Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
Niezapominajka5 wrote:Omega med optima (forte) ma oddzielne tabletki DHA (wyciąg z alg). Forte ma 3xwiecej DHA niż tabletek z witaminami, ale trzeba łykać po 3 tabletki żeby osiągnąć dawkę 600.
Plus jest taki,że sama decydujesz ile bierzesz. Dla przykładu jadłaś danego dnia sporo ryb- możesz wziąć mniej tabletek na DHAWiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 17:35
Agagusia lubi tę wiadomość
-
PaniHa wrote:Dziewczyny z detektorami, gdzie znajdujecie maluchy? Za nie mam problemu ze znalezieniem ale tak się zastanawiam że brzuch już dość duży a maluch nadal sporo pod pępkiem. Może to głupie ale myślałam że dziecko będzie wyżej
wiecie kiedy maluszki przenoszą się wyżej "do brzucha" ?
Brzuch jest duży, nie dlatego że tam macica (która teraz jest kilka cm nad kością lonowa), a dlatego, ze w brzuchu musza jeszcze zmiescic sie jelita
Znalazłam takie cos:
w 12. tygodniu ciąży - macica osiąga wielkość męskiej pięści
w 16. tygodniu ciąży - dno macicy umiejscowione jest tuż nad spojeniem łonowym
w 18. tygodniu ciąży - macica osiąga wielkość piłki do koszykówki
w 20. tygodniu ciąży - dno macicy umiejscowione jest na środku, pomiędzy spojeniem łonowym a pępkiemWiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 17:51
-
PaniHa wrote:Dziewczyny z detektorami, gdzie znajdujecie maluchy? Za nie mam problemu ze znalezieniem ale tak się zastanawiam że brzuch już dość duży a maluch nadal sporo pod pępkiem. Może to głupie ale myślałam że dziecko będzie wyżej
wiecie kiedy maluszki przenoszą się wyżej "do brzucha" ?
Sama ostatnio szukałam, jak szybko powiększa się macica i znalazłam coś takiego:
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcT-6kwFcxqSylQ2cm1lhwU1c3l8XDAdhQ47SVTEkX2-ldkOnbpF
Ja jeszcze w tym tygodniu znajdowałam Bąbla bardzo nisko, przy samym spojeniu łonowym, a nawet miałam wrażenie, że pod nim się jeszcze chowa. Dziś pierwszy dzień był trochę wyżej. Tak może 1-2 cm powyżej spojenia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 17:51
👩36 lat 🧑39 lat
1 ❄️
7 dpt - beta <1 💔
8.02.2025 - transfer blastocysty 2.1.1 🤞❤️
14.09.2024 - transfer blastocysty ❄️
9 dtp - beta 32 mIU/ml
11 dpt - beta 75 mIU/ml
13 dpt - beta 225 mIU/ml
16 dpt - beta 1028 mIU/ml
18 dpt - beta 1804 mIU/ml
20 dpt - beta 2872 mIU/ml
24 dpt - pęcherzyk 0,94 cm
14.10 - pusty pęcherzyk 💔
kwalifikacja z MZ - 10.06
21.08.2023 - transfer blastocysty 3AA ❄️ 💔
lipiec 2023 - transfer odwołany - za niski progesteron 😞
luty 2023 - poronienie naturalnej ciąży
22.07.2019 - urodził się Leon
13.11.2018 - transfer blastocysty 4AA
październik 2018 - Salve - ivf
sierpień 2018 - histeroskopia ok
kwiecień 2017 - hsg ok
starania od 2014 -
Mary Magdalena wrote:Do 07.02.
Przez stronę nie można kupić... wyskakuje komunikat"niedostepne"Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 17:58
-
Panna_Justyna wrote:Limerikowo, na jakim oddziale byłaś? Kto jest Twoim lekarzem prowadzącym, jeśli mogę spytać ?
Jeśli noe chcesz zdradzać takich szczegółów, to oczywiście rozumiem
Teraz tez u niej prowadze
Pomogla mi po 2 poronieniach i 3ci zabieg tez przeprowadzala przy zatrzymanym
Juz tych oddzialow to taknie pamietambo to duzy szpital.z windami to i maz sie gubil na poczatku
2xbylam ciazowo na planowanych, bo porody po czasie.ale to byly rozne pietra.i raz na pietrze ktore sasiaduje na jednym poziomie z onkologicznym
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 19:07
-
Nacha wrote:zy jest tu ktos z Gdyni kto planuje tam rodzic? Bo ostatnio sie nasłuchałam strasznej histori z zeszłego roku od znajomych i teraz sie waham.
