    11.11.18 punkcja
    16.11 odwołany transfer - 0 zarodków
    26.12.18 dwie kreski naturalnie!!
    chłopiec!!
    0d1y3e3kjom2cep0.png
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka :
    1. Usg genetyczne u lekarza z certyfikatem FMF - trzeba zrobic, choc tu generalnie masz drogo, wydaje mi sie ze za 300-350 u dobrego lekarza spokojnie zrobisz.
    2.test pappa z krwi - razem z usg określa jakies tam prawdopodobieństwo wystąpienia wad u dziecka biorą tez pod uwage Twoj wywiad (wiek, poronienia) - niestety jestcspoto wyników kiepskich w zdrowych ciążach - poczytaj szerzej w necie
    3 i 4 - testy badające dna dziecka krazoce we krwi matki - określają z bardzo duza dokładnością ryzyko wystąpienia 3 najbardziej popoularnych chorób genetycznych a ten drugi tez tzw mikrodelecji - ale tu juz mniejsza dokładność. Mam ginekolog dobrze to opisała na swoim blogu.

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa Panienka wrote:
    a może mają jakiś problem z systemem i nie wchodzą wyniki?

bylam rano osobiscie w labie odebrac, pani zdziwiono, ze mi sie nie wyswietlilo... Gdyby system nawalil, to pewnie oba tez z kompa nie moglaby wudrukowac....
    Wazne, ze mam i sa ok! :)

Smerfelinka, emi2016, Malinowa Panienka lubią tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Malinka7 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Malinka :
    1. Usg genetyczne u lekarza z certyfikatem FMF - trzeba zrobic, choc tu generalnie masz drogo, wydaje mi sie ze za 300-350 u dobrego lekarza spokojnie zrobisz.
    2.test pappa z krwi - razem z usg określa jakies tam prawdopodobieństwo wystąpienia wad u dziecka biorą tez pod uwage Twoj wywiad (wiek, poronienia) - niestety jestcspoto wyników kiepskich w zdrowych ciążach - poczytaj szerzej w necie
    3 i 4 - testy badające dna dziecka krazoce we krwi matki - określają z bardzo duza dokładnością ryzyko wystąpienia 3 najbardziej popoularnych chorób genetycznych a ten drugi tez tzw mikrodelecji - ale tu juz mniejsza dokładność. Mam ginekolog dobrze to opisała na swoim blogu.
    Mieszkam chyba na zadupiu, bo nie mogę nigdzie u mnie znaleźć żadnej oferty z USG genetycznym. :-/ a zdecydowałam, że chyba na razie chciałabym tylko takie badanie USG zrobić, bo co mi da ten z krwi...jedynie prawdopodobieństwo. A jeśli na USG wyjdzie ok to jest sens robić z krwi? Sama nie wiem. Chyba pójdę dziś prywatnie do jakiegoś ginekologa poradzić się w tej sprawie.

3jgxdqk3vzuxur4g.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusienka1985 wrote:
    Moim zdaniem - tu moge być niepopularna ;) zbędnym gadżetem jest tez smoczek, jesli mama chce i moze karmić piersia.

tak.u nas kazdy smoczek byl.odrzucony! Ale to akurat jeden z tanszych gadzetow :)

ja akurat na pewno zainwestowalabym w fotelik, nie kupowalabym.uzywanego.

Co do wozka, u nas bardzo dobrze sprawdził sie 2w1. Spacerowki uzywam do teraz, ale to pewnie kwestia modelu. Dla drugiego dziecka, pewnie juz trzeba będzie kupic druga, bo ta byla.z nami nad morzem i w gorach, wiec troche jest wyeksploatowana :)
    ja akurat laktator polecam kupic, choc niekoniecznie ten z najwyższej polki.
    Poza tym tak jak pisza dziewczyny, ubranka moga byc uzywane, moze cos uda sie od znajomych zdobyc?

Agusienka1985, wiki2 lubią tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka7 wrote:
    Mieszkam chyba na zadupiu, bo nie mogę nigdzie u mnie znaleźć żadnej oferty z USG genetycznym. :-/ a zdecydowałam, że chyba na razie chciałabym tylko takie badanie USG zrobić, bo co mi da ten z krwi...jedynie prawdopodobieństwo. A jeśli na USG wyjdzie ok to jest sens robić z krwi? Sama nie wiem. Chyba pójdę dziś prywatnie do jakiegoś ginekologa poradzić się w tej sprawie.

Mi lekarz, ktory robil usg, wprost powiedział, ze w moim przypadku nie widzi sensu robienia pappa, bo nic nam to wiecej nie wniesie. Poza tym powiedzial, ze te wszystkie nieprawidłowości sa strasznie rozdmuchane i przez to kobiety sa znerwicowane, a tak naprawdę zdarzają sie rzadko. Stad pewnie te czynniki ryzyka i refundowanie badan w określonych przypadkach

Limerikowo lubi tę wiadomość

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Malinka :

Ale w tej opcji nr jeden jest USG od razu właśnie z PAPPA, dlatego taka cena.

