X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Paracetamol podobno wolno.Ja nie biorę.Jak mnie boli głowa,a boli ostatnio często to ratuje się kostkami lodu lub Apap ice.Chłodzące plastry hydrożelowe.I pomaga
    Bylam fanka w pierwszej ciazy, polecam:) wtedy strasznie wymiotowałam i po takim wysiłku zawsze mnie łeb bolał:( teraz nadal rzygam, sle jakis łagodniej i poki co lowa bolała ze dwa razy-rzadziej niz przed ciaza, oby nic sie nie zmieniło:)
    Obiecałam sobie ze w ciazy wezme sie za moj zapomniany angielski - wlasnie sie zbieram na pierwsza lekcje:)! Oby tylko samozaparcia wystarczyło na dlugo:) Musze to ogarnac jesli chce zmienic prace po macierzyńskim, a jak ja nie lubie tego angola!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 11:18

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvka wrote:
    Mi poleciala pregne dha i to biorę. A kwas dalej bierzesz metylowany? Ja już zakonczyłam i zastanawiam się czy na tym etapie to już ok. Również mam mutacje.
    Jakie witaminy osobno jeszcze łykasz?

Ja nadal mam przykaz brania kwasu foliowego. Lekarz włączył mi jeszcze B12 metylowaną 500ug (przed ciążą miałam niedobor). Teraz mam w normie, ale nie jest to poziom jakiś szałowy. Do tego wit D. Nie chciałabym tych preparatów kompleksowych właśnie z uwagi na nieprzyswajalnosc i potencjalne odkładanie niektórych substancji. Poza tym, przy zrownoważonej diecie nie jestem zwolennikiem suplementowania całej tablicy mendelejewa, bez określenia poziomów danych witamin w organizmie.

wiki2 lubi tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia90 wrote:
    Hej dziewczyny mnie też często głowa boli A powiedzcie mi można te plastry apap Ice bo ja właśnie słyszałam że nie

Mój lekarz sam mi je polecił.Trochę się zaniepokoiłam,że nie wolno.Patrząc na opakowanie: Produkt nieleczniczy,bezpieczny podczas stosowania z lekami.Składniki:hydrożelowy plaster zawiera mentol.Nic złego niewidzę w składzie.

• DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaWi wrote:
    Ja dzisiaj zdycham dosłownie. Dzięki pacjentce z prawie 'zapaleniem pluc' albo 'gruźlicą', króa ze mną leżała i ciągle kaszlała nie zakrywając ust, smarkając na potęgę. dwa razy otwarty balkon w domu i po prostu masakra. ledwo żyję. zrobiłam moją miksturę z cytrusów. do tego dziwnie pobolewa mnie w krzyżu, zaczynam się zastanawiać czy wszystko ok. :-(

Jeśli naprawdę źle się czujesz to leć do lekarza. Zdrówka!

aadd84dc14.png[/url]
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Dziewczyny,
    Wiem, że temat był już poruszany, chodzi mi o kwas DHA (chciałabym zacząć suplementować). Który najlepszy? Potrzebowała bym taki w wersji solo, bo niektóre z witamin biorę osobno w wersji metylowane przez mutację.
    Omega med optima (forte) ma oddzielne tabletki DHA (wyciąg z alg). Forte ma 3xwiecej DHA niż tabletek z witaminami, ale trzeba łykać po 3 tabletki żeby osiągnąć dawkę 600.
    Plus jest taki,że sama decydujesz ile bierzesz. Dla przykładu jadłaś danego dnia sporo ryb- możesz wziąć mniej tabletek na DHA :)

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • linka89 Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DrzewkoPomarańczowe wrote:
    Czesc w piątek :)!

Ja miałam dziś slabą noc - młody spał bardzo kiepsko. Nie potrafię odgadnąć czemu on ma takie problemy ze spaniem. Jest zdrowy, w dzień tryska energia i humorem. Nie wydaje mi się żeby był przebodzcowany bo tv w tygodniu praktycznie nie włączamy, z zabawek grających nie lubimy. Nie wiem :).

ile lat ma starszak? Moze pisalas, ale niestety nie pamiętam...
    U nas bylo lepiej ze spaniem tuz po ostawieniu ok. 1,5 roku, zaczela przesypiac cale noce. Jak przed 2 urodzinami zaczely wychodzic 5 to sie popsulo, no i chyba sie tak przyzwyczaila, ze budzi sie w nocy i drepta do naszego łóżka i spimy razem do rana. Ja nie mam z tym problemu, nawet to lubie :) czasem tylko, jak musialam nastawic budzik na 6 to byl problem, bo tez sie wybudzala :/

• linka89 Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2019, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary Magdalena wrote:
    Dziewczyny, bierzecie coś na ból głowy czy wolicie przeczekać? Ja wczoraj miałam taką migrenę, że pół dnia byłam nie do życia. Poszłam spać po 21, bo już miałam dosyć. W nocy budziłam się jeszcze z bólem, ale jakoś nad ranem mi przeszło. Za to dzisiaj jestem trochę "przymulona".
    Wiem, że niby paracetamol można, ale jakoś się obawiam, zwłaszcza w pierwszym trymestrze. W pierwszej ciąży mnie faszerowali przez tydzień paracetamolem, jak byłam w szpitalu, ale to był już trzeci trymestr i jakoś mnie to tak nie martwiło.