Tak naprawde jak się wsluchiwalam w rozne porody w roznych szpitalach to kazdy ma cos za uszami. Nie ma idealnego szpitala.Limerikowo, Nacha lubią tę wiadomość
22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc)11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci -
Ja paracetamol biore tak jak potrzebuje
Przed ciaza i w ciazy migreny na fronty rozkrecaja sie na ostro bez lekow az na wymioty i swiatlowstret oraz bol na minimal nawet halas
Szumis to ok pomysl nawetdla 2latka
Kazda mama zrobi wszystko by dziecko ok spalo i ona tez moze zregenerowac swoje sily
Nasza w nocy zdarza sie ze tupta z lozeczka do mnie
2latka lub wola.jak jest zdrowa i bez nadmiaru wrazen to spi ok.w dzien ma sjesty do 2h
Starsza natomiast miewa koszmary przezywa dzien placze i przez sen opowiada historie.nie raz ciezko ja uspokoic szczegolnie jak jest przeziebionaWiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 19:17
-
Tak tez mysle ze wiele zalezy odsamej akcji porodowej i postepu oraz personelu
Wazne jest tez nasze pozytyw. Nastawienie i pomoc os towarzyszacej
Ja ost mialam super polozna P Dorote Postaremczak ( W sluzie bociana ).tak jakmi powiedziala po odejsciu wod ze w 3h urodze 2ga corcie tak i byl express. I cale szczescie bo mala miala szelki z pepowiny i resusytacjeWiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 19:25
-
Niebieska Gwiazda wrote:Przed ciążą tsh koło 2.Na początku stycznia 0.75.Teraz 0.46.Dosyć niskie ft4.Umówiłam się do endokrynologa na wtorek.
Dobrze, że się umówiłaś, bo miałam podobne ft4 w cyklu przed zajściem w ciążę i mój gin endo powiedział, że to za mało i zwiększył mi dawkę. Ft4 musi być minimum w połowie normy. A TSH nie ma się co przejmować, bo czasem spada poniżej normy do nieoznaczalnych poziomów a sam hormon tarczycy ft4 jest w porządku lub za niski. -
Dziewczyny, poszperałam w Pubmed i faktycznie wyszlo sporo prac ze istnieje związek miedzy przyjmowaniem paracetamolu w ciazy a zwiększonym ryzykiem występowania ADHD i nadpobudliwosci u dzieci. Z tym ze w jednym badaniu piszą o 3 trymestrze, w drugim o przyjmowaniu ponad 28 dni, jeszcze w innych wcale o okresie i dawkach. Sa to tez meta-analizy wiec naprawde duze prace, wiec faktycznie musi C os w tym byc. Choc nie wierze ze pare tabletek przez cal ciąże daje taki efekt. Dla ciekawych (po ang):
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/?term=paracetamol%20and%20pregnancy%20and%20adhd&page=2joan85 lubi tę wiadomość
Wojtek(2012), Adaś(2015)
20.07.2019 - jest z nami Krzyś- 37t2d, 2600g, 52cm
-
Tym bardziej jestem wdzieczna przytomnej lekarce ktora po rozpoznaniu grypy u młodszego zaproponowała mi profilaktyczne leczenie, Dzieki któremu prawdopodobnie uniknęłam grypy ja. Mysle ze opiekując sie chorym dzieckiem przez 2 pierwsze dni ( kiedy jeszcze nie wiedzieliśmy ze to grypa) mialam spore prawdopodobieństwo zarażenia sie. A wtedy skończyłoby sie na paracetamolu w sporych dawkach, bo goraczka w ciazy jest groźna, wiec pewnie nie dopuszczałabym do tych 38st. Jednak los czasem nad nami czuwa, bo pierwsza lekarka nic o leczeniu dla mnie nie mowila, a pytalam specjalnie. A do drugiego miejsca pojechaliśmy tylko dzieki mojemu uporowi zeby potwierdzić ta grype u synka na 100% testem ktorego w pierwszym szpitalu nie mieli i ja go wydzwoniłam gdzie indziej. Oplaca sie czasem byc upierdliwym i nie odpuszczać
Anhydra lubi tę wiadomość
Wojtek(2012), Adaś(2015)
20.07.2019 - jest z nami Krzyś- 37t2d, 2600g, 52cm
-
