Sierpniówki 2019 !!!
-
WIADOMOŚĆ
-
A ja nie mam jeszcze pomysłu, rozważam tak jak w pierwszej ciąży Anielę ale Łucja i Róża bardziej mi leży niż Łucja i Aniela - zobaczymy jak dziecko się urodzi,Łucja miała być Anielą ale wyglądała na Łucję
Gdybym chciała dalej iść w Narnię to byłaby Zuzanna ale to zbyt popularne imię jak dla mnie, tak samo jak Gabriela. Dla chłopca rozważamy Michała. Ale oboje mamy przeczucia na drug@ dziewczynkę - zobaczymy
W pierwszej ciąży rozważaliśmy Celinę,ale moja siostrzenica to Marcelina i jednak zbyt podobnie... Znaczenie imienia piękne-dar niebiosWiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 10:11
-
trzydziecha wrote:My do imion my mamy wiele typow ale troche za duzo wiec czekamy na plec I wtedy wrocimy do tematu
choć mąż ma już jakieś swoje typy.
trzydziecha lubi tę wiadomość
Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Camelia wrote:Ciąża jest bardzo spokojna, ani zachcianek, ani wymiotów, a od kilku tygodni już nawet nie mam wstrętu na niektóre zapachy. Wyniki prawidłowe raz za razem. USG i pappa w 12 tygodniu wyszło ok - budowa prawidłowa, serce w normie, puls 160 i niskie zagrożenie trisomii. ALE oczywiście kupiłam sobie domowe ktg z możliwością zapisywania pomiarów tętna płodu i które wykazuje nawet statystykę. Problem jest taki że codziennie mi wykazuje, że dziecko ma tętno od 180 do 207, a przecież w 13 tygodniu powinno być max 180. Szukam lekarza na gwałt, żeby jakoś to zbadać, bo mam nadzieję że to tylko wadliwe urządzenie mi się trafiło. Czy w Warszawie ktoś może polecić ginekologa położnika będącego specjalistą tez od nasłuchiwania serduszka? Zaczynam już wariować
Ostatnio w szpitalnej przychodni trafiłam na ulotkę z informacją o badaniach serca płodu. Na tej stronie jest lista lekarzy z Certyfikatem Umiejętności PODSTAWOWEGO Badania Serca Płodu Sekcji Echokardiografii i Kardiologii Prenatalnej PTU:
orpkp.pl/index.php?LANG=pl&struct=10&level=1
A tutaj w razie potrzeby można zadać pytanie i otrzymać odpowiedź lekarza:
http://www.kardiologia-prenatalna.org.pl/feedback/list/wady_wrodzone_pytania,0.htmlNiebieska Gwiazda, Camelia lubią tę wiadomość
"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*) -
Ja dziś miałam ciężka noc, lapaly mnie napady głodu
Najpierw o 2 w nocy, potem nad ranem, takie że nie da rady nie zjeść takie ssanie i ból żołądka. Nie wiem jaka jest przyczyna, wyczytałam w necie że mogą to być duze spadki glukozy. Dziwne bo glukoza wyszła mi dobrze na czczo. Teraz po śniadaniu nadal boli mnie żołądek
A przez te sensacje w nocy kilka razy się budziłam a nad ranem nie mogłam zasnąć.
Z imion dla dziewczynki Bianka, chociaż mojemu podoba się Gabriela, no mi też ale chyba zbyt pospolite. Dla chłopca Leonard, tu się nie zgadzamyDla chłopca to mi się prawie żadne imię nie podoba, każde z kimś kojarzy hehe.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 11:00
-
wiki2 wrote:Emi2016 jak twoja waga? Udaje się pilnować? bo u mnie rośnie pomimo tego, że trzymam kalorie
To samo - a jutro musz÷ się zważyć... Już sie boje. Chyba przejdę na czystą dietę o niskim IG i Tobie polecam - to zwykle działamnie gubią jeszcze soki/glukoza przy spadkach cukrów...
Niebieska Gwiazda lubi tę wiadomość
-
Dawno się nie odzywałam. Zw strachu...
Dzisiaj miałam w końcu badania prenetalne. Usg - wszytko jest w porządku. Kość nosowa i wszystko inne jest na miejscu
Przeziernosc 1,6 przy crl 6,8cm.
Tętno 164. Prawdopodobnie chłopak
Teraz zaczynam się cieszyć ta. Ciąża i przestać a w tak zamartwiac.