Drzewko Pomarańczowe, ja się śmieję, że ciuszki z Lidla rosną razem z dzieckiem ;)
    Mój młody nosi teraz 86, a dalej wchodzi bez problemy w body z Lidla 74-80 :D
    50-56 mu ubierałam, jak inne ubranka nosił już w rozmiarze 62 i więcej.

Juz kilka razy byla mowa na forum, ze paracetamol jest bezpieczny, oczywiście w rozsadnrj dawce. Czasem lepiej wziac 1 tabletke, bo Twoje zle samopoczucie tez niekorzystnie wplywa na dziecko.
    U mnie ta ciaza rozpoczela sie migrena i musialam sie ratować już w 1 dniach, na szczęście teraz mam spokój:)

Wysłany: 1 lutego 2019, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki tarczycy i zupełnie nie wiem jakie są normy dla ciężarnych.Nie miałam też problemów z tarczycą.Pomóżcie w interpretacji
    Tsh 0.463
    Ft3 3.01pg/ml
    Ft4 0.91ng/dl
    To jest 13+1 dni ciąży.

Wysłany: 1 lutego 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    linka89 wrote:
    ile lat ma starszak? Moze pisalas, ale niestety nie pamiętam...
    U nas bylo lepiej ze spaniem tuz po ostawieniu ok. 1,5 roku, zaczela przesypiac cale noce. Jak przed 2 urodzinami zaczely wychodzic 5 to sie popsulo, no i chyba sie tak przyzwyczaila, ze budzi sie w nocy i drepta do naszego łóżka i spimy razem do rana. Ja nie mam z tym problemu, nawet to lubie :) czasem tylko, jak musialam nastawic budzik na 6 to byl problem, bo tez sie wybudzala :/

Rok i 9 m-cy. Tez kiedyś myślałam, ze to przez nocne karmienie. Odstawiliśmy, ale spanie się nie poprawiło. Gdyby się budzil raz i z nami zasypiał to byłoby pół biedy. Ale on się budzi koło 1 w nocy, czasem wcześniej i jedno z nas musi iść do niego spać. Ale on już wtedy śpi bardzo niespokojnie, kręci się, wybudza, drepcze nogami jakby miał syndrom niespokojnych nóg :). No nie idzie zasnąć. Ja po takiej nocy jestem wykończona, zwłaszcza teraz gdy energii mi nie zbywa. Muszę chyba to dreptanie z kimś skonsultować ale pediatra to na bank mnie zleje. Raz mi kiedyś pediatra poleciła dać mu testowo przeciwbólowy na noc bo może jakiś bił sprawia ze śpi tak niespokojnie. Zrobiłam jak kazała ( :( ) ale żadnej zmiany.

linka89 lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]

Wysłany: 1 lutego 2019, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Odebrałam wyniki tarczycy i zupełnie nie wiem jakie są normy dla ciężarnych.Nie miałam też problemów z tarczycą.Pomóżcie w interpretacji
    Tsh 0.463
    Ft3 3.01pg/ml
    Ft4 0.91ng/dl
    To jest 13+1 dni ciąży.

A nie masz przy wynikach norm podanych?
    TSH jest ok, ale przy ft3 i ft4 to ciężko mi pomoc bo ja mam wyniki wyrażone w innych jednostkach.
    Bierzesz hormony tarczycy czy to kontrolne badania?

aadd84dc14.png[/url]
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie masz przy wynikach norm podanych?
    TSH jest ok, ale przy ft3 i ft4 to ciężko mi pomoc bo ja mam wyniki wyrażone w innych jednostkach.
    Bierzesz hormony tarczycy czy to kontrolne badania?

A TSH nie powinno być w okolicy 1-1.5? Szczególnie u osób nie przyjmujących leków?

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK

Wysłany: 1 lutego 2019, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    A TSH nie powinno być w okolicy 1-1.5? Szczególnie u osób nie przyjmujących leków?

Ja mam normy 0,27-4,2 dla nieporządnych. W ciąży górna granica to 2,5.

Ja biorę spora dawkę i pewnie będę jeszcze zwiększać. Ale w poprzedniej ciąży zazwyczaj utrzymywaliśmy poniżej 1.
    Ważniejszy jest poziom ft4 w ciąży. Hormonu musi wystarczyć i dla mamy i dla dziecka.

aadd84dc14.png[/url]

Wysłany: 1 lutego 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    „Dla nieporządnych” - kocham autokorekte :D. Na szczęście my wszystkie porządne ;).

wiki2 lubi tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]

Wysłany: 1 lutego 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już się poprawiam
    Tsh 0.463 0.350-4.940
    Ft3 3.01 pg/ml 1.71-3.71
    Ft4 0.91 ng/dl. 0.7-1.48
    Ale w ciąży obowiązują chyba inne normy.

