X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki2 wrote:
    Emi ja ogólnie jem low carb, więc tym bardziej ten wzrost wagi jest nienormalny... no nic... oby tylko znów nie było 27kg :-/

Low carb nie zawsze służy, ogólnie nie jest to zbyt zdrowa dieta... Możesz ćwiczyć ? Mo-e akrywność pomoże ? Ja waże prawie tyle co zaraz po porodzie Łucji :(

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camelia wrote:
    Dodzwoniłam się do szpitala na Karowej i powiedzieli mi, że w 13 tygodniu ciąży nie sa w stawie nic zrobić, bo dziecko jest za małe :/ i pozostaje tylko obserwacja.

I to ten szpital ma aż 3 specjalistów z Certyfikatem Umiejętności PODSTAWOWEGO Badania Serca Płodu Sekcji Echokardiografii i Kardiologii Prenatalnej PTU

Ręce opadają... jakoś nie chce mi się wierzyć, że nie można przeprowadzić żadnych badań, a przynajmniej tętno sprawdzić

Troche mnie dziwią te informacje.Robiłam usg prenatalne w Łodzi na Nfz to był 12+0tyg.Wyszła tachykardia fhr 176 i przepływy też za wysokie.Zlecono mi echo serca między18-20tyg.ciąży.Lekarz z wielu powodów nie wzbudził mojego zaufania.Zapisałam się na usg prenatalne prywatnie do specjaliski od serduszek(jest na liście lekarzy z certyfikatem,sprawdzałam w dziś podanym linku).Usg w 12+4tyg.Do lekarki miałam zaufanie(znałam z poprzedniej ciąży) fhr 168,przepływy ok. i brak oznak niedomykalności zastawki trójdzielnej.Donry specjalista jest dużo w stanie powiedzieć na tak wczesnym etapie.

MartaMartaMarta lubi tę wiadomość

• Smerfelinka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 30 lat, rocznikowo 31, a urodzę, jak będzie już skończone. Zawsze chciałam chociaż pierwsze dziecko przed trzydziestką, ale i tak ogromnie się cieszę, że w ogóle się udało :) Wyszło, jak wyszło, najważniejsze, że w końcu wyszło :D

U nas od początku miał być Leon, ale teraz rozważamy jeszcze Tymona... Ciekawe na czym ostatecznie stanie ;)

trzydziecha lubi tę wiadomość

👩36 lat 🧑39 lat

1 ❄️

7 dpt - beta <1 💔
    8.02.2025 - transfer blastocysty 2.1.1 🤞❤️

14.09.2024 - transfer blastocysty ❄️
    9 dtp - beta 32 mIU/ml
    11 dpt - beta 75 mIU/ml
    13 dpt - beta 225 mIU/ml
    16 dpt - beta 1028 mIU/ml
    18 dpt - beta 1804 mIU/ml
    20 dpt - beta 2872 mIU/ml
    24 dpt - pęcherzyk 0,94 cm
    14.10 - pusty pęcherzyk 💔

kwalifikacja z MZ - 10.06

21.08.2023 - transfer blastocysty 3AA ❄️ 💔

lipiec 2023 - transfer odwołany - za niski progesteron 😞

luty 2023 - poronienie naturalnej ciąży

22.07.2019 - urodził się Leon <3
    13.11.2018 - transfer blastocysty 4AA
    październik 2018 - Salve - ivf
    sierpień 2018 - histeroskopia ok
    kwiecień 2017 - hsg ok
    starania od 2014
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,

Ale naprodukowalyscie wpisów :).

Ja 28 lipca skończę 33 lata. Tez chciałam mieć choć jedno dziecko przed 30 ale udało się zajść dwa tyg przed urodzinami a urodziłam już w nast roku.

Muszę się zainteresować ta dieta o niskim ig bo już 5,5 kg na plusie. Cwicze trochę ostatnio wiec może jakoś to zatrzymam. Co do ograniczania jedzenia to boje się, ze dziecku czegoś zabraknie ;).

Mnie tez Mamaginekolog namówiła do spania bez majtek. Ciężko mi było to sobie wyobrazić na początku ale teraz to sobie nie wyobrażam spać w majtkach. Mąż zachwycony, lepiej mu się zasypia z gola pupa w dłoni :D.

Któraś z Was pytała o ataki paniki o zdrowie dziecka - zgłaszam się z podobnym problemem. Ja potrafiłam nagle w pracy wziąć telefon do ręki i wyszukać pierwszego lekarza z dobrymi opiniami dostępnego tego samego dnia i iść na wizytę... teraz ratuje mnie detektor i wyczuwalne ruchy. Właściwie bardziej bazuje na ruchach, a jak któregoś dnia nie czuje to biorę detektor i się uspokajam. Tez po prenatalnych i w II trym jestem trochę spokojniejsza ale początki były nieznośne.

