X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Ponadto, aby otrzymać zapomogę, matka dziecka musi pozostawać pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do dnia porodu - odpowiednie zaświadczenie wystawia lekarz lub położna pod koniec ciąży" taki cytat zanim burza wybuchnie :)

Porażka z tą kasą, a na działalności jest tak, że opłacając najniższe składki dostaniesz jakieś 1500 zł z czego trzeba opłacić 319zl zdrowotnego :) czyli niecałe 1200zl zostaje :)

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:

Porażka z tą kasą, a na działalności jest tak, że opłacając najniższe składki dostaniesz jakieś 1500 zł z czego trzeba opłacić 319zl zdrowotnego :) czyli niecałe 1200zl zostaje :)

no ale te najniższe składki to ile? 1200zł? coś koło tego? bo ja za siebie+ to co odprowadza za mnie pracodawca miesięcznie to łącznie prawie 3000zł to byłoby niesprawiedliwe, żebyśmy na macierzyńskim dostawały tyle samo ;-)
    Szczerze mówiąc to wolałabym mieć macierzyński 1200zł, a nie co miesiąc od wielu lat tracić te 1800zł :-/ już bym miała opłacone kilka takich macierzyńskich... a w emeryturę i tak nie wierzę... ostatnio mi zus przysłał, że należy mi się 1000zł... ja się pytam na co idą moje składki :-/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 13:55

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki2 wrote:
    no ale te najniższe składki to ile? 1200zł? coś koło tego? bo ja za siebie+ to co odprowadza za mnie pracodawca miesięcznie to łącznie prawie 3000zł to byłoby niesprawiedliwe, żebyśmy na macierzyńskim dostawały tyle samo ;-)
    Szczerze mówiąc to wolałabym mieć macierzyński 1200zł, a nie co miesiąc od wielu lat tracić te 1800zł :-/ już bym miała opłacone kilka takich macierzyńskich...

Ale że jak prawie 3000? :) pracodawca odprowadza składki wynikające z umowy i Ty jeszcze odprowadzasz dodatkowo? :)
    Sprawiedliwe, niesprawiedliwe, w ten temat dyskusji wchodzić nie będę, bo każdy ma swoje racje :)
    Kosiniakowe bez płacenia żadnych składek wynosi 1000 zł :) tak tylko dodam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 14:06

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Ale że jak prawie 3000? :) pracodawca odprowadza składki wynikające z umowy i Ty jeszcze odprowadzasz dodatkowo? :)
    Sprawiedliwe, niesprawiedliwe, w ten temat dyskusji wchodzić nie będę, bo każdy ma swoje racje :)
    Kosiniakowe bez płacenia żadnych składek wynosi 1000 zł :) tak tylko dodam :)

no od mojego brutto (które mam na umowie) jest kasa odprowadzana i pracodawca odprowadza drugie tyle... własnie rzuciłam na kalkulator na pracuj.pl i wyliczył mi, że łącznie prawie 3000zł, a jak dostaję premię to i jeszcze więcej, ale tego nawet nie liczę...

"Kosiniakowe bez płacenia żadnych składek wynosi 1000 zł :) tak tylko dodam" - na ten temat w ogóle nie wypowiem się, bo zaraz coś niecenzuralnego powiem ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 14:14

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane posiadaczki maluszków, powiedzcie proszę w co warto zainwestować kompletując wyprawkę, a które gadżety są przereklamowane :) mam swoje typy i teorie ale kuzynka jest w 6 miesiącu ciąży, facet właśnie się spakował bo mu się rodzina odwidziała, więc dziewczyna musi uszczuplić listę zakupów. Co można to kupi używane, ale jak wiecie, że w coś warto zainwestować nowego, markowego czy cośtam to dajcie proszę znać :)

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Sylvka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misi@ wrote:
    Ja już tak miałam 2 razy.
    Biegunki mam codziennie i czuje że mi zimno, więc zaczynam to łączyć;(

