X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • MDW Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko zależy od podejścia, ja nie widzę w tym ryzyka ale rozumiem, że ktoś się boi. Co do mediów społecznościowych mam konto do bólu prywatne a i w ciąży nie wrzucam co chwilę statusu, że właśnie wracam z weekendu w Czechach - chociaż już taki miał miejsce i nie żałuję ;)

Zobaczymy, na pewno dam znać jakbym jakąś kontrolę miała odbyć, a tymczasem cieszę się na samą myśl o poróżowaniu :)

Klara Wysocka lubi tę wiadomość

2019 IUI, CC 40 tc
    2022 IVF, CC 36+1 tc
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to obyś nie miała żadnych problemów i odpoczela ;)

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, miesiac temu mialam TSH 1,4, a dzis wyszlo 3,46. Strasznie szybko to poszlo, tym bardziej ze w zadnej z ciąż nie mialam potrzeby przez całe 9 miesiecy zwiększania mojej wyjściowej dawki Euthyroxu. Biore 88. Myslicie ze powinnam dorobić ft4. W pon Ok poludnia mam wizyte u gina, ciekawe czy sam mi podniesie dawke czy odeśle do endo. Moze asekuracyjnie zapisze sie od razu. Pewnie skonczy sie na dawce 100, tylko ciekawe czy codziennie, czy na zmiane z 88. Macie doswiadczenia w tym temacie?

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Ania95 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie badałam TSH we wtorek. Na samym początku ciąży wyszło mi 3.25, a teraz tylko 1. Tak ładnie mi zeszło przy dawce 25. I teraz nie wiem czy zejść na pół tabletki? Wizyta u gina dopiero za tydzień, a ja się boję, że jeszcze mi spadnie.

• Agagusia Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania - nie szkodzi jesli jeszcze troche spadnie, poczekaj ten tydzien spokojnie. Pewnie lekarz zaleci brane np co drugi dzien.

Ania95 lubi tę wiadomość

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na początku srtycznia miałam tsh 0.75,tydzień temu 0.43.byłam u endokrynologa.Tsh w ciąży max 2.5.Tsh może być niskie ważne aby ft4 było w normie.Może spaść pod koniec ciąży.gdy jeszcze troche spadnie nic się nie stanie.

Ania95 lubi tę wiadomość

• Myszk@ Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie sobie kupiłam poszewkę do mojej poduszki ciążowej :) żałuję że nie kupiłam od razu razem z poduszką, nawiasem mówiąc uwielbiam ją :D mój najlepszy ciążowy zakup, w poprzedniej ciąży nie miałam zachcianek żywieniowych to sobie sprawiłam poduszkę <3

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2019, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jecie sushi w ciazy? Mam wielka ochote i chcialam sie wybrac na walentynki. Jak wezme z pieczona ryba, to chyba powinno byc ok?

• Chimera Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś

Z pieczoną spoko, wędzona chyba też. Jak kiedyś byłam na sushi, to mieli w menu specjalny zestaw dla kobiet w ciąży :)

Ja właśnie wróciłam z koncertu muzyki poważnej, lubię od czasu do czasu się wybrać. Pięknie grali, muzyka z tych nawet żywszych, bo Beethoven, ale kurde, prawie usnęłam...ale byłby wstyd!! :D

Anhydra, Domi_tur lubią tę wiadomość

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baileys wrote:
    Dziewczyny, jecie sushi w ciazy? Mam wielka ochote i chcialam sie wybrac na walentynki. Jak wezme z pieczona ryba, to chyba powinno byc ok?

Grillowana, pieczona jak najbardziej :) my też zamawiamy na wieczór walentynkowy sushi i.. Horrory :p

Anhydra lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie chcę zapeszać, ale dzisiaj chyba miałam pierwszy dzień bez plamienia :).
    Miła odmiana zwłaszcza, że powoli tracilam nadzieje, że to się kiedykolwiek skończy. Dzisiaj miałam tylko śluz, trochę żółty, ale to chyba ok? Przepraszam, za te szczegoly, ale chciałabym się upewnić, bo już prawie nie pamiętam jak prawidłowy śluz, bez domieszki krwi w ciąży wygląda.