A co do ruchów to jest kosmos! Małe się tak rozpycha! Cudowne uczucie ❤️

Z imion to dla chłopca mamy Kazik. Gorzej z dziewczynka. Mi sie podoba Józefina i Stefania ale mąż nie jest przekonany. Jeszcze... :D

linka89, joan85 lubią tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam właśnie na zakupach i zaszlam po drodze do Pepco kupić coś mojej Małej ale wszystko tak wściekle różowe albo typowo chłopięce w dinozaury. Nie wiem co to za mania że jak dziewczynka to musi być cała na różowo. Nic w koncu nie kupiłam :P

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
  • kayama Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natty85 wrote:
    Nie mozna zniszczyć zarodkow

My nie robiliśmy in vitro w Polsce, tam można.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze słów kilka o zdrowku. Poszłam wczoraj do internisty z bólami głowy. Ja obstawiam zmęczenie materiału wiec chciałam po prostu kilka dni zwolnienia. Pani doktor zorganizowałam mi na dziś rano wizytę u neurologa. Poszłam i neurologicznie jest ok, poleciła mi wybrać się do fizjoterapeuty. Mam zwyrodnienia w odcinku szyjnym kręgosłupa (czyt. garb od pracy ;) ) oraz nieprawidłowe napięcie mięśniowe w okolicy karku i ramion. Wg niej to moze powodować bóle głowy. Choć ja dalej obstawiam zmęczenie i chroniczne niewyspanie.
    Robiłam tez wczoraj tsh i ft4, jutro mam endo. Tsh mi spadło z 2,5 do 1,8 ale ft4 spadlo z 20 do 15 wiec pewnie zgodnie z przewidywaniami wejdziemy na dawkę 150.

aadd84dc14.png[/url]
  • Mary Magdalena Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myśmy przy pierwszym mieli chyba z 5 dla dziewczynki, okazało się, że chłopak i straszny problem był z wyborem, bo nic nam sie nie podobalo. Dopiero jak mąż jechał do urzędu odebrać akt urodzenia się zdecydowalismy :D
    Teraz po cichu liczyliśmy na dziewczynę, ale znowu chłopak i już całkiem nie mamy pomysłu :D

tb73vut14i57zd3c.png
  • Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Troche mnie dziwią te informacje.Robiłam usg prenatalne w Łodzi na Nfz to był 12+0tyg.Wyszła tachykardia fhr 176 i przepływy też za wysokie.Zlecono mi echo serca między18-20tyg.ciąży.Lekarz z wielu powodów nie wzbudził mojego zaufania.Zapisałam się na usg prenatalne prywatnie do specjaliski od serduszek(jest na liście lekarzy z certyfikatem,sprawdzałam w dziś podanym linku).Usg w 12+4tyg.Do lekarki miałam zaufanie(znałam z poprzedniej ciąży) fhr 168,przepływy ok. i brak oznak niedomykalności zastawki trójdzielnej.Donry specjalista jest dużo w stanie powiedzieć na tak wczesnym etapie.
    Ja miałam echo w 14 tyg a na Agatowej robią od 11 więc nie wiem czemu tak Ci powiedzieli

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 15:51

27a73b5519.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie dzisiaj dopadła taka migrena, że musiałam wziąć po raz pierwszy paracetamol..mam trochę wyrzuty sumienia...no ale już nie dałam rady wytrzymać :(

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK

Wysłany: 20 lutego 2019, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też dziś boli głowa.Wczoraj miałam dużo siły a dzisiaj klapa.

• wiki2 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary Magdalena wrote:
    Myśmy przy pierwszym mieli chyba z 5 dla dziewczynki, okazało się, że chłopak i straszny problem był z wyborem, bo nic nam sie nie podobalo. Dopiero jak mąż jechał do urzędu odebrać akt urodzenia się zdecydowalismy :D
    Teraz po cichu liczyliśmy na dziewczynę, ale znowu chłopak i już całkiem nie mamy pomysłu :D
    Mamy podobny problem z imionami chlopiecymi :-/ z Adasiem dopiero po porodzie zdecydowalismy się
    .. nawet w szpitalu jeszcze wstaliśmy się..
    A teraz nie wyobrażam sobie, zeb Y miał inne imię niż Adaś :-)

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • Reniiata Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2019, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś chyba wisi w powietrzu, bo mnie też dzisiaj głów boli. Pierwszy raz w ciąży...

Ciąża - poród, połóg - grupa fb
    Witek ❤️ 25.08.2019 ❤️ 4070g i 56cm ❤️ vbac
    Mama czterech ❤️
    Mama aniołka 9.2018r
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emi2016 wrote:
    Low carb nie zawsze służy, ogólnie nie jest to zbyt zdrowa dieta... Możesz ćwiczyć ? Mo-e akrywność pomoże ? Ja waże prawie tyle co zaraz po porodzie Łucji :(
    Ja ćwiczę dużo. Bieżnia (Tak, normalnie biegam po 5km) i siłownia... tylko lżejsze ciężary biorę ;-)
    Tylko ostatnio mało czasu mam... muszę w domu ćwiczyć, bo wieczorem ciężko mi się wybrać... "pracuje" jako taksówka do założenia dzieci na zajęcia. Hehehe

No ale w zwiazku z mniejszą ilością ruchu slorygowalam ilość kalorii... zresztą ja w ogóle nie jestem głodna i nie mam napadów głodu i zachcianek na słodkie, co miałam często przed ciaza... nawet wieczorem nie jem późno i w nocy nie jestem głodna, A to pamiętam z poprzednich ciąż.
    Nie wiem dlaczego mówisz, że low carb jest niezdrowa. Zalecila mi ją moja ginekolog-endokrynolog jeszcze przed pierwszą ciaza, kiedy miałam problem z zajściem... świetnie reguluje wyrzuty insuliny, więc jak dla mnie bajka :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 16:55

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka - czekamy na wiesci, oczywiscie tylko dobre:) odezwij sie!

