Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki2 wrote:
    Emi ja ogólnie jem low carb, więc tym bardziej ten wzrost wagi jest nienormalny... no nic... oby tylko znów nie było 27kg :-/

Low carb nie zawsze służy, ogólnie nie jest to zbyt zdrowa dieta... Możesz ćwiczyć ? Mo-e akrywność pomoże ? Ja waże prawie tyle co zaraz po porodzie Łucji :(

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camelia wrote:
    Dodzwoniłam się do szpitala na Karowej i powiedzieli mi, że w 13 tygodniu ciąży nie sa w stawie nic zrobić, bo dziecko jest za małe :/ i pozostaje tylko obserwacja.

I to ten szpital ma aż 3 specjalistów z Certyfikatem Umiejętności PODSTAWOWEGO Badania Serca Płodu Sekcji Echokardiografii i Kardiologii Prenatalnej PTU

Ręce opadają... jakoś nie chce mi się wierzyć, że nie można przeprowadzić żadnych badań, a przynajmniej tętno sprawdzić

Troche mnie dziwią te informacje.Robiłam usg prenatalne w Łodzi na Nfz to był 12+0tyg.Wyszła tachykardia fhr 176 i przepływy też za wysokie.Zlecono mi echo serca między18-20tyg.ciąży.Lekarz z wielu powodów nie wzbudził mojego zaufania.Zapisałam się na usg prenatalne prywatnie do specjaliski od serduszek(jest na liście lekarzy z certyfikatem,sprawdzałam w dziś podanym linku).Usg w 12+4tyg.Do lekarki miałam zaufanie(znałam z poprzedniej ciąży) fhr 168,przepływy ok. i brak oznak niedomykalności zastawki trójdzielnej.Donry specjalista jest dużo w stanie powiedzieć na tak wczesnym etapie.

MartaMartaMarta lubi tę wiadomość

• Smerfelinka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 30 lat, rocznikowo 31, a urodzę, jak będzie już skończone. Zawsze chciałam chociaż pierwsze dziecko przed trzydziestką, ale i tak ogromnie się cieszę, że w ogóle się udało :) Wyszło, jak wyszło, najważniejsze, że w końcu wyszło :D

U nas od początku miał być Leon, ale teraz rozważamy jeszcze Tymona... Ciekawe na czym ostatecznie stanie ;)

trzydziecha lubi tę wiadomość

👩37 lat 🧑40 lat

31.07.2025 - ⏸️ naturals 🤯
    1.08. - bHCG 16 mlU/ml 🍀
    4.08. - bHCG 45 mlU/ml 🤞
    6.08. - bHCG 99 mlU/ml 🍀
    8.08 - bHCG 287 mIU/ml 🤞
    19.08 - bHCG 7781 mlU/ml 🍀
    20.08 - jest ❤️
    26.08 - 0,77 cm Misia Haribo 🥰
    10.09 - 2,26 cm 😍
    29.09 - nifty prawidłowe - czekamy na zdrową Basieńkę 🩷
    6.10 - prenatalne super - 6,4 cm Dzidziutka 🥳
    3.12 - drugie prenatalne dalej super - 380 g 😍
    7.04 - planowane cc 🩷⏳️

15.05.2025 - transfer 💔
    8.02.2025 - transfer💔
    14.09.2024 - transfer ❄️- pusty pęcherzyk 💔
    kwalifikacja z MZ - 10.06
    21.08.2023 - transfer❄️ 💔
    luty 2023 - poronienie naturalnej ciąży

22.07.2019 - urodził się Leon 🩵
    13.11.2018 - transfer blastocysty 4AA
    październik 2018 - ivf

starania od 2014

preg.png
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,

Ale naprodukowalyscie wpisów :).

Ja 28 lipca skończę 33 lata. Tez chciałam mieć choć jedno dziecko przed 30 ale udało się zajść dwa tyg przed urodzinami a urodziłam już w nast roku.

Muszę się zainteresować ta dieta o niskim ig bo już 5,5 kg na plusie. Cwicze trochę ostatnio wiec może jakoś to zatrzymam. Co do ograniczania jedzenia to boje się, ze dziecku czegoś zabraknie ;).