Czyli żeby się martwić? :(

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• magnolia29 Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2019, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agagusia wrote:
    Mam jeszcze pytanie do dziewczyn ktora robia test Sanco/Harmony/Panorama. Ja bylam zdecydowana go robic, mozna juz po 9 tygodniu. Wczesniej z ginem gadałam i on mowil ze najczęściej robi sie go po usg prenatalnym. Ja ba to ze skoro juz mam płacić te 2000 za spokoj, to wole wczesniej go miec niz dopiero po 13 tygodniu. Mowil ze kiedys w Londynie byl taki program ze genetyczne bylo wykonywane juz z wynikiem z testu. Temat zakończyliśmy. A teraz jak bylismy w 9 tygodniu i wspomniałam o teście, to powiedział żebyśmy zrobili najpierw genetyczne a potem pogadamy czy reszta jest potrzebna. Pappy na pewno nie robie.
    Jak jest u Was? Kiedy robicie?

Ja dziś byłam na wizycie kwalifikującej na USG i pape. Krew robić mam między 14-18 a USG 22.01.
    Sanco chce zrobić 18 stycznia.

• plinka89 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Ja będę no name w szpitalu :) nasluchalam się klientek, którym często nie udało się i twk trafić na lekarza, do którego chodziły i specjalnie wydawały po 300zl za wizytę. U mnie na nfz ciężko się dostać do lekarza, który pracuje w szpitalu...
    Jeśli nie będę miała wskazań do cesarki to się umówię z położną, bo to w końcu ona poród odbiera :)
    Wkurza mnie to, że jak nikt nie zna mojej twarzy w szpitalu to będę pacjentem gorszego sortu. Kuźwa, kozie spod ogona nie wyskoczyłam, składki zusu płacę większe niż przeciętny pacjent to i mnie obsłużyć mają jak należy. Lepiej żeby tak było, bo w kryzysie pyskata jestem jak cholera :p

przy porodzie, raczej nie bedziesz miec sil byc pyskata...
    Tez mnie to wkurza, ale niestety z opowiadan wiem, ze tak jest. Dlatego ja wybierajac szpital decydowalam sie na ten, ktory z szacunkiem traktuje pacjentki przed, w trakcie i po porodzie

3jgx3e3kie55f15r.png
  • wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natty85 wrote:
    Zaświadczenie wypisuje się na podstawie karty ciąży. Jednym z kryterium jest opiera ginekologiczna od 10 tyg
    Ja na syna dostalam zaswiadczenie od swojego lekarza bez zagladania do karty bylam jeso pacjentka wiec logiczne ze ciaza byla pod kontrola

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 14:29

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    "Ponadto, aby otrzymać zapomogę, matka dziecka musi pozostawać pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do dnia porodu - odpowiednie zaświadczenie wystawia lekarz lub położna pod koniec ciąży" taki cytat zanim burza wybuchnie :)

A to nie zależy od zarobków? Ja jestem na działalności i zobaczę ile kasy dostanę jak będę miała cały miesiąc zwolnienia.
    Czytałam że na działalności na macierzyńskim można ją zawiesić i ubezpieczenie przejmuje ZUS i nie trzeba nic płacić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 14:34

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • plinka89 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvka wrote:
    Dziewczyny ja dziś masakra :( od wczesnego rana dopladla mnie biegunka do tego mega mdłości, w nocy dreszcze. Nie wiem czy to wirus, grypa czy jaki pieron :( a moje cyce już nie bolą od jakiegoś tygodnia.

ja tez dzis ze spaceru z dzieckiem musialam szybko wracać, bo mialam problemy biegunkowe... Na szczęście jednorazowe poki co! A widze, ze mamy ten sam dzień ciąży :p w nocy nie umialam zasnac i ogólnie sie nie najlepiej czułam...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 14:33

3jgx3e3kie55f15r.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kobietki ja dzis swietuje
    Fiesta ciazowa po wizycie.malo mialam nadziei i w kiepskim nastroju jechalam na usg.to 1sze usg objawow w sumie brak

Ostatecznie zarodek 4mm jak 6t2d,Fhr 114 widoczne 4x i zmierzone
    Za tydzien wizyta by spr jak sie rozwija

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 14:33

Domi_tur, Anhydra, natty85, Agagusia, Marimiko lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi czy ja dobrze czytam : man Ci sie spakowaL?!
    No chyba na chwile do jaskini na rozmyslania czy po sprzeczce?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 14:34

