Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
menka2 wrote:też mieliśmy problem - córka mając 2,5 roku nie przesypiała spokojnie nocy tylko często się wybudzała w nocy, teorii miałam tysiąc, począwszy od tego że ją coś boli itp.
Na szczęśćie gdzieś trafiłam na mądry artykuł, że to najczęściej jest spowodowane, że dziecko nie potrafi przejść łagodnie w kolejną fazę snu i zbyt gwałtownie się wybudza + nie potrafi samo zasnąć spowrotem ... teraz ma 3 latka i nie dość, że zasypia sama to przesypia całe noce to potrafi wybudzając się na siku usnąć samodzielnie.
I teraz możecie się śmiać ale ja kupiłam dziecku jak miała 2,5 roku SZUMISIA ... usypiała przy nim, plus włączał się jak tylko zaczynała jęczeć czyli w zasadzie całą noc szumiałdziś nie potrzebuje już jego szumu bo nauczyła się sama panować na snem!
polecam naprawdę
My tez mamy szumisia ale on nie załatwia problemu.
Tez czytałam o tych fazach snu, ze dzieci maja krótsze cykle niż dorośli i przez to częściej właśnie na granicach faz się wybudzają (kupiłam książkę o śnie dzieci ale poza garścią informacji naukowych to metody tam prezentowane nie do końca do mnie przemawiają).
Wyglada na to, ze trzeba przeczekać. Dziś to prawie zawału dostałam bo zwykle płacze lub wola nas ze swojego pokoju, a dziś mnie obudziło „mamo” zza drzwi sypialni. Wypadłam z łóżka jak by mi się tyłek zapaliłsmeg lubi tę wiadomość
[/url]
-
Anhydra wrote:Ja nadal mam przykaz brania kwasu foliowego. Lekarz włączył mi jeszcze B12 metylowaną 500ug (przed ciążą miałam niedobor). Teraz mam w normie, ale nie jest to poziom jakiś szałowy. Do tego wit D. Nie chciałabym tych preparatów kompleksowych właśnie z uwagi na nieprzyswajalnosc i potencjalne odkładanie niektórych substancji. Poza tym, przy zrownoważonej diecie nie jestem zwolennikiem suplementowania całej tablicy mendelejewa, bez określenia poziomów danych witamin w organizmie.
A robiłaś badania poziomów witamin? Ja się dużo nałykałam witamin przed ciążą, brałam tyle suplementów, że masakra. Teraz nic nie biorę poza kwasem (i euthyroxem) tak myślę aby od 2 trymestru coś zacząć brać. Mi gin powiedział aby kwas foliowy brać do końca ciąży, czy to ma sens? A B12 na co jest? Ja mam ciągle bardzo wysuszoną skórę i spierzchnięte usta, zastanawiam się czy to może być jakiś niedobór witamin. -
A ja z innej beczki, wybrałam się dzisiaj do Smyka bo jest dodatkowe - 15% od cen wyprzedażwych. Za 6 pajacykow, 3x bodziaki z długim rękawem i 3x z krótkim, plus skarpety i czapeczka zapłaciłam... 120zlotych
Także ten, polecam bo promka chyba do poniedziałkuDrzewkoPomarańczowe, Anhydra, Smerfelinka, kayama, Camelia lubią tę wiadomość
-
kayama wrote:A robiłaś badania poziomów witamin? Ja się dużo nałykałam witamin przed ciążą, brałam tyle suplementów, że masakra. Teraz nic nie biorę poza kwasem (i euthyroxem) tak myślę aby od 2 trymestru coś zacząć brać. Mi gin powiedział aby kwas foliowy brać do końca ciąży, czy to ma sens? A B12 na co jest? Ja mam ciągle bardzo wysuszoną skórę i spierzchnięte usta, zastanawiam się czy to może być jakiś niedobór witamin.
