X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniówki 2019 !!!
Odpowiedz

Sierpniówki 2019 !!!

Oceń ten wątek:
  • wiki2 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Wiki polubilam za antypatię dla księdza ;)

hehehe

OlaWi lubi tę wiadomość

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie mam jeszcze pomysłu, rozważam tak jak w pierwszej ciąży Anielę ale Łucja i Róża bardziej mi leży niż Łucja i Aniela - zobaczymy jak dziecko się urodzi,Łucja miała być Anielą ale wyglądała na Łucję ;) Gdybym chciała dalej iść w Narnię to byłaby Zuzanna ale to zbyt popularne imię jak dla mnie, tak samo jak Gabriela. Dla chłopca rozważamy Michała. Ale oboje mamy przeczucia na drug@ dziewczynkę - zobaczymy ;)

W pierwszej ciąży rozważaliśmy Celinę,ale moja siostrzenica to Marcelina i jednak zbyt podobnie... Znaczenie imienia piękne-dar niebios :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 10:11

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • AnaKwiat Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Krzyś. Już nawet tak o nim mówimy i do niego więc już się raczej nie zmieni :D Choć rodzina podrzuca różne pomysły - od Stefana po Godfryda ;)

Krzyś jest z nami od 15.08.2019
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    trzydziecha wrote:
    My do imion my mamy wiele typow ale troche za duzo wiec czekamy na plec I wtedy wrocimy do tematu :)
    Mam tak samo. Najpierw chcę poznać płeć, a dopiero później będziemy wybierać imię :) choć mąż ma już jakieś swoje typy.

trzydziecha lubi tę wiadomość

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli będzie chłopiec to Ryszard,Nikodem,Stefan,Ķonstanty.Gdy okaże sìę dziewczynks to Alicja,Jagoda,Cecylia ewentualnie Jowita.Zobaczymy.Przed ciążą podobały mi się zupełnie inne imiona.Może hormony wpływają,sama nie wiem.

• wiki2 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emi2016 jak twoja waga? Udaje się pilnować? bo u mnie rośnie pomimo tego, że trzymam kalorie :-/

1usa3e5e2lf96jem.png

Mama Kubusia (2009) i Adasia (2011) i Jasia (2019). Aniołek (2008 -7tc)
  • redken Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki2 wrote:
    Też 16.03 mam połówkowe :-)
    gdzie masz tego krwiaka? na macicy? łożysku?
    Na opisie mam napisane - krwiak pozałożyskowy 36mmx32mmx22mm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 10:43

preg.png
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camelia wrote:
    Ciąża jest bardzo spokojna, ani zachcianek, ani wymiotów, a od kilku tygodni już nawet nie mam wstrętu na niektóre zapachy. Wyniki prawidłowe raz za razem. USG i pappa w 12 tygodniu wyszło ok - budowa prawidłowa, serce w normie, puls 160 i niskie zagrożenie trisomii. ALE oczywiście kupiłam sobie domowe ktg z możliwością zapisywania pomiarów tętna płodu i które wykazuje nawet statystykę. Problem jest taki że codziennie mi wykazuje, że dziecko ma tętno od 180 do 207, a przecież w 13 tygodniu powinno być max 180. Szukam lekarza na gwałt, żeby jakoś to zbadać, bo mam nadzieję że to tylko wadliwe urządzenie mi się trafiło. Czy w Warszawie ktoś może polecić ginekologa położnika będącego specjalistą tez od nasłuchiwania serduszka? Zaczynam już wariować

Ostatnio w szpitalnej przychodni trafiłam na ulotkę z informacją o badaniach serca płodu. Na tej stronie jest lista lekarzy z Certyfikatem Umiejętności PODSTAWOWEGO Badania Serca Płodu Sekcji Echokardiografii i Kardiologii Prenatalnej PTU:
    orpkp.pl/index.php?LANG=pl&struct=10&level=1

A tutaj w razie potrzeby można zadać pytanie i otrzymać odpowiedź lekarza:
    http://www.kardiologia-prenatalna.org.pl/feedback/list/wady_wrodzone_pytania,0.html

Niebieska Gwiazda, Camelia lubią tę wiadomość

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • kayama Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś miałam ciężka noc, lapaly mnie napady głodu :/ Najpierw o 2 w nocy, potem nad ranem, takie że nie da rady nie zjeść takie ssanie i ból żołądka. Nie wiem jaka jest przyczyna, wyczytałam w necie że mogą to być duze spadki glukozy. Dziwne bo glukoza wyszła mi dobrze na czczo. Teraz po śniadaniu nadal boli mnie żołądek :( A przez te sensacje w nocy kilka razy się budziłam a nad ranem nie mogłam zasnąć.
    Z imion dla dziewczynki Bianka, chociaż mojemu podoba się Gabriela, no mi też ale chyba zbyt pospolite. Dla chłopca Leonard, tu się nie zgadzamy :) Dla chłopca to mi się prawie żadne imię nie podoba, każde z kimś kojarzy hehe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 11:00

n59ydf9h7aj0jxnd.png
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiki2 wrote:
    Emi2016 jak twoja waga? Udaje się pilnować? bo u mnie rośnie pomimo tego, że trzymam kalorie :-/

To samo - a jutro musz÷ się zważyć... Już sie boje. Chyba przejdę na czystą dietę o niskim IG i Tobie polecam - to zwykle działa ;) mnie gubią jeszcze soki/glukoza przy spadkach cukrów...

