Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny dajcie przepisy na jakieś pyszne pasty do chleba warzywne? Może też być coś z jajkiem. Wika jest na próbę przez 2 tyg na diecie zupełnie bezmlecznej. Próbowałam podstępem dać jej rano kaszke na wodzie z dodatkiem banana którego uwielbia. Nie chciała, banana plasterki musialam umyć pod wodą bo takich obtoczonych w kaszce nie, podstęp się nie udał 😉 I znowu kanapki, nie mam już pomysłu.. Smakuje jej hummus więc może pasty przejdą. Bo do kanapek została tylko wędlina 😕 A można czymś zastąpić mleko? Może w butelce na wieczór dawać jej np ryżowe?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2021, 09:25
-
Kayama ja smarowałam tym żelem sutriconem i zeszło. Nie było blizn. Też martwiłam się zostaną. Kilka dni smarowałam. Wojtek pokazywał na rączkę miejsce gdzie trzeba posmarować.
Pierniczkowa będzie dobrze trzymam kciuki.
Wczoraj byliśmy z Grzesiem na kontroli bioderek i na szczęście z nim ok. Ale ze Wojtek mial problem z nimi to musi iść na usg. Eh -
Kayama a jakbyś kaszkę robiła na roślinnym mleku? Migdałowym owsianym czy kokosowym? Ryżowe podobno dla dzieci jest niewskazane ze względu na zawartość arsenu. Co do picia w butelce to nie wiem czy się nadaje...
Pasty można robić właśnie z roślin strączkowych typu fasola, ciecierzyca. Jajeczna ja robię z majonezem albo z serkiem. A w sumie nie wiem czy można już dawać dzieciom majonez? W małej ilości...Córeczka 08.2019 ❤️
Synek 10.2022 💙 -
Kayama ja robiłam pastę z marchewki. Ugotowaną marchewkę blendowałam z ząbkiem czosnku, kapką oliwy/oleju i do tego sypałam trochę kminu rzymskiego, bardzo dobre. Poza tym robiłam pastę z groszku zielonego: groszek ugotowany lub z puszki blendowałam z ząbkiem czosnku i natką pietruszki. Z czerwonej fasoli z puszki też robiłam z czosnkiem i odrobiną oliwy.
Nie chcę cię martwić, ale w wędlinach ponoć też jest białko krowie 🙄
Ja robiłam owsiankę/kaszkę na mleku owsianym lub migdałowym, w lidlu kupowałam i dobrze wchodziłokayama lubi tę wiadomość
-
Frida91 wrote:Kayama a jakbyś kaszkę robiła na roślinnym mleku? Migdałowym owsianym czy kokosowym? Ryżowe podobno dla dzieci jest niewskazane ze względu na zawartość arsenu. Co do picia w butelce to nie wiem czy się nadaje...
Pasty można robić właśnie z roślin strączkowych typu fasola, ciecierzyca. Jajeczna ja robię z majonezem albo z serkiem. A w sumie nie wiem czy można już dawać dzieciom majonez? W małej ilości...
Tyle że to nie chodzi o mleko tylko kaszki, wszystkie kaszki są blee. Dr zaleciła Sinlac że niby dla niejadków ale obawiam się że to będą wyrzucone pieniądze. Kupiłam mleko migdałowe, będzie chociaż do naleśników. I robię też tosty francuskie. Majonezu nie dawałam. Serka krowiego też nie może, a ciekawe czy owczy przejdzie? -
No jak mleko jest w wędlinach to nie ma co dać. Mięso i wędliny na szczęście bardzo lubi. Dzięki za pasty, będę robić 🙂 Kiedyś zrobiłam sobie owsianke z owocami, widziała ze jem o chciała, dałam, bleeee. No coś jej nie wchodzą takie rzeczy 😳 A kiedyś jadła bez problemu.
Wymyśliłam frytki z warzyw😃 Kiedyś robiłam dla nas z marchewki, dobre.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2021, 14:56
-
Proponuje jeszcze wszelkie placuszki czy naleśniki na mleku roślinnym.