Ja tez mam bardzo przesuszona skore i wiecznie sprzerzchniete usta. Kiedyś czytałam, ze niedoczynnosc tarczycy powoduje takie objawy. Tylko nie wiem czy po wyregulowanie hormonów to nie powinno ustąpić. Mi w każdym razie nie ustąpiło a jest dramat bo w okresie zimowym ręce pękają mi do krwi. Latem jest ciut lepiej ale tez bez szału.[/url]
-
kayama wrote:Ja 2 razy wzięłam Apap od początku ciąży, no nie zdzierżyłam jak mnie głowa bolała cały dzień i po nocy wstałam znów z bólem głowy. (zimne okłady nie działały) Mój gin mi zakazał bo naczytał sie jakichś badań amerykańskich że dzieci chorują na adhd, eee ale te badania nie zostały potwierdzone przez nikogo innego.
https://mamotoja.pl/paracetamol-zazywany-przez-ciezarne-moze-szkodzic-dziecku,aktualnosci-artykul,24500,r1p1.html -
DrzewkoPomarańczowe wrote:W ciąży górna granica dla tsh tjest zmniejszona do 2,5, a ft4 dobrze jak jest w górnej wartości normy. Chodzi o to, ze jest większe zapotrzebowanie na hormony tarczycy. Musisz te wyniki pokazać lekarzowi ale ja obstawiam, ze powie ze jest ok.
Ale pamiętaj to co my tu wypisujemy nie stanowi porady lekarskiej.
Wizytę u lekarza mam za 2tyg.i nie wiedziałam czy szukac na szybko endokrynologa ale chyba poczekam -
menka2 wrote:też mieliśmy problem - córka mając 2,5 roku nie przesypiała spokojnie nocy tylko często się wybudzała w nocy, teorii miałam tysiąc, począwszy od tego że ją coś boli itp.
Na szczęśćie gdzieś trafiłam na mądry artykuł, że to najczęściej jest spowodowane, że dziecko nie potrafi przejść łagodnie w kolejną fazę snu i zbyt gwałtownie się wybudza + nie potrafi samo zasnąć spowrotem ... teraz ma 3 latka i nie dość, że zasypia sama to przesypia całe noce to potrafi wybudzając się na siku usnąć samodzielnie.
I teraz możecie się śmiać ale ja kupiłam dziecku jak miała 2,5 roku SZUMISIA ... usypiała przy nim, plus włączał się jak tylko zaczynała jęczeć czyli w zasadzie całą noc szumiałdziś nie potrzebuje już jego szumu bo nauczyła się sama panować na snem!
polecam naprawdę
Mój syn jak trafił do przedszkola to często budził się z płaczem w nocy.Kupiliśmy lampkę reagującą na dzwięk.Budził się światło się paliło czuł się bezpiecznie i zaraz zasypiał a lampka po 5 min sama gaśnie.Teraz już rzadko się przydaje.
Byliśmy też z zupełnie czymś innym u neurologa.Młody miał wtedy 3 lata.W wywiadzie wyszło,że od kiedy skończył2 lata nie śpi w dzień.Poleciła udać się do poradni psychologiczno pedagogicznej by przeprowadzili badania związane z zabużeniem snu.Nigdy tam nie dotarliśmy.Młody śpi jakieś 11-12 godzin w nocy.Raczej się nie budzi chyba,że jakieś stresy ma. -
nick nieaktualny
-
Niebieska Gwiazda wrote:Odebrałam wyniki tarczycy i zupełnie nie wiem jakie są normy dla ciężarnych.Nie miałam też problemów z tarczycą.Pomóżcie w interpretacji
Tsh 0.463
Ft3 3.01pg/ml
Ft4 0.91ng/dl
To jest 13+1 dni ciąży.
Ja w 10tc robiłam samo TSH i wyszło mi 0,259 - przed ciążą miałam 1,5
Lekarz powiedział, ze na początku ciąży możliwa jest nadczynność, ale trzeba to pilnować i za jakiś miesiąc powtórzyć - później niby się ureguluje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 15:05
7cs - II kreski !!!! 03.12.2018
-
October_1992 wrote:Ja w 10tc robiłam samo TSH i wyszło mi 0,259 - przed ciążą miałam 1,5
Lekarz powiedział, ze na początku ciąży możliwa jest nadczynność, ale trzeba to pilnować i za jakiś miesiąc powtórzyć - później niby się ureguluje.