Niebieska Gwiazda lubi tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Reniiata Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawno się nie odzywałam. Zw strachu...
    Dzisiaj miałam w końcu badania prenetalne. Usg - wszytko jest w porządku. Kość nosowa i wszystko inne jest na miejscu :D
    Przeziernosc 1,6 przy crl 6,8cm.
    Tętno 164. Prawdopodobnie chłopak :D

Teraz zaczynam się cieszyć ta. Ciąża i przestać a w tak zamartwiac.
    Wyniki pappa będą za trzy tygodnie ale tym się jakoś nie martwię...

Ania95, Niebieska Gwiazda, Anhydra, Agagusia, Domi_tur, kayama, Marcelina85, emi2016, OlaWi, Larissa90, AnaKwiat, DrzewkoPomarańczowe, Smerfelinka, Misi@, Vampire, Marimiko lubią tę wiadomość

Ciąża - poród, połóg - grupa fb
    Witek ❤️ 25.08.2019 ❤️ 4070g i 56cm ❤️ vbac
    Mama czterech ❤️
    Mama aniołka 9.2018r
  • Niebieska Gwiazda Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emi2016 wrote:
    To samo - a jutro musz÷ się zważyć... Już sie boje. Chyba przejdę na czystą dietę o niskim IG i Tobie polecam - to zwykle działa ;) mnie gubią jeszcze soki/glukoza przy spadkach cukrów...

Cukrzycy nie mam.Dieta o niskim IG mnie zainteresowała.Przytyłam w cìąży już 5.5kg głównie dlatego,że leżałam plackiem 10tygodni.Muszę uważać na wagę.

• linka89 Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2019, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina85 wrote:
    Ja urodzę pierwsze dziecko w wieku 34 lat. Zawsze lubiłam dzieci, a one mnie, ale mój M nie był gotowy a ja nie naciskałam, bo wydawał mi się niewystarczająco dojrzały i odpowiedzialny, dopiero teraz dorósł (jesteśmy w tym samym wieku). Poza tym moi rodzice doczekali się trójki po 35 r.ż. (ostatnie w wieku 42) i wydawało mi się, że mamy mnóstwo czasu, więc zwiedzaliśmy świat i korzystaliśmy z życia. Zawsze byliśmy okazami zdrowia, ja dużo ćwiczyłam, zdrowo się odżywiałam, każdy dawał mi o wiele mniej lat niż mam, wiek biologiczny 2 lata temu wyliczono mi na 17 lat. Jesteśmy razem od 10 lat, wzięliśmy ślub w wieku 31 i od razu rozpoczęliśmy starania. A potem szok, kiedy najpierw u mnie wyszły problemy z tarczycą, potem u M problemy z nasieniem, w końcu poronienie i po wielu badaniach na własną rękę odkryłam, że mój organizm wytwarza przeciwciała i odrzuca zarodek. A zdążyliśmy zaciągnąć ogromny kredyt na nasz wymarzony dom, więc byłam załamana, że już zawsze będzie pusty, małe pokoje przekształciliśmy w gabinet i garderobę... kiedy nagle się udało :) nadal trudno mi uwierzyć, że wyniki mam książkowe i tak świetnie się czuję (moja Mama też dobrze znosiła ciąże, nawet po 40-tce). Na razie zdobyłam się na odwagę żeby kupić parę ciuszków. Niedawno zaczęłam odstawiać steryd i jeśli nadal wszystko będzie dobrze, pomyślimy nad imieniem i zacznę powoli marzyć o drugim :)

to udalo Wam sie w koncu naturalnie zajsc?
    No właśnie o to mi m.in chodzi, ze dopoki nie zaczniemy de facto sie starac, to nie wiemy zwykle czy bedzie z gorki czy pod...
    Ja tez bylam zawsze okazem zdrowia, niestety 1 ciaza pokazala pewne slabosci organiznu, zaczely sie właśnie male problemy z tarczyca.
    Ja slyszac rozne historie i biorac pod uwage prace meza w delegacjach, tez zakladalam srednio rok staran. W obu przypadkach udalo sie wcześniej, za 1 razem nawet wcześniej niz w sumie zaczęliśmy starania :D
    Tak naprawdę z ta gotowoscia, to pewnie tez moze poczulabym sie dopiero spelniona wlasnie gdzies w okolicach 35 roku zycia, ale właśnie balam sie zeby nie bylo juz za pozno.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2019, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas bedzie Maja. Oboje mowimy juz teraz do brzucha Majek, Majson :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 11:21

Anhydra, Smerfelinka lubią tę wiadomość

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas pozostanie już chyba Szymon, małż ma uwagi do każdego innego imienia :p

