X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a teraz będzie dłuuuuugi wpis bo poruszony temat który lubię :D i pewnie nieraz powtórzę to co inne dziewczyny pisały :)

dziewczyny mamy naprawdę fajny okres na uczenie dziecka prawidłowych nawyków jeśli chodzi o zaspokajanie pragnienia - nie ma upałów,nie musimy obawiać się że dziecko nam się odwoni - każda z nas jeszcze karmi mlekiem (nieważne czy kp czy mm - wytyczne się chyba zmieniły i nie trzeba dopajać dziecka na mm jak kiedyś ale poprawcie mnie jeśli się mylę) - teraz jest czas aby proponować to co właściwe i zdrowe - sok, herbatka itp nie służą do zaspakajania pragnienia - od tego jest woda ;) i ja też jej nie lubię - też nie piję jej ochoczo i wolę chociażby cole ale w sumie od tego jesteśmy aby pokazać to co dobre :)

jeśli podamy sok to oczywiście że nie będzie chciało wody. teraz lepiej podawać wodę i za którymś razem załapie, polubi ;)teraz naprawdę jest fajny czas na bawienie się jedzeniem/piciem

jeszcze coś chciałam napisać ale wypadło mi z głowy ;)

IGA.G, Domi_tur, Kalija lubią tę wiadomość

4c3tvfxm6n339zea.png
  • Mooniika Przyjaciółka

Wysłany: 8 stycznia 2020, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas woda od drugiego dnia zycia i od poczatku pije ja za kazdym razem jak podam. Butelka do wody ma inny kolor i nie wiem czy widzi to czy zapach czuje z daleka ale zawsze wie co woda co mleko ;) na mleko wrzeszczy jak nir chce jak widzi butelke a na wode sie trzesie zeby pic ;)

Mooniika
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    A jak mam nauczyć jak wodę wypluwa? Już od dawna próbuje o nic :/. Ja ja zresztą rozumiem bo też wody nie lubię ;)

po prostu podawaj - załapie po pewnym czasie :)

4c3tvfxm6n339zea.png
  • Pierniczkowa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja pije od początku wodę, nie jakieś wielkie ilości ale z 20-30 ml dziennie się udaje. Nie marudzi , nie pluje. Na razie nie zamierzam na siłę podawać nic nowego , widocznie samo mleko jej wystarcza. Już nie raz.przekonalam.sie że nie da się nic na siłę, jej organizm wie ile.i czego potrzebuje

16.07.2019 - Karolinka 3477 i 52 cm . Moje cudowne tęczowe dziecię.

atdchdgezzwqbf17.png

• IGA.G Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kayama wrote:
    A jak mam nauczyć jak wodę wypluwa? Już od dawna próbuje o nic :/. Ja ja zresztą rozumiem bo też wody nie lubię ;)
    Proponować, nie dawać innych napojow. Tak jak pisałam uczyłam Aniele pić wodę kilka miesięcy. Zaczęła pic w wieku 10 miesięcy

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnaKwiat wrote:
    Czy są tu jeszcze dzieci, które są nadal na samym mleku? My do skończenia 6mż chcemy tylko kp ale widzę, że Wy już (chyba) wszystkie zaczęłyście coś wprowadzać i się zastanawiam czy może nie zacząć wcześniej?
    My ciągle tylko na kp

AnaKwiat lubi tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wierzę że to co teraz dajemy dzieciom zaprocentuje. Oczywiście że uchronimy przed słodyczami ale jednak co innego jak dziecko je owoce, warzywa i od czasu do czasu słodycz. Niż je słodycze a grymasi przy obiedzie.

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    My tez póki co mleko.

Hmm Domi, ciekawe spostrzeżenie! Julek od razu chętnie pił wodę ale faktem jest ze nie dostał jej nigdy tak jak mleko w butelce tylko od razu w bidonie lub kubku.
    Wyobrażam sobie co by Kazik zaczął uskuteczniać gdyby z cyca zaczęła lecieć woda zamiast mleka 😅. Big rozczarowanie 😱
    Pomyśl co byś czuła gdyby z ekspresu zamiast kawy leciała sama woda 😂🙈

A tak poważnie to jako, że kiedyś trzeba będzie z butelek rezygnować, żeby nie pielęgnować nawyku picia tylko z butelki naprawdę warto próbować podawać wodę z kieliszka, kubeczka, bidonu itd

Camelia lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie jedzenia to w poniedziałek byłyśmy u znajomych, mają trzy córki , jedna z wieku Anieli. I Aniela waży 14 kg a ta rówieśniczka 19 kg, wygląda już na prawdę że ma zbędny tłuszczyk. I to nie tłuszczyk niemowlęcy. Ale po rozmowie z koleżanką rozumiem dlaczego - do picia tylko soki i cola!!!! , Codziennie słodycze, rzucają się na nie jak sęp . Cała trójka ma nadwagę a mama chce schudnąć teraz. Sama próbuje się zdrowo odżywiać a dzieciom na stół stawia czipsy, cole bo goście przyszli :/ i kto uczy takich nawyków, rodzice od samego początku. Aniela w 90 procentach pije wodę, czasem soki, herbatki, sok domowej Roby z malin czy agrestu. Nie jestem jakaś maniaczka i daje od czasu do czasu słodycz, ale dla Anielki słodycz to też np serek waniliowy Piatus czy budyń. Wie że może jedna słodycz dziennie.