Mnie tez Mamaginekolog namówiła do spania bez majtek. Ciężko mi było to sobie wyobrazić na początku ale teraz to sobie nie wyobrażam spać w majtkach. Mąż zachwycony, lepiej mu się zasypia z gola pupa w dłoni :D.

Któraś z Was pytała o ataki paniki o zdrowie dziecka - zgłaszam się z podobnym problemem. Ja potrafiłam nagle w pracy wziąć telefon do ręki i wyszukać pierwszego lekarza z dobrymi opiniami dostępnego tego samego dnia i iść na wizytę... teraz ratuje mnie detektor i wyczuwalne ruchy. Właściwie bardziej bazuje na ruchach, a jak któregoś dnia nie czuje to biorę detektor i się uspokajam. Tez po prenatalnych i w II trym jestem trochę spokojniejsza ale początki były nieznośne.

A co do ruchów to jest kosmos! Małe się tak rozpycha! Cudowne uczucie ❤️

Z imion to dla chłopca mamy Kazik. Gorzej z dziewczynka. Mi sie podoba Józefina i Stefania ale mąż nie jest przekonany. Jeszcze... :D

linka89, joan85 lubią tę wiadomość

aadd84dc14.png[/url]
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam właśnie na zakupach i zaszlam po drodze do Pepco kupić coś mojej Małej ale wszystko tak wściekle różowe albo typowo chłopięce w dinozaury. Nie wiem co to za mania że jak dziewczynka to musi być cała na różowo. Nic w koncu nie kupiłam :P

Córeczka 08.2019 🩷
    Synek 10.2022 💙
    Synek 02.2026 🩵
  • kayama Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natty85 wrote:
    Nie mozna zniszczyć zarodkow

My nie robiliśmy in vitro w Polsce, tam można.

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • DrzewkoPomarańczowe Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze słów kilka o zdrowku. Poszłam wczoraj do internisty z bólami głowy. Ja obstawiam zmęczenie materiału wiec chciałam po prostu kilka dni zwolnienia. Pani doktor zorganizowałam mi na dziś rano wizytę u neurologa. Poszłam i neurologicznie jest ok, poleciła mi wybrać się do fizjoterapeuty. Mam zwyrodnienia w odcinku szyjnym kręgosłupa (czyt. garb od pracy ;) ) oraz nieprawidłowe napięcie mięśniowe w okolicy karku i ramion. Wg niej to moze powodować bóle głowy. Choć ja dalej obstawiam zmęczenie i chroniczne niewyspanie.
    Robiłam tez wczoraj tsh i ft4, jutro mam endo. Tsh mi spadło z 2,5 do 1,8 ale ft4 spadlo z 20 do 15 wiec pewnie zgodnie z przewidywaniami wejdziemy na dawkę 150.

aadd84dc14.png[/url]
  • Mary Magdalena Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myśmy przy pierwszym mieli chyba z 5 dla dziewczynki, okazało się, że chłopak i straszny problem był z wyborem, bo nic nam sie nie podobalo. Dopiero jak mąż jechał do urzędu odebrać akt urodzenia się zdecydowalismy :D
    Teraz po cichu liczyliśmy na dziewczynę, ale znowu chłopak i już całkiem nie mamy pomysłu :D

tb73vut14i57zd3c.png
  • Smutnamiss Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:
    Troche mnie dziwią te informacje.Robiłam usg prenatalne w Łodzi na Nfz to był 12+0tyg.Wyszła tachykardia fhr 176 i przepływy też za wysokie.Zlecono mi echo serca między18-20tyg.ciąży.Lekarz z wielu powodów nie wzbudził mojego zaufania.Zapisałam się na usg prenatalne prywatnie do specjaliski od serduszek(jest na liście lekarzy z certyfikatem,sprawdzałam w dziś podanym linku).Usg w 12+4tyg.Do lekarki miałam zaufanie(znałam z poprzedniej ciąży) fhr 168,przepływy ok. i brak oznak niedomykalności zastawki trójdzielnej.Donry specjalista jest dużo w stanie powiedzieć na tak wczesnym etapie.
    Ja miałam echo w 14 tyg a na Agatowej robią od 11 więc nie wiem czemu tak Ci powiedzieli

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 15:51

27a73b5519.png
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie dzisiaj dopadła taka migrena, że musiałam wziąć po raz pierwszy paracetamol..mam trochę wyrzuty sumienia...no ale już nie dałam rady wytrzymać :(

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK

Wysłany: 20 lutego 2019, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też dziś boli głowa.Wczoraj miałam dużo siły a dzisiaj klapa.