Miałam dzisiaj ciężką noc, odkąd śpię z rogalem, przykrywam kołdrą jego a nie siebie (jak kochanka jakiegoś), a że wg zaleceń lekarki staram się spać bez majciochów to mi tyłek zmarzł. Trzesłam się w nocy z zimna normalnie :p dodatkowo na instagramie przed snem wyświetlily mi się filmiki z porodów, więc całą noc rodziłam we śnie, małż się śmiał ze mnie rano, że dobrze ze z tego parcia nic nie popuscilam :p muszę teraz zaparzyć dzban herbaty żeby od wyziębienia nic mnie nie złapało

Anhydra, baileys, Matyldaaa, Vampire, joan85 lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    linka89 wrote:
    to udalo Wam sie w koncu naturalnie zajsc?
    No właśnie o to mi m.in chodzi, ze dopoki nie zaczniemy de facto sie starac, to nie wiemy zwykle czy bedzie z gorki czy pod...
    Ja tez bylam zawsze okazem zdrowia, niestety 1 ciaza pokazala pewne slabosci organiznu, zaczely sie właśnie male problemy z tarczyca.
    Ja slyszac rozne historie i biorac pod uwage prace meza w delegacjach, tez zakladalam srednio rok staran. W obu przypadkach udalo sie wcześniej, za 1 razem nawet wcześniej niz w sumie zaczęliśmy starania :D
    Tak naprawdę z ta gotowoscia, to pewnie tez moze poczulabym sie dopiero spelniona wlasnie gdzies w okolicach 35 roku zycia, ale właśnie balam sie zeby nie bylo juz za pozno.

Udało się naturalnie, ale po stymulacji owulacji hormonami - w trzecim stymulowanym cyklu, który miał już być ostatnim (ginka stwierdziła, że to nie ma sensu i dalej dała nam wybór: inseminacja lub laparoskopia ze wzgl. na podejrzenie endometriozy). A zaskoczyło akurat w tym, w którym miałam badanie HSG, więc może mi przetkało jajowody. Z powodu przeciwciał ANA2 już przy staraniach i dalej w trakcie ciąży konieczny był steryd. Jestem obstawiona lekami: Encorton 20mg, heparyna 0,4 + Acard i Duphaston.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 11:44

- Janusz Korczak

7t1d (*)
  • Anhydra Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:

Miałam dzisiaj ciężką noc, odkąd śpię z rogalem, przykrywam kołdrą jego a nie siebie (jak kochanka jakiegoś), a że wg zaleceń lekarki staram się spać bez majciochów to mi tyłek zmarzł. Trzesłam się w nocy z zimna normalnie :p dodatkowo na instagramie przed snem wyświetlily mi się filmiki z porodów, więc całą noc rodziłam we śnie, małż się śmiał ze mnie rano, że dobrze ze z tego parcia nic nie popuscilam :p muszę teraz zaparzyć dzban herbaty żeby od wyziębienia nic mnie nie złapało

Szymek ładnie! I chyba cieżko zrymować :D jest szansa że sie u Was utrzyma ;)
    Przekonalas mnie tym wpisem- Muszę sobie kupić wreszcie swojego osobistego Rogala ;) hehhe

Domi_tur lubi tę wiadomość

zem3wn15hyz14zz5.png
    17u920mm7tk8vrsw.png

PAI-1 4G/5G homo, MTHFR 677C>T/wt hetero, kariotypy OK
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anhydra wrote:
    Szymek ładnie! I chyba cieżko zrymować :D jest szansa że sie u Was utrzyma ;)
    Przekonalas mnie tym wpisem- Muszę sobie kupić wreszcie swojego osobistego Rogala ;) hehhe

Najwyżej będzie nazywany Szynką przez jakiś czas :p ale małż nie może wymyśleć głupszego skojarzenia z imieniem więc trzymam kciuki, żeby już zostało.
    Kup kup, tylko pupę przykrywaj do spania! :) odkąd go mam, potrafię przespać 2/3 nocy na jednym boku!

Anhydra, OlaWi, OlaWi, joan85 lubią tę wiadomość

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla powoli kompletujących wyprawkę - widziałam w Hebe w promocji naturalne kosmetyki dla niemowląt (oferta ważna do dziś):
    https://www.hebe.pl/produkty/krem-przeciw-odparzeniom-75-ml-weleda
    https://www.hebe.pl/produkty/krem-do-ciala-dla-niemowlat-75-ml-weleda-nagietek
    https://www.hebe.pl/produkty/krem-do-twarzy-50-ml-weleda
    https://www.hebe.pl/produkty/ochronny-krem-na-niepogode-i-wiatr-30-ml-weleda

Mają bardzo dobry skład: http://www.srokao.pl/2018/09/analiza-weleda-baby.html

- Janusz Korczak

7t1d (*)
  • linka89 Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_tur wrote:

a co daje spanie bez majtek? :D

Larissa90 lubi tę wiadomość

‹‹ 335 336 337 338 339 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