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Nynka86 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie. Ciąża o tydzień młodsza (tak myślałam)widoczny narazie tylko pęcherzyk 13 mm. Mam brać duphaston 2 razy dziennie i następna wizyta za 2 tygodnie

Limerikowo, natty85, Misi@, Agagusia, Marimiko lubią tę wiadomość

Pawełek 21.08.2008
    Dominiś 24.03.2010
    Karolinka 11.12.2014
    Aniołek Urszulka 26.06 2018 [*]
    bl9czbmhgswa7kra.png
    Dorotka 08.08.2019
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    A to nie zależy od zarobków? Ja jestem na działalności i zobaczę ile kasy dostanę jak będę miała cały miesiąc zwolnienia.

To ile otrzymasz z szanownego ZUSu zasiłku chorobowego lub potem zasiłku macierzyńskiego na własnej działalności zależy od tego, jakie odprowadzasz składki (od jakiej podstawy), w przypadku chorobowego czy oplacałaś dobrowolne chorobowe przez minimum 3 miesiące :) czy jesteś na składkach preferencyjnych czy na dużym zusie :)
    Można potem zawiesić dzialanosc ale wtedy nie możesz pracować, a w sumie na macierzyńskim na dzialanosci możesz normalnie dochód mieć, zależy jaka branża, niektórym się opłaca zawiesić :)

Plinka a skąd wiedziałaś, który tak dobrze traktuje? :) znajoma ostatnio rodziła przez trzy zmiany personelu, dwie były super a na sam poród przyszła taka położna że mało w zęby nie dostała :) "nie drzyj tej paszczy kobieto, trzeba było krzyczeć jak dzieci robiłaś" usłyszała na przykład :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 14:45

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg mnie kolderke posciel pieluszki tetrowe czy flanelowe warto kupic nowe dla 1go baby i inne osobiste rzeczy typu grzebyk nozyczki do pazurkow,butle, przewijak na lozeczko

Potem mozna spokojnie uzywac przy nastepnych pociechach
    Uzywane w ok stanie mogabycnp. :
    - lozeczko
    - wozek
    - fotelik jesli bezwypadkowy
    - pas do jazdy samochodem dla kobiety
    - wanienka
    - ubranka
    Buty dla kazdejcorki zawsze kupowalam indywidualnie,nigdy po sobie butow czy majtek nie nosza.ale skarpetki tak

Domi_tur lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    Domi czy ja dobrze czytam : man Ci sie spakowaL?!
    No chyba na chwile do jaskini na rozmyslania czy po sprzeczce?
    Nie mnie, facet kuzynki mojej się wyprowadził bo go ciąża przerosła :/ stary i durny

No i gratuluję wizyty ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 14:42

Nynka86, Limerikowo lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A facet kuzynce sie wyprowadzil.gapa ze mnie
    No tu juz byly takiehistorie na forum
    Ale wprowadzal sie z powrotem albo placil alimenty

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 14:44

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak co niektorych mezczyzn ciaza przeraza to vo dopiero same dziecko rosnace z potrzebami czasemchorujace..
    Rodzicem jest sie do konca zycia
    Ja w gab gin i po szpitalach czy w pracy spotkalam wielu mezczyzn,ktorzy torebke i za ciezarna swoja nosza

Moj maz toswiata poza dziewczynkami nie widzi
    Caluje jedna potem druga na dzien dobry potem mbie
    Pytam sie go czy to wlasciwa kolejnosc:-)

plinka89 lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Sylvka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plinka89 wrote:
    ja tez dzis ze spaceru z dzieckiem musialam szybko wracać, bo mialam problemy biegunkowe... Na szczęście jednorazowe poki co! A widze, ze mamy ten sam dzień ciąży :p w nocy nie umialam zasnac i ogólnie sie nie najlepiej czułam...

Czyli może to czas na kolejne ekscesy ciążowe :) Oby! mnie rano przemęczyło a teraz spokój...tylko mdłości okropne.

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

‹‹ 140 141 142 143 144 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