• wiki2 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary Magdalena wrote:
    Myśmy przy pierwszym mieli chyba z 5 dla dziewczynki, okazało się, że chłopak i straszny problem był z wyborem, bo nic nam sie nie podobalo. Dopiero jak mąż jechał do urzędu odebrać akt urodzenia się zdecydowalismy :D
    Teraz po cichu liczyliśmy na dziewczynę, ale znowu chłopak i już całkiem nie mamy pomysłu :D
    Mamy podobny problem z imionami chlopiecymi :-/ z Adasiem dopiero po porodzie zdecydowalismy się
    .. nawet w szpitalu jeszcze wstaliśmy się..
    A teraz nie wyobrażam sobie, zeb Y miał inne imię niż Adaś :-)

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • Reniiata Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2019, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś chyba wisi w powietrzu, bo mnie też dzisiaj głów boli. Pierwszy raz w ciąży...

Ciąża - poród, połóg - grupa fb
    Witek ❤️ 25.08.2019 ❤️ 4070g i 56cm ❤️ vbac
    Mama czterech ❤️
    Mama aniołka 9.2018r
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emi2016 wrote:
    Low carb nie zawsze służy, ogólnie nie jest to zbyt zdrowa dieta... Możesz ćwiczyć ? Mo-e akrywność pomoże ? Ja waże prawie tyle co zaraz po porodzie Łucji :(
    Ja ćwiczę dużo. Bieżnia (Tak, normalnie biegam po 5km) i siłownia... tylko lżejsze ciężary biorę ;-)
    Tylko ostatnio mało czasu mam... muszę w domu ćwiczyć, bo wieczorem ciężko mi się wybrać... "pracuje" jako taksówka do założenia dzieci na zajęcia. Hehehe

No ale w zwiazku z mniejszą ilością ruchu slorygowalam ilość kalorii... zresztą ja w ogóle nie jestem głodna i nie mam napadów głodu i zachcianek na słodkie, co miałam często przed ciaza... nawet wieczorem nie jem późno i w nocy nie jestem głodna, A to pamiętam z poprzednich ciąż.
    Nie wiem dlaczego mówisz, że low carb jest niezdrowa. Zalecila mi ją moja ginekolog-endokrynolog jeszcze przed pierwszą ciaza, kiedy miałam problem z zajściem... świetnie reguluje wyrzuty insuliny, więc jak dla mnie bajka :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 16:55

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • Agagusia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka - czekamy na wiesci, oczywiscie tylko dobre:) odezwij sie!

qdkkanliorueictt.png
    Wojtek(2012), Adaś(2015)
    20.07.2019 - jest z nami Krzyś :) - 37t2d, 2600g, 52cm
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki2 wrote:
    Ja ćwiczę dużo. Bieżnia (Tak, normalnie biegam po 5km) i siłownia... tylko lżejsze ciężary biorę ;-)
    Tylko ostatnio mało czasu mam... muszę w domu ćwiczyć, bo wieczorem ciężko mi się wybrać... "pracuje" jako taksówka do założenia dzieci na zajęcia. Hehehe

No ale w zwiazku z mniejszą ilością ruchu slorygowalam ilość kalorii... zresztą ja w ogóle nie jestem głodna i nie mam napadów głodu i zachcianek na słodkie, co miałam często przed ciaza... nawet wieczorem nie jem późno i w nocy nie jestem głodna, A to pamiętam z poprzednich ciąż.
    Nie wiem dlaczego mówisz, że low carb jest niezdrowa. Zalecila mi ją moja ginekolog-endokrynolog jeszcze przed pierwszą ciaza, kiedy miałam problem z zajściem... świetnie reguluje wyrzuty insuliny, więc jak dla mnie bajka :-)