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki2 wrote:
    Ja ćwiczę dużo. Bieżnia (Tak, normalnie biegam po 5km) i siłownia... tylko lżejsze ciężary biorę ;-)
    Tylko ostatnio mało czasu mam... muszę w domu ćwiczyć, bo wieczorem ciężko mi się wybrać... "pracuje" jako taksówka do założenia dzieci na zajęcia. Hehehe

No ale w zwiazku z mniejszą ilością ruchu slorygowalam ilość kalorii... zresztą ja w ogóle nie jestem głodna i nie mam napadów głodu i zachcianek na słodkie, co miałam często przed ciaza... nawet wieczorem nie jem późno i w nocy nie jestem głodna, A to pamiętam z poprzednich ciąż.
    Nie wiem dlaczego mówisz, że low carb jest niezdrowa. Zalecila mi ją moja ginekolog-endokrynolog jeszcze przed pierwszą ciaza, kiedy miałam problem z zajściem... świetnie reguluje wyrzuty insuliny, więc jak dla mnie bajka :-)

Z tego co czytałam na pub medzie dieta low carb prowadzi do wielu zaburzeń. Dieta o niskim IG nie oznacza ogeabiczenia weglowodanow a jedynie wybierania zdrowszych,złożonych. Dlatego uchodzi za jedną z najzdrowszych diet, jest dobrze zbilnasowana.
    Znalazłam artykuł po Polsku - mp.pl jest wiarygodną stroną z medycznymi artykułami. Na pub medzie nie mogę znaleźć w telefonie.

https://www.mp.pl/pacjent/dieta/wywiady/198527,bez-weglowodanow-czyli-ryzykowna-dieta

Mierzysz poziom ketonów w moczu przy low carb ? Paskami keto diastix ?

Kurcze to na prawdę duzo się ruszasz...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 17:09

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    U nas pozostanie już chyba Szymon, małż ma uwagi do każdego innego imienia :p

Miałam dzisiaj ciężką noc, odkąd śpię z rogalem, przykrywam kołdrą jego a nie siebie (jak kochanka jakiegoś), a że wg zaleceń lekarki staram się spać bez majciochów to mi tyłek zmarzł. Trzesłam się w nocy z zimna normalnie :p dodatkowo na instagramie przed snem wyświetlily mi się filmiki z porodów, więc całą noc rodziłam we śnie, małż się śmiał ze mnie rano, że dobrze ze z tego parcia nic nie popuscilam :p muszę teraz zaparzyć dzban herbaty żeby od wyziębienia nic mnie nie złapało
    To widocznie już taka noc- mi też się poród śnił chociaż nic nie oglądałam :D

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • linka89 Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2019, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:

Co do niedomykalności, podobno ma ja 70 -80 % noworodkow, wiex raczej bym sie tym nie przejmowala... Z wiekiem sie zmbiejsza, no bo rosniemy, ale generalnie z tego co mi wiadomo nie wpływa istotnie na jakość życia

• linka89 Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2019, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Mnie dzisiaj dopadła taka migrena, że musiałam wziąć po raz pierwszy paracetamol..mam trochę wyrzuty sumienia...no ale już nie dałam rady wytrzymać :(

Mnie tez dzis boli glowa, ale na szczęście do wytrzymania.
    Co do atakow paniki, ja mam w tej ciąży fobie na punkcie ciśnienia, jeszcze jak ostatnio jedna z Was napisala, jakie to ważne to już w ogole ciagle o tym mysle. Mam niby w normie, ale wyzsze niz miewalam przed ciąża i boje sie zeby nie skakalo... A właśnie jak boli mbie glowa to zaraz sie martwie cisnieniem. Tak sie tez zastanawiam czy euthyrox moze wplywac na ciśnienie. W ogole mam wrażenie, ze bez tych tabletek czułam sie lepiej...

Wysłany: 20 lutego 2019, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    linka89 wrote:
    Co do niedomykalności, podobno ma ja 70 -80 % noworodkow, wiex raczej bym sie tym nie przejmowala... Z wiekiem sie zmbiejsza, no bo rosniemy, ale generalnie z tego co mi wiadomo nie wpływa istotnie na jakość życia

W poprzednoej ciąży wyszła nam niedomykalność zastawki trójdzielnej na badaniu polówkowym i mielśmy wskazanie do echa serca koło 30tyg..Wtedy już była domknięta.Napisałam o tym tylko dlatego,że okazuje się,że dobry specjalista widzi takie rzeczy już w 13 tyg.

‹‹ 337 338 339 340 341 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