Szklanke kaszy manny zalać szklanką takiego mleka, zostawić na kilka minut, potem do tego dodać rozgniecionego widelcem banana. Można smażyć z takiej masy albo dodać do tego kilka malin, borówek, truskawek, potarte jabłko, co się tam uważakayama lubi tę wiadomość
-
kayama wrote:Tyle że to nie chodzi o mleko tylko kaszki, wszystkie kaszki są blee. Dr zaleciła Sinlac że niby dla niejadków ale obawiam się że to będą wyrzucone pieniądze. Kupiłam mleko migdałowe, będzie chociaż do naleśników. I robię też tosty francuskie. Majonezu nie dawałam. Serka krowiego też nie może, a ciekawe czy owczy przejdzie?
Z sinlaciem to uważaj.Są dwa.Jedem z cukrem i po smaku jak odrobinę spróbowałam dość sporo dają i bez cukru.Myślę,że maluchy z wiadomych powodów wolą pierwszy.Ja się niezdecydowałam podać bo nie chcę podawać dużo cukru w diecie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2021, 16:32
kayama lubi tę wiadomość
-
werni wrote:Kurcze u Wojtka zobaczyłam białą kulkę pod skórą na penisku będę musiała zapisać jego do lekarza.
Miałam taki problem u starszaka.Miał 5lat i też biała grudka,po odciągnięciu też takie białe i wyglądało na twarde.Byliśmy u urologa to stwierdził,że to zmiana łojotokowa,że to normalne i śię zdarza i zniknie samo.Powoli robiło się coraz mniejsze i po miesiącu zupełnie zniknęło.
Idź do lekarza bo u was może być coś innego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2021, 16:33
werni lubi tę wiadomość
-
Niebieska Gwiazda wrote:Z sinlaciem to uważaj.Są dwa.Jedem z cukrem i po smaku jak odrobinę spróbowałam dość sporo dają i bez cukru.Myślę,że maluchy z wiadomych powodów wolą pierwszy.Ja się niezdecydowałam podać bo nie chcę podawać dużo cukru w diecie.
Dzięki. Ja raczej tego nie będę dawać, i tak myślę że nie zje. Wika lubi takie bardziej dorosłe jedzenie. I nie lubi mdłych niemowlęcych papek. Cukru też unikam, słodzę herbatkę owocowa ale nie codziennie pije. -
Rozmawiałam z tatą.Miał okłady robione dwa razy dziennie.Duża gaza nasączona w kisielu z lnu i na policzek.Musiał leżeć pól godziny bo się owinąć nie dało.
I trwało to aż się wszystko ładnie wygoiłk.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2021, 23:48
kayama lubi tę wiadomość
-
Kayama a mała musi jeść kaszki? U nas co chwilę jest na coś szał a potem mała nie chce na oo patrzeć. Zeszłego lata zajadala się pomidorami, mogła zjeść całego. Teraz w ogóle. Nagle zrobiła się bardzo mięsna i tylko by jadła mięso i mięso a cały czas podaję jej warzywa, nie zniechęcam się 😛 Nakładam jej na talerz różne rzeczy takie jak nam a ona wybiera co zje. Może z czasem znowu się przekona.
Spróbuj może zamiast kaszki ugotować jakieś płatki owsiane, jaglane? A jak nie przejdzie to właśnie naleśniki, pieczywo, placuszki. Z czasem pewnie jej się odmieni 🙂Córeczka 08.2019 ❤️
Synek 10.2022 💙 -
Frida u nas ostatnio jest szał na kabanosy, raz dostał gryza i teraz by nic innego nie jadł 🤦🏻♀️ kupiłam już w biedrze takie dla dzieci trochę miększe są i mniej soli. To samo ma ze śliwkami suszonymi, jak tylko widzi, że któreś z nas otwiera szufladę gdzie są, to się rzuca i musi dostać do jednej i do drugiej ręki, bo inaczej awantura 🙈
Kaszki w ogóle go nie interesują, od zawsze 🤷🏻 -
U nas słabo warzywa idą. Czasami uda mi się przemycić. Wcześniej nie lubił banana teraz się zajada.
We wtorek idę z Grzesiem na szczepienie to pogadam z lekarzem.