Dokładnie, TSH w I i II trymestrze u wielu ciężarnych bardzo skacze. Przed ciążą miałam 0,9 TSH, w 8 tc 0,2 a w 12 tc już 0,7. Trzeba zrobic pełen pakiet hormonów tarczycowych i USG żeby potwierdzić ewentualną faktyczną nadczynność. Jutro mam wizyte u endo, pewnie każe zrobić badania za miesiąc z nadzieją, że sytuacja się ustabilizuje. -
DrzewkoPomarańczowe wrote:My tez mamy szumisia ale on nie załatwia problemu.
Tez czytałam o tych fazach snu, ze dzieci maja krótsze cykle niż dorośli i przez to częściej właśnie na granicach faz się wybudzają (kupiłam książkę o śnie dzieci ale poza garścią informacji naukowych to metody tam prezentowane nie do końca do mnie przemawiają).
Wyglada na to, ze trzeba przeczekać. Dziś to prawie zawału dostałam bo zwykle płacze lub wola nas ze swojego pokoju, a dziś mnie obudziło „mamo” zza drzwi sypialni. Wypadłam z łóżka jak by mi się tyłek zapalił
haha, u nas tez bylo najpierw placz, potem wolanie, a teraz sama przychodzi z kocykiem i misiem -
Niebieska Gwiazda wrote:Mój syn jak trafił do przedszkola to często budził się z płaczem w nocy.Kupiliśmy lampkę reagującą na dzwięk.Budził się światło się paliło czuł się bezpiecznie i zaraz zasypiał a lampka po 5 min sama gaśnie.Teraz już rzadko się przydaje.
Byliśmy też z zupełnie czymś innym u neurologa.Młody miał wtedy 3 lata.W wywiadzie wyszło,że od kiedy skończył2 lata nie śpi w dzień.Poleciła udać się do poradni psychologiczno pedagogicznej by przeprowadzili badania związane z zabużeniem snu.Nigdy tam nie dotarliśmy.Młody śpi jakieś 11-12 godzin w nocy.Raczej się nie budzi chyba,że jakieś stresy ma.
A to cos zlego, ze 2 letnie dziecko nie spi już w dzien? -
Ja już po prenatalnych. Wszystko super dobrze. Maluch ma 57mm, przezierność tylko 1,39, kość nosowa obecna, serduszko i wszystkie organy prawidłowe. Nie widać było niestety płci ale może i tak zrobimy test z DNA wolnego by już zupełnie spać spokojnie albo okaże się na następnym USG.
Odetchnęłam z ulgąMisi@, kayama, Ania95, Chimera, Agagusia, DrzewkoPomarańczowe, Smerfelinka, Anhydra, Frida91, Limerikowo, emi2016, Domi_tur, Alfa_Centauri, natty85, OlaWi, Marimiko lubią tę wiadomość
Krzyś jest z nami od 15.08.2019 -
Alfa_Centauri wrote:Dokładnie, TSH w I i II trymestrze u wielu ciężarnych bardzo skacze. Przed ciążą miałam 0,9 TSH, w 8 tc 0,2 a w 12 tc już 0,7. Trzeba zrobic pełen pakiet hormonów tarczycowych i USG żeby potwierdzić ewentualną faktyczną nadczynność. Jutro mam wizyte u endo, pewnie każe zrobić badania za miesiąc z nadzieją, że sytuacja się ustabilizuje.
Ja w pon. idę do endo żeby mi to fachowo unormował. Ja przed ciąża miałam tsh 2, w ciąży spadło najpierw do 1 a potem do 0,4, czyli nadczynność. -
Dziewczyny z detektorami, gdzie znajdujecie maluchy? Za nie mam problemu ze znalezieniem ale tak się zastanawiam że brzuch już dość duży a maluch nadal sporo pod pępkiem. Może to głupie ale myślałam że dziecko będzie wyżej
wiecie kiedy maluszki przenoszą się wyżej "do brzucha" ?
Córeczka A. 08.2019❤️🌼❤️🌼❤️🌼
Czekamy na Alusia 💙💙