Agagusia, Vampire, Domi_tur, emi2016, Chimera, OlaWi, Smerfelinka, DrzewkoPomarańczowe, kayama, Marcelina85 lubią tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    Grillowana, pieczona jak najbardziej :) my też zamawiamy na wieczór walentynkowy sushi i.. Horrory :p

Horrory? Proszę nie straszyć mojego wirtualnego Chrześniaka! ;P

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Klara Wysocka Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frida91 wrote:
    Dlatego wydaje mi się coś innego pojechać do rodziny czy na parę dni gdzies a co innego latać po całym świecie... Bo skoro można tak daleko podróżować, latać itp.to czemu nie można pracować?
    Dlatego, że praca wywołuje u Ciebie stres, nie jesteś w stanie się skupić na obowiązkach, masz problem z zapamiętywaniem i koncentracją, a podróżowanie pomaga się zrelaksować, dzięki niemu nie myślisz co chwilę o porodzie, który wysołuje niepokój, paniczny lęk, bo masz traumę po pierwszym/w ogóle ;) Mniej więcej.

Jeżeli nie ma zwolnienia leżącego, nie ma powodu do obaw. Jeżeli nie ma medycznych przeciwskazań, ciąża ma być okresem spokoju, relaksu, dbania o zdrowe swoje i dziecka. Jednym zapewnia to podróżowanie, innym leżenie na kanapie.
    Kwestia też taka, czy wiecie co Wam lekarz wpisał jako powód zwolnienia? Jaki kod?
    Jeżeli jest to problem fizyczny, który wymaga odpoczynku w łóżku (nie wiem, typu przodujaca macica czy coś), to nawet ze spaceru z psem się nie wytłumaczycie; jeżeli zaś macie problem psychiczny (długie starania, lęk przed utratą ciązy) - jest to nie do udowodnienia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2019, 23:39

Ania95 lubi tę wiadomość

IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Horrory? Proszę nie straszyć mojego wirtualnego Chrześniaka! ;P
    Haha spoczko, będzie miał to już we krwi, kocham kryminały i horrory kryminalne, trochę z nami takich filmów przeżył :) poczęty został z resztą przy deszczowym serialu kryminalnym :p

Mam nadzieję, że już teraz będziesz miała z górki! Żółtawy miałam jak kończyły mi się te plamienia ostatnio a potem już tylko czystość :) :)

Anhydra lubi tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Vampire Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie nadążam czytać. :)

Anhydra, gratuluję habilitacji w tym wieku! Powodzenia z pisaniem!
    Linka89, pisałaś, że tak trudno na macierzyńskim ogarnąć naukę - a ja mam taką listę rzeczy, których chciałam się zawsze nauczyć i mam zamiar je nadrobić. Ściągasz mnie na ziemię z moimi marzeniami. Chyba skrócę tę listę. :)

Odnośnie pobierania na wadze, początkowo delikatnie schudłam, ale teraz jak nabrałam apetytu szybko pierwsze 1-1,5 kg podskoczyło. A chciałam trzymać wagę do końca 14 tc.

l22nroeqpi96shdn.png

Ur. 9.08.2019 r. 💕
  • Klara Wysocka Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chimera wrote:
    Z pieczoną spoko, wędzona chyba też.
    Z wędzoną należy uważać. Zależy od sposobu wędzenia i używanego drewna - nie pamiętam niestety szczegółów - ale niektóre mogą być niewskazane dla płodu.
    Wiem, że na pewno nie jest zalecana wędzona makrela. :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2019, 23:47

IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2019, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara, niestety nie do końca jest tak jal piszesz. To częsty mit, który kobiety przekazują sobie wzajemnie. Jeśli masz zwolnienie "chodzące" to nie oznacza, że możesz cały dzień spędzić na shoppingu w galerii handlowej. Możesz wyjechać na drugi koniec Polski, tłumacząc że męża przez tydzień nie było w domu więc pojechałaś do rodziny żeby miał kto ewentualnie Ci pomóc lub sprawować opiekę. Możesz wyjść na spacer, na zakupy spożywcze, do szkoły rodzenia czy do babci Halinki. Ale wakacje zagraniczne to co innego :) lęk przed utratą ciąży to słaba wymówka na wakacje samolotowe czy jakiekolwiek inne bo zwiekszasz ryzyko utraty a nie utrzymania :)

Ja wiem, że plotki mówią, że ciężarna na zwolnieniu to może po świecie latać itd, ale ZUS widzi to inaczej, zwolnienie oznacza przebywanie w określonym w zwolnieniu miejscu pobytu, najczęściej własnym domu, a nie hotelu na Majorce. Można to ominąć wybierając na czas wyjazdu urlop, a po urlopie powrót na zwolnienie :) wtedy do zagranicznych wojaży nikt się nie przyczepi. Potrafią kobietę w 37 tygodniu ciąży wysłać na komisje i do komisyjnego ginekologa, jakby miała udowadniać że jest w ciąży o nie chodzi tu o to, czy cofną komuś zasiłek czy nie, bo z ciężarnymi to się naprawdę rzadko zdarza, ale chodzi o stres na jaki się naraża kobieta chodząc na takie komisje..

Kalija, Anhydra lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • gorzkagoska Debiutantka

Wysłany: 9 lutego 2019, 00:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałabym się przywitać. Czytam od początku, ale nie ujawniałam się do tej pory. Termin na 5. 08.2019. Druga ciąża po baaardzo długiej przerwie:-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2019, 00:47

Niebieska Gwiazda, Chimera, Agagusia, OlaWi, Anhydra, Ania95, E_linka2, Domi_tur, Smerfelinka, Misi@, Malinka7 lubią tę wiadomość

y1m6i82.png
  • Kalija Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara Wysocka wrote:
    Dlatego, że praca wywołuje u Ciebie stres, nie jesteś w stanie się skupić na obowiązkach, masz problem z zapamiętywaniem i koncentracją, a podróżowanie pomaga się zrelaksować, dzięki niemu nie myślisz co chwilę o porodzie, który wysołuje niepokój, paniczny lęk, bo masz traumę po pierwszym/w ogóle ;) Mniej więcej.

Jeżeli nie ma zwolnienia leżącego, nie ma powodu do obaw. Jeżeli nie ma medycznych przeciwskazań, ciąża ma być okresem spokoju, relaksu, dbania o zdrowe swoje i dziecka. Jednym zapewnia to podróżowanie, innym leżenie na kanapie.
    Kwestia też taka, czy wiecie co Wam lekarz wpisał jako powód zwolnienia? Jaki kod?
    Jeżeli jest to problem fizyczny, który wymaga odpoczynku w łóżku (nie wiem, typu przodujaca macica czy coś), to nawet ze spaceru z psem się nie wytłumaczycie; jeżeli zaś macie problem psychiczny (długie starania, lęk przed utratą ciązy) - jest to nie do udowodnienia.

Mi lekarka powiedziała, że ona jak najbardziej rozumie stres w pracy, problem z koncentracją, długie starania itd. ale nie może mi tego wpisać do zwolnienia bo tego nie przewiduje jakiś tam katalog powodów zwolnień lekarskich w ciąży. Natomiast koleżanka z ZUSu powiedziała że numer 2 oznacza że mogę chodzić, ale dotyczy to wyjścia do lekarza, apteki, czy na niedługi spacer. Chodzenie na koncerty, wyjazdy do ciepłych krajów czy całodniowe zakupy w galerii nie sprzyjają dochodzeniu do zdrowia a to jest przecież cel zwolnienia.

dqprgu1royghdo7j.png
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2019, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny !
    Proszę o kciuki - dziś o 10:45 mam prenatalne... Nie mogę spać :P

OlaWi, Anhydra, Kalija, DrzewkoPomarańczowe, Misi@, Marcelina85 lubią tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
‹‹ 276 277 278 279 280 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