Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
IGA.G wrote:Wiadomo że będą jadły różne rzeczy, ale uczymy smaków i zachęcamy do jedzenia warzyw. U nas na razie wychodzi to super bo Aniela woli warzywa i owoce niż słodycze. Oczywiście i słodkie dostanie od czasu do czasu, ale jak chce coś na przekąskę to sama prosi o śliwki, morele, daktyle a nie czekoladki.
Nie wiem czy to nie są jakieś preferencje wrodzone? U mojej siostry jedno dziecko nie lubi słodyczy a drugie szaleństwo za czekolada i chipsami obydwoje tak samo chowani, rodzice nie dawali ale w końcu ktoś poczestował i się zaczęło 8-/
Ja bym chciała aby Wiktoria nie jadła chipsów w ogóle bo są dla dzieci szkodliwe, a ze słodyczy to ewentualnie czekoladę bo ona ma jakieś wartości.I zero slodzenia, najlepiej też bez soli. Do fast foodow nie chodzimy, ale lubimy pizzęWięc może się nie nauczy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2020, 20:20
-
Frida91 wrote:Ja też czytałam że lepiej nie podawać niemiwletom soków tylko przyzwyczajac do picia wody. Soki maja dużo cukrów prostych, podnoszą poziom cukru i hamują apetyt na inne rzeczy a przy tym nie mają wiele wartości. Jak już to podobno max 150ml dziennie.
https://zdrowie.pap.pl/dieta/soki-owocowe-niewskazane-dla-niemowlat
Przeczytałam, dobrze wiedzieć, na pewno wezmę pod uwagę. Ale tak w ogóle to ja Wice dałam sok warzywny a nie owocowyMam jednak pomysł aby nauczyć ją pić wodę i w ogóle pić podając rozwodniony sok, może w końcu załapie sama wodę. Bo mi się wydaje że ona nie rozumie po co jej to daje skoro to nie mleko i coś bez smaku
Może nie odczuwa jeszcze pragnienia , ale chce ja powoli przyzwyczaić do picia.
-
Julek ma prawie trzy lata a soki pije sporadycznie, na pewno rzadziej już raz w miesiącu. Podawanie ich niemowlakowi to conajmniej budowanie złych nawyków. Jeśli taki niemowlak zamiast wody będzie dostawał soczek to nie łudźmy się, ze dwu, trzylatek będzie chciał pic coś innego. I to jest różnica czy dziecko zje owoc czy wypije sok bo do przygotowania danej porcji soku potrzeba więcej owocu niż dziecko byłoby w stanie zjeść co przekłada się na za duża podaż cukrów itp. Sok po prostu łatwiej wchodzi niż całe jabłko.
E_linka2 lubi tę wiadomość
[/url]
-
Kayama może też po prostu nie chce jej się pić
Jak człowiek jest mocno spragniony to nie wybrzydza. A ona przecież jeszcze nie ma takiego porównania itp. Myślę że soczek od czasu do czasu to nie trucizna ale nie zrazaj się tym że nie chce wody i konsekwentnie proponuj
Jak nie chce to nic sie nie stanie, w końcu pije mleko.
kayama, menka2 lubią tę wiadomość
Córeczka 08.2019 ❤️
Synek 10.2022 💙 -
Tomuś jakiś czas temu pił wodę, podawaliśmy mi troszkę przy upałach i super pił a od wczoraj próbuje mi dać i zdecydowanie mu nie pasi
Kalija jak młody się odklei to porobie fotki albumuKalija lubi tę wiadomość
-
My jesteśmy tylko kp. Wodę podałam parę razy a teraz bardziej żeby zobaczyć czy dalej podchodzi. Na razie nie rozszerzamy nic, powoli się zaczynam do tego przygotowywać
-
Ana, my też tylko na cycusiu 😉 delektuje się jeszcze tym że nie muszę mu wymyślać posiłków 🙈 Nikoś jest młodszy o jeden dzień od Krzysia 😊 zresztą nie widzę żeby był zainteresowany, patrzy tylko jak my jemy, nawet buzi nie otwiera ani rączek nie wyciąga, spokojnie do tego lutego poczekamy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2020, 22:55
-
nick nieaktualnyAnaKwiat wrote:Czy są tu jeszcze dzieci, które są nadal na samym mleku? My do skończenia 6mż chcemy tylko kp ale widzę, że Wy już (chyba) wszystkie zaczęłyście coś wprowadzać i się zastanawiam czy może nie zacząć wcześniej?
Moje też nic poza mlekiem jeszcze nie pily/jadly. Pół roku kończymy 13 lutego - najwcześniej na początku lutego zacznę coś podawać. -
Ja uważam, że woda z butelki po mleku jest dla dziecka tak po prostu mało atrakcyjna. Dostaje w niej słodkie mleko a tu nagle ktoś podaje coś bez smaku :p
U nas przynajmniej tak było, że jak chciałam podać wodę w butli to Szymi gardził, ale już w bboxie czy dziś ze zwykłego kubeczka jest zainteresowany, nowy gadżet=nowy smak= frajdaDrzewkoPomarańczowe, Chimera, Myszk@, kayama, Kalija, Nacha, Vampire, trzydziecha, Camelia lubią tę wiadomość
-
My tez póki co mleko.
Hmm Domi, ciekawe spostrzeżenie! Julek od razu chętnie pił wodę ale faktem jest ze nie dostał jej nigdy tak jak mleko w butelce tylko od razu w bidonie lub kubku.
Wyobrażam sobie co by Kazik zaczął uskuteczniać gdyby z cyca zaczęła lecieć woda zamiast mleka 😅. Big rozczarowanie 😱Domi_tur lubi tę wiadomość
[/url]
-
AnaKwiat wrote:Czy są tu jeszcze dzieci, które są nadal na samym mleku? My do skończenia 6mż chcemy tylko kp ale widzę, że Wy już (chyba) wszystkie zaczęłyście coś wprowadzać i się zastanawiam czy może nie zacząć wcześniej?
Powoli myślę nad podawaniem do próbowania.
Ale nie powiem.. Po tym jak Was czytałam, to nabralam spiny na rozszerzanie 😁że jestem w tyle.. I w ogóle..
Dopiero po obejrzeniu mama lama (choć ogólnie tego nie oglądam), trochę zluzowalam.Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
My zaczęliśmy poznawać nowe smaki w tym tygodniu, nie licząc wody.
U nas było po łyżeczce marchewki i 2 brokułu. Marchewka fuj, zaciskała dzioba po spróbowaniu, brokuł lepszy niby krzywiła się , ale chętnie otwierała buźke i pomagała włożyć łyżeczkę do ust 😂 Najlepszy jest syrop na kaszel 😁 po jedzeniu do pobicia podaje wodę i chętnie pije.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2020, 02:58
-
Dzieki Dziewczyny! Już nie czuje się taka opóźniona 😃 Na razie czytam o rozszerzaniu i przymierzam się do zakupu naczynek i krzesełka choć pewnie młody nie usiądzie jeszcze za miesiąc i będzie jadł na naszych kolanach. Czytam u Hafiji i na Alaantkowym BLW i leciutko mnie przeraża ze za chwile ten maluszek będzie jadł normalne posiłki. Jak to strasznie szybko leci! 😔Krzyś jest z nami od 15.08.2019
-
Kalija wrote:
Jak ktoś chce, mogę przesłać na maila, wystarczy zastąpić zdjęcie swoim dzieciem i wydrukować 😉
zapomniałam hasła do starej skrzynki mailowejwyślesz mi proszę na ten adres jeszcze raz?
[email protected]