Wyniki pappa będą za trzy tygodnie ale tym się jakoś nie martwię...Ania95, Niebieska Gwiazda, Anhydra, Agagusia, Domi_tur, kayama, Marcelina85, emi2016, OlaWi, Larissa90, AnaKwiat, DrzewkoPomarańczowe, Smerfelinka, Misi@, Vampire, Marimiko lubią tę wiadomość
Ciąża - poród, połóg - grupa fb
Witek ❤️ 25.08.2019 ❤️ 4070g i 56cm ❤️ vbac
Mama czterech ❤️
Mama aniołka 9.2018r -
emi2016 wrote:To samo - a jutro musz÷ się zważyć... Już sie boje. Chyba przejdę na czystą dietę o niskim IG i Tobie polecam - to zwykle działa
mnie gubią jeszcze soki/glukoza przy spadkach cukrów...
Cukrzycy nie mam.Dieta o niskim IG mnie zainteresowała.Przytyłam w cìąży już 5.5kg głównie dlatego,że leżałam plackiem 10tygodni.Muszę uważać na wagę. -
Marcelina85 wrote:Ja urodzę pierwsze dziecko w wieku 34 lat. Zawsze lubiłam dzieci, a one mnie, ale mój M nie był gotowy a ja nie naciskałam, bo wydawał mi się niewystarczająco dojrzały i odpowiedzialny, dopiero teraz dorósł (jesteśmy w tym samym wieku). Poza tym moi rodzice doczekali się trójki po 35 r.ż. (ostatnie w wieku 42) i wydawało mi się, że mamy mnóstwo czasu, więc zwiedzaliśmy świat i korzystaliśmy z życia. Zawsze byliśmy okazami zdrowia, ja dużo ćwiczyłam, zdrowo się odżywiałam, każdy dawał mi o wiele mniej lat niż mam, wiek biologiczny 2 lata temu wyliczono mi na 17 lat. Jesteśmy razem od 10 lat, wzięliśmy ślub w wieku 31 i od razu rozpoczęliśmy starania. A potem szok, kiedy najpierw u mnie wyszły problemy z tarczycą, potem u M problemy z nasieniem, w końcu poronienie i po wielu badaniach na własną rękę odkryłam, że mój organizm wytwarza przeciwciała i odrzuca zarodek. A zdążyliśmy zaciągnąć ogromny kredyt na nasz wymarzony dom, więc byłam załamana, że już zawsze będzie pusty, małe pokoje przekształciliśmy w gabinet i garderobę... kiedy nagle się udało
nadal trudno mi uwierzyć, że wyniki mam książkowe i tak świetnie się czuję (moja Mama też dobrze znosiła ciąże, nawet po 40-tce). Na razie zdobyłam się na odwagę żeby kupić parę ciuszków. Niedawno zaczęłam odstawiać steryd i jeśli nadal wszystko będzie dobrze, pomyślimy nad imieniem i zacznę powoli marzyć o drugim
to udalo Wam sie w koncu naturalnie zajsc?
No właśnie o to mi m.in chodzi, ze dopoki nie zaczniemy de facto sie starac, to nie wiemy zwykle czy bedzie z gorki czy pod...
Ja tez bylam zawsze okazem zdrowia, niestety 1 ciaza pokazala pewne slabosci organiznu, zaczely sie właśnie male problemy z tarczyca.
Ja slyszac rozne historie i biorac pod uwage prace meza w delegacjach, tez zakladalam srednio rok staran. W obu przypadkach udalo sie wcześniej, za 1 razem nawet wcześniej niz w sumie zaczęliśmy starania
Tak naprawdę z ta gotowoscia, to pewnie tez moze poczulabym sie dopiero spelniona wlasnie gdzies w okolicach 35 roku zycia, ale właśnie balam sie zeby nie bylo juz za pozno.
-
nick nieaktualny
-
U nas pozostanie już chyba Szymon, małż ma uwagi do każdego innego imienia :p
Miałam dzisiaj ciężką noc, odkąd śpię z rogalem, przykrywam kołdrą jego a nie siebie (jak kochanka jakiegoś), a że wg zaleceń lekarki staram się spać bez majciochów to mi tyłek zmarzł. Trzesłam się w nocy z zimna normalnie :p dodatkowo na instagramie przed snem wyświetlily mi się filmiki z porodów, więc całą noc rodziłam we śnie, małż się śmiał ze mnie rano, że dobrze ze z tego parcia nic nie popuscilam :p muszę teraz zaparzyć dzban herbaty żeby od wyziębienia nic mnie nie złapałoAnhydra, baileys, Matyldaaa, Vampire, joan85 lubią tę wiadomość
-
linka89 wrote:to udalo Wam sie w koncu naturalnie zajsc?