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu macie listę lekarzy ktorzy maja certyfikat do wykonywania usg genetycznego:
    https://fetalmedicine.org/lists/map/certified/NT
    Trzeba przybliżyć, kliknąć nz Polskę i wyskakuje. Niestety jedynie lista alfabetyczna.
    Moj lekarz prowadzący ma certyfikat, ale gdyby go nie mial to bez wahania powiedziałabym ze genetyczne zrobie w gabinecie sie w tym specjalizującym z certyfikatem. Jest 735 lekarzy, wiec chyba nietrudno kogos znalezc.

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
  • Malinka7 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Tu macie listę lekarzy ktorzy maja certyfikat do wykonywania usg genetycznego:
    https://fetalmedicine.org/lists/map/certified/NT
    Trzeba przybliżyć, kliknąć nz Polskę i wyskakuje. Niestety jedynie lista alfabetyczna.
    Moj lekarz prowadzący ma certyfikat, ale gdyby go nie mial to bez wahania powiedziałabym ze genetyczne zrobie w gabinecie sie w tym specjalizującym z certyfikatem. Jest 735 lekarzy, wiec chyba nietrudno kogos znalezc.
    Niby nie trudno a jednak. U mnie w dwóch najbliżej położonych miastach (ponad 20km) nie ma żadnego lekarza z tym certyfikatem, najbliższy 90 km ode mnie, gdzie też nie znam lekarzy. Musiałabym szukać po placówkach nazwisk, a następnie na stronie czy takie nazwisko jest na liście lekarzy z certyfikatem. Masakra.

3jgxdqk3vzuxur4g.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka7 wrote:
    Niby nie trudno a jednak. U mnie w dwóch najbliżej położonych miastach (ponad 20km) nie ma żadnego lekarza z tym certyfikatem, najbliższy 90 km ode mnie, gdzie też nie znam lekarzy. Musiałabym szukać po placówkach nazwisk, a następnie na stronie czy takie nazwisko jest na liście lekarzy z certyfikatem. Masakra.

Malinko, jeśli nie ma w promieniu 90km ld Ciebie nikogo z certyfikatem fmf to pp prostu wybierz sobie najlepszego lekarza w okolicy i pojdz do niego.
    Niedaleko mojej pracy jest super centrum medyczne a w nim 4 ginekologow, 3mezczyzn i kobieta. Faceci maja kolejki miesięczne minimum, raczej nikt nowy się nie dostanie. Do babki zawsze luźno. I to ona ma certyfikat FMF. Znajoma prowadzi drugą ciążę u jednego z tych panów lekarzy i mówi, że nie robiła prenatalnych zgodnie z fmf tylko normalnie u swojego lekarza, który ma 25 lat praktyki, pracuje w szpitalu i jest super specjalistą.

Więc myślę, że nie ma co fiksować na punkcie certyfikatu, trzeba patrzeć też na dostępność i możliwości :) jeśli lekarz zaalarmuje, że warto zrobić pozostałe badania (pappa czy wolne dna) to wtedy zrobisz :)

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nue moglabys podzwonić po gabinetach i dopytać czy pracuje u nich ktos z certyfikatem? Zwykle lekarze die nich chwala juz na stronie internetowej gabinetu. Ja uwazam ze to wazne. Kazda moze miec własne zdanie.

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też uważam że certyfikat jest ważny. W pierwszej ciąży chodziłam do bardzo dobrej lekarki. 30 lat doswiadczenia. Ordynator oddziału położnoczego i traktu operacyjnego. ale na prenatalne i polowkowe wyslala mnie do lekarza z certyfikatem FMF.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2019, 10:28

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Marimiko Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie: bobo rosnie jak na drożdżach;) dzis juz prawie 3.9 cm ;) wzrostem przewyższylo nawet tydzień ciąży o kilka dni :) serce bije 168 ud/min ;) wierci aie i wierzga,macha rekami i nogami ;) cos tam miedzy nogami widzialam :P ale wiem ze na tym etapie zarówno u dziewczynek jak i chłopców wyglada to podobnie ;)

Domi_tur, Limerikowo, emi2016, Agagusia, Smerfelinka, Sylvka, plinka89, Anhydra, kayama, OlaWi, smeg lubią tę wiadomość

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
    22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) <3 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
    01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci <3
  • Malinka7 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marimiko wrote:
    Ja po wizycie: bobo rosnie jak na drożdżach;) dzis juz prawie 3.9 cm ;) wzrostem przewyższylo nawet tydzień ciąży o kilka dni :) serce bije 168 ud/min ;) wierci aie i wierzga,macha rekami i nogami ;) cos tam miedzy nogami widzialam :P ale wiem ze na tym etapie zarówno u dziewczynek jak i chłopców wyglada to podobnie ;)
    Super! :-) a tak z ciekawości zapytam, miałaś USG przez powłoki brzuszne?

3jgxdqk3vzuxur4g.png
‹‹ 143 144 145 146 147 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