Wysłany: 1 lutego 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Już się poprawiam
    Tsh 0.463 0.350-4.940
    Ft3 3.01 pg/ml 1.71-3.71
    Ft4 0.91 ng/dl. 0.7-1.48
    Ale w ciąży obowiązują chyba inne normy.

W ciąży górna granica dla tsh tjest zmniejszona do 2,5, a ft4 dobrze jak jest w górnej wartości normy. Chodzi o to, ze jest większe zapotrzebowanie na hormony tarczycy. Musisz te wyniki pokazać lekarzowi ale ja obstawiam, ze powie ze jest ok.
    Ale pamiętaj to co my tu wypisujemy nie stanowi porady lekarskiej ;).

aadd84dc14.png[/url]
  • linka89 Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rok i 9 m-cy. Tez kiedyś myślałam, ze to przez nocne karmienie. Odstawiliśmy, ale spanie się nie poprawiło. Gdyby się budzil raz i z nami zasypiał to byłoby pół biedy. Ale on się budzi koło 1 w nocy, czasem wcześniej i jedno z nas musi iść do niego spać. Ale on już wtedy śpi bardzo niespokojnie, kręci się, wybudza, drepcze nogami jakby miał syndrom niespokojnych nóg :). No nie idzie zasnąć. Ja po takiej nocy jestem wykończona, zwłaszcza teraz gdy energii mi nie zbywa. Muszę chyba to dreptanie z kimś skonsultować ale pediatra to na bank mnie zleje. Raz mi kiedyś pediatra poleciła dać mu testowo przeciwbólowy na noc bo może jakiś bił sprawia ze śpi tak niespokojnie. Zrobiłam jak kazała ( :( ) ale żadnej zmiany.

Nie wiem czy to nieprawidlowosci, ale moze neurolog pomoze? Moze taki typ, albo mu sie cos sni.
    Gdyby go cos bolalo, to pewnie by Wam powiedzial, nasza już w tym wieku komunikowala.

Wysłany: 1 lutego 2019, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    linka89 wrote:
    Nie wiem czy to nieprawidlowosci, ale moze neurolog pomoze? Moze taki typ, albo mu sie cos sni.
    Gdyby go cos bolalo, to pewnie by Wam powiedzial, nasza już w tym wieku komunikowala.

No myślałam właśnie o neurologu, ale on w ciągu dnia nie ma żadnych niepokojących objawów. Poza tym tez już dużo mówi i mówi jak go boli. Po to tez robiliśmy test z przeciwbólowym na noc. Może faktycznie to taki typ i trzeba przeczekać i znosić dzielnie to nocne deptanie ;).

aadd84dc14.png[/url]
  • kayama Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Dziewczyny,
    Wiem, że temat był już poruszany, chodzi mi o kwas DHA (chciałabym zacząć suplementować). Który najlepszy? Potrzebowała bym taki w wersji solo, bo niektóre z witamin biorę osobno w wersji metylowane przez mutację.

Poleca się z alg (nie z ryb), ja brałam Omegamed pregna, producent Polski Lek SA.

wiki2 lubi tę wiadomość

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • menka2 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś

też mieliśmy problem - córka mając 2,5 roku nie przesypiała spokojnie nocy tylko często się wybudzała w nocy, teorii miałam tysiąc, począwszy od tego że ją coś boli itp.

Na szczęśćie gdzieś trafiłam na mądry artykuł, że to najczęściej jest spowodowane, że dziecko nie potrafi przejść łagodnie w kolejną fazę snu i zbyt gwałtownie się wybudza + nie potrafi samo zasnąć spowrotem ... teraz ma 3 latka i nie dość, że zasypia sama to przesypia całe noce to potrafi wybudzając się na siku usnąć samodzielnie.

I teraz możecie się śmiać ale ja kupiłam dziecku jak miała 2,5 roku SZUMISIA ... usypiała przy nim, plus włączał się jak tylko zaczynała jęczeć czyli w zasadzie całą noc szumiał ;) dziś nie potrzebuje już jego szumu bo nauczyła się sama panować na snem! :) polecam naprawdę

4c3tvfxm6n339zea.png
  • kayama Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2019, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Paracetamol podobno wolno.Ja nie biorę.Jak mnie boli głowa,a boli ostatnio często to ratuje się kostkami lodu lub Apap ice.Chłodzące plastry hydrożelowe.I pomaga

Ja 2 razy wzięłam Apap od początku ciąży, no nie zdzierżyłam jak mnie głowa bolała cały dzień i po nocy wstałam znów z bólem głowy. (zimne okłady nie działały) Mój gin mi zakazał bo naczytał sie jakichś badań amerykańskich że dzieci chorują na adhd, eee ale te badania nie zostały potwierdzone przez nikogo innego.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
‹‹ 242 243 244 245 246 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