No właśnie o to mi m.in chodzi, ze dopoki nie zaczniemy de facto sie starac, to nie wiemy zwykle czy bedzie z gorki czy pod...
Ja tez bylam zawsze okazem zdrowia, niestety 1 ciaza pokazala pewne slabosci organiznu, zaczely sie właśnie male problemy z tarczyca.
Ja slyszac rozne historie i biorac pod uwage prace meza w delegacjach, tez zakladalam srednio rok staran. W obu przypadkach udalo sie wcześniej, za 1 razem nawet wcześniej niz w sumie zaczęliśmy starania
Tak naprawdę z ta gotowoscia, to pewnie tez moze poczulabym sie dopiero spelniona wlasnie gdzies w okolicach 35 roku zycia, ale właśnie balam sie zeby nie bylo juz za pozno.
Udało się naturalnie, ale po stymulacji owulacji hormonami - w trzecim stymulowanym cyklu, który miał już być ostatnim (ginka stwierdziła, że to nie ma sensu i dalej dała nam wybór: inseminacja lub laparoskopia ze wzgl. na podejrzenie endometriozy). A zaskoczyło akurat w tym, w którym miałam badanie HSG, więc może mi przetkało jajowody. Z powodu przeciwciał ANA2 już przy staraniach i dalej w trakcie ciąży konieczny był steryd. Jestem obstawiona lekami: Encorton 20mg, heparyna 0,4 + Acard i Duphaston.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 11:44
"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
7t1d (*) -
Domi_tur wrote:U nas pozostanie już chyba Szymon, małż ma uwagi do każdego innego imienia :p
Miałam dzisiaj ciężką noc, odkąd śpię z rogalem, przykrywam kołdrą jego a nie siebie (jak kochanka jakiegoś), a że wg zaleceń lekarki staram się spać bez majciochów to mi tyłek zmarzł. Trzesłam się w nocy z zimna normalnie :p dodatkowo na instagramie przed snem wyświetlily mi się filmiki z porodów, więc całą noc rodziłam we śnie, małż się śmiał ze mnie rano, że dobrze ze z tego parcia nic nie popuscilam :p muszę teraz zaparzyć dzban herbaty żeby od wyziębienia nic mnie nie złapało
Szymek ładnie! I chyba cieżko zrymowaćjest szansa że sie u Was utrzyma
Przekonalas mnie tym wpisem- Muszę sobie kupić wreszcie swojego osobistego Rogalahehhe
Domi_tur lubi tę wiadomość
PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK -
Anhydra wrote:Szymek ładnie! I chyba cieżko zrymować
jest szansa że sie u Was utrzyma
Przekonalas mnie tym wpisem- Muszę sobie kupić wreszcie swojego osobistego Rogalahehhe
Najwyżej będzie nazywany Szynką przez jakiś czas :p ale małż nie może wymyśleć głupszego skojarzenia z imieniem więc trzymam kciuki, żeby już zostało.
Kup kup, tylko pupę przykrywaj do spania!odkąd go mam, potrafię przespać 2/3 nocy na jednym boku!
Anhydra, OlaWi, OlaWi, joan85 lubią tę wiadomość
-
Dla powoli kompletujących wyprawkę - widziałam w Hebe w promocji naturalne kosmetyki dla niemowląt (oferta ważna do dziś):
https://www.hebe.pl/produkty/krem-przeciw-odparzeniom-75-ml-weleda
https://www.hebe.pl/produkty/krem-do-ciala-dla-niemowlat-75-ml-weleda-nagietek
https://www.hebe.pl/produkty/krem-do-twarzy-50-ml-weleda
https://www.hebe.pl/produkty/ochronny-krem-na-niepogode-i-wiatr-30-ml-weleda
Mają bardzo dobry skład: http://www.srokao.pl/2018/09/analiza-weleda-baby.html"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
7t1d (*) -
Domi_tur wrote:U nas pozostanie już chyba Szymon, małż ma uwagi do każdego innego imienia :p
Miałam dzisiaj ciężką noc, odkąd śpię z rogalem, przykrywam kołdrą jego a nie siebie (jak kochanka jakiegoś), a że wg zaleceń lekarki staram się spać bez majciochów to mi tyłek zmarzł. Trzesłam się w nocy z zimna normalnie :p dodatkowo na instagramie przed snem wyświetlily mi się filmiki z porodów, więc całą noc rodziłam we śnie, małż się śmiał ze mnie rano, że dobrze ze z tego parcia nic nie popuscilam :p muszę teraz zaparzyć dzban herbaty żeby od wyziębienia nic mnie nie złapało
a co daje spanie bez majtek?Larissa90 lubi tę wiadomość