A typowe słodycze są bardzo rzadko bo po prostu staram się nie kusic samej siebie i nie kupuje :p bo jakbym miała w domu to bym zjadła :p staram się schudnąć do wagi sprzed obu ciąż... Zostało mi 3 kg. Ale brzuch nie ten. Robię tabatę ostatnio.
    Kondycja na poziomie -10 :/:/

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy są mamy, których dzieci mają podejrzenie kataru alergicznego? Mogą być to maluszki lub starszaki. U Łucji padło takie stwierdzenie ale każdy lekarz mówi co innego...

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA.G wrote:
    A czy są mamy, których dzieci mają podejrzenie kataru alergicznego? Mogą być to maluszki lub starszaki. U Łucji padło takie stwierdzenie ale każdy lekarz mówi co innego...

U nas było u starszej jak była niemowleciem - winowajca było mleko które dodawałam do kawy. Aktualnie córka bez pro jemu je produkty mleczne

4c3tvfxm6n339zea.png
  • wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnaKwiat wrote:
    Czy są tu jeszcze dzieci, które są nadal na samym mleku? My do skończenia 6mż chcemy tylko kp ale widzę, że Wy już (chyba) wszystkie zaczęłyście coś wprowadzać i się zastanawiam czy może nie zacząć wcześniej?
    My na samym

Pamietsm xe ktoras miala problem z odparzona szyjka,co pomoglo?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2020, 11:49

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • Mooniika Przyjaciółka

Wysłany: 8 stycznia 2020, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na odparzana szyjke tylko maka ziemniaczana. Wczesniej wykapac i poczekac az szyja przeschnie. U nas na drugi dzien nie ma sladu po odparzeniu

Mooniika

Wysłany: 8 stycznia 2020, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mooniika wrote:
    Na odparzana szyjke tylko maka ziemniaczana. Wczesniej wykapac i poczekac az szyja przeschnie. U nas na drugi dzien nie ma sladu po odparzeniu
    A czesto sypac? Wczoraj wstal z 2 czerwonymi paskami na szyi posypalam maka ale tylko raz i narazie nie widze roznicy :-( dzis znowu posypalam, pewnie powinnam i na noc, ale zapomniałam bo tego nie widac jak glowy nie odegnie :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2020, 12:20

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    menka2 wrote:
    U nas było u starszej jak była niemowleciem - winowajca było mleko które dodawałam do kawy. Aktualnie córka bez pro jemu je produkty mleczne
    Czyli muszę szukać winowajcy... Ma wodnisty katar już półtorej miesiąca, nie jem mleka od września. Teraz wykluczam inne alergeny. Robiliście jakieś testy? Są różne opinie na ten temat a ja jestem zielona

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png

Wysłany: 8 stycznia 2020, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA.G wrote:
    Czyli muszę szukać winowajcy... Ma wodnisty katar już półtorej miesiąca, nie jem mleka od września. Teraz wykluczam inne alergeny. Robiliście jakieś testy? Są różne opinie na ten temat a ja jestem zielona
    A zeby nie ida? U nas nie bylo takiego zwiazku ale siostra ma 3 dzieci i ostatnio wlasnie mowila ze wszyscy na zeby dostawali kataru, tylko w sumie nie wiem ile czasu u nich trwal

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • Mooniika Przyjaciółka

Wysłany: 8 stycznia 2020, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sypie maka zawsze na noc po kapieli i wklepuje nie wcieram

werni lubi tę wiadomość

Mooniika
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    menka2 wrote:
    zapomniałam hasła do starej skrzynki mailowej :D wyślesz mi proszę na ten adres jeszcze raz?

[email protected]

Poszło 🙂 oficjalny podpis wkleił się z automatu , zapomniałam usunąć 🙈

dqprgu1royghdo7j.png
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wisieninka_89 wrote:
    A zeby nie ida? U nas nie bylo takiego zwiazku ale siostra ma 3 dzieci i ostatnio wlasnie mowila ze wszyscy na zeby dostawali kataru, tylko w sumie nie wiem ile czasu u nich trwal

Pediatra mówiła że ok miesiąca

Edit
    Nie u Twojej siostry🤪 tylko tak ogólnie ponoć katar przy zębach jest ok miesiąca

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2020, 14:47

dqprgu1royghdo7j.png
  • trzydziecha Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalija wybacz że dopiero teraz ale od wczoraj walczę z zapodaj i coś nie działa. Mam nadzieję że będzie działać

url=https://ifotos.pl/z/qaxaqar/]IMG202001_qaxaqar.jpg[/url

url=https://ifotos.pl/z/qaxaqar/]IMG202001_qaxaqar.jpg[/url

url=https://ifotos.pl/z/qaxaqan/]IMG202001_qaxaqan.jpg[/url

url=https://ifotos.pl/z/qaxaqae/]IMG202001_qaxaqae.jpg[/url

url=https://ifotos.pl/z/qaxaqaw/]IMG202001_qaxaqaw.jpg[/url

Są też bardziej podstawowe strony ale już wypełniłam i nie chce wrzucać na forum :) jest o rodzinie z miejscem na zdjęcie dziadków, z chrztu, też z ciąży coś itp. jak byś chciała to na priv mogę pokazać ;)

Starania od 06.2017
    12.12.2018 - 2 kreski + beta 308
    04.01.2019 - mamy serduszko <3
    22.08.2019 - Tomuś jest już z nami <3 <3 <3

n59y9vvj275r1f8v.png
‹‹ 1566 1567 1568 1569 1570 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