nick nieaktualnyHej, byłam dziś na wizycie kontrolnej przed prenatalnymi i się dowiedziałam, że mój mały lokator to na 80 % dziewczynka. Spełniło mi się marzenie
Pierwszy raz miałam usg 3d, wrażenia niesamowite, naprawdę już widać człowieczka ze wszystkimi szczegółami
Anhydra, Domi_tur, Chimera, Ania95, Sylvka, OlaWi, Agagusia, natty85, Misi@, Marimiko, Camelia lubią tę wiadomość
-
Agagusia wrote:Dziewczyny, poszperałam w Pubmed i faktycznie wyszlo sporo prac ze istnieje związek miedzy przyjmowaniem paracetamolu w ciazy a zwiększonym ryzykiem występowania ADHD i nadpobudliwosci u dzieci. Z tym ze w jednym badaniu piszą o 3 trymestrze, w drugim o przyjmowaniu ponad 28 dni, jeszcze w innych wcale o okresie i dawkach. Sa to tez meta-analizy wiec naprawde duze prace, wiec faktycznie musi C os w tym byc. Choc nie wierze ze pare tabletek przez cal ciąże daje taki efekt. Dla ciekawych (po ang):
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/?term=paracetamol%20and%20pregnancy%20and%20adhd&page=2 -
I ja sie melduje po prenatalnych- wszystko Oki 55 mm człowieka. Zmienili mi termin porodu na 15.08 ale przez cukrzyce ciążowa i tak podobno do terminu nie dadzą mi czekać. Druga ciaza, pierwsza z cukrzyca. Tamta zakończyła sie naturalnie rozpoczęta akcja 10 dni po terminie teraz czeka mnie indukcja lub cc. Bardzo sie tego boje szczerze mowiac
Pytałam podczas usg o płeć to dowiedziałam sie tylko, ze wyglada na chłopca ale dziewczynki w tym okresie tak samo wyglądają także wiem ze nic nie wiempierwsza córkę trafiliśmy jak myslalam w owulacje, teraz tez tak były działania wiec przyjdzie mi czekać do usg za dwa miesiące dopiero (jestem w UK) by zaspokoić ciekawość w tym temacie, Uh.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 21:46
DrzewkoPomarańczowe, Anhydra, AnaKwiat, OlaWi, Agagusia lubią tę wiadomość
-
Hejka
chciałam zapytać czy może któraś jeszcze ma podobnie jak ja. Jakos między 7 a 8 tyg. zaczęły mi się problemy z oddawaniem moczu. Mam jakąś taką blokadę i nie jestem w stanie wysikać się od razu, za każdym razem muszę przesiedzieć trochę, aż strumień łaskawie się zdecyduje polecieć. Jak już się zacznie to jakoś idzie. Jest to tym bardziej upierdliwe że chce mi się co chwilę, rozważam zamieszkanie w kibelku
01/2017 - 8tc[*] 06/2018 - 10tc [*] Hashimoto, nadpłytkowość, PAI1 hetero, Mthfr homo, ANA(+)
-
Julia93 wrote:Hejka
chciałam zapytać czy może któraś jeszcze ma podobnie jak ja. Jakos między 7 a 8 tyg. zaczęły mi się problemy z oddawaniem moczu. Mam jakąś taką blokadę i nie jestem w stanie wysikać się od razu, za każdym razem muszę przesiedzieć trochę, aż strumień łaskawie się zdecyduje polecieć. Jak już się zacznie to jakoś idzie. Jest to tym bardziej upierdliwe że chce mi się co chwilę, rozważam zamieszkanie w kibelku
Ja mam identycznie- idę niby z pełnym pęcherzem, że aż uciska a tam nie dosyć, że trudno rozpocząć to jeszcze strumień niemrawy
Myślę, że po prostu jest to efekt uciskania powiększające się macicy na pęcherz.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2019, 22:06
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK -
Dziewczyny mam pytanie do tych, które były na prenatalnych u innego lekarza niż prowadzący. Czy pikazywalyscie kartę ciąży i wpisywał wam tam coś? Jakoś na wizycie byłam na tyle zaaferowana, że w ogóle o tym nie pomyślałam, lekarz też nie pytał i dopiero teraz tak spojrzałam. W karcie ciąży są takie rubryki, których w opisie USG z prenatalnych nie mam.