Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
wisieninka_89 wrote:Tez nie. Nikt kasrty przy becikowym nie oglada tylko zaswiadczenie ktore wystawia lekarz a oni bez problemu wypisuja nawet jesli karte zaloza dopiero pozniejStarania od 2013r.
2015r. - 2x IUI hsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIO kariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
wisieninka_89 wrote:Tez nie. Nikt kasrty przy becikowym nie oglada tylko zaswiadczenie ktore wystawia lekarz a oni bez problemu wypisuja nawet jesli karte zaloza dopiero pozniej
dokładnie, to samo miałam napisać. tylko zaświadczenie od ginekologa...
-
nick nieaktualnySylvka wrote:Dziewczyny ja dziś masakra od wczesnego rana dopladla mnie biegunka do tego mega mdłości, w nocy dreszcze. Nie wiem czy to wirus, grypa czy jaki pieron a moje cyce już nie bolą od jakiegoś tygodnia.
Biegunki mam codziennie i czuje że mi zimno, więc zaczynam to łączyć;( -
Według strony obywatel.gov.pl prawo do becikowego ma osoba która spełnia WSZYSTKIE poniższe warunki:
-dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 1 922 zł netto,
-matka dziecka, od co najmniej 10 tygodnia ciąży do porodu, była pod opieką medyczną. Nie dotyczy to opiekunów prawnych, opiekunów faktycznych, a także osób, które przysposobiły dziecko.
Mnie z ubezpieczenia coś tam wpadnie, ale jeszcze się nie orientowałam jaka to kwota. -
natty85 wrote:Zaświadczenie wypisuje się na podstawie karty ciąży. Jednym z kryterium jest opiera ginekologiczna od 10 tyg
zaświadczenie wypisuje się na podstawie odbytych wizyt, a nie karty ciąży.
Jedynie co trzeba to się zgłosić do ginekologa do 10tc i już.Chimera lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDomi_tur wrote:Ale na becikowe to chyba trzeba mieć jakąś małą kwotę na osobę, czy się mylę?
-
Po co piszesz bzdury.....cytat Drugim warunkiem jest posiadanie zaświadczenia lekarskiego, że przyszła mama pozostawała pod opieką medyczną od 10 tygodnia ciąży.
Wiadomo że jak masz normalneg9 lekarza to wpisze ci I tak Ale jest to kryterium do becikowego.i koniec kropkaStarania od 2013r.
12 lipca 2016r. CRIO
Misi@ wrote:Becikowe dostaje każdy kto był u lekarza do 10 tc potwierdzić ciążę. Tak było 3 lata temu. Potrzebne było zaświadczenie od lekarza i trzeba było złożyć wniosek.
-
Ale jak ma ci wystawić inny lekarz albo położna t9 musi na podstawie karty ciążyStarania od 2013r.
12 lipca 2016r. CRIO
Walczyłam w sądzie o becikowe I wygrałamStarania od 2013r.
12 lipca 2016r. CRIO
Chimera wrote:Zawsze można iść do lekarza u którego się było na pierwszej wizycie (która była przed 10tc) i on na podstawie kartoteki wystawi takie zaświadczenie. I karta wystawiona po tym czasie nie będzie problemem.Starania od 2013r.
12 lipca 2016r. CRIO
Czyli widze ze dalsze badania dopiero po usg wszyscy zalecają. Mam dosc szybko, bo w 12t0d - 24.01, wiec juz nie bede o tym myślała tylko spokojnie poczekam.
Anhydra - to jest najlepsza opcja - usg genetyczne i połówkowe u naprawde dobrego specjalisty, z duuuzym doświadczeniem, dobrym sprzętem i koniecznie certyfikatem FMF.
Karte ciazy ma przy sobie pacjentka - po to zeby w razie czego kazdy lekarz do ktorego trafi, czy na IP mieli szczegółowe info co do tej konkretnej ciazy. Do porodu tez jedziesz z ta karta plus grupa krwii ( teraz podobno w dwoch dokumentach) plus wyniki posiewu z pochwy i odbytu w strone gbs (robi sie pod koniec ciazy).
Wojtek(2012), Adaś(2015)
20.07.2019 - jest z nami Krzyś - 37t2d, 2600g, 52cm -
natty85 wrote:Po co piszesz bzdury.....cytat Drugim warunkiem jest posiadanie zaświadczenia lekarskiego, że przyszła mama pozostawała pod opieką medyczną od 10 tygodnia ciąży.
Wiadomo że jak masz normalneg9 lekarza to wpisze ci I tak Ale jest to kryterium do becikowego.i koniec kropka
Ale nie musisz mieć karty ciąży wypisanej do 10tc - napiszę twoimi słowami, że to jest bzdura.
Wystarczy zaświadczenie, że byłaś u lekarza przed 10tc... i koniec kropka.
W żadnej ciąży nie miałam karty ciąży przed 10tc. Z racji wcześniejszego poronienia sama prosiłam o niewystawienie! dopiero po 12tyg dostawałam... więc nie musisz być niemiłaAsiac93, Domi_tur, wisieninka_89 lubią tę wiadomość
-
hej dziewczyny. ja zaczelam 8 tc. minely mi mdłości i nie boli juz tak biust choc nadal powiększony
ale dzień zaczynam i kończę bólem głowy. nie pomaga nic a spacery tylko na krótko.
dziś mam ewidentny kryzys, bo skoro bolą mniej piersi to na pewno cos jest nie tak itd... wiecie same jak można zeschizowac. od rana przeczytałam juz wszystkie fora i ewentualnych nueorawidlowoaciach i poronieniach i po tym moj bol głowy sięgnął zenitu.
ogólnie mam chyba zimowa depresję. również z powodu tego ze te 7 tyg i kilka dni znioslam bez problemow bólów skurczów iw pełni energii.
czy was tez tak boli głowa?ono (*) - 05.2011
ono (*) - 01.2019