Z tego co czytałam na pub medzie dieta low carb prowadzi do wielu zaburzeń. Dieta o niskim IG nie oznacza ogeabiczenia weglowodanow a jedynie wybierania zdrowszych,złożonych. Dlatego uchodzi za jedną z najzdrowszych diet, jest dobrze zbilnasowana.
    Znalazłam artykuł po Polsku - mp.pl jest wiarygodną stroną z medycznymi artykułami. Na pub medzie nie mogę znaleźć w telefonie.

https://www.mp.pl/pacjent/dieta/wywiady/198527,bez-weglowodanow-czyli-ryzykowna-dieta

Mierzysz poziom ketonów w moczu przy low carb ? Paskami keto diastix ?

Kurcze to na prawdę duzo się ruszasz...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 17:09

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:
    U nas pozostanie już chyba Szymon, małż ma uwagi do każdego innego imienia :p

Miałam dzisiaj ciężką noc, odkąd śpię z rogalem, przykrywam kołdrą jego a nie siebie (jak kochanka jakiegoś), a że wg zaleceń lekarki staram się spać bez majciochów to mi tyłek zmarzł. Trzesłam się w nocy z zimna normalnie :p dodatkowo na instagramie przed snem wyświetlily mi się filmiki z porodów, więc całą noc rodziłam we śnie, małż się śmiał ze mnie rano, że dobrze ze z tego parcia nic nie popuscilam :p muszę teraz zaparzyć dzban herbaty żeby od wyziębienia nic mnie nie złapało
    To widocznie już taka noc- mi też się poród śnił chociaż nic nie oglądałam :D

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • linka89 Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2019, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieska Gwiazda wrote:

Co do niedomykalności, podobno ma ja 70 -80 % noworodkow, wiex raczej bym sie tym nie przejmowala... Z wiekiem sie zmbiejsza, no bo rosniemy, ale generalnie z tego co mi wiadomo nie wpływa istotnie na jakość życia

• linka89 Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2019, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Mnie dzisiaj dopadła taka migrena, że musiałam wziąć po raz pierwszy paracetamol..mam trochę wyrzuty sumienia...no ale już nie dałam rady wytrzymać :(

Mnie tez dzis boli glowa, ale na szczęście do wytrzymania.
    Co do atakow paniki, ja mam w tej ciąży fobie na punkcie ciśnienia, jeszcze jak ostatnio jedna z Was napisala, jakie to ważne to już w ogole ciagle o tym mysle. Mam niby w normie, ale wyzsze niz miewalam przed ciąża i boje sie zeby nie skakalo... A właśnie jak boli mbie glowa to zaraz sie martwie cisnieniem. Tak sie tez zastanawiam czy euthyrox moze wplywac na ciśnienie. W ogole mam wrażenie, ze bez tych tabletek czułam sie lepiej...

Wysłany: 20 lutego 2019, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    linka89 wrote:
    Co do niedomykalności, podobno ma ja 70 -80 % noworodkow, wiex raczej bym sie tym nie przejmowala... Z wiekiem sie zmbiejsza, no bo rosniemy, ale generalnie z tego co mi wiadomo nie wpływa istotnie na jakość życia

W poprzednoej ciąży wyszła nam niedomykalność zastawki trójdzielnej na badaniu polówkowym i mielśmy wskazanie do echa serca koło 30tyg..Wtedy już była domknięta.Napisałam o tym tylko dlatego,że okazuje się,że dobry specjalista widzi takie rzeczy już w 13 tyg.

‹‹ ‹ 337 338 339 340 341 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy to nie wszystko: Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą.

Co najmniej dwa fakty na temat folianów i suplementacji przed ciążą naprawdę Cię tu zaskoczą. Zebraliśmy najczęstsze pytania naszej społeczności i na ich podstawie stworzyliśmy kompletny, oparty na badaniach przewodnik po mądrej suplementacji. Jeśli myślisz, że „zacznę brać coś po pozytywnym teście” - koniecznie sprawdź, dlaczego nauka mówi coś zupełnie innego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